30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Faktury za leasing samochodu od firmy Volkswagen Leasing

Kto z Was księguje u siebie faktury za leasing od volkswagen Leasing i czy żądacie certyfikat rezydencji od nich i czy robicie IFT-2R ?
Ja
bez rezydencji - maja polski NIP
No to czytaj
https://oficynafk.pl/samochod-w-firmie/leasing-samochodu-z-ue-w-polskim-oddziale-firmy.-co-z-podatkiem-u-zrodla-14701.html
Delfinko - możesz sobie pobrac

https://www.vwbank.pl/pomoc-i-informacje/oswiadczenie-o-rezydencji-podatkowej.html
Sorki - ten link to nie dla nas
Na ich stronie piszą

...Volkswagen Leasing GmbH prowadzi działalność w Polsce za pośrednictwem utworzonego Oddziału – Volkswagen Leasing GmbH Sp. z o.o. Oddział w Polsce, z siedzibą w Warszawie.

dlatego nie jest potrzebny certyfikat rezydencji
No właśnie to że oddział jest w Polsce to nie ma nic do rzeczy, bo to jest podmiot zagraniczny.
artykuł mam z sierpnia 2018, widze że nie wchodzi, zaraz go zapisze w pdf i wyslę Ci na maila
Wysłalam Ci już
Kochana - szczęka mi opadła

tu też czytam
http://www.autowfirmie.pl/artykul,1803,15946,leasing-samochodu-osobowego-od-zagranicznej-firmy-a-podatek-u.html

nie pamietam gdzie - ale czytalłm że skoro maja oddzial w Polsce to rozliczmy ich fv tak samo jak polskie - certyfikat rezydencji nie jest potrzebny

zobacze - może znajde to co czytalam
No widzisz,
ja doczytałam, że jesli są podmiotem zagranicznym i działają poprzez oddział w Polsce to trzeba najpierw ich rozpoznać czy w świetle ustaw p podatku PIT i CIT są nadal podmiotem zagranicznym, bo jesli tak, to obowiązuje podatek u źródła lub nie pobiera się pod warunkiem uzyskania certyfikatu i jeszcze jakiegoś oświadczenia od nich,że należności z tytułu umowy leasingu sa związane z działalnością tej firmy ( oddzialu ) w Polsce i wtedy robimy zerowe IFT 2R.

może robię "dym". ale musimy tu wspólnie się zastanowić nad tym tematem. może ktoś mądrzejszy już temat "przerabiał" ze skarbówką.
Właśnie wysłałam do nich maila z prośna zeby przysłali ten certyfikat
zobaczymy co odpiszą
No i w Twoim artykule w kom.8
jest to samo , że potrzebny certyfikat i jeszcze oświadczenia

to jest bardzo nie w porządku ,że leasingodawca z tej firmy nie informuje klientów o tych obowiązkach związanych z certyfikatem, dlaczego od razu nie daje oświadczeń i naraża klienta na dodatkowe koszty płacenia podatku u źródła 20 %.
i jeszcze jakieś deklaracje IFT wysyłać. Oni ten oddzial uruchomili juz w 2014 roku i od tego czasu wielu klientów ma takie faktury i może nie jest świadomy co sie z tym wiąże.
dziwna sprawa :(
Ale wysłałaś do polskiego oddziału ?
Https://www.vwleasing.pl/kontakt.html

ty znalazłam adres mailowy do kontaktu - BOK@vwfs.com

wysłalam im prośbe o przesłanie tych dokumentow / wkleiłam im ten art.

https://www.pit.pl/podatek-u-zrodla/obowiazki-platnika-podatek-u-zrodla-922667
No to czekamy, napisz do mnie na maila albo tutaj co zdziałałaś w temacie.
swoją drogę to dziwię się że nikt tu więcej się nie odzywa, czyżbyśmy tylko my dwie księgowały takie faktury hehe ?
Też mam takie faktury, ręce opadają .... :(
Ja się odzywam :)
Miałam faktury od tej firmy i nie było problemu z uzyskaniem certyfikatu rezydencji.
Czy PDOF tez dotyczy w/w podatek u źródła ?
Przedsiębiorca wziął w leasing samochód osobowy. Firma leasingowa to VW Leasing GmbH z Niemiec z oddziałem: VW Leasing GmbH Sp. z o.o. oddział w Polsce (w KRS – oddział zagranicznego przedsiębiorcy). Czy opłaty z tytułu leasingu podlegają podatkowi u źródła? Czy w przypadku uzyskania z firmy niemieckiej certyfikatu rezydencji oraz oświadczenia, że wypłacane należności są związane z działalnością położonego w Polsce zakładu, przedsiębiorca będzie zwolniony z poboru podatku?
W przedstawionej sytuacji przedsiębiorca nie ma obowiązku poboru podatku u źródła, pod warunkiem uzyskania niemieckiego certyfikatu rezydencji leasingodawcy oraz oświadczenia, że należności z tytułu umowy leasingu są związane z działalnością jego zakładu (oddziału) w Polsce.
Spełnienie tych warunków nie wyłączy jednak obowiązku sporządzenia informacji IFT-2R (cytowany art. 26 ust. 1d ustawy o CIT przewiduje bowiem odpowiednie stosowanie art. 26 ust. 3d ustawy o CIT). Potwierdzają to w udzielanych wyjaśnieniach organy podatkowe, czego przykładem może być interpretacja indywidualna dyrektora Izby Skarbowej w Bydgoszczy z 23 stycznia 2017 r. (0461-ITPB3.4510.712.2016.1.JG), w której czytamy, że „w zdarzeniu przyszłym opisanym we wniosku Spółka
Nie będzie zobowiązana do poboru zryczałtowanego podatku dochodowego od osób prawnych w stosunku do należności leasingowych wypłacanych firmie niemieckiej działającej poprzez oddział w Polsce, natomiast będzie na niej spoczywał obowiązek złożenia informacji o wysokości pobranego podatku u źródła na formularzu IFT-2R, wynikający z powołanych wyżej regulacji”.
Warto pamiętać, że w określonych przepisami przypadkach podatek z tytułu przychodów uzyskiwanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez podatników objętych ograniczonym obowiązkiem podatkowym (w uproszczeniu – nierezydentów) pobierany jest w formie ryczałtu (zob. art. 29 ust. 1 ustawy o PIT oraz art. 21 ust. 1 ustawy o CIT). W przypadkach takich do pobrania zryczałtowanego podatku dochodowego obowiązani są, jako płatnicy, polskie osoby prawne, jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz będące przedsiębiorcami osoby fizyczne (zob. art. 41 ust. 4 w zw. z art. 41 ust. 1 ustawy o PIT oraz art. 29 ust. 1 ustawy o PIT). Jest to tzw. podatek u źródła.
Dotyczy to, między innymi, przychodów za użytkowanie lub prawo do użytkowania urządzenia przemysłowego, w tym także środka transportu, urządzenia handlowego lub naukowego. Podatek „u źródła” od takich przychodów pobierany jest, co do zasady, w wysokości 20% tych przychodów (zob. art. 21 ust. 1 pkt 1 ustawy o CIT oraz art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy o PIT).
Jednakże art. 26 ust. 1d ustawy o CIT stanowi, że osoby prawne i jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz będące przedsiębiorcami osoby fizyczne, które dokonują wypłat należności z tytułów wymienionych w art. 21 ust. 1 ustawy o CIT na rzecz podatników, o których mowa w art. 3 ust. 2, prowadzących działalność poprzez położony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zagraniczny zakład, nie pobierają zryczałtowanego podatku od dokonywanych wypłat pod warunkiem udokumentowania miejsca siedziby podatnika, o którym mowa w art. 3 ust. 3 ustawy o CIT, prowadzącego działalność poprzez położony na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej zagraniczny zakład, uzyskanym od niego certyfikatem rezydencji, oraz uzyskania pisemnego oświadczenia, że należności te związane są z działalnością tego zakładu (na gruncie ustawy o PIT odpowiednikiem tego przepisu jest art. 41 ust. 2a ustawy o PIT).
Dzięki Soonka :)
Repetko, czy udało się uzyskać ten certyfikat? Możesz coś podpowiedzieć w tym temacie?
Jeszcze nie - napisałam do VW Leasing i czekam na odpowiedź
Ok, dziekuję za informację;
Kom. 27 - na pewno szybko ci przyślą, mają przygotowane odpisy certyfikatu z notarialnym poświadczeniem plus oświadczenie.
Kom.29
mówisz że mają przygotowane zarówno odpisy certyfikatu jak i gotowe oświadczenia....czyli są w pełni świadomi że każdy podatnik który wziął od nich samochód w leasing musi takie dokumenty posiadać aby nie płacić podatku u źródła, ale dodatkowo jeszcze ma obowiązek sporządzania rocznej deklaracji IFT.
szkoda tylko że nie" dbają" o podatnika i nie informują ich o tym przy zakupie samochodu. Powinni do umowy leasingowej moim zdaniem od razu dołączać certyfikat i oświadczenie, a nie kurde....kup samochód i spierxxxx. płać tylko raty. Chory kraj.
a co teraz z zaległymi latami ? ja mam takie faktury od 2016 roku? wydadzą mi certyfikat i oświadczenie za lata 2016, 2017,2018 ? czy może mam w zębach do skarbówki zanieść podatek u ź ródła 20% za tamte lata?
ps.
Kolezanko a do deklaracji IFT to sumowałaś kwoty z faktury w wartościach netto czy brutto ? bo przecież te faktury są z vatem 23%
No wiesz, to my uważamy, że oni powinni od razu informować o certyfikacie i dawać go do umowy. A pewnie z drugiej strony to inaczej wygląda, bo jak się klient nie zapyta/upomni to po co się mają wychylać.
Nie wiem co zrobić z poprzednimi latami. U mnie sprawa wyszła w ubiegłym roku jak zaczęłam robić JPK. Deklaracji IFT jeszcze nie robiłam, czas jest do końca lutego z tego co wiem.
Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy
23-01-2017
0461-ITPB3.4510.712.2016.1.JG
W jednym z przypadków spółka dokona zawarcia umowy leasingu, w której jako Finansujący widnieje firma niemiecka działająca poprzez oddział w Polsce. Zapis w umowie brzmi następująco:

"Dnia (...) została zawarta umowa pomiędzy: A GmbH z siedzibą w Z, Niemcy, wpisaną do Rejestru Handlowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Z, działającą poprzez A Gmbh sp. z o.o. Oddział w Polsce z siedzibą C, wpisany do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla C, pod numerem KRS(?), NIP (...), zwaną dalej Finansującym. Na fakturach za raty leasingowe jako Sprzedawca widnieje A GmbH, Z, Niemcy NIP: tutaj podany jest polski NIP oddziału A GmbH Sp. z o.o. oddział w Polsce."
Płatność będzie dokonywana na konto należące do oddziału. W certyfikacie rezydencji podmiotu niemieckiego jest zapis, że jego siedziba jest w Niemczech zaś w Polsce posiada swój stały oddział, którego przychody zgodnie z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania są przedmiotem polskiego podatku dochodowego. Oprócz tego spółka otrzyma oświadczenie od polskiego oddziału, zgodne z art. 26 ust. 1d, że należności związane z umową leasingu związane są z działalnością Oddziału.

Czy w przypadku umowy leasingu, w której finansujący wskazany jest zgodnie z opisem w stanie przyszłym, czyli spółka niemiecka działająca przez oddział w Polsce spółka powinna pobierać podatek u źródła od wypłat należności dla polskiego podmiotu? Czy firma powinna złożyć w urzędzie po zakończeniu roku informację IFT-2R?
Zdaniem Wnioskodawcy, nie musi on pobierać podatku u źródła, jeśli będzie dysponował oryginałem certyfikatu rezydencji lub kopią poświadczoną notarialnie oraz oświadczeniem, że należności z tytułu leasingu są związane z działalnością polskiego oddziału, które podpisane będzie przez osobę reprezentująca Zarząd Oddziału w Polsce. Dokumenty te umożliwiają zgodnie z art. 26 ust. 1d ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych nie pobierać podatku u źródła gdyż wówczas należności z tytułu umowy leasingu traktowane są, jako przychody polskiego rezydenta. Wnioskodawca powinien złożyć w takiej sytuacji po zakończeniu roku do urzędu skarbowego deklarację IFT-2R, co wynika z art. 26 ust. 3d ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego zdarzenia przyszłego - jest prawidłowe.
Mam ciekawostkę, wszędzie piszą, że trzeba certyfikat rezydencji + zerowe IFT-2R, ale...
Sporządzam dziś sprawozdanie do GUS, w którym widzę definicję rezydenta zgodnie z prawem dewizowym:
Rezydentami są:
a. osoby fizyczne mające miejsce zamieszkania w kraju oraz osoby prawne mające siedzibę w kraju, a także inne podmioty mające siedzibę w kraju, posiadające zdolność zaciągania zobowiązań i nabywania praw we własnym imieniu; rezydentami są również znajdujące się w kraju oddziały, przedstawicielstwa i przedsiębiorstwa utworzone przez nierezydentów,
b. polskie przedstawicielstwa dyplomatyczne, urzędy konsularne i inne polskie przedstawicielstwa oraz misje specjalne, korzystające z immunitetów i przywilejów dyplomatycznych lub konsularnych.
Skoro definicja wyraźnie wskazuje, że powinniśmy oddziały w Polsce traktować jak rezydentów to po co ten cały cyrk?
No właśnie, skoro oddział jest rezydentem to nie powinno się tu rozpatrywać ani pod katem podatku u źródła ani żadnych IFT.
poza tym podobno volkswagen " miga" się i nie przysyła certyfikatu. Czy Ty Roszpunko wystepowałaś juz do nich o certyfikat i oświadczenie ?
Dla mnie to chore wszystko. nie wiem co robić, jak rozwiązać temat?. pewnie wielu tu z nas ma ten problem, i czy ktoś nam pomoże rozwiązać temat ?
->36 Tak, wysłałam do nich maila z prośbą o certyfikat i oświadczenie na adres bok@vwfs i dostałam odpowiedź na drugi dzień, że mam wystosować oficjalne pismo podpisane przez reprezentantów spółki. Tak też zrobiłam, przesłałam do nich skan na bok, a pocztą oryginał na polski oddział. Czekam na informację od nich. Jak nic nie dostanę do przyszłego tygodnia to będę ich gnębić mailowo (obowiązek posiadania certyf. wynika wprost z ustawy). Prawo dewizowe uznaje polski oddział za rezydenta. Co ciekawe sama spółka jest niemiecka, a prawo podatkowe ma swoje zapisy:
Art. 26 updop
1d. Osoby prawne i jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz będące przedsiębiorcami osoby fizyczne, które dokonują wypłat należności z tytułów wymienionych w art. 21 ust. 1 na rzecz podatników, o których mowa w art. 3 ust. 2, prowadzących działalność poprzez położony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zagraniczny zakład, nie pobierają zryczałtowanego podatku od dokonywanych wypłat pod
Warunkiem udokumentowania miejsca siedziby podatnika, o którym mowa w art. 3 ust. 2, prowadzącego działalność poprzez położony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zagraniczny zakład, uzyskanym od niego certyfikatem rezydencji, oraz uzyskania pisemnego oświadczenia, że należności te związane są z działalnością tego zakładu; przepis ust. 3d stosuje się odpowiednio.

1e. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 1d, powinno zawierać dane identyfikujące podatnika prowadzącego działalność poprzez położony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zagraniczny zakład, a w szczególności pełną nazwę, adres i numer identyfikacji podatkowej podatnika oraz adres zagranicznego zakładu podatnika.
Kom.37

no więc to nie dotyczy nas leasingobiorców, tylko ich.Dotyczy przekazywania należności pomiędzy oddziałem w Polsce a spółką zagraniczną. a ponieważ oddział w Polsce na nip w Polsce więc tu sie rozlicza z dochodów i tu prowadzi działalność.W tym przypadku to my płacimy wynagrodzenie do oddziału w Polsce w postaci rat leasingowych.
Kom. 39 dotyczy tego co napisałaś
Art. 26 updop
1d. Osoby prawne i jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz będące przedsiębiorcami osoby fizyczne, które dokonują wypłat należności z tytułów wymienionych w art. 21 ust. 1 na rzecz podatników, o których mowa w art. 3 ust. 2, prowadzących działalność poprzez położony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zagraniczny zakład, nie pobierają zryczałtowanego podatku od dokonywanych wypłat ............
-> 39 No i właśnie - tu jest problem. Stąd pomysł, abyśmy oprócz certyfikatu pobrali oświadczenie, że te należności związane są z oddziałem w Polsce.
Kom.37

kiedy wysłałaś im to pismo?

ja wysłałam 10.01. - dzisiaj otrzymałam odpowiedz ze czekaja na oryginalny dokumenty z centrali - dadza znać kiedy to będzie
->42 - wysłałam 14.01. pocztą + skan mailem w ten sam dzień wniosek o wydanie cert + ośw.
Dam znać jak otrzymam odpowiedź.
Ja wysłałam tylko na maila
Pierwotnie wysłałam tylko maila (oczywiście ze stopką firmy) i odpisali mi, że potrzebują oryginał wniosku opatrzony w podpisy osób upoważnionych do reprezentowania firmy. Zobaczymy jak będzie.
Kom 41
no więc skoro należności zostają w Polsce , rezydencja jest w Polsce to po co mamy brać jakieś certyfikaty z zagranicy, no nie rozumiem tego , te działania w ogóle nas nie powinny dotyczyć.
im więcej o tym myślę, tym jestem "głupszejsza"...... a na dodatek szlak mnie jasny trafia w tym temacie :)
Delfina, a mnie nie tylko w tym temacie trafia, a oświadczenie + certyfikat może po prostu po to, aby zasilić budżet jak się go nie posiada :)
Drogie koleżanki mam takie przemyślenia: jeśli prawda jest taka że oddział w Polsce który jest tu zarejestrowany i prowadzi działalność tu w Polsce w rozumieniu przepisów ustawy o CIT, czyli rozlicza sie z dochodów tu w Polsce to by oznaczało że jest polskim rezydentem, a to by oznaczało, że transakcje z tym podmiotem należy traktować jak transakcje krajowe.

W takim razie czy w takim przypadku należy w ogóle rozpatrywać tę transakcję pod kątem podatku u źródła ?
czy w takim razie mamy prosić ich o certyfikat rezydencji w Polsce? czy certyfikat rezydencji w Niemczech ?
w takim razie należałoby ustalić kto jest ostatecznym beneficjentem tych należności otrzymywanych od nas za raty leasingowe ? bo certyfikat rezydencji nie jest nam potrzebny od sprzedawcy, który widnieje na fakturze tylko od ostatecznego beneficjenta otrzymywanych należności.
Koleżanki nie wiem jak by można sprawić aby w naszym imieniu redakcja gofinu zwróciła się do MF w tej konkretnej właśnie sprawie i
Poprosiła o wyjaśnienie statusu tego konkretnego podatnika jakim jest volkswagen leasing. żadna inna firma zajmująca się sprzedażą leasingową nie jest takim dziwolągiem.
Dziewczyny, dostałam dziś pocztą oświadczenie i certyfikat.
Wyślę IFT-R zerowe i mam z bańki :)
Nie będę się już zastanawiać czy trzeba czy nie i jak to mówią będę spać spokojnie.
Roszpunka to nie jest rozwiązanie.
nie możemy tak do tego podchodzić i robić coś ot dla świętego spokoju, nie będąc pewnym czy to prawidłowe. To nie tędy droga.
Najpierw to się zastanówmy czy tak naprawdę to usługi leasingowe w ogóle wchodzą w zakres usług przy których rozpatrujemy ewentualność wystąpienia podatku u źródła. Bo otóż z tego co pisze MF i wymienia usługi podlegające podatkowi u źródła, to usług leasingowych tam nie mam. a jesli te usługi nie podlegają rozpatrywaniu pod katem tego podatku to transakcje te należy traktować jako krajowe i żadnych certyfikatów, żadnych zerowych IFT. Nie pozwólmy się osaczyć, temat trzeba wyjaśnić do końca.
Zaraz wkleję link MF na ten temat.
Https://www.podatki.biz/artykuly/mf-certyfikat-rezydencji-podatkowej-forma-waznosc-i-jego-zastosowanie-podatek-cit_46_38207.htm

Roszpunko osobista prośba do Ciebie. czy możesz mi przesłać treść tego oświadczenia otrzymanego z Volkswagen oraz odpowiedz mi czy dostałaś certyfikat rezydencji w Niemczech czy rezydencji w Polsce.?
delfina@op.pl
Kom. 50
IFT zerowe, ale dochód trzeba tam podać i jaki podasz dochód wartość rat netto ? czy wartość rat brutto?
->52 Delfina, certyfikat jest z siedziby głównej w Brunszwik. Jasne, mogę.
->53 Jeszcze nie wiem, muszę doczytać/pomyśleć/skonsultować się.
Kom.50
a ja nadal czekam
Kom.54

jezeli możesz - to ja tez poproszę - repetek@wp.pl
->56
dostałam takie info z wp: Nie udało się doręczyć Twojego listu do odbiorcy
Otrzymujesz tę wiadomość, ponieważ nie udało się doręczyć Twojego listu z następującego powodu:
Konto jednego z odbiorców nie istnieje.
Oryginał wiadomości znajduje się w załączniku.
Pozdrawiamy,
Zespół WP Poczty

