ARCHIWALNY TEMAT FORUM

PIT-11 zwrot składek ZUS proszę o pomoc

Mieliśmy kontrolę ZUS, robiłam korekty zleceniobiorców, zgłoszeni do wszystkich ubezpieczeń a winni tylko do zdrowotnego. Powstała nadpłata składek, zwrócona w grudniu 2018r. Niesłusznie od Pani na macierzyńskim pobraliśmy składki od grupowego ubezpieczenia pracowniczego Typ P PLUS. Zleceniobiorca 1: Nadpłata skł.k na społeczne i niedopłata na zdrowotne. Niesłusznie wypłaciliśmy zasiłek chorobowy 2018r. nadpłata na ubezpieczenia społeczne wynosi 6686,82zł., niedopłata na zdrowotne wynosi 601,93zł., niesłusznie wypłacony zasiłek chorobowy w 2018r. 310,94zł.Na prośbę zleceniobiorcy niedopłatę na zdrowotne zasiek chorobowy pomniejszyliśmy z nadpłaty na społeczne: 6686,82zł.-601,93zł.-310,94zł.=5773,95zł. do zwrotu z kasy. Zleceniobiorca 2: Nadpłata skł. na społeczne wynosi 116,95zł., niedopłata na zdrowotne wynosi 10,53zł. Na prośbę niedopłatę na zdrowotne pomniejszyliśmy z nadpłaty na społeczne: 116,95zł. – 10,53zł. = 106,42zł. do zwrotu z kasy.
Pani na macierzyńskim:
Niesłusznie były wszystkie skł. od kwoty grupowego ubezpieczenia pracowniczego. Skorygowaliśmy je i jest nadpłata składek na ubezpieczenia społeczne 26,48zł. i nadpłata składki na ubezpieczenie zdrowotne 15,04zł.Reasumując 26,48zł.+15,04zł.= 41,52zł. do zwrotu z kasy.
W których kolumnach PIT-11 mam dołożyć ten przychód i czy daję zwrot z kasy pomniejszony o zasiłek i zdrowotną czy tylko nadpłacone społeczne i Pani na macierzyńskim cały zwrot do PIT-11 czy tylko społeczne? Przychód dołożyć do przychodu pracownika/zleceniobiorcy czy dać jako inny przychód bo czytam i zaczynam się gubić?
Zleceniobiorca 2 pismo że może odliczyć od podatku kwotę 9,07 (zdrowotna odliczona było 57,04 ma być 66,11), w piśmie info do zleceniobiorcy, iż nastąpiła niedopłata podatku 8zł (było 49 ma być 57) którą powinien doliczyć do podatku w rozliczeniu rocznym tylko w której pozycji podpowiedzcie proszę. Zleceniobiorca 1 analogicznie jak zleceniobiorca 2?
Panią na macierzyńskim należy poinformować że ma doliczyć do podatku kwotę zwróconej składki na ubezpieczenie zdrowotne 12,96zł. ( 7,75% tego co zwrócił ZUS). Która to kolumna będzie w PIT-37? Czy coś jeszcze?
Ten problem ruszałam już wcześniej i muszę go dokończyć i wysłać dziś PIT-11. Liczę na wsparcie z Waszej strony :)
Na dzień dzisiejszy potrzebuję pomocy odnośnie PIT-11 czy zwrot z kasy czy tylko nadpłacone społeczne do przychodu do PIt-11 i w których kolumnach dołożyć czy do przychodu pracownika/zleceniobiorcy czy dać jako inne źródła kolumna 66 w PIt??
Niesłusznie wypłacony zasiłek zleceniobiorcy dać do PIT-11 w kolumnie 76 w kwocie 310,94 ???
Wtedy go wypłaciliśmy, zrobione korekty i zasiłek potrąciliśmy i nie wiem jak postąpić?
Do PIT-11 jako inne źródła kolumna 66 powinnam dać tylko nadpłacone społeczne i niesłusznie wypłacony zasiłek zleceniobiorcy dać do PIT-11 w kolumnie 76? Chyba tak?
Reszta w pismach jak opisałam?
Dużo tego, niestety to nie moja działka, może ktoś kto rozlicza wynagrodzenia i robi pity
Dziękuję mimo wszystko za chęci. Pozdrawiam
Nad tym trzeba posiedzieć i pomyśleć, nikt tak chyba odrazu nie odpowie, pozdrawiam
Dziękuję, najwyżej wyślę dziś w takiej postaci jak mam a jak uzyskam pomoc to jak odnowię podpis elektroniczny to wyślę korektę PIt-11. Ważne by dotrzymać terminu wysyłki PIT-11 do 31.01. a nieszczęsny podpis wygasa mi o 8:00 rano :(
Oj już jestem zła, tyle się napisałam i po prostu wcięło. Piszę więc ponownie i mam nadzieję, że teraz już skutecznie. Składki na ubezpieczenie społeczne dla zleceniobiorców wykazujesz tam gdzie wykazujesz przychody z umowy zlecenia na PIT-11 art. 13, z tym, że należałoby w grudniu (data zwrotu składek) sporządzić stosowną listę płac i opodatkować te składki z zastosowaniem kup. Jeżeli chodzi zaś o składki zdrowotne, spóbuję w nastepnym poście wkleić treść artykułu. Zasiłku chorobowego nigdzie nie wykazujesz, a tym bardziej nie na PIT-11, ponieważ w gruncie rzeczy zleceniobiorca nie otrzymał żadnego zasiłku chorobowego.
Zaliczka na podatek od przychodów z umowy zlecenia jest pomniejszana o część składki na ubezpieczenie zdrowotne w wysokości 7,75% podstawy jej wymiaru. W sytuacji gdy podatek jest naliczany od zwrotu nadpłaty składek na ubezpieczenia społeczne, podatek ten należy obniżyć o różnicę między składką zdrowotną odliczoną od zaliczki przed korektą a składką podlegającą odliczeniu po korekcie (podstawa wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne po korekcie została podwyższona, dlatego również wyższa jest kwota składki podlegająca odliczeniu od zaliczki). Do wypłaty pozostanie zleceniobiorcy kwota nadpłaty składek emerytalnej i rentowej pomniejszona o zaliczkę na podatek oraz o niedopłatę składki zdrowotnej.
Co do Pani na zasiłku macierzyńskim, to pozostaje pytanie kto jej wyplacał zasiłek macierzyński i z jakim kodem Ty ją wykazywałaś, przeciez wg mnie powinna być z kodem 311, a składki na ubezpieczenia społeczne, które finansuje budżet powinny być naliczone od zasiłku macierzyńskiego. Nie rozumiem jak TY rozliczałaś dodatkowo to PZU?
U tej Pani był składnik do opodatkowania i ozusowania 24,15 finansowane przez zakład pracy i rca szło co miesiąc- teraz już wiem że błędnie. Skorygowane było do ZUS. Powstała nadpłata. Nadpłacone społeczne można dać jako inne źródła kolumna 66 w PIt-11 tak u zleceniobiorców jak i u Pani z macierzyńskim czy to ma być doliczone do przychodów kol. 29 i kol.49 pit-11. Zbrodnią będzie jak dam do innych źródeł. Podatek podatnik wyrówna, chyba? Chyba zaczynam się motać:(
No ale skad "wzięłaś" pieniądze przy macierzyńskim? Czyli skoro "finansowane przez zakład pracy", to dlaczego chcesz oddać tej Pani? Przecież RCA, jeżeli Pani przebywa na macierzyńskim, to powinno opiewać na skladki finansowane z budżetu. Czyli nie rozumiem, Ty wykazywałaś dwa roporty RCA? To powtarzam pytanie czy ta Pani wpłacała te składki do kasy, czy po prostu ubruttawiałaś tę podstawę? Ale dlaczego chcesz dać w inne źródła, jeżeli to jest ewidentnie dochód z umowy zlecenia? Przecież rób co chcesz na dobrą sprawę. Z tym, że ja znalazłam przykład jak powinno być rozliczone i Tobie napisałam, jeżeli chodzi o zleceniobiorców.
Macierzyński:
Od macierzyńskiego rca 124000, od PZU rca 011000.
My płaciliśmy zasiłki i dlatego było z czego pobrać wtedy. Tak wyszło i teraz trzeba naprawić błąd.

