30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Raty na telefon

Witam. Nie wiem czy trafiłem do odpowiedniego działu za co z góry przepraszam. Prowadzę jednoosobową działalność gosp na zasadach ogólnych. Wziąłem w Play umowę na abonament telefoniczny wraz z telefonem na raty. Odliczam co miesiąc całą fakturę( rata + abonament) od podatku. Moje pytanie jest następujące: czy w ogóle mogę takie faktury wrzucać w koszty? Telefon tak naprawdę wykorzystywany jest w celach mieszanych(prywatnie i firma). Czy w razie kontroli mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności?
Jak faktura jest na Firmę, nie powinni się przyczepić. Raty - też możesz wrzucać, o ile wcześniej nie zaksięgowano w koszty faktury za ten telefon.
Rat się nie księguje. Księguje się fakturę za telefon, który jest kupiony na raty.
Kom.2 zdanie drugie. Nie ma takiej opcji.
Sprawdź czy na fakturze faktycznie są raty za telefon, tzn. jako jedna z pozycji faktury

bo nie spotkałam takiego rozwiązania, zeby co miesiąc sprzedawali kawałek telefonu :)

miałam wiele telefonów na raty i zawsze jest tak, że przy otzrymaniu telefonu dostwaliśmy fakturę na całość (i w KPiR księgujesz w dniu wystawienia faktury całość)

a potem co miesiąc przychodziłą faktura, na które w same tresci faktury były tylko abonament, usługi itd.

natomiast raty owszem wykazane na tej samej kartce ale już nie jako pozycja faktury tylko po to by widac było ile jest do zapłaty miesięczna faktura plus rata
Pytam, ponieważ czytałem artykuły, z których wynikało, że nie jest to dozwolone, ponieważ z racji abonamentu nie jestem w stanie udowodnić jaka część rozmów była w celach firmowych a jaka w celach prywatnych. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że telefon byłby użytkowany w ten sam sposób gdyby umowa to umowa prywatna, a nie na firmę. Jak to z tym w końcu jest? Z góry dzięki za odpowiedź ;)
Umowa na telefon na firmę - wliczaj w koszty i się nie martw

a do prywatnych rozmów masz telefon kartę gdyby co :)))

problem jest tylko czy prawidłowe kwoty księgujesz
Kom 6 - a cóż mogę złego księgować? księguję kwotę brutto, która jest na fakturze (czyli abonament + rata) pomijając fakt, że tak jak pisano wyżej powinienem powiedzmy wartość tel rozliczyć jednorazowo, a później tylko rozliczać abonament to suma kwot i tak będzie się zgadzać, co najwyżej sposób zaksięgowania byłby błędny .. co myślicie? bo zakup tel i podpisanie umowy miało miejsce w 2017 roku w październiku i od samego początku w koszty wrzucam comiesięczną fakturę, ale mam coraz więcej wątpliwości..
"a cóż mogę złego księgować? księguję kwotę brutto, która jest na fakturze " - no właśnei cały czas drążymy co tam masz na fakturze :)

aż mi sienei chce wierzyć żeby wykazywali raty jako pozycję faktury

masz w nazwie towaru/usługi "rata za telefon" i dalej netto VAt bruto?

czy tylko w kwocie do zapłaty jest wykazane
No ok.
sformułowania rata rzeczywiście nie mam
1: sim formuła bizbox..
2. pakiet smartfon dla firm

Na 1 stronie w pozycji : Faktura są tylko - usługi telekomunikacyjne, a na kolejnej stronie jest to rozróżnione tak jak wyżej. W taki razie jak powinienm to księgować?;)
Tzn. w treści faktury jest jedna pozycja na całą kwotę, tak?

i nazywa się to "usługi telekomunikacyjne"

no to sprytnie zakamuflowane te raty :)
według mnie na tyle, że nie widać o co chodzi, ze to de facto spłacanie telefonu

z grubsza wyobraziłam sobie jak ta faktura wygląda - i myślę, że bym ją też wrzucała w całości w koszty :)
Ja nie wiem w czym masz problem.
Nawet jeśli przyjdzie US na kontrolę to się "może" nie dopatrzy.
Znam przypadek, że księgowa BR zaksięgowało faktury za telefony, odliczyło VAT. I raty wrzuca w koszty przy każdej fakturze za usługi..
I mówi, że miała kontrolę z US i nie ma błędów.
Do kom.11
może tak być, ze nie zakwestionują... jak jest w tym samym roku podatkowym co faktura całościowa za telefon

w kolejnym roku moze już być problem, bo to koszty innego roku podatkowego :)

ponadto, przez jakiś czas funkcjonował przepis (już go nie ma) o wyrzucaniu z kosztów niezapłaconych w terminie faktur - i tutaj właśnie takie ratalne się w części wyksięgowywało, a potem wliczało z powrotem w koszty każdą zapłaconą ratę
Tego przepisu ta księgowa w ogóle nie wyłapała. Widziałam zaksięgowane w 2016 2017 2018.
Jakby była to zaległa rata to chyba powinna być zaksięgowana netto. No ale mogę mieszać
Czyli jak rozumiem radzicie by księgować te faktury tak jak do tej pory i raczej nie powinienem mieć większych obaw?;-)
Zacznij księgować prawidłowo. Księguj tylko wartość faktury za usługi, nie księguj dodatkowych opłat doliczonych do faktury.
Następny telefon który kupisz zaksięguj fakturę za niego.
A tak najlepiej to popraw. Decyzja należy do ciebie. Możesz trafić na bardziej dokładnych urzędników z kontroli, którzy się dopatrzą.
Novu - czy Ty dostałeś na początku fakturę za cały telefon czy nie?

Podejrzewam, patrząć na to co teraz piszą na fakturze, że nie było faktury na całość?
Dobrze podejrzewam?
Z tego co piszesz masz dwie pozycje na fakturze, czy do każdej doliczany jest VAT?
Podejrzewam,ze tylko do do jednej pozycji /usługi telekomunikacyjne/
druga pozycja tylko kwota informująca o wysokości raty/bez VAT, bo wcześniej
wystawiona była FV za telefon płatny na raty/-i taka faktura winna być zaksiegowana
w dacie wystawienia faktury.
Ja już tutaj wcześniej na forum czytałam podobny temat

tam też było o playu
i też, że na frze co miesiąc są raty

wygląda mi na to, że play sprytnie omija konieczność wykazania przychodu od razu za cały telefon
bo przecież jak wystawiają frę na początku za cały telefon to nabywca ma koszt a oni mają przychód ale kasy nie mają:)

to wymyślili "pakiet smartfon"

a może to działa jak leasing?
Kom.18
ten poprzedni post to 1192713
ta sama sytuacja
Sprawdziłem
Na fv mam podany VAT tylko na 1 stronie przy pozycji - usługi telekomunikacyjne. Przy podpisaniu umowy nie miałem żadnej faktury o calej wartości telefonu tylko opłata aktywacyjna coś około 170zl. I tyle. Czytając wasze komentarze dochodzę do wniosku że na moim miejscu ksiegowali byście tak samo jak jak czyli w postaci "rat" wraz z abonamentem w kwocie brutto. Mam rację?;-)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.