Próbuję wysłać jeszcze raz.
Ponownie to samo.
Delfina, dostałaś?
Tak Roszpunko,ja dostałam .dziekuję,
Kom.54
Roszpunko z tego oświadczenia wynika jasno że ostatecznym beneficjentem jest tylko i wyłącznie oddział w Polsce, który ma tutaj zarejestrowana siedzibę ii miejsce siedziby w Polsce jest miejscem prowadzenia działalności w rozumieniu przepisów art. 26 ustawy o CIT. No to w takim razie jest to transakcja konsumowana w Polsce i należy ja traktować jako krajową. w takim przypadku po co certyfikat? a jeszcze dalej idąć jakie IFT ?
Poza tym przeczytaj ten artykuł który zamieściłam w kom. 52. To jest artykuł z Ministerstwa Finansów, a nie jakiego "niedouczonego" który puszcza "bajki" i się popisuje pisząc bzdury , a czytając jego interpretacje człowiek nabiera strachu.
w artykule ministerstwo wymienia ścisłą listę usług i czynności które podlegają pod podatek u źródła. NIE MA TAM WYMIENIONYCH USŁUG LEASINGOWYCH.!!!
I jeszcze jedna sprawa która mi tu w ogóle nie pasuje.
ministerstwo mówi że "Certyfikat rezydencji podatkowej jest zaświadczeniem o miejscu siedziby dla celów podatkowych wydawanym przez właściwy organ administracji podatkowej państwa miejsca siedziby podatnika.".
W takim razie jak to wszystko rozumiesz co dostałaś od nich ?
Certyfikat jest z niemieckiego urzędu poświadczający miejsce siedziby dla celów podatkowych w Niemczech. Natomiast na oświadczeniu które Ci dali - Polski oddział pisze że jego siedziba w Polsce jest miejscem siedziby dla celów rozliczeń podatkowych w Polsce zgodnie z art. 26 ust.1 ustawy o CIT.
To się jedno z drugim kłóci, jedno drugie wyklucza.
Delfina, ja już nawet nie chcę tego rozumieć. W każdym artykule piszą, że trzeba mieć to mam. Na początku w to wnikałam ale nie mam zwyczajnie na to czasu. Od początku ten temat śmierdział na odległość. Najśmieszniejsze jest to, że prowadzę SC więc podlegam pod PIT a oświadczenie jest do CIT. Nie wiem, co za baran wystawiał to oświadczenie wydane przypomnę na wniosek SP. CYWILNEJ... Delfina, jestem w czarnej d... z księgowaniem, dziś wysyłałam potwierdzenia sald, została mi do zaksięgowania amortyzacja, środki trwałe, rmk, RK i mnóstwo innych spraw. Nie wiem w co ręce włożyć, nie będę już dłużej dumać nad tym certyfikatem. Wpinam do akt i zapominam a w razie "w" mam.
P.S. możesz spróbować przesłać na maila repetki z posta nr 54? Mi nie przechodzi. Próbowałam 3x.
Dzięki :-)
Roszpunko oświadczenie jest prawidłowe że jest do CIT, to Ty to źle interpretujesz,
To nie chodzi o Ciebie jako płatnika PIT, tylko owe oświadczenie wystawili w oparciu o swoją "przynależność" podatkową , jako spółka z o.o..więc podlegają pod CIT i w swoim imieniu oświadczają, pisząc o sobie że spełniają warunki art. 26 ustawy o CIT.
Oświadczenie wydane przez nich będzie zawsze tak samo brzmiało dla wszystkich podmiotów bez względu na status prawny .
ps.
wyslę do Repetki
Wychodzi na to, że to ja jestem baran :-)
Dzięki Delfina za wyjaśnienie.
A ja sobie jeszcze raz przeanalizowałam wolniutko ten artykuł MF i wiecie co zobaczyłam tam ?
wklejam kawałek
Dotyczy to wypłat z następujących tytułów:

dywidend i innych przychodów z tytułu udziału w zyskach osób prawnych mających siedzibę lub zarząd na terytorium RP,

odsetek, z praw autorskich lub praw pokrewnych, z praw do projektów wynalazczych, znaków towarowych i wzorów zdobniczych, w tym również ze sprzedaży tych praw, z należności za udostępnienie tajemnicy receptury lub procesu produkcyjnego, za użytkowanie lub prawo do użytkowania urządzenia przemysłowego, w tym także środka transportu, urządzenia handlowego lub naukowego, za informacje związane .....
No więc widzę zdanie < za użytkowanie lub prawo do użytkowania urządzenia przemysłowego, w tym także środka transportu....>
no i co ? czy tu nie chodzi właśnie o najem samochodu czyli usługę leasingu?

normalnie krew mnie zalewa.Ja się już nie nadaje do zawodu księgowej.chce być sprzątaczką w ministerstwie finansów.tam zrobię porządek, tam się chętnie wykażę.
Roszpunko napisałam do Ciebie e-maila.
Kom. 66 - hej, rybko, na sprzątaczkę do taaakiej instytucji to nie tak łatwo się dostać, trza mieć dobre plecy :))
Czytam te Wasze komentarze i już głowa mnie boli. W końcu trzeba mieć to oświadczenie i wysłać IFT ? Ja mam leasing od 2016 roku !
Nie ma czegoś takiego ale usł.leasingowe samochodu to właśnie jest to o czym piszesz Delfino w kom.65 i jest to użytkowanie śr.transportu
i jak np. masz leasing od firmy z DE to na pewno jest podatek u żródła (nie wiem jak to jest jak jest oddział w PL)
Ja tak miałam bo wynajmowaliśmy np.maszyny budowlane z DE (użytkowanie urządzenia przemysłowego) i potrzebny był cert.rezydencji aby nie płacić pod.u źródła. Było to co prawda kilka lat temu a w DE zastanawiali się po co mi to jest i że wymyślam :))) ale w końcu dostał oryg.od tej firmy
Kom.70
Tak Gosiu.wiem juz na pewno że usługi leasingowe zawarte z podmiotem zagranicznym podlegają po podatek u źródła i aby go nie płacić trzeba uzyskac certyfikat rezydencji , a potem sporządzić IFT.
Jednak w przypadku volswagen leasing jest nietypowa sytuacja. Polski oddział zarejestrowany do NIP i NIP UE w naszym kraju wydaje oświadczenie w którym pisze, że jest właścicielem otrzymywanego wynagrodzenia w ramach umowy leasingu i że ma siedzibę i miejsce prowadzenia działalności w Rzeczypospolitej Polskiej i że działa w kraju spełniając art. 26 ust 1d ustawy o PDOP.
Czyli ja uważam że w takiej sytuacji skoro oddział w Polsce tu prowadzi dg i tu sie rozlicza z dochodów CIT , to jest polskim rezydentem i należy takie transakcje traktować jako krajowe.
A jeśli tak , to do czego mi potrzebny certyfikat rezydencji podatkowej z Niemiec ? Powinniśmy raczej wołać od oddziału w Polsce certyfikatu rezydencji podatkowej w Polsce jeśli już.
Przecież skoro pieniądze nie są transferowane do Niemiec, skoro Polski oddział jest ostatecznym beneficjentem tych należności i rozlicza się w naszym urzędzie skarbowym, to jaki tu podatek u źródła w Polsce ?
Najgorsze jest to , że tu na gofinie jest jakaś wypowiedź bodajże z kwietnia 2018 i ta osoba wypowiada się że dzwoniła na KIP i jej powiedzieli że trzeba certyfikat rezydencji i trzeba robić IFT, no i te rózne artykuły z róznych źródeł, gdzie piszą że trzeba certyfikat, że trzeba IFT.
Transakcja leasingu zawarta z podmiotem zagranicznym i w związku z tym wynagrodzenie jest transferowane za granicę- to badam taką transakcję pod kątem podatku u źródła, czyli muszę uzyskać certyfikat rezydencji od podatnika zagranicznego plus potem zrobić IFT roczne.
Transakcja leasingu z podmiotem zagranicznym, który utworzył w Polsce oddział rozliczający się w Polsce ze swoich dochodów, ma w Polsce siedzibę w rozumieniu art. 26 ustawy PDOP , a należności z tyt. umowy leasingowej pozostają w kraju i nie są transferowane poza granice RP - to jest to przecież transakcja krajowa.
Tak ja to rozumiem.
Kom 69.

W końcu to spróbuj sama też nam pomóc w rozwikłaniu tematu.Widzisz przecież że temat trudny i nadal nie rozwiązany.
Może tak z łaski swojej zadzwoń sama na infolinię podatkową, a potem napisz tu co Ci odpowiedzieli , może wniesiesz do tematu jakieś nowe wiadomości w tej sprawie i może nam rozjaśnisz w głowach.
Delfina, odpisałam na maila.
Pięknie to podsumowałaś.
Roszpunko ostatniego e-maila dostałam od Ciebie wczoraj rano, czy tego masz na myśli ?
bo dziś do mnie żaden inny nie dotarł.
Ja dzwoniła kilka razy na infolinie podatkową /2 leasingi w tej nieszczęsnej firmie mam/ i za każdym razem słyszałam że musi być certyfikat + oświadczenie i że trzeba robić IFT-2R i nawet jeszcze ORD-u :(
Więc robię co roku, chociaż nie wiem czy to konieczne. Wolę zrobić, niż nie zrobić...
A certyfikat w tamtym roku przysłali mi dokumenty po telefonicznej rozmowie. W tym roku też obiecali przysłać jak dzwoniłam, ale dopiero po 26 stycznia.
Dołączę do dyskusji z innej strony. Dziś dzwoniłam do Volkswagen Leasing oddział w Polsce i powiedzieli, że oczywiście IFT-2R trzeba robić. Pani powiedziała, że wykazać kwoty netto. Ja że w objaśnieniach jest kwoty rzeczywiście otrzymane przez kontrahenta-czyli brutto. Konsultacja z kimś mądrym i "niech pani wykaże kwoty zapłacone"
Czyli robię wysyłam do nich i US.
Pozdrawiam serdecznie wszystkie zainteresowane
No to teraz spoglądam na druk dokumentu o nazwie IFT-2R i co pisze na nim ?
wklejam
"IFT-2R - Informacja o wysokości przychodu (dochodu) uzyskanego przez podatników podatku dochodowego od osób prawnych niemających siedziby lub zarządu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej"

pisze tam wyraźnie ..... < nie mających siedziby lub zarządu na terytorium RP>......

Volkswagen leasing ma w Polsce swój oddział i ma siedzibę w Warszawie i jest zgłoszony w KRS

jak dla mnie to wszystko jest nienormalne i chore. :(
-
Ja wałkuję to w swojej głowie od grudnia 2017 r i dalej nie rozumiem.
Próbowałam sobie tłumaczyć że siedziba ma dotyczyć głównej firmy a nie oddziału. Ale oczywiście to tylko moje wymysły.
Karolina111
w której kolumnie druku IFT 2R wpisujesz kwoty wynagrodzenia wypłaconego za te raty leasingowe ?
Ja wpisuję w kolumnę Kwota dochodu zwolnionego z opodatkowania. Mam nadzieję, że dobrze to robię. Tzn raz zrobiłam i w tym roku będzie drugi raz.
Kazali mi też na infolini zrobić ORD-U.
Też mam ten sam problem; na infolinii KIP dowiedziałam się, że to że jest oddział w Polsce to nie ma znaczenia, bo pieniądze i tak idą do Firmy w Niemczech; czekam na Certyfikaty, zamówiłam je droga e-mial, wystarczył scan pisma podpisany przez właściciela firmy; otrzymałam wiadomość że przedłuża się wysyłka bo czekają na Certyfikaty 2019 z Niemiec; zapytałam czy jest możliwość uzyskania certyfikatu za rok 2018 - otrzymałam odpowiedz że otrzymam jeden i drugi w "jednej przesyłce"; i czekam ...
IFT2R jest do końca marca?
Kom. 84
rzecz w tym, że oddział w Polsce Volswagena wydaje oświadczenie że to oni jako oddział w Polsce są właścicielem otrzymywanych należności, a wiec pieniądze nie są transferowane do Niemiec.
Kom. 86.dzięki, tak się dowiedziałam na infolinii, wiec napisałam w kom; im więcej czytam szukam, dzwonię - tym większy zamęt w głowie :)
A co mam zrobić z latami 2014, 2015, 2016, 2017 jak nie żłożyłam IFT2R, może poprosić od Volkswagen Leasing certyfikat rezydencji za poprzednie lata i teraz wysłać do nich i do US IFT-2R z czynnym żalem ????? POMOCY !!!!!
Przypadkiem trafiłam na ten post.
Przed chwilą napisałam do nich poprzez portal klienta i będę czekała.
Swoją drogą co za...... , że nie informują klientów.
Kom. 89 - nie informują, a dodatkowo na moje pytania i wątpliwości - nie odpowiadają; jedyna odpowiedz jaka otrzymuję, to to, że czekają na certyfikat 2019 i prześlą; zapytałam, czy otrzymam również certyfikat 2018 - otrzymałam odpowiedz że otrzymam w jednej przesyłce; jakiekolwiek inne pytania - kompletna cisza....
Do kom. 90
otrzymałam mailem certyfikat za 2018 rok potwierdzony za zgodność z oryginałem przez polskiego notariusza.
Prosiłam także czy mają ten certyfikat przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego :)

Jednocześnie poprosiłam o certyfikat za 2013 i 2019 i....... cisza.
Ja też mam od 2014 na chwilą obecna mam tylko dwa leasingi z 2018 roku, co robić
Witam
jesteśmy dwiema kolejnymi księgowymi z takim samym problemem. Czy ktoś ma pomysł jak wypełnić IFT2? co z częścią vatu (50%) - liczyć kwoty bez vat czy z połową vatu?
A ja mam dziwne doświadczenia z ich nipem. Podany na fakturze w danych sprzedawcy nip 1070028292 nie wyskakuje w bazie REGON. Informacja brzmi" nie znaleziono w bazie podmiotów". Po wpisaniu nr KRS ze stopki na fv wyskakuje VOLKSWAGEN LEASING GMBH SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ ODDZIAŁ W POLSCE z nr NIP 1070028300!!
O co tu chodzi??
A na fakturze w danych sprzedawcy masz pełną nazwę ... Oddział w Polsce i jaki adres podają ?
Bo o ile pamiętam ten pierwszy numer dotyczył tej firmy ale z adresem z Brunszwiku - kiedyś od nich mieliśmy faktury za leasing. A potem z oddziału w PL, adres Rondo ONZ w W-wie.
Ja też uzyskałam informacje na KIP że konieczny jest certyfikat i oświadczenie.
A mam jeszcze pytanie czy wpisujecie dane centrali czy odziału Polskiego w JPK?
Ja wpisuję polski nip oraz adres siedziby tej spółki w Polsce czyli Warszawa Rondo ONZ 1
Kom.96
certyfikat przysyłają niemiecki, a więc mają rezydencję w Niemczech, więc tam się rozliczają z podatków, ale oświadczenie wydaje Polski oddział i oświadcza że to on jako oddział mający siedzibę w Warszawie i zarejestrowany przecież w KRS, jest właścicielem tych należności . No to jak jest właścicielem tych należności, to chyba rozlicza się z tych dochodów w Polsce, więc powinien moim zdaniem mieć również certyfikat rezydencji w Polsce, czyli tzw. rezydencja nieograniczona.
na kip albo nie maja racji, albo mają a tylko ja nie potrafię zrozumieć tej całej sytuacji, bo jestem ciężko kapująca :(
Delfina, a jaką datę rozpoczęcia działalności wpisujesz?
Kom.98 bo to jest powalone wszystko. Na mój chłopski rozum, jak certyfikat rezydencji to dane Z Brunszwiku i tamtejszy nip oraz tamtejszą datę rozpoczęcia działalności ale ...... kompletnie nie wiem czy mam rację :(
Dla zainteresowanych - certyfikat rezydencji mają od 2014 - taką dostałam informację.

to kolejna odpowiedz od oddziału w Polsce "Uprzejmie informuję, iż od 30 maja 2014 roku Volkswagen Leasing GmbH prowadzi działalność w Polsce za pośrednictwem utworzonego Oddziału - Volkswagen Leasing GmbH Sp. z o.o. Oddział w Polsce, z siedzibą w Warszawie."
Kom 101
"prowadzi działalność" no to jak prowadzi to się rozlicza tu z podatków, więc ma także rezydencje podatkową w Polsce, no bo jak inaczej można to rozumieć, więc kurcze pieczone jaki podatek u źródła. ? ministerstwo milczy , sprawa niewyjaśniona od 2014 roku ........i .....jest zajefajnie.
Czy moje kochane koleżanki już poprosiły swoich prezesów/ szefów o zakup nowego narzędzia dla księgowej czyli szklanej kuli?.... bo ja już się rozglądam za jej kupnem, będę uczyć się wróżyć. :(
Kom.12 :))))) szklana kula, ehhh marzenie :)
ale przynajmniej humor mi to poprawiło, bo już siwieję z natłoku spraw dziwnych i nie do wyjaśnienia....między innymi ów nieszczęsny leasing i związany z tym podatek u źródła, sprawozdania w formie elektronicznej, poza tym BDO, GUS ze swoimi sprawozdaniami które ciężko ogarnąć (szczególnie G-01) itd itp
Mam ten sam problem-Ustaliłam że certyfikat + oświadczenie jest niezbędny, trzeba wysłać elektronicznie IFT2R + papierowo do siedziby w Niemczech , kwotę wpisać w rubrykę 99(D.8), na informacji KIP powiedziano mi że jeśli jest Oddział w Polsce i rozlicza vat w Polsce, to wpisuje się kwotę netto. Wydaje się że to czy odliczam 50 czy 100% vat nie ma tu znaczenia, bo dla nich należnym vat do odprowadzenia jest pełna kwota vat z faktury a nie to co ja odliczam. Chyba trzeba wpisać zwyczajnie sumę kwot netto z zapłaconych faktur za leasing. Czy ktoś może potwierdzić moje informacje?
I co z ORD-U , niby w przypadku transakcji z nierezydentem który ma oddział trzeba, gdy jednorazowa wartość transakcji przekracza 5000 euro, więc jak faktura za mój czynsz inicjalny przekracza to pewnie też muszę.
A co za oświadczenie trzeba mieć?????
Oświadczenie zgodne z art. 26 ust.1d ustawy o pod.dochodowym od osób prawnych bo jesteśmy spółką z o.o.
Czyli to oświadczenie kto wypełnia? VW Leasing?
Kom 105 do 107
oświadczenie wydaje oddział Volswagen w Polsce. oni przysyłają go razem z certyfikatem niemieckim.
a na tym oświadczeniu piszą że są właścicielem tych należności.
Hm.....zadzwoniłam jeszcze raz i powiedział inny konsultant że brutto kwoty trzeba wpisać. Pomocy!! mam ktoś informację na ten temat? miałam wysyłać IFT i wstrzymałam się, bo w końcu nie wiem co wpisać. Aha.. ORD-U trzeba składać też.
Ale jakie korekty mamy zrobić. POMOCY!!!!
Dzwoniłam na infolinię, też powiedzieli ,że muszę mieć certyfikaty , a IFT2R kwoty brutto . Tylko nie wiem co zrobić za poprzednie lata, czy robić korekty(jak nie były złożone oryginały) czy napisać czynny żal. Oczywiście jak dostanę dokumenty z Volkswagena.
Kom111
ale jakie korekty? do czego korekty ?skoro w ogóle nie złożyłaś deklaracji .więc jak chcesz złożyć teraz to jako normalne deklaracje a nie korekty. plus pewnie czynny żal trzeba.
Ja złożę deklarację tylko za ten rok 2018, za poprzednie nie składam, bo wtedy miałam inną wiedze w tym temacie. W artykułach pisali, żeby traktować oddział w Polsce jak krajowego kontrahenta i trudno, tego się trzymam, a że teraz zmieniły się poglądy ? cóż zrobię deklaracje teraz , jak mi przyślą certyfikat za 2018 rok.
Czy już ktoś dostał certyfikat? Mi mówili że po 26 stycznie będą wysyłać i cisza.
Ja ORD-u tez robiłam w tamtym roku.
Wysłałam do nich w tym samym dniu dwa pisma z dwóch firm. Do jednej firmy mi przysłali już 8 dni temu certyfikat, a do drugiej nic nie przysłali. Nie wiem czym się kierują, że tak jednym przysyłają a innym nie. Ogólnie moim zdaniem to mają bałagan i tyle. łaskę wielką cholewcia robią ,że przyślą albo i nie , albo później, albo może wcale. Robią co im się podoba.
Zaczynam się martwić, bo niełatwo było się doprosić o to żeby zarejestrowali telefonicznie prośbę o wysłanie - tylko osoba upoważniona mogła z nimi rozmawiać. Więc musiałam przydybać właściciela firmy. Nie chcę drugi raz tego załatwiać :(
Pytanie z serii głupich - musze mieć poświadczony za zgodność certyfikat czy też wystarczy skan mailowy?
Oświadczenie muszę mieć w oryginale?
Przepisy mówią, że trzeba posiadać oryginał certyfikatu. Kopia, skan itp. wystarczy tylko w przypadku transakcji w wysokości do 10.000 złotych w danym roku.
oczywiście moim zdaniem to totalna głupota w dobie dzisiejszego "życia" elektronicznego.