Czytałam na forum i jedni pisze że te społeczne to dać do PIt jako inne źródła a część osób że do przychodu zleceniobiorcy/pracownika. Gubię się a chcę by było dobrze.
No to zrobisz jak zechcesz, czyli drugi raport RCA za tę osobę był zbędny.
Drugi raport wyzerowany.
Społeczne tylko dołożyć do przychodu zleceniobiorcy i pracownika? Pisma do wszystkich o doliczeniach i odliczeniach i podatek w PIT-37 wyrównają ? Tak zrobić??
Do komentarza 19, a czytałaś mój komentarz 11 i 12? Faktycznie dobrze, że napisałaś kolejny post (ja nie będę się już włączać w dyskusję), ja znalazłam takie wyjaśnienie, co do rozliczenia zleceniobiorców, które opisałam właśnie w komentarzu 11 i 12.
A jeszcze moje zdanie odnośnie tej Pani na macierzyńskim, to wydaje mi się, że dajesz Jej tylko zwrot pieniędzy bez PIT-a. (tak mi się wydaje)
Czytalam kom 11 i 12. Wcześniej uzyskałam pomoc by zrobić tak jak opisałam. Podatku nie pobieralam. Teraz trzeba dokończyć i muszę już iść tą ścieżką i poprawnie wystawić pity i pisma. Pity wysłałam tak jak pisałam. Po uzyskaniu pomocy wyślę najwyżej korekty tych 3 pitów.
No to aż jestem ciekawa kto ma rację? Możesz później się odezwać i powiedzieć jak było dobrze? Ja nie spotkałam sie w praktyce z taką sytuacją, a tylko znalazłam w internecie komentarz jak rozliczyć zleceniobiorców.
Marika 1979- po kolei:
Zleceniobiorca 1: Nadpłata skł.k na społeczne i niedopłata na zdrowotne. Niesłusznie wypłaciliśmy zasiłek chorobowy 2018r. nadpłata na ubezpieczenia społeczne wynosi 6686,82zł., niedopłata na zdrowotne wynosi 601,93zł., niesłusznie wypłacony zasiłek chorobowy w 2018r. 310,94zł.Na prośbę zleceniobiorcy niedopłatę na zdrowotne zasiek chorobowy pomniejszyliśmy z nadpłaty na społeczne: 6686,82zł.-601,93zł.-310,94zł.=5773,95zł. do zwrotu z kasy.

