30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

KH, księgowanie składek ZUS - ewidencja księgowa, Ell, Mariaem ?

Dziewczyny potrzebuje pomocy, jak księgujecie składki ZUS, jeżeli teraz jest jeden przelew ? Do tej pory miałam księgowane na koncie osobnym, a teraz idzie jeden przelew na konto ZUS, a chciałabym mieć dalej osobno z podziałem na społeczne, zdrowotne i fundusz pracy?
Księguj zgodnie z DRA jeśli wpłaty są prawidłowe.
Wcześniej księgowałam na 229

229-51
229-52
229-53

wpłaty szły tak samo WN 229-51 ...52 … 53 w zależności od tego jaki był przelew / MA 131-01

a teraz zapłatę księguje :
WN 229-001 / MA 131-01 , tylko listy mam księgowane dalej osobno na konta 229-51, 229-52 i 229-53
No a kto ci nie da zrobić analityki na 131?
A co to za konto 229-001 ?
Schemat księgowania listy płac mam taki :

1. Wynagrodzenie brutto WN 431-xxx / MA 231-rozrach.pracown.
2. Podatek PIT-4 WN 231-rozrach.pracown. / MA 221-rozl.pod.US
3. Składki ZUS społeczne cz.pracownika WN 231-rozrach.pracown. / MA 229-51 skł.społeczne
4. Składki ZDR WN 231-rozrach.pracown. / MA 229-52 skł.zdrowotne
5. Składki ZUS ERW WN 441-koszty ZUS / MA 229-51 skł.społeczne
5. Składki FP WN 441-koszty FP / MA 229-53 skł.FP i FGSP
229 - rozrach. z ZUS
Bożena jesteś jednostka budżetowa tak?
No to patrz wyżej co napisałam, zrób sobie analitykę na koncie 131 odpowiednio do 229
Nie, nie jednostka budżetowa. Zwykła JDG osoba fizyczna.

Co masz na myśli żeby zrobić analitykę na koncie 131 ?
Żeby sztucznie zmienić przelew i rozbić go na 3 różne konta ?

Czyli np. jak mam przelew do zus na 5500 zł który standardowo byłby zaksięgowany : WN 229-001 / MA 131-01
zmienić go na:

WN 229-51 / MA 131-01 3500 zł
WN 229-52 / MA 131-01 1500 zł
WN 229-53 / MA 131-01 1000 zł ?
Tak, to nie jest sztuczne, to analityka się nazywa
I to będzie prawidłowo, że tak ręcznie rozbijam ?

Bo zastanawiałam się czy czasem nie tworzyć osobnego PK z przeksięgowaniem ?
Kom. 8 - możesz rozbić przelew albo zaksięgować na 229-001, a potem na PK zrobić przeksięgowanie na poszczególne składki.
A co ma być nieprawidłowo? rozbijasz tak jak chcesz, kwota z rachunku schodzi taka sama
"I to będzie prawidłowo, że tak ręcznie rozbijam ?" - no a nie ? Ja też tak księguję zapłaty składek.
Niby mogłabym listę księgować na jedno konto tj do jednego wora 229-001, tylko analityka (229-51, 229-52 i 229-53) zawsze pomagała mi przy uzgodnieniach.
Nie zmieniałabym sposobu księgowania list płac, to jest potrzebne i przydatne, tak jak napisałaś.
No właśnie, np. do PIT-11 mam fajnie do uzgadniania:)

Czyli wy też księgujecie sobie listę płac nie do "jednego wora" tylko rozbijacie sobie na osobne konta (społeczne,zdrowotne i fp)? a w przelewie rozdzielacie 1 na 3 osobne?
A osobnym PK też mogłabym zrobić ?

Np. PK zatytułuje " przeksięgowanie składek ZUS "

1. Przeksięgowanie składki ZUS WN 229-51 / MA 229-01 3500 zł
2. Przeksięgowanie składki ZUS WN 229-52 / MA 229-01 1500 zł
3. Przeksięgowanie składki ZUS WN 229-53 / MA 229-01 1000 zł

Wtedy 229-01 mi się zamknie z przelewem z wyciągu bankowego, a salda 229-51,52 i 53 zamkną mi się z listą?
Nie zmieniłam sposbu księgowania
teraz jeden przelew księguję na 3
czyli np. wpłata to zus 1000 zł(800+150+50) to księguję na wyc.bankowym
wn 22*-społ ---800,00 / Ma 131
wn 22*-zdr.---150,00/Ma 131
wn 22*-fp+fgsp ---50,00/ma 131
Od tego roku już utworze sobie analitykę w przelewie żeby mi rozdzielało.

A XI i XII mogę sobie zrobić osobnym przeksięgowaniem w PK ? jak w kom.17 . Bo nie chce ruszać już zapisów księgowych na WB, a dopiero od listopada byli pracownicy.
Pomimo tego, że przelew idzie jeden do ZUS ja również nadal księguję na analitykę po staremu (społeczne, zdrowotne FP-FGŚP)
Kom. 17 i 19 - już w kom. 11 to ci napisałam
Oki, to tak zrobię. A od tego roku umówię informatyka żeby mi ustawił schematy do księgowania.

Dziękuje dziewczyny za pomoc.
Ja co prawda nie księguję zus, tylko główna księgowa, ale dalej jest księgowane "po staremu" na 3 analityki.
Oczywiście mówię o 3 analitykach konta zus 227-51, 52, 53, a nie o analityce 13x :)
Ja tak jak Gosia - kom. 18.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.