Myślę, że jeśli jest kopia, skan, to w przypadku transakcji powyżej 10 tys. zł. musi być poświadczona notarialnie.
Dołączę do dyskusji. Dzisiaj dzwoniłam na Infolinię Podatkową i otrzymałam taką informację.
Robię IFT-2R w pozycji D.8/99/61 wpisuję kwotę netto ( dwa razy pytałam czy na pewno netto odpowiedz była TAK), VAT odprowadza polski oddział Volkswagen Leasing. ORD-U wypełniam, jeśli wartość na umowie przekroczy 5.000euro.
Wpisuję kwotę brutto z umowy. Robię to raz, czyli za 2018 rok (rok umowy) .
Ja dzwoniłam dwa razy-rozmawiałam za każdym razem z innym konsultantem, jeden powiedział że do IFT2R netto bo vat rozlicza polski oddział volkswagena , natomiast za drugim razem usłyszałam że wpisuję brutto , bo tak jest w Ustawie-kwoty Wypłacone. Jest czas do końca marca. Poczekam jak się temat rozwinie -czy częściej będzie netto czy brutto i podobnie w ORD-U.
Jakie dane wpisujecie w IFT2
Volkswagen Leasing GmbH Gifhorner Str. 57 38112 Brunszwik, Niemcy numer podatkowy HRB 1858
a w ORD-U czas trwania umowy leasingu np 04.05.2018- 30.04.2020
Czy wy się tu nie nakręcacie? Podstawowa spraw to gdzie oni rozliczają dochody! Nie można wkleić linka więc przytaczam.
"Z pytania wynika, że umowa jest zawarta z oddziałem działającym w Polsce i posiadającym polski NIP. Należy więc uznać, że mamy do czynienia z identyczną sytuacją, jak w przypadku usług świadczonych przez podmiot polski (podmiot mający siedzibę w Polsce). Tym samym nabywca usługi nie rozlicza podatku u źródła, ani nie wystawia formularzy IFT. Dochody uzyskane w ramach oddziału spółka i tak musi rozliczyć w Polsce, wobec czego naliczanie podatku u źródła zdublowałoby obowiązek podatkowy. Brak zaś obowiązku poboru podatku u źródła skutkuje brakiem konieczności sporządzania formularza IFT-2R.
Paweł Ziółkowski, autor współpracuje z publikacją Vademecum Głównego Księgowego
Odpowiedzi udzielono 1.04.2015 r."
Zapominamy o powyższym bo umowa jest zawierana z niemiecką centralą poprzez oddział w Polsce (jest to wyrażnie napisane w umowie). Czyli trzeba certyfikat rezydencji, oświadczenie oraz trzeba składać IFT-2R. ORD-U nie trzeba. Założę się, że 90% szaraczków na jdg nie ma o tym pojęcia biorąc tam leasing...
W skrócie :
1) posiadamy certyfikat rezydencji + oświadczenie od VW na rok 2018
2) nie pobieramy podatku u źródła
3) Do 31.03.2019 Składamy IFT-2R do US dla osób zagranicznych w naszym województwie ( czy do oraz kopie wysyłamy papierowo do VW
4) w IFT-2R wykazujemy kwoty netto za cały rok ( D.8)
5) nie składamy ORD-U bo w świetle prawa dewizowego oddział polski utworzony przez nierezydenta jest traktowany jako rezydent krajowy
6)nie składamy CIT-10Z
A mi na infolinii kazali złożyć ORD-U :(, i to kilka razy otrzymałam taka informacje.
Okoliczności skutkujące koniecznością raportowania

Obowiązek informacyjny wobec organów podatkowych nie zawsze powstaje, pomimo zawarcia przez podatnika umowy z nierezydentem. Szczegółowe regulacje w tym zakresie zostały określone w drodze rozporządzenia. W świetle rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie informacji podatkowych – obowiązek informacyjny ORD-U powstaje – gdy spełnione są zarówno kryteria o charakterze podmiotowym, a także kwoty należności lub zobowiązań wynikających z umów przekroczą określony próg. Przesłanki o charakterze podmiotowym są spełnione, jeżeli dojdzie do spełnienia choć jednego z poniższych warunków:

• jedna ze stron tej umowy, bezpośrednio lub pośrednio, bierze udział w zarządzaniu lub kontroli drugiej strony umowy albo posiada udział w jej kapitale uprawniający do co najmniej 5% wszystkich praw głosu, lub
Inny podmiot, niebędący stroną umowy, równocześnie bierze udział, bezpośrednio lub pośrednio, w zarządzaniu lub kontroli podmiotów będących stronami umowy albo posiada udziały w kapitałach tych podmiotów uprawniające, w każdym z nich, do co najmniej 5% wszystkich praw głosu, lub
• nierezydent, będący stroną umowy, posiada na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej przedsiębiorstwo, oddział lub przedstawicielstwo w rozumieniu odrębnych przepisów.
W internecie znalazłam taką informację z dn. 2019-01-13
Odnośnie kiedy podatnik jest zobowiązany do raportowania zawartej umowy (ORD-U). Warto przyjrzeć się regulacjom prawnym w tym zakresie, gdyż dla większości podatników – termin na złożenie informacji upłynie z końcem marca 2019 r.?
Dostałam dokumenty z Volkswagena od 2014 do 2018 odpis +oświadczenie , trwało to kilka dni. Mi też powiedzieli infolinii że IFT2r muszę wstawić kwotę brutto. :(
To, ja już nic nie wiem, składamy to ORD-U czy nie?
I brutto czy netto?
WG mnie netto VAT jest odprowadzany do polskiego US a co do ORD-U
Art. 2. 1. W rozumieniu ustawy prawo dewizowe :
1) rezydentami są:
a) osoby fizyczne mające miejsce zamieszkania w kraju oraz osoby prawne mające siedzibę w kraju, a także inne podmioty mające siedzibę w kraju, posiadające zdolność zaciągania zobowiązań i nabywania praw we własnym imieniu; rezydentami są również znajdujące się w kraju oddziały, przedstawicielstwa i przedsiębiorstwa utworzone przez nierezydentów,
Oddział wg prawa dewizowego jest rezydentem
Umowa jest VW Niemcy działająca poprzez oddział polski tutaj chyba pies pogrzebany
1) uznajemy ze umowa jest zawarta z VW Niemcy składamy ORD-U
2) umowa zawarta z oddziałem w Polsce nie składamy ORD-U

działająca przez polski oddział czyli co ?
umowa z Niemieckim VW tylko pośredniczy polski oddział
czy tez umowa z oddziałem w Polsce
Jak rozwikłam dylemat ( albo i nie ) to będę znać odpowiedź czy składać ORD-U
Moim zdaniem to umowa z Niemieckim VW. Bo w rozmowie z Infolinią Podatkową, Pani powiedziała, że wpisuję dane Niemieckiej firmy w IFT-2R i do ORD-u też jej.
Mi też kazali wpisać adres niemiecki bo oni są ostatecznymi odbiorcami. Przynajmniej tak mi powiedzieli na Infolinii Podatkowej.
->135 no nie do końca, ponieważ otrzymałam od nich oświadczenie, w którym jest informacja, że ostatecznym odbiorcą naszych należności jest polski oddział właśnie.
->133 wg mnie umowa jest zawarta z niemiecką siedzibą, poprzez oddział w Polsce :)
Odnośnie definicji wynikającej z prawa dewizowego, jest pewna nieścisłość co do podatku dochodowego. Mianowicie wg ustawy prawo dewizowe, polskiego oddziału w ogóle nie należy traktować jako nierezydenta, co innego na to updop, która nie definiuje wprost pojęcia rezydenta oraz nierezydenta, ale zezwala na zwolnienie z zapłaty podatku u źródła wg przytoczonego wyżej art. 26 ust. o pdop...
Wg art. 82 § 1 pkt 2 tej ustawy obowiązek sporządzania informacji ORD-U dotyczy umów zawartych z nierezydentami w rozumieniu prawa dewizowego.
oddział jest rezydentem
ale umowa jest zawarta z WV Niemcy tylko za pośrednictwem oddziału Polsce i tutaj mam dylemat czy złożyć ORD-U
-> 137 Zdania na temat ORD-U są podzielone. Jedni twierdzą, że trzeba składać (m.in. KIS), inni, że nie.
A ja twierdzę tak:
W art. 82 jest odwołanie wprost do definicji prawa dewizowego. Dokładnie problem jest tam, gdzie go wskazałaś. Otwieram umowę na leasing, a w niej widnieje, że umowa została zawarta pomiędzy VW Leasing z siedzibą w Brunszwiku Niemcy, działającą poprzez VW Leasing Gmbh Sp. z o.o. Oddział w Polsce z adresem Rondo ONZ 1, 00-124 Warszawa.
W związku z tym należy przyjąć, że:
a) Umowa została zawarta z VW Leasing Niemcy - wtedy ORD-U
b) Polskim oddziałem VW Leasing - nie trzeba ORD-U
Uważam, że zarówno a i b są dopuszczalne, pod warunkiem, że jesteś w stanie udowodnić, z kim została zawarta została umowa, tj . Osobiście skłaniam się ku opcji a) aby nikt nic nie zarzucił.
Najlepsze jest to, że oni rozliczają FV w Polsce poprzez polski oddział i tak samo rozliczają się w Polsce z podatku dochodowego... W kontekście VAT to nie jest nabycie wewnątrz wspólnotowe. Teraz pytanie skąd w ogóle ten temat? Ano jak zawsze, kwestia interpretacji bo adres siedziby i zarządu jest w Niemczech. Całe zamieszanie bierze się niskiej jakość prawa jakie u nas powstaje. Co do ORD-U to myślenie, że się złoży najwyżej nadmiarowo też się może zemścić. Zawsze lepiej poniżej radaru. Złożenie ORD-U nie jest wymagane by uzyskać zwolnienie z podatku u źródła tak więc ten tego ;) Ci co tak są wyrywni do składanie na zapas czy pamiętali też o sporządzeniu raportu o emisjach gazów cieplarnianych do KOBiZE? Co do KIS to wiadomo jak to działa. Czy ktoś zapytał konkretnie powołując się na art. 82 § 1 pkt 2 ?? Ja ogólnie unikam KIS bo w takich zakręconych sprawach sami się gubią, wolno im bo ich opinia jest nie wiążąca :]
Kom: Delfina i Repetek
Witam , nie jesteście tylko dwie, które mają ten problem.Jestem w szoku bo mam kilka umów z Vw od dwóch lat ico teraz z tym robić?
Jutro zadzwonię w sprawie certyfikatu i oświadczenia zobaczę, mnie wydaje się, że nie musimy, ale jaktu wszyscy piszą to chyba prawda.Dzisiaj musiałby jeden siedzieć tylko w przepisach i dobrze, że jest to forum to przy okazji coś się dowiem.
Patrzyłam na te druki i nie wiem jak to wypełnić. To trzeba wpisać wartość faktury czy wartość przelewu ?
Kom. 139
Co do ORD-U to myślenie, że się złoży najwyżej nadmiarowo też się może zemścić.
Dlaczego może się zemścić? Za niezłożenie jest grzywna, a za złożenie gdyby nie było nieprawidłowe?
A co do KOBIZE to oczytwiście że pamiętam :)
ORD-U wypełnienie. Co wpisać w pozycje 24, 31, 32-Niemcy?
44 i 45 wartość przedmiotu leasingu?
Przeczytajcie artykuł z kom.123
tam jest opisany przypadek trzeci ( taki jaki u nas występuje).
Należy zrobić IFT 2R , natomiast moim zdaniem ORD-U nie robimy zgodnie z art. 82 par.1 pkt ustawy Ordynacja podatkowa.
Ale wydaje mi się, że jednak GOFIN powinien wkroczyć tutaj z pomocą.
Do kom 139
nie wiemy tak do końca czy się rozliczają z podatku dochodowego w Polsce,? bo gdyby tak było to przysyłali by nam certyfikat rezydencji wydany przez Polski Urząd skarbowy, a oni przysyłają certyfikat z niemieckiego urzędu
Do kom.144
teą tak uważam, ponieważ ten artykuł z kom. 123 wydał właśnie gofin , a w jest tam napisane że ORDU nie trzeba, co jednak jest sprzeczne z informacjami jakie uzyskali na infolinii podatkowej nasze koleżanki z forum.
IRF-2r - wypełnianie:
poz. 20 - jaki nip wpisać? Polskie.
poz. 23 - czy ktoś zna datę rozpoczęcia działalności w Niemczech. W Polsce to 30-05-2014 ale chyba jednak nie chodzi o działalność w Polsce.
poz. 24 X a 25 - Nip niemiecki zdaje się ale nie mogę go ustalić . NIP PL 107-00-28-292

a potem dział D - wpisuję poz. 61?
Część E - nie wypełniam?
No i jeszcze zdania są podzielone czy kwota netto czy brutto :(
Dane VW Niemcy
Volkswagen Leasing GmbH
Gifhorner Straße 57
38112 Braunschweig

Amtsgericht Braunschweig HRB 1858
Umsatzsteuer-IdNr. DE 811.115.317
Do kom. 148 - kwota brutto. Z informacji z KIS ma być kwota wypłaconych należności.
Kom. 149 i 150 - bardzo dziękuję :)
Z tym brutto i netto to weźcie pod uwagę że w przypadku podatku u źródła kwotę na zagranicznej fakturze co do zasady traktuje się jako netto (w sensie jej wartość brutto to netto z punktu widzenia tego podatku). Chodzi o podstawę do obliczania tego podatku. Moim zdaniem to znowu uproszczenie ze strony KIP. Co do zasady dotyczy to bowiem faktur nie polskich. Tutaj mamy polska fakturę i polski VAT odprowadzany w Polsce. Gdyby więc zastosować tą logikę co KIP mamy więc podwójny podatek w ramach polskiego US. Ktoś tu powinien zająć się tą sprawą bo jest wręcz ciekawa i wszystko wskazuje na to, że jest to nieścisłość prawa wymagająca doprecyzowania.
Kom. 152 też jestem tego samego zdania. Nie zgadzam się jedynie z tym, że jest płacony podwójny podatek.
Podatek byłby płacony nadmiarowo od kwoty VAT. Też skłaniałabym się do kwoty netto.
Faktury zagraniczne nie posiadają vatu.
Właśnie otrzymałam certyfikaty rezydencji potwierdzone notarialnie przez notariusza (notariusz potwierdza w 2019 r)
oświadczenie od VW na rok 2014,2015,2016,2017,2018 wystawione również w 2019 r. Czyli na moment wypłaty nie dysponowałam w/w certyfikatami. Niewiem co mam robić czy składać IFT-2R za te wszystkie lata z czynnym żalem i wysłać do VW ????? Co radzicie ????
Oczywiście za 2019 nie dołączyli certyfikatu, muszę jeszcze raz do nich pisać i znów na moment wypłaty nie dysponuję w/w certyfikatem.
Jeszcze nie mają certyfikatu na 2019. Ma być w marcu.
Kom.155
i to jest kpina , czysta kpina. łaskę kurka wodna robią ?
skoro nie mamy certyfikatu na 2019 a faktury już trzeba płacić, to wedle przepisów należy potracić podatek u źródła i zapłacić do volkswagena mniejsze raty. i co wtedy ? bo z podatkiem u źródła to nie jest tak że to wypłacający wynagrodzenie ma go zapłacić. Jak nie uzyska certyfikatu do momentu wypłaty wynagrodzenia, to potrąca go i płaci mniejsze wynagrodzenie.
to wszystko to skandal , takie pogrywanie . A gofin milczy i udaje, że nie widzi tego postu i naszych problemów.
Certyfikat jest ważny w danym roku podatkowym czy przez rok od wystawienia?
Kom. 156 Delfina nie martw się o to. Po pierwsze to my stawiamy tylko du*****y bo nikogo za Volkswagen Leasing US jeszcze nie ścigał. To jeden z największych leasingodawców w PL i Europie. Sprawa wcale nie jest jednoznaczna i jakby poszło na noże są podstawy by się bronić. Pewnie sam Berlin by się w to włączył ;) Po prostu przepisy są złe i nikt nic sensownego o nich więcej nie powie bo jedno przeczy drugiemu. Jak zaczniesz szukać zawsze coś takiego znajdziesz, jak lubisz horrory polecam poczytać prof. Witolda Modzelewskiego i jego artykuły o prawie podatkowym :D Ku pokrzepieniu serc to w ustawie o CIT nie ma słowa o tym kiedy certyfikat uzyskać tylko znowu można sobie interpretować. Wpisz jednak w google "certyfikat rezydencji uzyskany po wypłacie" i zobacz ile tego jest i że oficjalne stanowisko KIP jest takie że ważne by ten certyfikat potwierdzał fakt rezydencji podatkowej w momencie wypłaty. Nie musisz go wtedy posiadać ani sam certyfikat nie musi jeszcze istnieć.
Tak tylko co z deklaracjami ift2r za lata zalegle jesli nie byly składane
Czy robicie IFT2 za lata 2014;2015;2016;2017;2018 jak nie były złożone i czy składacie czynny żal . Certyfikaty dostała za te lata.
W związku z licznymi wątpliwościami dotyczącymi poboru podatku u źródła - gdy firma zagraniczna ma oddział w Polsce - do tematu powrócimy w jednym z najbliższych numerów naszego czasopisma.
Kom.160. IFT-2R za 2018 jest czas złożyć do końca marca. Z resztą bym się nie śpieszył i poczekał na wyklarowanie sytuacji. Mam pytanie czy te certyfikaty mają wpisaną datę ważności od do czy jak? Jeszcze swoich nie dostałem...
Na certyfikacie VW masz napisane tylko na rok np 2018
Z tych całych komentarzy wynika też że WV Leasing to mało profesjonalna firma. Powinni sami w imieniu klienta wystawić takie deklaracje, bo mogą wszystkie dane z własnego sapa pobrać. Wysyłają wraz z fakturą za opłatę leasingową i po sprawie. Klient podpisuje i składa w us. Powinno się nagłośnić tę sprawę, myślę że kilku klientów by się dwa razy zastanowiło czy brać u nich leasing. Szczególni Ci, którzy rozliczają się sami.
Mam takie głupie pytanie dotyczące tego certyfikatu i oświadczenia. Czy jeżeli biuro rachunkowe rozlicza dwie firmy i obie mają leasing w VW i jedna z nich ma komplet dokumentów tj. certyfikat i oświadczenie to czy mogę się posłużyć kopią tych dokumentów dla tej drugiej firmy czy muszę zalecić klientowi by pisał do VW, żeby przysłali mu "jego" komplet? Sorry za głupie pytanie ale ta kwestia z VW spędza mi sen z powiek.
No i nadal nie wiem czy kwoty brutto czy netto wpisać do IFT2R :((( To jakiś mega absurd :((( na logikę wydaje się że kwota netto bo mowa jest o przychodzie ("za przychód uważa się kwotę należną z tytułu sprzedaży towarów lub usług pomniejszoną o należny podatek VAT")???
Że to mało profesjonalne to mało powiedziane. To w ogóle nie powinno działać w tej formie. Partyzantka totalna. Jeszcze te certyfikaty idiotycznie wystawiają. Zamiast napisać że mają rezydencję od i tu "data" to oni wstawiają rok? To jest związane z niemieckim prawem? Gdyby była podana data początku rezydencji to w domyśle taki certyfikat byłby ważny aż do zmiany tego stanu rzeczy albo (wedle innej interpretacji) co najmniej rok od wystawienia (jeśli by nie było daty do kiedy jest ważny). Skoro mamy koniec lutego i brak certyfikatu za 2019 to na upartego jest opcja przyczepić się do wszystkich wypłat zrealizowanych przed uzyskaniem certyfikatu od początku roku... Osobiście z całą pewnością będę odradzał ten leasing bo to jest za duże ryzyko i za dużo dodatkowej roboty. Zresztą o czym my mówimy, skoro wybrali taką nieżyciową formę działalności to sami powinni dostarczać wymagane papiery razem z umową. Mnie bardzo dziwi, że tyle lat było o tym cicho.
Kom.162
dokładnie takie samo mam zdanie jak Ty w kwestii składania informacji IFT 2R za lata ubiegłe.
Wcale mi się to nie uśmiecha, tym bardziej że w wielu artykułach pisali że faktury od volswagen leasing traktować należy jak transakcje krajowe.
kom 165
musi być oryginalne potwierdzenie notarialne tzn. może być ksero certyfikatu ale do tego potwierdzenie notarialne w oryginale, więc każda firma musi osobno pisać o te dokumenty we własnym imieniu.
czy netto czy brutto to jeszcze nadal nie wiemy i nie ma mądrego w tym zakresie...bo jak pisze Roman w komentarzach powyżej - kwestii nie da się rozstrzygnąć, bo przepisy są nieprecyzyjne w tym zakresie.
REDAKCJA GOFIN-U w kom. 161 obiecuje ten temat poruszyć w najbliższym czasie w swoich publikacjach (Biuletynie Informacyjnym). więc może "ONI" coś doradzą lub uzyskają odpowiedź z Ministerstwa Finansów. Na to liczymy.
KOM. 166
jetem dokładnie tego samego zdania. z daleka od takich leasingodawców. odradzać, odradzać.... klientom, rodzinie, znajomym itp. a niech im spadają obroty ze sprzedaży.!!!
Kom 166. Delfina czytam któryś raz dotyczącą nas interpretacje Dyrektora IS z Bydgoszczy 0461-ITPB3.4510.712.2016.1.JG i osobiście widzę tam, iż VW Leasing płaci w Polsce CIT 19%! Jeśli tak to jakim cudem to my musimy się obawiać o podatek u źródła? W podsumowaniu interpretacji wyraźnie widzę że trzeba złożyć IFT-2R ale nie ma mowy o tym, że jest to konieczne do uniknięcia podatku u źródła!! Czyli trzeba złożyć bo trzeba ale podatek u źródła nas nie dotyczy?
"Zakład spółki niemieckiej traktowany jest w takiej sytuacji tak jak polski rezydent. Rozlicza on podatek dochodowy według ogólnych zasad od wszystkich dochodów uzyskanych w Polsce.