Moim zdaniem, w PIT-11
kol. 49 przychód powiększyć o kwotę 5773,95zł
kol. 50 powiększyć koszty uzyskania przychodu (od kwoty 5773,95)
kol 52 podatek w wysokości faktycznie pobranej
kol. 72 ub. zdrowotne w wysokości 7,75% kwoty zapłaconej (tu doliczyć 7.75% z kwoty 601,93)

A jak Ty zrobiłaś ??
Pani na macierzyńskim:
"Niesłusznie były wszystkie skł. od kwoty grupowego ubezpieczenia pracowniczego. Skorygowaliśmy je i jest nadpłata składek na ubezpieczenia społeczne 26,48zł. i nadpłata składki na ubezpieczenie zdrowotne 15,04zł.Reasumując 26,48zł.+15,04zł.= 41,52zł. do zwrotu z kasy."
Rozumiem że została zwrócona w grudniu w/w kwota.

W PIT-11 moim zdaniem:
kol. 29 dodać do przychodów 26,48zł

i powtórzę co pisałam wcześniej
Panią należy poinformować że w rocznym zeznaniu za rok 2018 ma DOLICZYĆ do PODATKU kwotę zwróconej składki na ubezpieczenie zdrowotne. (7,75% z kwoty 15,04) W PITach rocznych jest na to specjalna rubryka.
Chodzi tu o KWOTĘ UPRZEDNIO ODLICZONĄ od podatku dochodowego za 2014

Myślę że najlepiej jak przekażesz Pani tego typu informację na piśmie z podaniem konkretnej kwoty.

