Uwaga: Do 20 maja 2025 r. część przedsiębiorców rozlicza składkę zdrowotną za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Modernizacja poniżej 10 tys.

Zmodernizowaliśmy środek trwały. Koszt poniżej 10 tys. Czy pomimo tego, że jest niższy niż 10 tys. mogę o tę kwotę zwiększyć wartość środka trwałego, czy też muszę dać bezpośrednio w koszty ? Czytając art.16g ust.13 wychodzi mi, że nie mogę zwiększyć wartości środka trwałego ???
W podanym przez Ciebie art jest mowa o kwocie powyżej 10tys
Czyli nie mogę zwiększyć wartości środka trwałego (a chciałabym) ?
Z przepisu tak wynika
Dziękuję
Chyba nie dokladnie czytasz ten art. - pisze w nim wyraźnie
...Środki trwałe uważa się za ulepszone, gdy suma wydatków poniesionych na ich przebudowę, rozbudowę, rekonstrukcję, adaptację lub modernizację w danym roku podatkowym przekracza 10.000 zł i wydatki te powodują wzrost wartości użytkowej w stosunku do wartości z dnia przyjęcia środków trwałych do używania, mierzonej w szczególności okresem używania, zdolnością wytwórczą, jakością produktów uzyskiwanych za pomocą ulepszonych środków trwałych i kosztami ich eksploatacji.

jezeli do końca roku nie będzie juz nakładów na ten ŚT = obecne koszty mozesz dac w KUP bo nie przekraczaja 10 tys.
natomiast gdy w późniejszym okresie będa jeszcze jakies nakłady i ich suma (koszt obecny i przyszły) przekroczy 10 tys. to trzeba będzie korygować koszty i przerzucic wszystko ma podwyższenia wartości pocz. tego ŚT
MOGĘ dać w koszty czy MUSZĘ ?
Nakłady nie przekroczą 10 tys., a ja chciałabym zwiększyć wartość środka trwałego, a nie dawać bezpośrednio w koszty.
P.S. Teraz nakłady mam zawieszone na Środkach trwałych w budowie.
Skorzystanie z jednorazowej amortyzacji to twoje prawo - a nie obowiązek
więc NIE MUSISZ - mozesz dac na podwyższenie wartości popczatkowej
Ważne jest też kiedy ten śr.trwały był kupiony

"W przypadku ulepszenia po dniu 31 grudnia 2017 r. środków trwałych przyjętych do używania przed dniem 1 stycznia 2018 r. zastosowanie znajduje dotychczasowy limit w wysokości 3,5 tys. zł. Nowy, wyższy limit w wysokości 10 tys. zł obejmuje ulepszenia środków trwałych przyjętych do używania po dniu 31 grudnia 2017 r. - wyjaśniło Ministerstwo Finansów."
https://www.podatki.biz/artykuly/podatki-2018-nowy-limit-wydatkow-na-ulepszenie-srodka-trwalego_14_37197.htm
Kom.9

no tak - trzeba jeszcze sprawdzić kiedy ŚT zostal oddany do użytkowania
Kom.9,10
zmiana nastąpiła od 01.01.2019 ustawą z 23.10.2018 o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz niektórych innych ustaw (DzU poz. 2159).

https://rachunkowosc.com.pl/limit_10_tys_zl_od_2019_takze_dla_ulepszen_starych_srodkow_trwalych
Kom.8

Ale o amortyzacji jednorazowej mówi inny artykuł, więc wątpliwości zostają...
Możesz podwyższyć wartość s.trwałego nawet jakby to było mniej niz 3500
wg mnie w art.16g.13 uopdp jest mowa że jak ulepszenie przekroczy kwotę to musisz podwyższyć wartość śr.trw. ale nikt Ci nie zabrania podwyższyć wartości śr.trw. nawet jak zakup jest za 100 zł
Kom.11

w art. nie podano żadnego przepisu na takie twierdzenie - a ja w ustawie nie widze zmian w tym zakresie
w przytoczonym DzU tez tego nie widzę

jest tam mowa odnosząca się do składników majątku przyjętych do używania po dniu 31grudnia 2017
Ok - znalazłam / małym druczkiem pisane art.22g ust.17
przepis stosuje sie do składników majątku przyjętych do używania przed i po 01.01.2018
No to ok że błąd naprawili i od 2019 można też starsze śr.trw.ulepszać do 10000
tylko 2018 trzeba dalej "badać" kiedy kupiono śr.trw.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.