Zatem wypłacając takiemu zakładowi należności wymienione w art. 21 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, Wnioskodawca nie ma obowiązku pobierania podatku jako płatnik (przy spełnieniu warunków, o których mowa w art. 26 ust. 1d ustawy) zryczałtowanego podatku od dokonywanych wypłat."
Kom.169 Roman ale w takiej sytuacji to powinniśmy dostać certyfikat rezydencji z Polskiego Urzędu skarbowego, a nie z Niemiec. !
nie ma obowiązku pobierania podatku u źródła ale tylko w przypadku gdy firma byłaby polskim rezydentem.
a jeśli są oni Polskim rezydentem to dlaczego przysyłają nam certyfikat rezydencji w Niemczech ?
Inna sprawa że mogą mieć także rezydencję w Niemczech. ale to nas nie powinno obchodzić, bo mogą przecież mieć tzw. rezydencję nieograniczoną. Tylko że jak dla mnie to ta sprawa "śmierdzi", albo szyta grubymi nićmi.
Bo jeśli rozliczają się w Polsce z CIT to muszą mieć rezydencję także w Polsce. Więc polski certyfikat nam potrzebny a nie niemiecki.
ps. czy możesz mi na e-maila przysłać tę interpretację o której piszesz w kom.169
delfina@op.pl
Kom.170 wpisz w google ten numer 0461-ITPB3.4510.712.2016.1.JG i masz tą interpretację. Moim zdaniem też mowa o certyfikacie rezydencji podatkowej polskiego oddziału! Nie wiem po co tu niemiecki certyfikat. Niemiecki byłby potrzebny gdybyśmy faktycznie przelewali pieniądze do Niemiec i wtedy wchodzi w grę ustawa o unikaniu podwójnego opodatkowania. Tutaj przelewamy kasę na konto Polskiego oddziału który odprowadza od dochodu podatek w Polsce. To jakieś pomieszanie z poplątaniem i na siłę ubieranie w to podatku u źródła. Mam nadzieje, że Gofin odpowie konkretnie na pytania o Volkswagen Leasing a nie ogólnie o podatku u źródła bo ja mam gigantyczne wątpliwości czy to się powinno stosować skoro polski oddział ma tu rezydencję i odprowadza w Polsce podatek dochodowy. Z tym IFT-2R to rozumiem to tak, że jest nieścisłość w ustawie i obowiązek ten powstaje zawsze gdy siedziba firmy czy zarządu jest poza granicami PL.
Hmmm ....no tak się domyślałam , że każesz mi wpisać w google .....:)

ja od samego początku stałam na stanowisku, że powinniśmy otrzymać polski certyfikat zaświadczający o rezydencji w Polsce , a to by oznaczało że traktujemy firmę jak podmiot krajowy, a więc żaden podatek u źródła.

też mam nadzieję że gofin stanie na wysokości zadania i pomoże rozwikłać ten temat, ale tak w rozłożeniu na czynniki pierwsze, czyli co i jak i dlaczego i z czego wynika taki a nie inny obowiązek, a nie będzie to wypowiedź lakoniczna i ogólnikowa, bo sie naprawdę wkurzę , a zła i rozgniewana Delfina to diabeł wcielony.
Mam nadzieję, że sprawę ORD-U też Gofin wyjaśni.
Bardzo proszę jak już będzie to wyjaśnienie to dajcie tutaj znać, bo boje sie że przegapię.
Śledzę cały czas biuletyny informacyjne gofinu i póki co, to jeszcze żaden artykuł nie pojawił się w temacie który tu poruszamy.
A skoro biuletyny wydają co 10 dni , to hmm, ciekawe czy cokolwiek gofin nam pomoże zanim minie marzec 2019, a powinni nam pomóc, oj powinni......
Obawiam się czy zdążą przed 31 marca :(
Jest w Przeglądzie Podatku Dochodowego nr 5 z 1.03.2019 str. 47 - podsumowując potrzebny jest certyfikat rezydencji i ich oświadczenie, że wypłacane należności są związane z działalnością zakładu w PL. My wystawiamy IFT-2R i wysyłamy do nich i do US.
Swoją drogą aż szok, że VW sam z siebie nie wrzuca takiej informacji na swoją stronę internetową:/
Wypełnienie IFT-2R
co wpisujecie w:
pozycji 20 - wpisałam 811115317 ale krzyczy, ze błąd
pozycja 24 - zaznaczam 1?
Kom. 176
a jest tan napisane czy bierzemy kwoty netto z faktur, czy brutto?
I czy piszą coś o ORD-U ?
Kom. 177
aJ wpisywałam w tamtym roku w poz 20 NiP 107 002 82 92 bo taki mam na fakturach od nich. O ile poz. 20 dotyczy dalej nr NiP. Nie wypełniałam jeszcze formularza za rok 2018, nie wiem czy jest taki sam
W 24 zaznaczyłam kwadrat 1, ale patrzę na IFT-2R z tamtego roku
Kom.179 - dziękuję
Kom. 178
Niestety nie napisali nic o ORD-U ani nie odnieśli się do tego czy wpisać kwoty netto czy brutto.
Zdaje mi się, że Gofin powinien szybko przygotować e-szkolenie z tego zakresu. Łącznie z wypełnieniem druku IFT-2r
i najlepiej, żeby nas poinformowali TUTAJ czy to jest możliwe i w jakim terminie.
No i proszę, gofin napisał tylko to co i my już wiemy. a czy netto czy brutto mamy wpisać ? i jak wypełnić IFT-2R z jakim nipem?
milczą.
to jest jakaś masakra. to wstyd proszę szanownej redakcji.
chcemy pomocy od Was w zakresie : jakie kwoty mamy wpisać do IFT-2R ? i jakie dane podmiotu ? te niemieckie czy polski oddział i nip polski, taki jaki nam podają w fakturach?
oczekujemy tego od Was.
No to teraz już znikąd pomocy :(
Ostatnia nadzieja się skończyła.
Ja będę chyba wpisywać kwoty netto tak jak mi kazali rok temu na infolinii zrobić.
A ja chyba wpiszę brutto bo w przepisach mówi się o kwocie zrealizowanych wypłat, a przecież płacimy do nich całe kwoty brutto.
Brutto? ojej może faktycznie. To mam źle za tamten rok bo netto, ale tak KIP kazali :(
I kazali mi wpisać adres niemiecki firmy. Ja chyba zwariuję.
Zadzwonię jutro tak z ciekawości i zapytam,zobaczę czy powiedzą tak jak w tamtym roku, czy inaczej, a jak inaczej to chyba powiem co myślę.....
Właśnie dzwoniłam do KIS i twierdzą, że brutto - zrealizowane wypłaty, na moją sugestię, że rożnie informują, Pani potwierdziła, że od zrealizowanych wypłat a więc brutto i żadne netto. Zrobię w brutto....
Http://www.czasopismaksiegowych.gofin.pl/11,5254,238582,leasing-samochodu-od-zagranicznej-firmy.html

właśnie przeczytałam ten artykuł i moim zdaniem niewiele on wnosi, czyli nadal nikt nie jest pewny czy netto czy brutto.
jest tam jedna taka uwaga że informacje IFT-2R sporządza się i wysyła do us oraz zagranicznego podatnika, ale nadal nie wiemy jakie dane firmy ( polski adres czy zagraniczny, nip polski czy zagraniczny )- mamy wpisać do informacji IFT-2R

jest tam tez taka uwaga, że ift 2r za 2018 wysyła się tylko i wyłącznie do US elektronicznie, a wiec za lata poprzednie moim zdaniem można wysłać papierowo plus czynny żal ? czy też tak uważacie ?
kom/187
Edyta111 jakie dane firmy wpisałaś na iFT-3R adres polski czy niemiecki ? i jaki nip ?
Hmm…. chyba jednak wszystkie informacje IFT-2R wysłać należy elektronicznie. Nawet te za lata ubiegłe, jeśli nie zostały złożone. Tylko się zastanawiam jakich argumentów użyć , pisząc czynny żal, a może nie składać w ogóle tych informacji za lata ubiegłe tylko tę bieżącą za rok 2018.
co zamierzacie zrobić ?
Pytałam dzisiaj również o to jakie dane , czy dane polskiego oddziału czy niemieckiego podatnika, pani z KIS potwierdziła, że dane i nip niemieckiego podatnika, w certyfikacie i oświadczeniu mam bardzo dziwny 2319/200/00531 numer podatkowy, w vies mają DE 811115317. Zastanawiam się który z nich.........chociaż czytając objaśnienie do poz.25 podam ten który mam w certyfikacie.
Numer podatkowy nie jest dziwny, bo to jest numer pod jakim sa zarejestrowani w us niemieckim, a numer nip to przecież zupełnie inna sprawa.
Proszę państwa mam przed sobą dwa różne certyfikaty niemieckie z dwóch różnych niemieckich firm.
Jedna to Volswagen ( ten o którym tu cały czas piszemy), a drugi certyfikat mam z firmy z Norymbergi.
Na certyfikacie z Norymbergi mam podany ich numer podatkowy oraz ich niemiecki numer NIP.
Na certyfikatach z Volswagen -( spójrzcie Państwo w swoje certyfikaty), jest tylko podany numer podatkowy, a pkt. d certyfikatu podają nip Polski., nie podaja tam nigdzie swojego niemieckiego NIP-u.
To niby na jakiej podstawie musimy do druku IFT 2R ( kom.190- "KIP każe wpisać nip niemiecki) mamy tam wpisać NIP Niemieck,i skoro nawet na Niemieckim certyfikacie wskazany jest tylko NIP Polski.?
Poza tym proszę spojrzeć na druga stronę druku IFT-2R poz.C. tam należy podać dane.." ODBIORCY NALEŻNOŚCI"..
a kto jest odbiorcą tych należności ?
W swoim oświadczeniu Volkswagen pisze że " Wszystkie należności związane są z działalnością oddziału w Polsce"
czyli ja rozumiem że są oni jako oddział w Polsce ostatecznym beneficjentem tych należności.

Przy czym w kolejnym zdaniu piszą.." Volswagen Leasing GmbH jest rzeczywistym właścicielem wpłacanych należności"..
czyli co ? w tym zdaniu mamy rozumieć, że główny Volkswagen z siedzibą w Niemczech jest ostatecznym beneficjentem tych należności ?
Https://www.vwleasing.pl/o-spolce/informacje-o-spolce.html
Proszę sobie to otworzyć i zobaczcie : Volkswagen leasing ma nie tylko nip polski ale także podają regon 147043461.
W IFT-R poz 20 wpisujemy NIP1070028292 nadany w Polsce w poz 25 niemiecki numer2319/200/00531z oświadczenia
C.2. adres siedziby - Niemiecki
Takie informacje uzyskałam z KIP
Kom90
Edyta111 do poz.25 zgoda, tam podajemy numer identyfikacyjny podatnika, czyli ten z certyfikatu, ale spójrz na poz. 20 !!
tam wołają identyfikator NIP !.. a Volswagen w swoim certyfikacie oraz oświadczeniu podają tylko polski nip, na fakturach za leasing też tylko polski nip. nigdzie nie posługują się nipem niemieckim- to z jakiej racji mamy na ift-2r podawać nip niemiecki ?
niby skąd mamy go wziąć ?...... z google??
To co znalazłaś na vat vies to nas nie powinno dotyczyć, bo vat vies sprawdzamy tylko gdy mamy do czynienia z zagranicznym podmiotem np. w przypadku WNT, a z volkswagenem są transakcje krajowe z polskim vatem.
Acha , no więc teraz ok . komentarz 196 pisałam jeszcze nie widząc kom 195
Kom 195
a jaka data ma być w poz. 23?
Kom. 176
wysyłamy do nich -czyli do kogo? do Volkswagen w Niemczech czy do polskiego oddziału ?
Kom.195 w e-deklaracji ta poz nie jest wymagana
Kom.198 przepraszam Delfino:))
Na wolters Kluwer odnosnie naszego problemu znalazlam opinie, ze oprocz Ift-2r skladamy rowniez ORd-u, wg. ich eksperta w tym przypadku msmy do czynienia z nierezydentem i jezeli jednorazowa transakcja przekracza 5000 tys eur to jest obowiazek złożenia Ord-u. U mnie jest bo byla w 2018 oplata wstępna. Na Kis juz nie dzwonię, bo to nie jest informacja a dezinformacja. Ktoś wypełniał Ord-u, znowu jaka wartość netto brutto, jak należy rozumiec C 1poz 44 45 odnosza sie do wartosci umowy w roku podatkowym, to wartosc z umowy leasingu? Moze ktoś juz to wypelnial w poprzednich latach ?
Na wolters Kluwer odnosnie naszego problemu znalazlam opinie, ze oprocz Ift-2r skladamy rowniez ORd-u, wg. ich eksperta w tym przypadku msmy do czynienia z nierezydentem i jezeli jednorazowa transakcja przekracza 5000 tys eur to jest obowiazek złożenia Ord-u. U mnie jest bo byla w 2018 oplata wstępna. Na Kis juz nie dzwonię, bo to nie jest informacja a dezinformacja. Ktoś wypełniał Ord-u, znowu jaka wartość netto brutto, jak należy rozumiec C 1poz 44 45 odnosza sie do wartosci umowy w roku podatkowym, to wartosc z umowy leasingu? Moze ktoś juz to wypelnial w poprzednich latach ?
Mam kilka pytań dotyczących wypełnienia IFT-2R, bo już się w tym wszystkim gubię :(
1) jeżeli w 2018 podpisaliśmy umowę i pierwsza płatność była w listopadzie to czy okres od - do wpisuje od daty zawarcia umowy, od daty pierwszej płatności czy od 01.01 do 31.12 ?
2) Czy wypełniamy adres ich niemiecki czy Polski i gdzie im to wysłać ? wersja papierowa ?
3) Jaka jest ich data rozpoczęcia działalności ?
4) Czy jeżeli miałam fakturę na opłaty rejestracyjne samochodu to to też wliczam ?
5) Czy wystarczy, że wpiszę w pozycji 61 sumę wszystkich wpłaconych im należności w 2018 (brutto czy netto? ) oraz w pozycjach 62,63,64 kwota 0
6) Dobrze rozumiem, że jeżeli jestem osobą fizyczną i mam miejsce prowadzenia działalności na śląsku to właściwy urząd to Pierwszy Śląski Urząd w Sosnowcu ?
Z góry dziękuję za każdą pomoc :)
Mam leasing od 2014 jak robić , czy składać za te wszystkie lata deklaracje ale nie jako korekta i czy napisać czynny żal . VW dostała za te lata dokumenty ale oświadczenia mam z 2019 roku. Co wy robicie
Kom.204
2) podajemy adres niemiecki, ale nip polski
6) dobrze rozumiesz
Kom 205
ja robię tylko za 2018, nie robię za zaległe lata
Kom.204
2)wysyłamy na adres siedziby do Niemiec, podajemy jeszcze ich identyfikator podatkowy(jest w certyfikacie rezyd.),adres niemiecki, NIP polski
4)jest mowa o wszelkich wypłaconych kwotach, więc wszystko co było fakturowane
3)mam tylko datę rozpoczęcia działalności Oddziału w Polsce -30.05.2014- Może ktoś ma datę inną?
5) konsultowałam z prawnikami- mówią że pisaliby netto , bo mowa o przekazanych dochodach/przychodach więc powinno się to rozpatrywać w kategoriach ustawy o CIT, więc vat nie jest przychodem/dochodem. Mówili też że ODR-U nie trzeba bo przez polski oddział jest leasing i w świetle ustawy o prawie dewizowym nie ma tu nierezydenta.

ale wciąż mam wątpliwości - będę śledzić bloga do końca marca
Odnośnie 2....co im wysyłamy? złożone ift-2?
Kom.209 jeden egzemplarz elektronicznie do US, drugi papierowy do firmy Volskwagen
Kom 208
pkt 3) podobno elektronicznie przechodzi bez tej daty, podobno nie trzeba jej wpisywać
->208 5) jest mowa o wartości wypłaconych należności, zatem kwoty brutto moim zdaniem (co potwierdza zresztą KIS)
Tylko że co do zasady ift-2r pomyślane jest przy zakupach od zagranicznych kontrahentów którzy wystawiają, co do zasady, faktury bez VAT. KIS, to szkoda gadać. Potem napiszę co ja robię bo dłuższy email się szykuje.
Volkswagen oddział w Polsce uważa, że IFT-2R należy wysłać do oddziału w Warszawie a nie do siedziby w Niemczech.
To robicie tylko za bieżący rok 2018 , wcześniejszych lat nie ruszacie.
Należy zaznaczyć, że podatek VAT należny nie stanowi przychodów zagranicznego przedsiębiorcy, nie wykazuje się go zatem w informacji podatkowej (art. 12 ust. 4 pkt 9 u.p.d.o.p.).
W efekcie:
1. W polu 61 druku IFT-2R(8) należy wpisywać kwoty netto wynagrodzeń za świadczone usługi.
2. W części C1 IFT-2R(8) należy wpisać dane zagranicznej spółki (podatnika). Oddziały nie są bowiem w Polsce podatnikami CIT.
3. Druk IFT-2R należy przesłać do urzędu skarbowego, przy pomocy którego naczelnik urzędu skarbowego właściwy w sprawach opodatkowania osób zagranicznych wykonuje swoje zadania (art. 26 ust. 3 u.p.d.o.p.). Dla omawianej spółki leasingowej właściwym będzie Naczelnik Pierwszego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie (§ 6 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 sierpnia 2005 r. w sprawie właściwości organów podatkowych (tekst jedn. Dz. U. z 2017 r. poz. 122 z późn. zm.). Istotnym jest tu bowiem miejsce prowadzenia działalności przez podatnika.
Powyższy mój komentarz dotyczy porady eksperta z Wolterskluwer, pytałam również o ORD-u. I podobno trzeba przynajmniej w moim przypadku, w 2018 r zawarłam umowę leasingu z Volkswagen powyżej 5000 eur.
1. Druk ORD-U należy przesłać do urzędu skarbowego właściwego dla płatnika (podmiotu obowiązanego). Istotnym jest tu bowiem miejsce prowadzenia działalności przez płatnika (art. 82 o.p.).
2. W polach 44 i 45 ORD-U(5) należy podać dane o wartości zawartych umów. Będą to więc całe kwoty wynikające z umowy (wartość umowy) - wraz z podatkiem VAT (brutto). Nie ma znaczenia wartość płatności.
Do kom 110
Edyta111 mam pytanie odnośnie pkt. 3.
Oprócz Volkswagen mam jeszcze innego podatnika z Niemiec z Norymbergii i tutaj też musze zrobić inne IFT -2R i jaki w takim razie urząd skarbowy mam wpisać w poz. A nr 6 druku IFT-2R ?..
Ta moja druga firma czyli ten podatnik ma siedzibę tylko w Niemczech.
Kom. 216 - jaki nip w polu 25? Skoro nie polski to niemiecki.
A jaki nip w polu 20?
:( już nic nie wiem.
Mnie się także zdaje, ze chodzi o kwotę netto, wszak ustawa o podatku dochodowym mówi i należności netto.
Do kom. 218
Tak jak pisałam wcześniej, tak na moje pytania odpowiedział ekspert Wolter Kluwers. Właśnie wysłałam IFT-2R do Naczelnika Pierwszego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie i zobaczymy.... Od kilu lat wysyłam Ift-2R z okazji Google Ireland do Podlaskiego Urzędu skarbowego w Białymstoku ( jesteśmy z Podlasia) i póki co nie interesowali się mną. W przypadku Volkswagen znaczące wg. eksperta jest to, że mają oddział w Warszawie, w ogóle z nimi jest straszne zamieszanie...
Kom 217
Edyta111 moim zdaniem IFT-2R wysyłamy do Urzędu skarbowego właściwego w sprawach opodatkowania osób zagranicznych. Taki urząd znajduje się w każdym województwie, więc jeśli jak robię ift-2R dla różnych podatników tzn. niemieckich, belgijskich itp., to wysyłam informację IFT-2 R do mojego urzędu skarbowego, który jest właściwy i działa na terenie mojego województwa. i tak np. moja firma firma jest na terenie województwa śląskiego to właściwym urzędem dla osób zagranicznych jest urząd skarbowy w Sosnowcu i to tam wysyłam wszystkie swoje IFT-2R dotyczące wszystkich moich podatników, którym sporządzam IFT-2 R. Drugie egzemplarze przesyłam na adres każdego podatnika do jego siedziby.
Ja tak to rozumiem, dlatego nie wiem o co chodzi z tym US w Warszawie o którym piszesz w kom.217
Kom. 220
ale to, że maja oddział w Warszawie to nie istotne, bo siedziba jest w Niemczech. przecież nie robi się ift-2r dla kogoś kto jest rezydentem w Polsce, tylko dla zagranicznej firmy.
Do kom. 219
W polu 20 nie wpisałam nic, poz. 25 - niemiecki z certyfikatu i pozostałe dane niemieckiej spółki, w poz. 61 kwoty netto, w tym temacie jest takie zamieszanie, KIS to szkoda komentować....
Kom 219
w polu 20 wpisujesz polski nim
w polu 25 nie wpisujesz żadnego nipu, tylko wpisujesz numer podatkowy jaki Volkswagen podaje w certyfikacie rezydencji to jest nr 2319/200/00531.
obejrzyj sobie dokładnie certyfikat rezydencji który od nich dostałaś.
Ok. wpisałam.
Teraz ORD-U.
Bierzemy wartość rat netto + wykup. I te sumę mnożymy 1,23.

i tę kwotę wpisujemy w pozycji 44 i 45?
Do kom. 222
wyślesz gdzie chcesz, ja tylko napisałam co się dowiedziałam w tym temacie i gdzie ja wysłałam. Jeszcze jakiś czas temu twierdzono że, nie trzeba było w przypadku tej firmy sporządzać IFT-2R.
Https://www.bdo.pl/pl-pl/publikacje/biuletyn-podatki-i-rachunkowosc/biuletyn-2018/informacje-ift-2r-trzeba-złozyc-do-konca-marca
Https://www.bdo.pl/pl-pl/publikacje/biuletyn-podatki-i-rachunkowosc/biuletyn-2018/informacje-ift-2r-trzeba-złozyc-do-konca-marca
Kom.226
i tak byłoby najlepiej żeby nie sporządzać tych głupich IFT-2R odnośnie Volkswagen .Całe to zamieszanie tylko nas stresuje i wyprowadza z równowagi, powoduje, że my jako księgowe mamy się domyślać, same sobie interpretować przepisy i działać intuicyjnie. Nikt nie jest w stanie czysto i jasno nam odpowiedzieć na nasze wątpliwości, nawet gofin "umył ręce", napisali tylko to co było już wiadome od pewnego czasu.
a najlepiej byłoby żebyśmy zmieniły zawód i stały się etatowymi wróżkami :))
IFT-2R - do urzędu właściwego w danym województwie
ORD-U - do urzędu, do którego płacimy podatek dochodowy.
Kom. 230 dlatego ja chcę wysłać bo już mam dosyć domyślać się.
Potem najwyżej zrobię korektę.
Zmierzajmy do brzegu bo tu zapiszemy się na śmierć.
Ze swojej strony bardzo dziękuję Gofinowi za pomoc.
Ogólnie wiecznie powielają te same teksty ale żadnych konkretów jak trzeba coś rozwikłać.
Nieraz nawijają makaron na uszy bo to jest bezpieczne i nikt im nie zarzuci, ze wprowadzają z błąd.
No i teraz wbili dzioby w piach jak strusie i udają, ze ich nie ma i problem ich nie dotyczy a my gimnastykujemy się.
Potem zbiorą dane z tego postu i wypowiedzą się a my w kolejnym roku zapłacimy kasę i w postach nadal będziemy ich naprowadzać na dobrą drogę.
WRRRR.... :(
Kom.233
super podsumowanie :))
Kom. 225
Bierzemy wartość rat netto + wykup. I te sumę mnożymy 1,23.

Dlaczego mnożymy przez 1,23 ?