A Ty jak zrobiłaś??
Ja zrobiłam tak:
U zleceniobiorców nadpłacone społeczne dałam jako inne źródła. Zdrowotnej nie pomniejszyłam-nie wiem czy dobrze. Nieszczęsny zasiłek u zleceniobiorcy usuwałam i nie wiem jak to się stało a dziś patrzę a on się zapisał na pit-11 w kolumnie 76 - to trzeba będzie usunąć korektą. Koszty uzyskania trzeba doliczyć zleceniobiorcom??
Napisać trzeba pisma, których jeszcze nie stworzyłam:
Zleceniobiorca 2 pismo że może odliczyć od podatku kwotę 9,07 (zdrowotna odliczona było 57,04 ma być 66,11), w piśmie info do zleceniobiorcy, iż nastąpiła niedopłata podatku 8zł (było 49 ma być 57) którą powinien doliczyć do podatku w rozliczeniu rocznym tylko w której pozycji podpowiedzcie proszę. Zleceniobiorca 1 analogicznie jak zleceniobiorca 2?
Panią na macierzyńskim należy poinformować że ma doliczyć do podatku kwotę zwróconej składki na ubezpieczenie zdrowotne 12,96zł. ( 7,75% tego co zwrócił ZUS).
Karllolina miałaś kiedyś taką sytuację u siebie, że zlecenibiorcy nie poinformowali że mają etat i trzeba korygować?
Zbieraj od zleceniobiorców oświadczenia że nie mają lub mają inny tytuł do ubezpieczeń społecznych. W razie zmian należy niezwłocznie zawiadomić zleceniodawcę.
Oświadczenia takie podpisali...i co i lipa. Okazało się inaczej, wyszło przy kontroli ZUS i trzeba było korygować.
Kom.24

moim zdaniem w poz.49 - ,,przychód powiększyć o kwotę 5773,95 zł,, powinna być kwota 6686,82 zł. przed potrąceniami
Kom.24

moim zdaniem w poz.49 - ,,przychód powiększyć o kwotę 5773,95 zł,, powinna być kwota 6686,82 zł. przed potrąceniami
Jak byś podeszła do całego tematu zara12 ?
Jak czytałam to tylko społeczne winno być jako przychód ale nie wiem:(
Zasiłek usunąć z PIT-11?
Pisma popisać jak napisałam?
Marika1979 - ja uważam że powinno być jak napisałam w kom 25 i 26
w kolumnach jakie wymieniłam
Do zleceniobiorców pism nie potrzeba. Przekazujesz im tylko PRAWIDŁOWO wystawiony PIT-11
W PIT-11 powinni mieć już uwzględnione koszty uzyskania i składkę zdrowotną i zaliczkę na podatek jaką mieli odliczoną.
Należą się koszty uzyskania 20% od zwróconych kwot stanowiących przychód.
i 7,75% z podstawy skladki zdrowotnej (pierwszy 518,33 drugiemu 9,07). To wszystko powinno znaleźć się w PIT-11
Na podstawie PIT-11 w zeznaniu rocznym sami sobie ustalą ile mają niedopłaty/nadpłaty podatku.

Pani dać PIT-11 i pismo o obowiązku doliczenia do podatku kwoty 12,95zł

SŁUSZNIE NAPISAŁ Zara 12
Przychód- pierwszy zleceniobiorca 6686,82 ; drugi 116,95
,,Zwrot zleceniobiorcy nadpłaconych składek ZUS
W 2014 r. zatrudnialiśmy osobę na podstawie umowy zlecenia. Z tego tytułu zgłosiliśmy ją do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego oraz rozliczaliśmy za nią składki na przedmiotowe ubezpieczenia. Obecnie ZUS poinformował nas, że ze zlecenia osoba ta nie podlegała ubezpieczeniom społecznym i nakazał skorygować składki. Po przesłaniu do ZUS dokumentów rozliczeniowych mamy nadpłatę składek na ubezpieczenia społeczne i niedopłatę składki zdrowotnej. Ponieważ nie będziemy wnioskować o zwrot nadpłaty składek na ubezpieczenia społeczne jak należy rozliczyć się z byłym już zleceniobiorcą?
Zleceniodawca po przesłaniu do ZUS dokumentów rozliczeniowych korygujących ustalił nadpłatę składek na ubezpieczenia społeczne oraz niedopłatę składki na ubezpieczenie zdrowotne. Nadpłacone mogły zostać również składki na Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych (dalej FGŚP).,,
Zleceniobiorca sfinansował część składek na ubezpieczenia emerytalno-rentowe, a tym samym zleceniodawca, niezależnie od tego czy będzie wnioskował w ZUS o zwrot nadpłaty tych składek, obowiązany jest zwrócić zleceniobiorcy składki na ubezpieczenia emerytalno-rentowe pobrane nienależnie z jego środków. Przy czym, w związku z niedopłatą składki na ubezpieczenie zdrowotne finansowanej przez zleceniobiorcę kwotę nadpłaty pomniejszy uprzednio o niedopłatę składki zdrowotnej.
Kwota zwróconych zleceniobiorcy składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe stanowi zwrot wcześniej pomniejszonego przychodu zleceniobiorcy z umowy zlecenia. A zatem w miesiącu, w którym zostanie wypłacona byłemu zleceniobiorcy (postawiona do jego dyspozycji), podlega opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 41 ustawy o pdof. Należy mieć przy tym na uwadze, że:
Cd
w podstawie opodatkowania uwzględnieniu podlega kwota nadpłaconych składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe przed pomniejszeniem jej o pobraną niedopłatę składki zdrowotnej,

wyliczoną zaliczkę na podatek dochodowy pomniejsza się o kwotę pobranej niedopłaty składki zdrowotnej w wysokości nieprzekraczającej 7,75% podstawy wymiaru.
Cd
Załóżmy, że zleceniodawca w okresie od 1 października do 30 listopada 2014 r. zatrudniał osobę na podstawie umowy zlecenia. W umowie wynagrodzenie określono na kwotę 4.000 zł i wypłacono jednorazowo w dniu 30 listopada. Z umowy zlecenia osoba ta została zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych, ubezpieczenia wypadkowego i ubezpieczenia zdrowotnego. Koszty uzyskania przychodów wynosiły 20%.
Cd
Zleceniodawca od uzyskanego przez zleceniobiorcę przychodu rozliczył składki ZUS w następujący sposób:
wyszczególnienie wiersz obciążenia składkowe

wynagrodzenie - 1 - 4.000,00 zł
składki finansowane przez zleceniobiorcę

podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne (wiersz 1) - 2 - 4.000,00 zł
składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe
(wiersz 2 x 9,76% + wiersz 2 x 1,50%) - 3 - 450,40 zł
podstawa wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne (wiersz 1 - 3) - 4 - 3.549,60 zł
składka na ubezpieczenie zdrowotne do pobrania (wiersz 4 x 9%) - 5 - 319,46 zł
składka na ubezpieczenie zdrowotne do odliczenia od podatku (wiersz 4 x 7,75%) - 6 - 275,09 zł

składki finansowane przez zleceniodawcę
składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie wypadkowe (wiersz 2 x 9,76% + wiersz 2 x 6,50% + wiersz 2 x 1,20%*)) - 7 - 698,40 zł
składka na Fundusz Pracy (wiersz 2 x 2,45%) - 8 - 98,00 zł
składka na FGŚP (wiersz 2 x 0,10%) - 9 - 4,00 zł
Cd
Po otrzymaniu z ZUS informacji o niepodleganiu przez zleceniobiorcę ubezpieczeniom społecznym zleceniodawca skorygował składki ZUS w następujący sposób:

wyszczególnienie wiersz obciążenia składkowe

wynagrodzenie z umowy zlecenia - 1 - 4.000,00 zł

składki finansowane przez zleceniobiorcę

podstawa wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne (wiersz 1) - 2 - 4.000,00 zł
składka na ubezpieczenie zdrowotne do pobrania (wiersz 2 x 9%) - 3 - 360,00 zł
składka na ubezpieczenie zdrowotne do odliczenia od podatku
(wiersz 2 x 7,75%) - 4 - 310,00 zł
Cd
Zleceniodawca ustali, że:

nadpłata składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe sfinansowana przez zleceniobiorcę wynosi 450,40 zł,

niedopłata składki na ubezpieczenie zdrowotne wynosi 40,54 zł (360 zł - 319,46 zł); po jej opłaceniu (w praktyce jest ona pobierana przez ZUS z nadpłaty składek na ubezpieczenia emerytalno-rentowe) odliczeniu od podatku podlega składka zdrowotna w wysokości 34,91 zł (310 zł - 275,09 zł),

nadpłata składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz ubezpieczenie wypadkowe sfinansowana przez zleceniodawcę wynosi 698,40 zł,

nadpłata składek na Fundusz Pracy i FGŚP wynosi 102 zł.
Cd
Przyjmujemy, że zleceniodawca w lipcu 2015 r. zwróci zleceniobiorcy nadpłacone składki. W podstawie opodatkowania zleceniodawca uwzględni kwotę nadpłaty składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, przed pomniejszeniem o składkę zdrowotną, czyli kwotę 450,40 zł, natomiast od wyliczonej zaliczki na podatek dochodowy odliczy także składkę zdrowotną w wysokości 34,91 zł.