Np wartość umowy 120 000,00 netto.
120 000,00 x 23 % = 27 600,00 + 120 000,00 = 147 600,00 brutto
Czy coś źle robię?
Z tego co wiem to przynajmniej do 2017r ich oddział płacił CIT. Teraz pytanie skąd ekspert wolterskuwler wie że oddział tego podatku nie płaci?
Jak wiadomo MF publikuje listę podatników CIT o przychodzie ponad 50mln euro. Jak patrze na tą listę to widzę np. podatek odprowadzony przez VOLKSWAGEN LEASING GESELLSCHAFT MIT BESCHRANKTER HAFTUNG zarjestrowany pod numerem NIP 1070028292 (czyli nasz VWLeasing) w kwocie 201 203 245 pln.... Za rok 2017 są dane najświeższe. Jak nic się nie zmieniło to oni nadal są płatnikiem CIT. Nie ma mowy o podatku u źródła a konieczność składania IFT-2R wynika z konstrukcji ustawy gdzie napisano że obowiązek ten powstaje gdy siedziba zarządu bądź spółki...

ORDU nie składam bo w świetle prawa dewizowego to rezydent i wynika to wprost z ustawy.
Roman, ale na 2018 nie ma jeszcze listy podatników, o której piszesz. Nie wiemy czy nic się nie zmieniło. Z ORD-U się zgadzam.
Kom. 238 No właśnie, powinni przysyłać certyfikat o polskiej rezydencji podatkowej oddziału i sprawa jasna. Ponieważ tego nie robią należy być gotowym na wszystko... Jest to mocno nie ciekawe zachowanie. Tym nie mniej dziwi mnie że nikt z "ekspertów" nie zauważył tego faktu (jak przytoczeni wyżej "eksperci" wolterskuwler).

Tym nie mniej informacja jest cenna dla tych co chcieli pisać czynny żal... Serio? Co chcieliście tam napisać?

Tak czy siak wychodzi na to, że jest czas złożyć za 2018 a za lata 2017 i wcześniej wiadomo że płacili w Polsce CIT. Czyli żaden podatek u źródła wam nie grozi. Co najwyżej jakaś kara za brak IFT-2R ale, że trzeba w ogóle to składać w tym przypadku (polska rezydencja podatkowa oddziału) to kuriozum prawne i bubel ustawodawczy. Innymi słowy ja bym siedział cicho. Jak pisałem sprawa nie jest jednoznaczna i niby co US miałby tu do ugrania? Oni też nie są zadowoleni z bubli prawnych...
Tak jeszcze z ciekawości dodam Wam informację, że Volkswagen leasing oddział w Polsce to nie tylko firma zajmująca się sprzedażą leasingową, prowadzą również obrót paliwami ciekłymi. Dostali na to koncesję w 2015 roku.
Wysłałam dzisiaj do Pierwszego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie. W poz. 20 wpisałam nip polski, w poz. 21 nazwę niemiecką, poz. 22 i 23 zostawiłam pustą. poz. 24 zaznaczyłam 1, poz. 25 wpisałam numer podatkowy 2319/200/00531, adres siedziby wpisałam niemiecki. Wypełniłam poz. 61 wpisując kwotę brutto zapłaconą w 2018 roku, jako, że mowa jest o należnościach, a należność dla tej firmy to kwota brutto. datę w poz. 119 wpisałam jutrzejszą bo jutro wyślę do firmy w Polsce, bo to ona wystawia faktury i pilnuje rozrachunków, data w poz. 122 dzisiejsza. ORD-U nie wypełniam, bo przecież wystawia mi faktury rezydent polski
Nie mam teraz oświadczenia ale tam podobno jest zapis, że płacą podatek dochodowy w Polsce
W oświadczeniu podają, że prowadzą działalność na terytorium RP jako zagraniczny zakład i że są właścicielem należności które my jako płatnicy wpłacamy do nich.
co oczywiście brzmi jak masło maślane moim zdaniem.
Kom. 241
wysyła się do Urzędu skarbowego tego, który w Twoim województwie jest właściwy w sprawach opodatkowania osób zagranicznych.
Kom. 243
tylko działalność w świetle podatku dochodowego czy VAT?
To brzmi jak wiersz i odwieczne pytanie: "co poeta miał na myśli" :)
Na infolinii powiedzieli, ze w Polsce płacą podatek dochodowy.
Tak sobie siedzę i myślę, że może wysłać IRF-2R a potem ewentualnie skorygować do zera?
Zawijam te cukierki (jak ten świstak) i odwijam i co nie zrobiłabym, może być źle :)

kom. 244 - tak samo zrobiłabym :) chociaż jedno jest wiadomo :)
Witajcie. Dla tych, którzy chcą pisać czynny żal, bądź wysyłać zaległe IFT-2R proszę przeczytać artykuł
https://blog-tpa.pl/2018/08/14/grozi-niezlozenie-terminie-informacji-rocznej-ift/ - za niezłożenie IFT nie ma sankcji chyba że jest obowiązek poboru podatku u źródła..
Mnie też problem dotyczy. Mam pytanie przy okazji: refaktura jednorazowej polisy z VW płatna na ich konto (polisa Allianz) też ujmujecie w przychodach do IFT-2R? W/w IFT-2R nie wysyła się do US właściwego wg podmiotów osób prawnych? U nas do innego jeśli dot. os. fizycznych, a do innego jeśli dot. os. prawnych.
Kom. 246
ja jestem z województwa śląskiego i jeśli robię IFT-1R dla zagranicznej osoby fizycznej to wysyłam do US w Katowicach, a jak robię IFT-2R czyli dla zagranicznej osoby prawnej ( tak jak np. jest Volkswagen), to wtedy wysyłam do US w Sosnowcu.
Czyli w moim województwie tak jak w Twoim, też są dwa urzędy skarbowe do rozliczeń zagranicznych w zależności, czy mój podatnik któremu robię rozliczenie IFT jest osobą fizyczną czy osobą prawną.
A marz refakturę polisy z VW?
Nie mam refaktury. Gdybym miała to bym Ci już odpowiedziała na ten temat wcześniej.
Oczywiście, rozumiem i dziękuję.
Kom 246. Czyli gdyby VWleasing przysłał oświadczenie o polskiej rezydencji podatkowej oddziału możemy zapomnieć o całej sprawie.... chyba ich poproszę i zobaczymy. Z tym ift-2r jest taki problem że to jest stworzone do raportowania wydatków których dotyczy podatek u źródła. Czyli gdy kontrahent nie płaci w Polsce podatku dochodowego i wystawia faktury bez VAT (np. WNT).
Tutaj w praktyce nie da się dobrze tego wypełnić. Niby trzeba raportować całe wypłaty ale te są z odprowadzonym polskim VAT. Czyli powstały ewentualnie podatek jest w części nienależny. Dodatkowo co wpaść w pole należny podatek? Przecież jak płacą w Polsce CIT to trzeba by wpisać zero. Sam fakt, że trzeba IFT-2R składać wynika z głupiej ustawy gdzie jest napisane, że trzeba to robić jeśli siedziba zarządu bądź spółki jest za granicą... To kuriozum.
Kom 251
" dodatkowo co wpaść w pole należny podatek ? "...… …

który numer pola w druku IFT-2R masz na myśli ?
Ja myślę, że w IFTR-2R należy wypełnić poz. 62 bo dochód nie jest zwolniony z opodatkowania (art. 22 ustawy o podp) tylko opodatkowany (art. 21 ust. 1 pkt 1) z możliwością niepobierania podatku u źródła po spełnieniu pewnych warunków tj. posiadanie certyfikatu rezydencji i oświadczenia (art.26 ust. 1d), w poz. 64 wpisać "0" i wypełnić część E
za poszczególne miesiące. Wysłać do Volkswagena w Niemczech.
VWleasing nie posiada certyfikatu polskiej rezydencji. Pewnie nie wystąpili o niego.
Pisałam o tym wcześniej już.
Kom. 254
chyba jest jeszcze taka możliwość, że samemu jako płatnik należności można wystąpić do Urzędu Skarbowego w Polsce, w którym ten podatnik się rozlicza zgodnie z siedzibą oddziału o przysłanie certyfikatu rezydencji podatkowej w Polsce dla tego podmiotu.
Pozwolę włączyć się w dyskusję i dopytać czy w poz 61 wpisujecie kwoty brutto czy netto bo już sama nie wiem? post ten wpadł mi przypadkowo, ale gdyby nie on wpadłabym w głeboką rozpacz ;-)
Kom..256
ja wpisuję brutto.
głęboka rozpacz?...... daj spokój, rozpaczać to można gdy ktoś bliski mocno zachoruje, umrze albo gdy stracimy przyjaciela. Nigdy nie rozpaczaj z powodu pracy, która jest stresująca i niewdzięczna, bo cokolwiek się zrobi, nie ma pewności czy jest dobrze. Musimy zacząć się do tego przyzwyczajać, jak do silnych wiatrów, które ostatnio sobie nieźle hulają , brrrrrrrrrrrrr.
:)))
Dziękuję Delfino masz w 100% rację pozdrawiam
Nicol
ja to tak pocieszam innych a sama po nocach nie śpię i myśl o tej zakichanej robocie spać nie daje, a teraz jeszcze te sprawozdania elektroniczne do końca marca.Technicznie żeby to ogarnąć, to trochę wiedzy informatycznej trzeba mieć, a ja laik, co z czym ruszę, to kłody pod nogi... :(
Hej kochaniutka :)))
Widzę, że się mocno tu zaangażowałaś. A ja już nawet nie zaglądam do tego tasiemca :)
Hej :)))
bo ja chcę pobić rekord dla tego postu w ilości komentarzy :))
Ja go zaczęłam i ja go powinnam skończyć.:))
jak napiszę AMEN..... to wiedz, że to będzie koniec......
ale tak do końca to nie wiem czy to będzie początek końca czy koniec tego końca. :))))
No, widzę, że mimo wszystko humor jeszcze ci dopisuje, cieszę się :)
Ale z tymi końcami - czy początkami końców, to nie wiem jak będzie :))
A rekord komentarzy chyba już pobity, nie sprawdzałam.
Kom.262
kochana ....moje wypowiedzi to nie efekt dobrego humoru, to chyba jakaś głupawka mnie złapała z powodu rożnych stresów z tymi esprawozdanaiami, deklaracjami, dziwnymi wypowiedziami osób na infolinii podatkowej ( rożne osoby i sprzeczne wypowiedzi)....i takie tam w ogóle wszystko w cały świat....i zmęczenie materiału i pewnie zaczynają się u mnie objawy dziwnych zachowań i tyle.
:)
Jeszcze tak żeby ujednolicić to w JPK wpisujecie Volkswagen Leasing GmbH i adres polskiego oddziału?
Ja adres siedziby wpisałam niemiecki bo taki podają na fakturze, polski adres mam na fv jako korespondencyjny oznaczony.
W Biuletynie z 20.03.2019 napisali, że mamy wysłać tylko IFT-2R i ujmować kwoty brutto (art. strona 41) + załatwić od VW certyfikat rezydencji i oświadczenie, że wypłacane należności na rzecz oddziału nierezydenta związane są z działalnością takiego oddziału/ zagranicznego zakładu
Wysłano ORD-U za okres leasingu 2018-2021 i takież daty wpisano teraz US dzwoni że nie mogą wprowadzić do systemu do bata zakończenia leasingu 2021 a może podaje się daty tylko w zakresie jednego roku , już nie wiem
Do Kom.265 Formalnie się zgadzam ale wiele osób podaje adres polskiego oddziału. Np. jak ktoś się rozlicza sam i używa e-mikrofirma to nie może zrobić inaczej bo nie można tam podać adresu innego niż polski. Wedle obecnej praktyki jest to błąd którego nie trzeba korygować. No ale wiadomo... Tak samo czy dla potrzeb JPK_VAT wpisujecie datę dostawa towarów/wykonania usługi czy tylko wystawienia faktury? Pytam bo z VWLeasing wpadają faktury z datą sprzedaży z kolejnego miesiąca (robią co mogą by nam zatruć życie). Jak się to wypełni to w jpk_vat jest to opisane jako data zakupu. I teraz w którym miesiącu to rozliczyć...

Męczę o to bo od lipca zaczyna grasować ten bot w JPK od szukania błędów i 500pln kary za każdy błąd.
Data sprzedaży przy leasingu operacyjnym nie ma znaczenia , ważna jest data powstania obowiązku podatkowego w VAT a ten powstaje wg szczególnych zasad - obowiązek podatkowy jest uzależniony od momentu wystawienia faktury jednak nie później niż w momencie upływu terminu ich płatności.
Czyli odliczenia VAT leasing operacyjny dokonujemy pod warunkiem
- powstał obowiązek podatkowy u leasingodawcy ( data wystawienia faktury )
- posiadamy fakturę ( data wpływu faktury)
Kom 266
nic się nie podaje, bo nie sporządza się ORD-U. wielokrotnie pisaliśmy o tym w poprzednich komentarzach.
Potwierdzeniem na to jest również artykuł zamieszczony w biuletynie informacyjnym z dnia 20.03.2019.
Obowiązek sporządzania ORD-U dotyczy umów zawartych z nierezydentami w rozumieniu prawa dewizowego art. 82 par.1 pkt.2, a podmiot zagraniczny , który posiada w Polsce oddział w świetle przepisów prawa dewizowego jest uznawany za rezydenta krajowego. Dla takich umów nie sporządza się informacji ORDU.

Moim zdaniem bez sensu robić coś czego nie ma obowiązku i wynika to wprost z ustawy.
Proszę o konsultację- czy w deklaracji IFT-2R w pozycji kwota dochodu zwolnionego z opodatkowania wpisujemy kwotę brutto z faktury, czyli faktycznie to co zostało zapłacone do VW?
Wpisujemy całą kwotę wypłaconych należności w danym roku, czyli będzie to kwota razem z podatkiem VAT
W jaki sposób pozyskac ten certyfikat i oświadczenie??Dzwonić, maila, pismo?? Na każdy rok trzeba mieć od kiedy się ma umowę?
Kom 272 Wystarczy zadzwonić, nie robią problemów. BTW: ktoś już ma za 2019?
Kom. 272 - czekam od stycznia na certyfikaty, więc jakiś problem chyba jest; nie wystarczył telefon, musieliśmy wysłać pismo w tej sprawie, taką miałam informację z VW; czekam 2 m-ce ....
Dzwoniłam wczoraj po 2019 - jeszcze czekają aż im przyślą z Niemiec.
IFT-2R
A czy kwoty brutto lub netto wpisujecie w poz. D.8, czy w D.5 ?

Mi na KIP kazali wpisać w D.5 - jako należności licencyjne :(

https://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/9182,oplaty-leasingowe-mozna-traktowac-jak-naleznosci-licencyjne.html
Kom 276
całe kwoty należności wypłacone w 2018 czyli brutto razem z podatkiem vat
ja wpisałam w D8 poz.61
Robie jak Delfina. Na zdrowy rozum brutto nie ma tu sensu ale to, że musimy składać IFT-2R też nie ma sensu. Skoro ktoś tak debilnie napisał ustawę to trudno. Osobiście uważam, że za niezłożenie tego IFT-2R w tym przypadku nie ma kary bo jeśli płacą podatek CIT w Polsce to nie ma podstaw do podatku u źródła. Tyko, że nie wiadomo jak to u nich teraz wygląda (pewne jest do 2017). W skrócie składamy IFT-2R jak bądź (nie ważne w sumie co wpiszemy) i trzymamy certyfikaty i tyle. ... Na 99,9% nikt się tego nie czepnie bo nawet jakby chciał to nie wiadomo jak to ugryźć.
UWAGA dla rozliczających CIT 8
pamiętajcie również że kwotę wpisaną w IFT-2R ( wpisałam brutto jak w komentarzu Gofin) należy również wpisać w załączniku CIT8/0 dział F.3 poz.179.
Dziękuję Delfina. W takim razie też ujmę to w D.8 tylko czy to na pewno nie są należności licencyjne? Sory, że marudzę, ale nie rozumiem już nic. :( Gdyby nie to ze w KIP mi tak kazali to nawet bym się nie zastanawiała

http://taxfin.pl/kwestia-dotyczaca-obowiazku-pobierania-przez-polskich-podatnikw-platnikw-tzw-podatku-u-zrdla-w-zwiazku-z-wynajmemleasingiem-srodko/

Podsumowując, wynajem/leasing środka transportu, w tym samochodu z zagranicy, na gruncie polskiej ustawy o CIT traktowany jest jako należność licencyjna

Tutaj też piszą że leasing to należność licencyjna
Przeczytaj kom.104 i 118
Te osoby też dzwonily na infolinię i otrzymaly odpowiedź że należy wpisać w rubrykę 61. Nie mam pojęcia która odpowiedź jest prawidłowa
A moze żadna. Ludki na infolinii gadają jak chcą
Za nic nie odpowiadają. Może rzuć monetą i zdecyduj orzeł czy reszka . To są trudne decyzje i kazdy musi sam zdecydować jak wypełnić tę deklarację.
Możecie zobaczyć i mnie poprawić
mam leasing od 2014 i wypełniam ift-2r robię tylko za 2018r
składam Pierwszy US warszawa/ czy drugi US bydgoszcz- jestem z kujawsko pomorskiego
w poz.c1 /20 polski nip
w 21/ nazwę
poz.24/ zaznaczam 1.
poz.25 2319/200/00531 czy HRB1858
poz. c.2 Niemcy / Brunszwik /38112/ Githorner str.57

w poz.d8 /61 brutto
czy w poz. e / wpisywać miesięczne kwoty

odr -nie robimy

czy robicie za poprzednie lata
Za poprzednie lata nie robię. Też jestem z kujawsko-pomorskiego, wyślę ift-2r do US kujawsko-pomorskiego, bo jestem osobą fizyczną prowadzącą działalność (prowadzę pkpir). Jeśli jesteś osobą prawną to wysyłasz do II US w Bydgoszczy.
Proszę powiedzieć co wpisujecie w ITF-2R w cz.G w pozycji 119 ? Czy tu chodzi o datę kiedy wysłaliśmy IFT-2R do kontrahenta zagranicznego?
Na jaki adres wysyłacie IFT-2R do Volkswagena Leasing ?
Czy oprócz IFT-2R składacie CIT/TP lub PIT/TP? Bardzo proszę o odpowiedź.
Poz.282 możecie sprawdzić, jeszcze czy to wykazuje w cit-8 bo coś mi przeleciało
W D.8 / 61 wpisałam kwotę netto ze wszystkich faktur w 2018r od VW Leasing.
Wysłałam elektronicznie przez e-deklarację a teraz idę na pocztę, wysłać IFT-2R do Niemiec
Koniec z mojej strony w tym temacie.
Czy w PIT-36 należy uwzględnić kwoty z IFT-2R ?
Jeśli tak to , w którym miejscu ?
Kom 279 i 289
łooooooooooooo matko i córko............... no ja chyba zwariuje........... no i może jeszcze ktoś coś ? w tym temacie coś wie ? gdzie i na jakich deklaracjach mamy sie jeszcze "wyspowiadać" z tego grzechu volkswagen leasing GMBHahahahaha !!!
toż już moje ręce nic już nie wyślą nigdzie...... bo mój mózg się zagotował. :((
Cytat z najnowszego art. Gofinu "płatnik powinien wykazywać w deklaracji CIT-10/Z oraz informacji IFT-2/IFT-2R kwotę należności wypłacanej nierezydentowi w wysokości uwzględniającej podatek VAT, i od takiej kwoty wyliczać także należny podatek dochodowy.
ORD nie składamy.
Kom.291
deklarację CIT 10/Z składa się tylko gdy płacony był podatek u źródła do urzędu skarbowego, jeśli w deklaracji IFT-2R nie wykazujemy podatku tylko kwotę wypłaconych należności, a podatek wykazujemy zero, to cit-10 z nie składamy
Jeżeli adres korespondencyjny jest warszawski to dlaczego INF-2R mielibyśmy wysyłać do Niemiec?
Nie INF tylko IFT oczywiście.
Kom.293
ja wysłałam do Niemiec, bo deklarację IFT-2R należy wysłać do właściwego podatnika nierezydenta, czyli tego, którego dane zamieszczamy w druku IFT-2R, a nie do jego oddziału.
CIT 10/Z nie składa się bo nie ma podatku , ale jeśli ktoś jest sp. z o.o. i rozlicza CIT8 to musi dołączyć załącznik CIT8/0
dział F.3 poz.179
Cit-0 poz.f.3 poz.179 ale czy netto czy brutto
IFT-2r poz.61 netto i nigdzie więcej ( chodzi mi czy tu też mam ją wykazać poz. E.
Czy ktoś ma numer jaki trzeba wpisać w poz. 24 (nie mam jeszcze certyfikatu a chciałem wypełnić deklarację)

w poz. 20 piszecie NIP polski tj. 1070028292 ???
Informacje którą uzyskałam w KIS dzisiaj:
-wykazać w wartości netto należności zapłacone
-w wierszu D.5 wiersz 49
Nigdzie więcej w IFT 2R , część E dotyczy gdyby był pobrany podatek.
W CIT 8/0 ma być brutto, więc ja w IFT 2R też wpisuje brutto, bo nie będę wykazywać w dwóch miejscach tego samego w innych kwotach-skłaniam się di interpretacji Gofin, że brutto.
Kom. 299
Mi tez kazali w D.5 tylko w wierszu 50, ale dałam w 49, bo bardziej mi pasuje i w tamtym roku na KIP kazali w 49 :)))))))
No, tylko w tym roku kazali mi brutto, a w tamtym netto :))))))
Po prostu komedia
Kochani moi to co robimy ? kupujemy szklaną kule i wróżymy? zgadujemy? może jakieś losowanie?
a wszystko w kwestii wypełnienia druku IFT-2R która pozycja? i czy brutto czy netto?
dla tych którzy nie zdecydowali się jeszcze proponuję przeczytać komentarze 104, 118,119,187,216,253,276,299.
tam mamy wypowiedzi ludków z KIP, innych ekspertów itp.

no bo można wybierać albo netto, albo brutto . no bo można wybierać, pozycję D8 wiersz 61, albo D5 wiersz 49, albo może wiersz 62 ( kom.253).

Kochani to chyba rzecz gustu może ?,
zależy komu jaka rubryka bardziej się podoba, jest bliższa sercu czy może rozumowi??
masakra...…………………...no nie ? :((

a ten mój temat to chyba pobił rekordy długości cos mi się wydaje.
a mój post chyba pobił już rekord długości
Oooo ......….jeszcze można ewentualnie w wierszu 50 :))
( kom.302 )
Kom. 303
Tak :) wiersz 50 tez podobno sie nadaje :)))))

Swoja drogą najlepiej byłoby spisać w jeden rejestr wszystkie odpowiedzi KIP i wysłać do MF z podziękowaniem za "rzetelnie" udzielane informacje..... wrrrr
W jaki sposób wysyłacie IFT-2R? Nie widzę w e-deklaracjach możliwości podpisania danymi autoryzacyjnymi (przychodem). Serio potrzebny jest podpis elektroniczny? A może prowadząc JDG mogę wydrukować i złożyć w formie papierowej??
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co mam robić: napisałam do VW w sprawie certyfikatu na początku lutego i nadal nic nie dostałam, jak upomniałam się w ub. tygodniu, to odpisali, że nadal czekają na dokumenty z centrali - już sama nie wiem, czy w tej sytuacji mam coś składać, czy nie :/
Kom 306
na dokumenty z centrali to czekają odnośnie certyfikatu bieżącego na rok 2019. Poproś ich o przysłanie certyfikatu za 2018, bo obecnie masz obowiązek złożyć IFT-2R za 2018 do 31.03.2019 .
No właśnie w piśmie które im wysłałam wskazałam irok 2018 - dlatego nie wiem dlaczego jeszcze nic nie mam, skoro tu czytam, że wszyscy dostaliście :/
Słuchajcie właśnie rozmawiałem z KIS i nie ma możliwości od stycznia składania IFT-2R w formie papierowej, nie ma też możliwości skorzystania z danych autoryzacyjnych. Pozostaje tylko kwalifikowany podpis cyfrowy, którego nie posiadam... :( Co w takiej sytuacji mam zrobić? Jak złożyć dokument? Zlecić to komuś kto ma podpis??
Czy jak wysyłacie IFT-2r do volkswagen to uzupełniacie tą cześć H (imie,nazwisko,data,podpis) czy wysyłacie takie jak wydrukujecie z e-deklaracji bez części H
Kom.310
moim zdaniem informacja IFT-2R wysyłana do podatnika powinna być podpisana w części H przez płatnika lub upoważnioną osobę.
Kom 309
wyrób podpis kwalifikowany, może zdążysz do 31.03, jak nie, to wyślesz z opóźnieniem plus czynny żal.
Kom 309
a może da się podpisać profilem zaufanym, a taki wyrobisz internetowo w 10 minut .
Kom. 313 - hej słonko, wczoraj wyleciało mi z głowy to co miałam zrobić
Kom. 313
Profilem zaufanym to mogę co najwyżej podpisać UPL-1 aby ustanowić na szybko pełnomocnikiem kogoś kto ma podpis kwalifikowany i kto wyśle w moim imieniu plik IFT-2R. Pytanie ile czasu potrzeba od momentu złozenia UPL-1 aby pełnomocnictwo zaczęło obowiązywać, bo nawet jak podam dzisiejszą datę rozpoczęcia pełnomocnictwa to rozumiem, że system nie przyjmie pełnomocnika z moim IFT-2R od razu tylko po tym jak ktoś fizycznie wprowadzi tego pełnomocnika do jakiejś bazy. Chyba że to nie jest sprawdzane i taki pełnomocnik ustanowiony minut wcześniej może od razu wysłać deklarację do systemu. Nie wiem jak to funkcjonuje w realu.
W IFT-2r wpisałam w pozycji 61 kwotę brutto (sprawa jest rozwojowa czy netto czy brutto) ale w PIT8-0 w pozycji 179 przecież należy wpisać kwotę netto.
Kom 314
spoko, dziś też jest dzień :))
Kom 315
ja też nie wiem, ale wydaje mi się że na drugi dzień powinno działać, zadzwoń do us to może się dowiesz więcej.
C.d. kom. 308 Ech, może uda mi się jakoś wyciągnąć od nich ten certyfikat za 2018, znowu tam napisałam, zobaczymy co tym razem odpiszą.

Tak czy inaczej czy ktoś mógłby podać mi ze swojego certyfikatu dane VW do uzupełnienia w ITF-2R - uzupełniłabym sobie to już teraz na spokojnie, żeby potem na ostatnią chwilę się nie stresować, tym bardziej, że nie wiem jak to się skończy.

Z góry dziękuję
Kom 316
w CIT-8/0 w poz.179 wpisuje się dane o wypłatach dokonanych czyli te kwoty ( brutto) które wykazałaś w IFT-2R.
A ja nie zrobiłam CIT-8/0 i mam to w nosie , nie poprawiam tego już. mam tego dosyć !!!!
:)
Kom 320
w komentarzach powyżej są podawane te dane wielokrotnie, musisz więc przeczytać tego tasiemca :)
Kom 321 jest do kom 319
Poz. 61 dotyczy Przychodu zgodnie z art 21 i 22 ustawy - czyli czego dokładnie, której ustawy bo nie wiem gdzie szukać nawet? Ja na razie wypełniłem pozycję 49 gdzie jest mowa o opłatach licencyjnych, gdyż leasing można tak podobno traktować. "Podobno" - słowo klucz tego wątku... Od 4 godzin siedzę i walczę z tematem :(
Faktycznie adres i NIP znalazłam, a czy ktoś zna datę rozpoczęcia działalności do wpisania w C.1 poz. 23?
Wypełniam i patrzę, że to pole chyba nie jest obowiązkowe, bo nie wyrzuca tego jako błąd...

Ale za to upiera się, żebym wpisała stawkę podatku w D.8 poz. 63 - pomimo, że wpisuję tylko dochód zwolniony w poz. 61 - co mam tam wpisać?
Wg. Wikipedi data założenia VW Leasing GmbH to 18.10.1966 rok :) Ale ta data chyba nie jest rzeczywiście obowiązkowa bo nie podświetla się w formularzu aktywnym, chociaż z formalnego punktu widzenia skoro ustawodawca dał takie pole to należałoby je wypełnić...
Kom 324
nie wpisuj tam żadnej daty, deklaracja przechodzi bez daty
Oki, a co z poz. 63 - skoro to dochód zwolniony to wpisać tam 0?
Kom 323
od 4 godzin walczysz...to i tak krótko, bo my walczymy od 4 miesięcy.
jak dla mnie to opłaty licencyjne mają z z opłatami leasingowymi tylko jedna wspólną cechę, a mianowicie pierwszą literkę w wyrazie " L ", poza tym to według mnie zupełnie inne pojęcia.
Kom 325
musisz wpisać zero
Kom 329
A co to są zatem te opłaty zgodne z art 21 i 22 ?? (pozycja 61).

Zdawałem sobie sprawę z zawiłości tematu więc odkładałem na ostatnią chwilę czyli koniec marca ale teraz już trzeba podjąć decyzję jak i co złożyć więc dziś zgłębiam temat od kilku godzin szczegółowo, m .in. przeczytałem cały ten tasiemiec i wiele mi wyjaśnił, szkoda tylko... że jeszcze więcej pozostawił w głowie zamieszania ;)
Kom 331
tak, to prawda tasiemiec trochę pomógł, ale dalej mamy niepewność i więcej jeszcze wątpliwości. Ja wpisałam w poz.61, ale może rzeczywiście ma być w poz. 49. Tego nie wiem, i nikt nam tego nie wyjaśnił, ani redakcja gofin, ani KIP, bo KIP raz twierdzi że w poz. 61, innym razem że w 49.
Kom. 331
Jacek to przeczytaj ten art. 21 i 22 i wtedy napisz nam co zrozumiałeś, to i my tu skorzystamy z Twojej wiedzy.
Odnośnie brutto/netto to cytuję biuletyn GOFIN:
W interpretacji indywidualnej z 29 grudnia 2014 r. nr DD4/033/067/RMU/10/PK-74/2014 Minister Finansów - powołując się na wyrok NSA z 6 marca 2013 r. (sygn. akt II FSK 1361/11) oraz na komentarz do Modelowej Konwencji - uznał, że podstawą naliczenia przez płatnika podatku jest cała kwota wypłacanej kontrahentowi zagranicznemu należności, tj. wraz z podatkiem od wartości dodanej. Stanowisko takie aktualnie zajmują także inne organy podatkowe. (...)Uwzględniając zatem to stanowisko, płatnik powinien wykazywać w (...) informacji IFT-2/IFT-2R kwotę należności wypłacanej nierezydentowi w wysokości uwzględniającej podatek VAT."
"Z uwagi na wcześniej przywołane stanowisko Ministra Finansów zasadnym byłoby - z tzw. "ostrożności procesowej" - wykazanie wysokości takiej należności w jej wartości brutto, czyli uwzględniającej podatek VAT."
Zatem brutto, to samo powiedzieli mi na KIP
Kom 334
ten temat jest opisany w biuletynie Informacyjnym gofin z 20.03.2019.
Kom 334 i 335
Pani na KIP dziś mi odpowiedziała, że Gofin to tylko wydawnictwo prasowe :(, mówiłam o tej interpretacji ona jednak upierała się przy kwocie netto. W tej interpretacji też jest mowa o duńskim kontrahencie więc nie chodzi o VAT 23%, który od VW Leasing my sobie odliczamy. Sama już nie wiem bo też myślałam, żeby wykazać brutto
OK, przeczytałem art 21 i już punkt 1 mówi jasno o przychodach z tytułu "za użytkowanie lub prawo do użytkowania urządzenia przemysłowego, w tym także środka transportu" czyli samochodu.
Zatem moim zdaniem należy wybrać jednak poz. 61 gdyż ona właśnie mówi o przychodach wymienionych w art 21 p.1.
Jest on oczywiście zwolniony z opodatkowania na podstawie art 26 ust.1d ustawy o PDOP po spełnieniu oczywiście wymogów tego punktu czyli konieczności posiadania certyfikatu rezydencji i oświadczenia.
JA leasing wstawiłam do poz.61, konsultowalam z US- i kwota brutto
Ja wysyłam papierowe ITR-2R do Warszawy-dzwoniłam do nich. Oni przekazują dalej.
Co do podpisu na wysyłanym do Volkswagena egzemplarzu- ja nie podpisuję jako biuro, mam potwierdzenie ,że wysłano elektronicznie, do czego mnie podatnik upoważnił.
No więc dzwoniłem na info podatkowe byłem 126 w kolejce , zrezygnowałem. Zadzwoniłem do mojego Us i poprosiłem o pomoc w wypełnieniu cit, jaką kwotę wpisać w poz. 179 i nic się nie dowiedziałem , to nie oni..ble ble. Zapytałem o IFT kazała zadzwonić do II US w Bydgoszczy. Po trzech łączeniach Pani, tak na szybko nie może udzielić mi informacji.Też odesłała mnie na info. Nagadałem ,że dzwoniłem kilka razy i mam sprzeczne informacje i chce z nimi to uzgodnić bo to do nich trafi. Zaproponowała ,że oddzwoni jak sprawdzi ale nie teraz bo ...jest sama itd. Mam czekać do jutra. Ciekawe co mi Pni odpowie, to wam napiszę.
Ja tylko przypomnę że najbardziej prawdopodobny wariant jest taki, że jak się nie złoży IFT-2R to ... NIC. Jeśli oni płacą w Polsce CIT tak jak płacili na 100% do 2017 to nie ma mowy o podatku u źródła dla nas po on jest już zapłacony. IFT-2R niby trzeba złożyć zawsze jak się wypłaca do zagranicznej firmy, ale jak nie ma podatku u źródła to nie ma kary za jego nie złożenie. Kluczowe pytanie bez odpowiedzi to czy Volkswagen Leasing GmbH płaci za 2018r podatek CIT od dochodów Polsce... Za 2014-2017 płacił na 100% bo jest na listach z MF.

Ogólnie całą sprawę uważam za dyskusję akademicką bo nie wiem co oni by musieli zrobić żeby nagle nasz fiskus zgodził się uznać ich oddział w Polsce za zwolniony z płacenia CIT od dochodów otrzymywanych w Polsce. Chyba by prezes musiał kazać ;) Dlaczego oni wystawiają jakieś certyfikaty zamiast powiedzieć, że płacą w Polsce CIT od naszych wpłat? To jest największa zagadka...
Kom 340
znam tę bajeczkę, że pani w us jak nie umie odpowiedzieć to mówi , że teraz to ona nie ma czasu, bo jest sama. Kilka razy to już przerabiałam.
Po mocnym zgłębieniu tematu wypełniłem i wysłałem. Podsumowując jak postąpiłem:
1. złożyć do urzędu wyspecjalizowanego w obsłudze zagraniczniaków w danym naszym województwie
2. dane leasingu niemieckiego (Brunszwik itd), poz. 20 NIP z faktur które dostajecie czyli polski NIP
3. poz. 25 numer identyfikacyjny podatnika z certyfikatu czyli 2319/200/00531
4. poz. 61 kwota brutto wszelkich wypłat w 2018 roku
5. poz. 62,63,64 wszędzie zero bo inaczej nie przyjmuje formularz
6. wysłać za pomocą podpisu elektronicznego (brak możliwości wysyłki danymi autoryzacyjnymi)
7. od 1 stycznia 2019 brak możliwości złożenia w formie papierowej (od 1.01.2019 wyjątek z art. 27 updop został zniesiony poprzez Artykuł 45ba)
8. ORD-u nie składam gdyż zagraniczny oddział jest uznawany jako rezydent na podstawie prawa dewizowego art. 2 ust. 1 pkt 1 lit. a
To tyle jeśli chodzi o temat IFT-2R z mojej strony. Pozdrawiam.
Jacku, zrobiłam wszystko tak jak piszesz. Tylko muszę dzisiaj wysłać 1 egz.do Volkswagena. Czy ten egzemplarz podpisujecie ręcznie na końcu?
Kom 343
jakieś dwa tygodnie temu wypełniłam dokładnie tak samo jak Ty i wysłałam .
Delfino, proszę zerknij. W internecie znalazłam taką informacje odnośnie ORD-U.
Okoliczności skutkujące koniecznością raportowania - przesłanki podmiotowe (jedna z trzech):
- nierezydent, będący stroną umowy, posiada na terytorium RP przedsiębiorstwo, oddział lub przedstawicielstwo w rozumieniu odrębnych przepisów.
Przesłanki wartościowe to (jedna z dwóch):
jednorazowa wartość należności albo zobowiązań przekracza równowartość 5 000 euro - dla umów z nierezydentami posiadającymi w Polsce przedsiębiorstwo, oddział lub przedstawicielstwo.
Na IK odnośnie VW Leasing mówią, że trzeba zrobić ORD-U.
Nie posiadam Biuletynu GOFIN więc nie wiem jak to argumentują, żeby nie składać.
Delfino, proszę zerknij. W internecie znalazłam taką informacje odnośnie ORD-U.
Okoliczności skutkujące koniecznością raportowania - przesłanki podmiotowe (jedna z trzech):
- nierezydent, będący stroną umowy, posiada na terytorium RP przedsiębiorstwo, oddział lub przedstawicielstwo w rozumieniu odrębnych przepisów.
Przesłanki wartościowe to (jedna z dwóch):
jednorazowa wartość należności albo zobowiązań przekracza równowartość 5 000 euro - dla umów z nierezydentami posiadającymi w Polsce przedsiębiorstwo, oddział lub przedstawicielstwo.
Na IK odnośnie VW Leasing mówią, że trzeba zrobić ORD-U.
Nie posiadam Biuletynu GOFIN więc nie wiem jak to argumentują, żeby nie składać.
Taka jeszcze uwaga bo się nie mogę powstrzymać, wydzwaniamy/wydzwanialiśmy do KIS z konkretnym pytaniem o Volkswagen Leasing a oni do tej pory nie potrafią udzielić kompleksowej odpowiedzi. Do tego udzielali odpowiedzi całkowicie błędnej odnośnie ORD-U. To, że nie trzeba ORD-U złożyć wynika wprost z ustawy o prawie dewizowym a oni każą to składać, zupełnie ignorując tą ustawę. To już totalna kompromitacja, która nadaje się żeby to gdzieś zgłosić...
Czy do Volkswagen wysyłacie deklarację IFT2R wydrukowaną po wysłaniu czy przed wysłaniem na bramkę MF. Po wysłaniu deklaracja ma już swój unikalny numer widoczny później na UPO.
Do kom 349,
ja wysłałam z unikalnym numerem
W 2018r. mam opłatę wstępną leasingową, ale wpłata następuje na konto polskiej firmy ( pośrednika).
Fakturę wystawił na to VW. Potem juz od stycznia br mam raty leasingowe płacone dla VW.

Czy mam uznac tą kwotę opłaty jako wpłaconą dla VW - -na podstawie faktury, mimo że zapłaciliśmy de facto firmie polskiej i wystawic IFT ?? Jak myslicie ?
A co z kwotami, które nie zostały zaliczone do kosztów, a zapłacone - np. opłaty za udostępnienie danych organom ścigania - czyli mandaty - nie stanowią kosztu firmy - czy takie tez powinny zostać ujęte w ITF-2R? skoro zostały wystawione na rzecz podatnika - czyli firmy?
Moim zdaniem, to nie ma znaczenia z jakiego tytułu płacisz VW. Czy to jest twój koszt, czy nie...
Wazne jest to, że oni dostali pieniądze. Zatem wszystko, co wpłynęło na ich konto od Ciebie sumujesz.
Ja to w taki sposób rozumiem :)
Dzwoniłam na infolinię VW - powiedziano mi , że ITF-2R należy wysłać na oddział w Polsce. A robicie za zeszłe lata ??
A w takim razie jeszcze jeden problem- jeżeli ostatnia faktura w 2018 r to był wykup pojazdu, ale na osobę fizyczną- czyli nie stanowiło kosztu i odliczenia firmy to ujmować czy nie ? - to chyba dotyczy podatników.......
Nie mogę sie dopytać, czy wysylany do Volkswagena egzemplarz podpisujecie ręcznie na końcu?
Czy ktoś ma numer jaki trzeba wpisać w poz. 25 (nie mam jeszcze certyfikatu a chciałem wypełnić deklarację)

w poz. 20 piszecie NIP polski tj. 1070028292 ???

JEST JESZCZE : 2319/200/00531 ale czy to jest numer identyfikacyjny ???
Do ELLLE , ja wysyłam maile do klienta i sugeruję mu podpisać i wysłać na adres do Warszawy- nie mam upoważnienia do podpisywania dokumentów dla klienta -do wysyłki tak- ale nie do podpisu
Kom 356
Szef podpisał ręcznie w poz. 123
A czy ktoś ma certyfikat rezydencji? I może się podzielić?
A czy robicie jeszcze IFT-2R dla innych firm, czy tylko do Volkswagena?
343

Jacek, dlaczego w pkt 4) wypełniasz poz. 61, a nie 49 opłaty licencyjne?

351

marta222 - mam taką samą sytuację, też nad tym dumam - jestem 124 na KIP...
Kom.362
Ja właśnie wypełniłam 49 jako opłaty licencyjne bo i w tamtym i w tym roku na KIP tak mi kazali, chociaż z tego co czytam to każą też na 61 :(
Opłatę wstępną też wliczyłam do należności wypłacanych dla VW bo uznała że oni są ostatecznymi odbiorcami bo wystawili fakturę, a salon zrobił korektę.
Ale proszę daj znać co powiedzieli na KIP
Ok, udało się dodzwonić, więc tak:
1) Jeśli beneficjentem otrzymanych należności jest VW wówczas należy wykazać tą wypłatę w IFT-2R
2) należy wypełnić pozycję 49 opłaty licencyjne. W poz. 61 umieszcza się kwoty do których nie mają zastosowania umowy międzynarodowe.
Kom. 364
Dziękuję :)
365
Karolina, zobacz jeszcze kom 337 Jacka i sama zdecyduj :),
też się wahałam czy 49 czy 61 ale Pani na KIP mnie przekonała
Miałem napisać , jak mi skarbówka odpowie , więc otrzymałem odpowiedź. Proszę zadzwonić i dała mi następny numer i powiedziała ,że czytała na forum ,że zdania są podzielone :( jakbym nie wiedział. Więc kicha robię jak wy. Tylko w poz.20 jak wpisuje nip polski 1070028929 pokazuje mi błąd , jak usunę i nic nie mam to ,że druk ok.
Kom. 366
Ja już przedwczoraj wysłałam i wypełniłam 49. Jak będzie źle to trudno, w tamtym roku też tak zrobiłam i już nie chciałam mieszać i robić inaczej. Chociaż i tak rok temu wpisałam netto a teraz brutto :( Ale to wynik różnych informacji z KIP w tamtym i tym roku.
Kom 364
"W poz. 61 umieszcza się kwoty do których nie mają zastosowania umowy międzynarodowe. "

Moim zdaniem Roszpunko właśnie w przypadku volkswagen leasing nie maja zastosowania umowy międzynarodowe, bo te przychody są zwolnione na podstawie art. 26 ust.1d ustawy pdop, a nie na podstawie umowy międzynarodowej, i dlatego powinne być wpisane do poz. 61, a nie 49.
370

Delfina, ale nie chodzi tu o zwolnienie z podatku u źródła. Nawet, gdyby te przychody nie były zwolnione to też wypełniasz poz. 49, tylko uzupełniasz dodatkowo o stawkę podatku. Opłaty leasingowe zawierają się w opłatach licencyjnych, co wynika z broszury wyjaśniającej do druku IFT-2R. To tak moim zdaniem. Nie będę się upierać, że tak jest na 100% bo sama mam wątpliwości w której pozycji to wykazać. Bardziej zasadna wydała mi się 49, a 61 bardziej ogólna.
Zapytałam Pani na KIP przekornie, czy wykazanie leasingu w poz. 61 będzie traktowane jako błąd :)
Biorąc pod uwagę wątpliwości związane z tą tematyką - nie powinni za to karać.
Myślę że jak tak dalej pójdzie to napiszemy wspólnie tutaj wszyscy jakąś pracę doktorską …. albo inne dzieło.....hm……
może jakiś dramat.....albo kryminał najlepiej chyba ……….. :)
Komediodramat :)
372