Zleceniodawca dokona następujących wyliczeń:

wyszczególnienie wiersz obciążenia podatkowe

nadpłata składek emerytalno-rentowych - 1 - 450,40 zł
koszty uzyskania przychodów (wiersz 1 x 20%) - 2 - 90,08 zł
podstawa obliczenia zaliczki na podatek (wiersz 1 - 2), po zaokrągleniu - 3 - 360,00 zł
zaliczka na podatek przed odliczeniem składki zdrowotnej (wiersz 3 x 18%) - 4 - 64,80 zł
zaliczka na podatek do pobrania (wiersz 4 - 34,91 zł), po zaokrągleniu - 5 - 30,00 zł
kwota do wypłaty (wiersz 1 - 40,54 zł - wiersz 5) - 6 - 379,86 zł
KONIEC
Zara12
To co wkleiłaś OK, cenne, ale na etapie przed wypłatą.
W 2018r Marika wypłaciła jak wypłaciła i już tego nie zmieni.
Teraz sporządza PIT-11 i powinna wystawić PIT-11 zgodnie z tym co wypłaciła i pobrała w 2018r.( oraz uwzględnić KUP)
Rozmawiamy o PIT-11
Zasugerowałam się pomocą asiek79 w poście 1192908.
Asiek79 mi gdzieś umknęła i nie wiem jak dokończyć by było dobrze.
Wszystko co ja miałam do powiedzenia masz w kom 33

pozdrawiam
Kom.43
faktycznie rozliczyć musi to co realnie naliczała.
Artykuł może się przyda dla zrozumienia całej sytuacji.
Od kwoty 6686,82 dołożyć KUP w wysokości 1337,36 ?
A według tego jak pisze asiek79 w poście 1192908 można by zrobić bo jak nie to muszę kolejną korektę PIT-11 słać:(
Marika sprawdziłam post Asiek79 , który podałaś i jest różnica między sytuacją Twoją a tą z postu.Tam rozliczenie dotyczy roku 2017 / zamkniętego,rozliczonego /.
Ty rozliczasz zdarzenie z roku 2018 jeszcze nie rozliczonego.Możesz więc wyprostować wszystko w bieżącym PIT 11.
Powinnaś postąpić tak jak wskazała Ci Karllolina .
Marika kom 16 odnośnie Pani na macierzyńskim
"My płaciliśmy zasiłki i dlatego było z czego pobrać wtedy.."

jeśli potrącenia składek były z zasiłku - to w PIT-11 przychód będzie kol. 10 Inne źródła
Zlecenibiorca1 umowa dotyczy 2016r. ZUS skorygował z urzędu w 2017r. My zwracamy to w 2018r po kontroli bo wtedy dostałam informację od Pani kontrolującej.
Zleceniobiorca2 korekty od stycznia 2014 do marca 2018roku.
Macierzyński 2014r i my placilismy zasiłki.
Karllolina zara12 oraz dobre dusze na forum. Czy jest jakaś opcja by u zleceniobiorcy korekty od 2014 do marca 2018 robione i rozliczone z nim jak opisałam zrobić takimi kwotami jak podałam plus pismo czy trzeba to rozdzielić tzn stare lata wg tego co zrobiłam A styczeń luty marzec 2018 tak jak Karllolina pisze.?
Zleceniobiorca 2 tak jak zrobiłam?
Macierzyński przychód z innych źródeł bo my placilismy zasilki plus pismo.
Jeżeli chodzi o zleceniobiorców ja pozostaję przy swoim komentarzu, czyli zwrot składek na ub.społeczne powinien być wykazany jako przychód z umowy zlecenie czyli art. 13, kup 20% lub 50%, zaliczka na podatek, po odjęciu składki na ubezp. zdrowotne, oraz wystawiony PIT-11, bez żadnych dodatkowych pism.
Kom.55
Widzę,że ten temat nie tylko mi nie daje spokoju.
Zgadzam się z Tobą odnośnie wykazania zwrotu tylko mam wątpliwości co do wykazania pobranej zaliczki w poz.52 PIT 11
Według mnie powinno być ,,0,,/ faktycznie nie pobrała tej zaliczki , w PIT 4R jej nie ma /
Robiłam symulację rozliczenia na PIT 37 i przy wstawieniu ,,O,, wychodzi ta zaliczka do dopłaty.
Ten przychód dołożę do przychodu z umowy zlecenia. Tylko nie pobralam podatku i teraz jak zrobić by zleceniobiorca go zaplacil w pit37.
Do komentarza 56, no tak bo zmienia postać rzeczy to, że pytająca nie sporządziła listy płac i nie obliczyła żadnej zaliczki, nie zastosowała również kup.
No masz napisane w poście 56, że przecież nie wykazujesz żadnej zaliczki, bo żadnej nie pobrałaś, i samo przez się wyjdzie, że zleceniobiorca będzie musiał tę zaliczkę odprowadzić, co wyjdzie przy skłądaniu przez niego z PIT.
Pisma napisać jak w kom.2 ? KUP nie zwiększać zleceniobiorcy 1 bo korekta częściowo dotyczy 2018r.