Delfina, komedię p.t. "istny cyrk" :)
Bo najlepsza komedia to ludzki dramat!
Czy komuś udało się podpisać IFT-2R danymi lub profilem zaufanym . Czy faktycznie koniecznie jest podpisanie tylko podpisem kwalifikowanym?
Oj tak..... komediodramat....ale element kryminalny na koniec będzie bankowo......….bowiem może być tak, że nie wytrzymam i pojadę i kogoś unicestwię w mf.
łomatkozcurko - wy tu jeszcze debatujecie niczym w Sejmie ?
Ale macie zacięcie :))
A bo mamy co najmniej 5 różnych możliwości wypełnienia jednego dokumentu. I te możliwości są wskazówkami od jednej intuicji - KIP :)))))
Dostałam właśnie certyfikat za 2018 - piszą tam cyt.: maintains a permanent establishment.... its incomes are subject to Polish corporate income tax in accordance with the double taxation agreement - co to znaczy? że rozliczają podatek w Polsce?
Do kom 378. TAK, płacą CIT od dochodów w Polsce. Są na listach MF największych płatników CIT. Pisalem o tym. Na ostatniej liście z 2017 wykazali ponad 200mln pln tego podatku. To że musimy złożyć IFT-2R wynika za zapisu ustawy że trzeba to robić gdy siedziba zarządu bądź spółki jest zagranicą. Taki bubel.
Mam też problem w której rubryce to wpisać w części d. Nip wpisałam z certyfikatu, bo taki też podali klientce.. jeszcze nie wiem co z tym Ord-U
ORD-U wysyłacie???
Obowiązek sporządzania ORD-U dotyczy umów zawartych z nierezydentami w rozumieniu prawa dewizowego art. 82 par.1 pkt.2, a podmiot zagraniczny , który posiada w Polsce oddział w świetle przepisów prawa dewizowego jest uznawany za rezydenta krajowego. Dla takich umów nie sporządza się informacji ORDU.
Witam, złożyłam IFT-2R za 2018 r. w terminie, ale myślę, ze muszę zrobić korektę. Chcę się upewnić czy mam rację.
Otóż sprawdziłam wszystkie faktury z VW Leasing, przy podsumowaniu do IFT-2R pominęłam pierwszą fakturę wystawioną w styczniu 2018r. ,tj faktura za opłatę wstępną w kwocie 104.000 PLN brutto. Nie uwzględniłam jej ponieważ przelew środków nastąpił przed wystawieniem faktury na Dealera samochodowego. Nie wiem kiedy dealer rozliczył się z VW Leasing. Pytanie moje jak potraktować tą fakturę?
Kom.383 wpisujesz nie wystawione faktury a zapłacone w 2018 roku.
Ta faktura ze stycznia jest zapłacona, ale pośrednio jako kompensata wzajemnych wierzytelności.
Kom 385
moim zdaniem powinnaś ując tę należność za tę fakturę, jeśli oczywiście była zapłacona w 2018 roku, nie ważne jaka była forma zapłaty, czy to przelew czy kompensata.
Umowę mam zawarta w 12/2018 i w m-c 12/2018 zapłaciłam opłatę wstępna 162 tyś brutto czy w związku z tym powinnam złożyć do 31/03/2019 deklaracje IFT- za 2018 ?
Czy zatem osoba fiz prowadząca dział gospodarczą w formie sp.j składa IFT-1R ?
Osoba fizyczna prowadząca dg składa jako płatnik IFT 1R, gdy podatnikiem jest osoba fizyczna zagraniczna, a IFT-2R gdy podatnikiem jest osoba prawna.
Volswagen leasing jest spółką z o.o., a więc jest osobą prawną, więc w tym przypadku składamy IFT-2R. bez znaczenia jest tutaj forma prawna składającego deklaracje, bowiem rodzaj deklaracji jest uzależniony od formy prawnej jednostki, da rzecz której składa się tę deklarację.
Ok dziękuję bardzo
Czy jeśli do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy od nich certyfikatu rezydencji i oświadczenia to składać mam w ciemno IFT-2R? Generalnie i tak jest już po terminie ....
Kom 391
przepisy nakazują potrącić podatek u źródła i pomniejszyć zapłatę należności do kontrahenta od którego nie uzyskało się certyfikatu.
Lekki odkop zrobię bo dostałem certyfikat za 2018 i nie ma tam pkt. d) o tym że polski oddział płaci w Polsce CIT... W certyfikacie za 2017 była taka informacja. Volkswagen robi co może by nam utrudnić życie.
Kom 393. Errata chodziło o to że w certyfikacie za 2019 nie ma informacji o płaceniu CIT przez polski oddział...
Toooo , witam ponownie :D Serial problemów trwa.... Dostałam certyfikat na 2019r i też nie ma pkt. d o płaceniu podatku CIT przez polski oddział. Dzwoniłam na centralę VW, ponoć jestem pierwsza z tym problemem. Pan ma się dowiedzieć, dlaczego brak tego pkt. Jak coś będę wiedziała, to napiszę.
I jest odpowiedź od VW "... informuję , iż certyfikat rezydencji jest zaświadczeniem o miejscu siedziby podatnika a informacja która była w pkt. D jest zawarta w oświadczeniu załączonym do certyfikatu. "
Ciekawe co jeszcze wykombinują za rok
Delfina proszę napisz mi na jakiej podstawie mam potrącić zapłatę należności kontrahentowi od którego nie uzyskano certyfikatu rezydencji? (kom. 391 i 392)
Kom 398
a proszę bardzo...skoro samej nie chce Ci się poszukać
Art.29, ust.1 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, oraz Art.21 ust.1 Ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.
Czy ktoś mógłby wkleić wzór pisma które należy napisać do VW z prośbą o certyfikat?
Czy wystarczy napisać w piśmie: proszę o przesłanie certyfikatu rezydencji za 2018 i 2019 rok wraz z oświadczeniem iż należności z tytułu umowy leasingu nr.....są związane z działalnością firmy VW??
Wystarczy
Zadzwoniłam na infolinie i konsultant przyjął zgłoszenie a certyfikat i oświadczenie otrzymałam poleconym w przeciągu tygodnia więc nawet żadne pismo nie było potrzebne
Czy ta cała historia dotyczy również płatników podatku PIT? Czy tylko CIT?
Oczywiście że dotyczy wszystkich zarówno CIT jak i PIT
Jesteśmy dużą firmą, Jak księgujecie te faktury w Symfonii podatkowo i bilansowo?
Mam umowę podpisaną w październiku 2019. Natomiast certyfikat za 2017 i 2018 został dostarczony razem z umową. Nie powinnam dostać już certyfikatu za 2019?
Skoro umowa podpisana w 2019 to logiczne, że powinni Ci dać certyfikat na 2019, a nie za lata poprzednie. Po co Ci stare certyfikaty skoro nie miałaś żadnych transakcji z nimi w tych latach. Napisz do nich, jacyś nieprzytomni albo zaspani chyba.
Delfina, mogę Cię uprzejmie prosić o podesłanie takiego ich oświadczenia za rok 2018 i 2019? Jeżeli masz np. za 2017 też byłoby dobrze. Chciałbym po prostu zerknąć jak to wygląda. Chyba też muszę wystąpić o takie certyfikaty za lata ubiegłe. Robiłaś za zaległe lata te deklaracje IFT?
Mail : johny1591 @ o2 pl
Nie robiłam za zaległe lata. Zrobiłam tylko bieżący IFT czyli za 2018.
Certyfikaty i oświadczenia otrzymasz od nich po kilku dniach, wystarczy do nich napisać lub zadzwonić. możesz nawet poprosisz o lata poprzednie.
A kwota netto czy brutto i czy wszystkie opłaty przez nich wystawione... Rejestrację, informacje o szkodzie?
Nie wszystkie opłaty wystawione tylko wszystkie wypłacone im należności w danym roku. A co płacisz do nich netto czy brutto ?
płacisz im brutto , więc wykazujesz łączną kwotę jaką im przekazałaś w danym roku kalendarzowym.
Taki komunikat następuje po sprawdzeniu numeru VIES naszego cudownego kontrahenta z Brunszwiku:

Nieważny numer VAT dla transakcji transgranicznych w obrębie UE (więcej informacji można znaleźć w „Najczęściej zadawanych pytaniach” – pytania 7, 11, 12, 13 i 20).
Posiadacz numeru VAT może skontaktować się z właściwymi organami, aby wprowadzić poprawkę lub uzyskać wyjaśnienie:
Mnie nic takiego się nie pojawia. mam potwierdzenie numeru VAT Vies .Numer VAT aktywny
Delfina - Sprawdziłam ponownie wpisując polski identyfikator i jest aktywny. Poprzednio oznaczyłam identyfikator niemiecki. Jestem przerażona całą sytuacją. Wcześniejsze dwa leasingi w vw bank nie sprawiły nam żadnych problemów w firmie. Nikt nas nie informował przy podpisaniu aktualnej umowy, iż faktury będzie wystawiać niemiecki kontrahent. Po opłacie wstępnej wykonanej na polski nr konta otrzymałam dwie faktury z Brunszwiku, jak się okazuje z pl NIPem. Czy laik poradzi sobie z tym?
Firma niemiecka ma odział w Polsce i jest zarejestrowana do VAT w Polsce.
wystawia faktury z polskim vatem, więc traktujesz te dostawy jak dostawy krajowe.
ponieważ usługi najmu podlegają pod podatek u źródła w wysokości 20 %, to aby być z niego zwolnionym należy być w posiadaniu certyfikatu rezydencji.
za dany rok kalendarzowy należy sporządzić informację IFT-2R wykazując tam kwotę należności ogołe jak się przekazało z tyt. leasingu i wysłać do US oraz do nierezydenta.
Witam, czy ktoś ma aktualny certyfikat rezydencji z VW i może się nim podzielić, przesłali mi oświadczenie i odpis dokumentu dokładnie ma on nazwę "CONFIRMATION FOR 2019", który według mnie nie jest certyfikatem. Będę bardzo wdzięczna na pomoc.
Po przeanalizowaniu forum czy te ORD-u wysyłać czy nie?
Kom 418
ja nie wysyłałam. Decyzję w swojej sprawie musisz podjąć sama, bo przepisy są niejasne.
Kom. 391, czy złożenie IFT po terminie miało konsekwencje? Co z rokiem 2019?
Kom 420
dajcie spokój.......poproś o certyfikat rezydencji za 2019 i zrób ift za 2019 .termin do 31.03. 2020.
ja nie robiłam żadnych zaległych. masakra z tym wszystkim. nie warto aż tak bardzo się przejmować tym wszystkim. życie jest zbyt krótkie. dziś żyjemy a jutro może nas przejechać samochód.
Jak dobrze ze znalazłam ten wątek bo właśnie trafiła mi się umowa leasingowa z Vw Leasing. Delfina - dobrze to podsumowałas :-D

Chciałam zapytać Was i jeszcze jedna kwestie związana z fakturami od tej firmy - na fakturach widnieje numer rachunku bankowego do wpłat rat leasingowych, ale nue ma tego numeru w Białej Księdze VAT. Czy ktoś juz to rozkminial?
I jeszcze jedno - jak wysłać ift nie mając podpisu elektronicznego?
Kom 422
po koncie bankowym wyświetla się czynny podatnik VOLKSWAGEN LEASING GESELLSCHAFT MIT BESCHRANKTER HAFTUNG, ale jest komunikat "Podmiot może posiadać inne rachunki bankowe, które są przyporządkowane do rachunków wyświetlonych w wykazie", inne to znaczy dla mnie wirtualne powiązane z jednym z kontem wymienionym na białej liście więc dla mnie jest ok.
Od VOLKSAWAGENa otrzymujecie odpis certyfiaktu?
Kom 424 dzięki, dziś mi to potwierdzili w Vw.

Certyfikat i oświadczenie otrzymam od Vw, wystarczył mail.

Czy mogę tu prosić kogoś i przesłanie na maila uzupełnionego ift-2r (oczywiście bez danych firmy)? karo20@autograf.pl

Dzwoniłam dziś do KIS i to jakaś tragedia...
Cześć.. podbijam temat... Przerażona jestem, Mam leasing u nich od czerwca zeszłego roku, prowadze jednoosobową działalność na ryczałcie, Też muszę składać IFT? Jestem w szoku... a wlazłam na ten wątek przez przypadek...
Oczywiście jak zobaczyłam że fakturuje mnie firma zagraniczna to zastanowiło mnie to...ale patrzę.. zarejstrowany oddział w Polsce NIP spoko, w JPK wszystko przechodzi, więc uśpiło to moją czujność. Trzeba byc alfą i omegą...ech
Jak tu ktoś napisał: ciekawe czy te"żuczki na jdg wiedzą o tym....no nie wiedziałam/wstyd/ Potwierdzcie mi czy ja jako osoba fizyczna mam złożyć IFT-2R czy coś innego? I zliczyć mam wszystkie płatności do nich od czerwca do grudnia 2019 tak? i wpisac w kwocie brutto? Vat od faktur odliczam 50% Boże to dla mnie czarna magia;( Do kiedy trzeba to złożyć za 2019? Z góry dzieki ;)
Strasznie długi ten wątek...
Z własnego doświadczenia również potwierdzam, że trzeba mieć certyfikat+oświadczenie i złożyć IFT-2R.
VW Leasing GmbH nie jest polskim rezydentem! Nie zmienia tego fakt, że mają oddział w Polsce, oddział nie jest polskim rezydentem!
Miałam u nich leasing 2013-2016 i bez problemu na prośbę pisemną wówczas dostałam powyższe.
Ja mam teraz znowu u nich leasing i konto jest na BL.
Wpisz w wyszukiwarkę to wirtualne konto bankowe i będzie potwierdzone, że do nich należy.
Witam naczytałam się o IFT-R2 i mam pytanie czy ktoś składał za lata poprzednie + czynny żal? Bo ja pewnie powinnam złożyć ponieważ mam jakieś ubezpieczenie na 500 zł w towarzystwie ubezpieczeniowym z Łotwy.
Znalezione w sieci "... Czy niezłożenie w terminie informacji rocznej IFT skutkuje powstaniem odpowiedzialności podatkowej lub karnej skarbowej po stronie płatnika?
Ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych (dalej: UPDOP) oraz o podatku dochodowym od osób fizycznych (dalej: UPDOF) nakładają – na płatników dokonujących poboru podatku u źródła – obowiązek sporządzania i przesyłania właściwemu urzędowi skarbowemu informacji IFT o dokonanych wpłatach i pobranym podatku u źródła (art. 26 ust. 3-3d UPDOP oraz odpowiednio art. 42 ust. 2 pkt 2 UPDOF). Obowiązek przesyłania organowi informacji ciąży na płatnikach także wówczas, gdy dokonują wypłat należności zwolnionych z opodatkowania na mocy stosownej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania (dalej: UPO). Chodzi tu o sytuacje, w których podmiot zagraniczny uzyskuje w Polsce przychód, ale na mocy konkretnej UPO przychód ten nie podlega opodatkowaniu w Polsce (a w konsekwencji nie pobiera się zryczałtowanego podatku u źródła w tym kraju).
Stosownie do treści ww. przepisów, płatnicy mają obowiązek przesyłać informacje IFT w terminie do końca trzeciego miesiąca roku następującego po roku podatkowym, w którym dokonano wypłat. W sytuacji, gdy podmiot wypłacający należności zagranicznemu podatnikowi nie złoży deklaracji rocznej IFT (wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi), nie poniesie on sankcji podatkowych. Przepisy Ordynacji podatkowej nie przewidują bowiem w tym zakresie odpowiedzialności podatkowej.
W przypadku, gdy obowiązek poboru zryczałtowanego podatku u źródła nie wystąpi, wówczas podmiot wypłacający należności za granicę nie stanie się płatnikiem (w rozumieniu Ordynacji podatkowej), a w konsekwencji nie poniesie odpowiedzialności karnej skarbowej za nieterminowe złożenie deklaracji. Jeżeli natomiast obowiązek poboru podatku u źródła powstanie, wówczas niezłożenie IFT będzie wiązało się z odpowiedzialnością z art. 79 § 2 Kodeksu karnego skarbowego (dalej: KKS). Przepis ten stanowi, że do odpowiedzialności za niezłożenie w terminie deklaracji mogą być pociągnięte osoby mające status płatnika (w znaczeniu nadanym temu pojęciu przez Ordynację podatkową).
....Nieprawidłowości polegające na niezłożeniu, nieterminowym złożeniu bądź złożeniu nieprawdziwej informacji są zachowaniami penalizowanymi w KKS. Należy jednak zauważyć, że informacje roczne IFT nie są informacjami podatkowymi w rozumieniu KKS. Zgodnie z art. 53 § 30 KKS określenie „informacja podatkowa” ma znaczenie nadane mu w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa. Ordynacja nie zwiera definicji legalnej pojęcia „informacja podatkowa”. Stosownie do treści art. 82 § 1 pkt 3 Ordynacji podatkowej osoby prawne, jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą są obowiązane do sporządzania i przekazywania informacji w zakresie i na zasadach określonych w odrębnych ustawach. .....
Przepis ten nie dotyczy jednak informacji IFT, które mimo swojej nazwy nie są informacjami podatkowymi, lecz deklaracjami podatkowymi. Zgodnie z art. 3 pkt 5 Ordynacji: „Ilekroć w ustawie jest mowa o deklaracjach – rozumie się przez to również zeznania, wykazy, zestawienia oraz informacje, do których składania obowiązani są, na podstawie przepisów prawa podatkowego, podatnicy, płatnicy i inkasenci”. Zatem niezłożenie informacji IFT nie będzie wiązało się z koniecznością poniesienia sankcji przewidzianej w art. 80 § 1 i § 2 k.k.s. za niezłożenie informacji podatkowej.

źródło: blog-tpa kropka pl z 2018/08/14/ grozi-niezlozenie-terminie-informacji-rocznej-ift
Witam,

Mam pytanie. Co w takim razie, jeżeli mam u nich leasing od 2018 roku? Muszę uzyskać certyfikat i oświadczenie za lata 2018, 2019 i 2020 oraz co z tym złożeniem IFT? Muszę je składać?
Bardzo proszę o wyjaśnienie bo idzie się pogubić..
Kom 435
ja poprosiłam ich o certyfikaty za lata ubiegłe, otrzymałam je od nich. Natomiast IFT-2R nie robiłam zaległych tylko zrobiłam za bieżący rok i teraz już robię na bieżąco.
Na pytanie czy musisz je składać nikt Ci tutaj nie odpowie, bo jak zauważyłaś nie ma tu jednakowego zdania w temacie, a przepisy są niejasne.
sama musisz zadecydować .
Dwie sprawy przypomnę. IFT-2R trzeba złożyć bo to wynika z ustawy. Dodatkowo jeśli złożymy IFT-2R oraz mamy certyfikat rezydencji i oświadczenie to jesteśmy zwolnieni z podatku u źródła.
W roku 2018 i wcześniej Volkswagen Leasing płacił w Polsce podatek dochodowy co było zaznaczone na przesyłanych oświadczeniach. Oznacza to, że podatek u źródła nie powstaje bo podatek jest odprowadzony już w Polsce. Czyli jak nie złożymy za te lata IFT-2R patrz kom. 430 - nie ma sankcji za niezłożenie IFT-2R. Czyli jakby było tak jak do 2018 włącznie można by temat olać ale....
W certyfikacie od VW na 2019 rok NIE MA już informacji, że są plątnikiem podatku dochodowego w Polsce! Czyli musimy założyć, że nie są. Czyli trzeba przejść całą procedurą zwolnienia z podatku u źródła. JEdnym słowem trzeba posiadać certyfikat, oświadczenie i złożyć IFT-2R.
BTW: jak czytam pytania niby księgowych czy składać czynny żal w takiej sprawie to mocno się zastanawiam czy te osoby powinny być księgowymi... Po co?
Sił mi brakło na przebicie się przez temat, więc może też już o tym pisaliście, ale rzucę tylko hasło - leasing zagraniczny podlega raportowaniu do NBP
Witam,

a czy ktoś z Państwa spotkał się z problemem, że po załączeniu do JPK faktury VAT od VW Leasi po zawarciu umowy leasingu MF wysłało w ramach kontroli JPK, SMS z komunikatem, że "uwzględniono w plikach JPK VAT zakupu fakturę VAT wystawianą przez podmioty nie będący czynnym podatnikiem VAT" i dotyczy to faktury wystawionej przez VW Leasing z NIP 1070028300 (Oddział w Polsce).