Co w razie kontroli podatku jak się z tego wytłumaczyć?
Do komentarza 60, moim zdaniem ja w PIT-11 wykazałabym, w tych okolicznościach, tylko kwotę składek na ubezpieczenie społeczne, a zleceniobiorców należałoby poinformować o kwocie kup jaką powinni zastosować, oraz o wysokości składki na ubezp. zdrowotne jaką mają prawo odliczyć od podatku, kwota podatku powinna im "wyjść" w ten sposób, i oni będą musieli ją wpłacić do US.
Kup poinformować odnośnie obydwu zleceniobiorców czy tylko tego co miał korygowany 2018rok w 2018?
Tak powinno wyglądać rozliczenie zwrotu skladek

kwota brutto: 6.686,82 zł / składki do zwrotu
koszty uzyskania przychodu: 20%
razem składki ZUS: 0,00 zł
podstawa wymiaru składki zdrowotnej: 6.686,82 zł
koszty uzyskania przychodu (20%): 1.337,36 zł
podstawa opodatkowania: 5.349,00 zł
naliczony podatek (18%): 962,82 zł
składka na ubezpieczenie zdrowotne (9%): 601,81 zł / zwrócił-została potrącona /
składka na ubezpieczenie zdrowotne podlegająca odliczeniu (7.75%):518,23 zł / może odliczyć bo zostało potrącone/
podatek do urzędu skarbowego: 445,00 zł / nie pobrany /
do wypłaty: 5.640,01 zł
Gdyby to ode mnie zależało / nie patrząc już czy coś będzie nie tak / zrobiłabym tak:

-wydruk z kalkulatora gofinu prawidlowego rozliczenia kom.63 / umowa-zlecenie zaliczki /
-opis na tym rozliczeniu,że podatek został nie pobrany/zleceniobiorca rozliczy w PIT rocznym/
-wystawiłabym PIT 11
poz.49 6.686,82
poz.50 1.337,36
poz.51 5.349,46
poz.52 ,,0,,
poz.72 518,23
Jeśli wystawisz PIT 11 w taki sposób to żadnego pisma o doliczeniu podatku nie przekazujesz .
Tak ja bym zrobiła aby zamknąć sprawę a Ty zdecyduj co zrobisz .
Do komentarza 64, ale wg mnie PIT-11 powinien zostać sporządzony na podstawie faktycznych wypłat, przynajmniej wg mnie, skoro pytająca nie rozliczyła tego zwrotu, to ja raczej byłabym skłonna do tego, by wykazała w PIT-11 sam przychód z tyt. zwrotu skł. na ubezp. społeczne.
Kom.65
Przyznaję Ci rację.To będzie najlepsze rozwiązanie.
Czyli prawie zgadzacie się z tym co ja wcześniej napisałam, z tym że ja wykazałabym od razu koszty uzyskania 20%
w wtedy żadnych pism, podatek sam rozliczy.

Do tego co otrzymał w 2018 roku dodać:
przychód 6.686,82 zł
koszty uzyskania przychodu: 20% (1337,36)
składka na ubezpieczenie zdrowotne podlegająca odliczeniu 518,23 zł

PIT-11 - drugi zleceniobiorca na tej samej zasadzie jak wyżej.
Dziękuję za wpisy i teraz muszę prawidłowo sporządzić korekty PIT-11...
Jak to ogarnąć....
Szkoda że nie ma osoby która miała taką samą sytuację...
Uff korekty wysłane, czekałam bo myślałam że może zjawi się ktoś kto miał taki sam problem.
Zrobiłam tak jak kom. 67.
Pani na macierzyńskim 26.48zł. jako inne źródła plus pismo że ma doliczyć do podatku kwotę zwróconej składki na ubezpieczenie zdrowotne 12,96zł. ( 7,75% tego co zwrócił ZUS). (Która to kol. w PIT-37 będzie?)

Dziękuję bardzo za pomoc i wsparcie:)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.