Czy to jest prawidłowe, że jedną fakturę wystawia oddział z NIP 1070028300 a kolejne już faktury wystawia VW Leasing GMBH z NIP 1070028292?
Czy IFT-2R za rok 2019 składacie tak samo jak za 2018?
Przepraszam za wielokrotność.... zawiesił się komp.
Mam pytanie do osób które wypełniały już IFT-2R. Mam leasing auta osobowego w Volkswagenie, wzięty w 2019 roku. Posiadam od nich certyfikat i to oświadczenie. Mam pytanie, jak wypełnić IFT, będę składać pierwszy raz. Które pola wypełniamy w deklaracji odnośnie leasingu w Volksw., mają to być kwoty z FV netto/brutto czy zerowe skoro nie płacimy tego podatku "za nich"? mamy na to czas do końca marca? Będę wdzięczna za pomoc.
W polu 19 wpisujesz numer nip polskiego oddziału
w polu 25 numer podatkowy który podają w swoim oświadczeniu
potem podajesz ich adres niemiecki
kwotę zapłaconych należności (brutto) podajesz w rubryce D7 pole 56
w polu 57 58 59 wpisujesz zera
jeden egzemplarz wysyłasz elektronicznie do urzędu skarbowego według właściwości osób zagranicznych w twoim mieście , drugi wysyłasz poleconym do ich siedziby w Niemczech
Delfina oczywiście się pomyliła bo leasing wpisuje się albo w pola D.5 albo w D.8. Ja wpisałem w D.8 bo jest to wprost napisane w Art 21.1 Ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych. D.5 można wypełnić jak ktoś bardziej polega na opisie do IFT2R albo opinii z KIS...
Wpisuje kwoty brutto do zapłaty (łącznie z VAT) czy raczej netto bo przychód ?
Kom 446
oczywiście, że się pomyliłam, ja też wpisałam w D8 , dokładnie tak jak Ty.

kom 447

wpisujesz kwoty zapłacone w danym roku a nie kwoty do zapłaty.
IFT-2R to informacja o uzyskanym przychodzie.
Przychód podaje się netto.
Ponieważ nadchodzi końcówka marca więc aktualizuję swoje przemyślenia z zeszłego roku i tym razem skłaniam się do wypełnienia pozycji D5 a nie D8. Dlaczego? Gdyż pozycja D8 dotyczy sytuacji gdy nie ma zastosowania umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania (tak wynika z samego formularza). Ponieważ Polska i Niemcy taką umowę posiadają więc zakładam, że jednak pozycja D5 (opłaty licencyjne) będzie prawidłowa.
Witajcie my mamy leasing od 2018 i do tej pory nie składaliśmy nic, pytanie czy robić to tylko za 2019?
Dostaliśmy chyba wszystkie dokumenty od VW certyfikat rezydencji za 2019 i 2020 oraz oświadczenie za lata 2017-2020
Nie wiem czemu te dokumenty nie są ogólnie udostępnione a jak są to powinny być bardziej uwidocznione.
Kom 450
w przypadku volswagen leasing nie bierzemy pod uwagę umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Ta firma posiada oddział w Polsce i w tym przypadku ma zastosowanie właśnie artykuł 21.1 wiec odpowiednia rubryka to D8
Kom 452: Dokładnie tak to rozumiałem w zeszłym roku i dlatego wybrałem wtedy D8, ale masz chyba rację wybiorę zatem znów D8 :)
Czy przy wyliczaniu kwot liczycie tylko raty leasingowe czy także kwotę z faktury za ubezpieczenie OC, bo takie faktury też od nich mam. Ubezpieczycielem jest firma polska (dokument ubezpieczenia OC) ale fakturę wystawił VW.
Dla tych którzy nie wiedzą jak wysłać można pobrać aktywny formularz
https://www.podatki.gov.pl/media/5763/ift-2-9-_v1-0e.pdf
Zainstalować jak nie macie Adobe Acrobat Reader w nim wypełnić.
Pobrać i zainstalować wtyczkę e-deklaracje https://www.podatki.gov.pl/media/5645/e-deklaracje-wtyczka_v-7-1-1.msi do podpisywania XML zawartego w pdf.
Po wypełnieniu można wysłać wciskając narzędzia e-deklaracje na dole pojawi nam się możliwość podpisania i wysyłki.
Poprawiony link do aktywnego formularza
https://www.podatki.gov.pl/media/5819/ift-2r-9-_v1-0e.pdf
Czy może ktoś poratować tym certyfikatem i oświadczeniem. Napisałam e-mail do firmy lecz nie mam żadnej odpowiedzi.
K457 podaj maila
PawelSz , czy ty faktycznie możesz przesłać na maila takie oświadczenie i certyfikat. Mam u nich leasing od 2019 roku. Niestety nic o tym nie wiedziałam że coś musze mieć. Czy takie oświadczenie mógłbyś przesłąć i mnie , jeśli to w ogóle tak działa, że nie jest przypisane do klienta. BYłabym mega wdzięczna, bo nic do nich nie wysyłałam a nie wiem czy to długo trwa. czy wysłać dziś takiego maila.
Przez przypadek dziś trafiłam na ten post, i nawet nie zdązyłam jeszcze całości przeczytać....
Marzena _ kowalewska @ wp . pl
tylko bez przerw inaczej nie chce się dodać
To może ja też od razu podam, jeśli bylibyście tak uprzejmi. A ty Marzenko nie wieszcz czy taki certyfikat jest przypisany do klienta czy mnie też mógłby PawelSz przesłać i nie musiałaby już słać do nich maila - późno strasznie. Wstyd się przyznać ale o tym nie wiedziałam.

johanka 2000 cha @ wp . pl

Również bez żadnych spacji, wszytsko razem. BYłabym barrrrdzo wdzięczna za pomoc.
Też bardzo proszę wklejam maila jeszcze raz bo wcześniejszy się chyba nie dodał natswd @ gmail. com bez spacji.
Kurcze , nic jeszcze nie mam na mailu, ale czekam cierpliwie. Może ktoś się zlituje. Jak nie PawelSz to może jakaś inna dobra duszyczka.
Podesłałem wam na maila
Dziękuję PawelSz bardzo :) Otrzymałam.
Dzień dobry,
czy ja również mogę skorzystać z tej uprzejmości i poprosić o taki certyfikat na maila? Mój mail to biuro. pionki@gmail com
Napisałam do BOK, ale niestety cisza na razie.
Będę bardzo wdzięczna :-)
Czy otrzymaliście już certyfikat i oświadczenia za 2020 ? Ja nadal czekam.
Kom. 450

w przypadku volkswagen leasing nie bierzemy pod uwagę umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania.

Tak się zastanawiam dlaczego nie bierzemy pod uwagę umowy o unikaniu...

Na stronie VW piszą:
Volkswagen Leasing GmbH Sp. z o.o. Oddział w Polsce ( dalej: „Oddział”) stanowi zagraniczny zakład w rozumieniu art. 4a pkt 11 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz art. 5 umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania zawartej pomiędzy Polską a Republiką Federalną Niemiec.

Naprawdę próbuję to zrozumieć, ale nie rozumiem :(
Dzień dobry,
również poproszę dobrą duszę o przesłanie certyfikatu na mail:
paulina.jadczak @ brwa. pl
Czy można by wysłać IFT-2R Volkswagenowi emailem zamiast pocztą tradycyjną?
Leasing od WV to pozycja w IFTr D8 - przychód określony zg. z art 21 i 22, tak? bo wątek jest tak długi że nie wiem czy coś nie przeoczyłem
Czy na tym druku co wysyłamy do Volkswagena musi być podpis??
A czy jakaś dobra dusza mogłaby mnie poratować certyfikatem i oświadczeniem za rok 2018 i 2019.
A może ktoś już ma za 2020?
Bardzo, bardzo będę wdzięczna :)
Mój e-mail pisany razem:
aga @ polblume . pl
Czy mogłabym też prosić o przesłanie certyfikatu i oświadczenia za 2019?
Bardzo proszę.

kwozniak357 @ wp. pl
Witam,

Mam pytanie , ponieważ wypełniam deklarację i chce się upewnić wpisujemy wartość brutto faktur zapłaconych w 2019 w polu D8 pkt 60.
Czy urząd właściwy na Kraków to Małopolski US czy Kraków Śródmieście?
Do kiedy należy przesłać deklarację do Niemiec?? W obecnej chwili ode mnie z poczty nie można wysłać listów zagranicę...

z góry dziękuję za pomoc
Jesli mogę poprosic o certyfikat i oswiadczenie za 2019 to będę bardzo wdzięczna, z gory bardzo dziekuje.
ela @ breb. pl
Czy również mogę prosić jakąś dobrą duszyczkę o certyfikat i oświadczenie na adres agat17 @ op. pl
Z góry ślicznie dziękuję .
Czy może ktoś podesłać certyfikaty i oświadczenia za lata 2015 - 2019? Nie miałam w ogóle świadomości, że coś takiego powinno się składać. Z góry dziękuję za pomoc.
Czy może ktoś podesłać certyfikaty i oświadczenia za lata 2015 - 2019? Nie miałam w ogóle świadomości, że coś takiego powinno się składać. Z góry dziękuję za pomoc.
I jeszcze e-mail: lukaskomp @ wp. pl
Czy ja również mogłabym prosić o przesłanie certyfikatu i oświadczenia za 2019 ?
Próbowałam uzyskać w VW ale bez odzewu

Będę bardzo wdzięczna

jajkonatwardo @ interia. pl
Ja również bardzo proszę o przesłanie certyfikatu i oświadczenia. Będę bardzo wdzięczna!
m.ciesielska92@ gmail. com
Te pliki to nie jest żadna tajemnica (tak sądzę, nie ma w nich danych poufnych) powinny być ogólnie dostępne na stronie VW.
http://chomikuj.pl/szafarz
Co do przesyłania deklaracji do Niemiec bo temat głównie o firmie VW to dołączyłem ją podpisaną podpisem kwalifikowanym w panelu klienta na vwleasing jako nowy temat. Otrzymałem potwierdzenie wraz z informacją, że została przekazana do odpowiedniego działu firmy w Niemczech.
Czy taka forma przekazania wystarczy?
Panie Pawle, czy pan otrzymał te dokumenty papierowo czy na maila ?
W panelu klienta.
Mam pytanie jak przez pomyłkę została wysłana wersja deklaracji ITF-2 (bez R) czy to mam jakoś poprawić?.
Porównałam wersje ITF-2 i ITF-2R nie mają różnic w druku, treści poza samym oznaczeniem deklaracji.
Nie wiem w jakim stopniu jest to błąd.
Pomoże ktoś?.
Kom. 485
Zastanawiam się czy legalnie mogę użyć dokumentow przez Pana udostępnione ??
Tego nie wiem, są to dokumenty wystawione przez firmę VW. Firma powinna je udostępniać wszystkim na stronie, nie zawierają żadnych danych które byłyby skierowane do konkretnego odbiorcy. Dokładnie takie dostaje każdy zainteresowany.
To wydaje się logiczne, jednak zawsze jest obawa

Tak czy siak serdecznie dziękuje za udostępnienie. Równy z Pana gość :)
To wydaje się logiczne, jednak zawsze jest obawa

Tak czy siak serdecznie dziękuje za udostępnienie. Równy z Pana gość :)
Mam pytanie , ponieważ wypełniam deklarację i chce się upewnić wpisujemy wartość brutto faktur zapłaconych w 2019 w polu D8 pkt 60.
Tak jest to wartość brutto, dzwoniłem między innymi w tej sprawie KIS, bierzemy pod uwagę tylko faktury za leasing lub inną formę która wymaga złożenia IFT-2R nie bierzemy faktur np. za ubezpieczenie OC/AC które mogą być także refakturowane.
Jak mam leasing od listopada to wpisuję w informacji IFT 01.11.2019-31.12.2019 ?
Czy uwzględnia się noty księgowe za wezwanie do zapłaty?
Dzień dobry. Czy ma ktoś może certyfikat rezydencji firmy Lloyd's Insurance Company?
Hej,
macie może adres email, na który można wysłać IFT-2R do Volkswagena?
Kom. 496
bok@vwfs.com
A można mailowo ? i czy czasem termin nie został przesunięty ?
Tutaj czytałam o przedłużeniu - h t t p s : / / www . podatki.biz / artykuly/podatki-2020-wiecej-czasu-na-zlozenie-informacji-ord-u-i-ift-2r_16_43845 . h t m
Z Lexa wolters kluwer:
Pytanie: Informację IFT-2R należy przekazać do urzędu skarbowego, a następnie do kontrahenta.
W jaki sposób należy przesłać do kontrahenta - czy potwierdzony, wysłany drogą elektroniczną dokument IFT-2R można przesłać mailem, czy należy go wydrukować i podpisać a następnie przesłać pocztą?
Odpowiedź
Informacja IFT-2R może zostać przesłana kontrahentowi w formie elektronicznej (np. pocztą elektroniczną), w tym w formie pliku PDF. Nie ma obowiązku jej drukowania, podpisywania i przesyłania pocztą.
Obowiązek sporządzania i przesyłania podatnikom oraz urzędom skarbowym informacji IFT-2R wynika z art. 26 ust. 3 pkt 2 ustawy z 15.02.1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz.U. z 2019 r. poz. 865 ze zm.) - dalej u.p.d.o.p. Do urzędów skarbowych informacje IFT-2R podatnicy obowiązani są przesyłać w formie elektronicznej (zob. art. 26 ust. 8 u.p.d.o.p.). W stosunku do przesyłania informacji IFT-2R podatnikom nie ma podobnego przepisu, a w konsekwencji podatnikom informacje IFT-2R mogą być przesyłane w dowolnej formie. A zatem informację IFT-2R można przesłać podatnikowi zarówno drogą elektroniczną (w szczególności pocztą elektroniczną), w tym w formie pliku PDF, jak i w formie papierowej.
O dzięki
Można też poprzez portal klienta VW - taką informację uzyskałam na infolinii.
Dziś nie wyślę IfT, nie zdążę. Jak wyślę po terminie to będzie problem ? Leasing od 2019. Lepiej wysłać po terminie czy nie wychodzić przed szereg i pierwszy raz zlozyc za 2020 ?
Czy jakaś dobra dusza mogłaby mnie poratować certyfikatem i oświadczeniem za rok 2018?
Bardzo, bardzo będę wdzięczna :)
Mój e-mail pisany razem:
aga @ polblume . pl
Kochani czy to prawda że przełozono złożenie tego druku. Dziś się skapłam, wcześniej nie miałam leasingu. Pocieszcie i powiedzcie że to prawda? Jestem na kpir. bez vat.
Ad 506 - tak, termin przedłużony do 31.5.2020
Czy jakaś dobra duszyczka poratuje mnie certyfikatem i oświadczeniem za 2019 i 2020 rok, niestety bok nie odpowiada, plisss... mój mail antos7@vp.pl
Czy ja też mógłbym prosić o cerrtyfikat i oświadczenie za 2018-2019, bardzo proszę:
ksiegi2018 @ wp. pl
Czy otrzymujecie z Volkswagena dokumenty za 2019 i 2020 rok?
Ja ich prosiłam i na razie dostałam tylko mailem, a potrzebujemy oryginałów dla celów podatkowych.
Ja też tylko meilem otrzymałam.
A czy umiecie pomóc w temacie: W jaki sposób bez posiadania podpisu elektronicznego może wysłać osoba fiz prowadząca działalność gosp deklarację IFT 2R?
Jeżeli mam ten leasing od 2018 r. i dopiero teraz wystosowałem o certyfikat to mam składać te deklaracje wstecz? z czynnym żalem?
Jak wypełniacie IFT-2R dla Volkswagena? Jako podatnika podajecie firmę niemiecką? I w jakiej rubryce wykazujecie ten ich przychód? Czy oddzielnie wykazujecie odsetki a oddzielnie kapitał? Bo tam są 2 pozycje Odsetki i Opłaty licencyjne? I tak myślę, że może odsetki od leasingu wykazać jako odsetki (poz.44), a spłatę kapitału jako Opłaty licencyjne (poz.48). Możecie mi doradzić?
Komentarz 343 przeczytaj . masz tam odpowiedź
Dziękuję.
Jeszcze tylko mam wątpliwości czy jako podatnika wpisywać niemiecką spółkę czy oddział w Polsce.
Dane firmy niemieckiej wpisujesz i polski NIP oddziału. Niemcy są ostatecznym beneficjentem otrzymywanych należności.Co do wysyłki papierowego IFT to zdania są podzielone. Jedni wysłali do oddzialu w Polsce inni do Niemiec. Ja wysłałam do Niemiec.
Dziękuję bardzo za pomoc. Też wyślę do Niemiec.
Złozyłam z polskim NIP, właśnie dzwonili z lubelskiego US, że żle. Nie wpisywać posliego NIP rubryke zostawić pustą jeśli faktury wystawia niemiecka firma mimo że wpisuje na fakturze polski NIP.
A jak wykazujecie w jpk...dane oddziału czy niemieckiej firmy
Bardzo proszę o przesłanie certyfikatu i oświadczenia za 2019 r. Serdeczne dzięki dla darczyńcy.
Ad. 508 - czy przesłał Ci ktoś ten certyfikat i czy to wystarczy?
Info ze strony VW
29.05.2020 Informujemy, że w dniach 28-29 maja 2020 roku nastąpiło przekształcenie Volkswagen Leasing GmbH Sp. z o.o. Oddział w Polsce w spółkę Volkswagen Financial Services Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Na spółkę tę z mocy prawa przeszły wszelkie prawa i obowiązki związane z działalnością Oddziału w Polsce oraz zachowana została pełna ciągłość biznesowa. Przekształcenie nie ma wpływu na umowy zawarte z Volkswagen Leasing GmbH Sp. z o.o. Oddział w Polsce i warunki oferty. Wszystkie umowy pozostaną w mocy i nie będą wymagały aneksowania.
Witam, proszę w dobie pandemi o pomoc w przesłaniu certyfikatu i oświadczeń 2018,2019,2020 gapa ze mnie, z gory dziękuje. kancelariapodatkowa6 @ gmail. com
Kom 525
o certyfikat i oświadczenie musisz sama wystąpić do oddziału w Warszawie. Musisz mieć oryginały dokumentu. Według przepisów kopią można się posługiwać tylko w przypadku gdy transakcje nie przekroczą 10 tysięcy złotych.
Napisz do VW oddział w Warszawie , podaj numer umowy i poproś o certyfikaty za te lata, które potrzebujesz.
Przyślą listownie poczta w ciągu 2 tygodni.
Jesteśmy małą firmą i mamy leasing VW od 2016r, przez przypadek natrafiłam na ten temat na forum, w księgowości dopiero zaczynam i nie miałam pojęcia że istnieje taki obowiązek. Nie mam ani certyfikatów ani nie składałam IFT. Jak radzicie rozwiązać tą sprawę? Byłabym wdzięczna za pomoc i podpowiedź.
Kom 527
nikt Ci tutaj raczej nie doradzi w kwestii jak rozwiązać Twoja sprawę. Musisz sama podjąć decyzję.
poczytaj cały ten post, może przeczytanie jego całej treści ułatwi Ci podjęcie decyzji.
A ja nie mogę sie doprosić oryginałów certyfikatu i oświadczenia.

Najpierw twierdzili że to długo potrwa bo epidemia itd i przysłali meilem skany. Teraz twierdzą że wysłali na początku marca pocztą i przestali odpisywać na BOK :(.
I co zrobić?

A czy teraz po przekształceniu trzeba będzie dalej sporządzać IFT ?
Kom 529
a jak Ty sądzisz? trzeba będzie robić nadal IFT ? czy już nie trzeba będzie ?
Witam
Czy może ktoś mnie poratować i wysłać certyfikaty i oświadczenia za rok 2019 i 2020? Z góry bardzo bardzo dziękuję.
Mój adres mailowy: jola.m @ onet. eu
Witam Serdecznie

Czy mam możliwość odliczenia VAT od faktur z firmy Volkswagen gmbh ? Analizując numer nip dostaję informacje i ż nie jest on podatnikiem VAT ...
Do kom 532
Volkswagen Leasing GmbH był czynnym podatnikiem VAT do dnia 28 maja 2020 r. (włącznie) i w dniu 28 maja 2020 r. został wykreślony z rejestru czynnych podatników VAT. W konsekwencji, do dnia wykreślenia Volkswagen Leasing GmbH jako czynny podatnik VAT dokonywał czynności podlegających opodatkowaniu VAT, z tytułu których wystawiane były faktury VAT zgodnie z odpowiednimi przepisami ustawy VAT. Fakt, iż do wykreślenia spółki Volkswagen Leasing GmbH doszło 28 maja 2020 r. potwierdza wyciąg z Białej Listy, który jednoznacznie wskazuje na datę rejestracji spółki jako podatnika VAT (31-05-2014) oraz datę wykreślenia (28-05-2020)

informacja z ich strony www
Dziękuję Ania-Ania

Faktycznie jest taki wpis. Pobrałam w formacie pdf.
Aktualnie oczekuję na decyzję z us :D, który to kwestionuje mi prawo do odliczenia VAT.
Mogę prosić o sprawdzenie czy prawidłowo wypełniłem IFT-2R (9) za 2019 rok? Pierwszy raz to robię...

19. polski NIP - 1070028292
20. Volkswagen Leasing GmbH
22. podatkowej - poz. 1
24. numer z certyfikatu 2319/200/00531
25. Niemcy
26. Niemcy
27. Gifhorn

Kwotę brutto z faktur wpisuję w poz. D.8.60, w poz. 61-63 same zera

W poz. 118 mam wpisać datę bieżącą?

Jak dzisiaj to wyślę to złożyć do tego czynny żal?
Witam, mam leasing w Volgswagen Leasing załatwiany jeszcze na starych warunkach pod koniec 2018 roku. Teraz księgowa mnie poinformowała, że w związku z przekształceniem w volgswagen leasing, US stoi na stanowisku, że skoro powstała nowa Spółka z nowym nr NIP ( po przekształceniu) to musimy przyjąć zasadę jak bysmy teraz aneksowali Umowe lub dopiero ja podpsali na nowych zasadach. W zwiazku z tym, wychodzi że w koszty Kapitał i część vat'u na niego przypadająca mogę dać tylko ( w moim przypadku, jeśli wartość auta jest powyżej 150 000) 47,27 %, a odsetki 100% w koszty. Czy ktoś ma już jakąś wiedzę na ten temat ??? Jesli okaże się to prawdą to chyba zostaliśmy trochę oszukani i będziemy mieli spore straty
Kom 536
traktowanie tego wydarzenia jak piszesz przez US jak aneks lub umowa na nowych zasadach jest moim zdaniem bezpodstawne. Aneks lub nową umowę podpisują dwie strony i obie strony swym podpisem akceptują nowe warunki. tutaj nas jako leasingobiorców nikt o zdanie nie pytał, zmiana nastąpiła jednostronnie, powstał nowy podmiot ale jest on następcą prawnym poprzedniego. Zdarzenia nastąpiły bez naszego udziału. Trzeba poczekać może wkrótce MF się wypowie w tym temacie, chociaż zauważyłam, że coraz częściej traktowani jesteśmy jak barany i owieczki.
Hej :)
W tym problem, że ta zmiana nie wymagała podpisu od nas :( właśnie staram się coś ustalić w Volgswagen leasing moze oni mają jakąś interpretację. Dla mnie to straszna bzdura ale jak tak będzie to szczerze powiem zrobili nas pięknie ....
Poratujcie skanem certyfikatów za 2019 i 2020 i oświadczeniem dostałam informację że wyślą pocztą w ciągu 3 dni ale termin złożenie mija 31.07.2020 i dopiero teraz się doczytałam że mam taki obowiązek .
malgorzataglaz @ wp . pl

pisane razem
Będę bardzo wdzięczna
Potwierdzam, jest obowiązek pobrania podatku 20% jeśli nie posiada się wspominanych tutaj dwóch dokumentów i jest obowiązek złożenia IFT, nawet jeśli dzięki posiadaniu tych dokumentów nie było obowiązku pobrania podatku u źródła.
Bardzo proszę o przesłanie skanu certyfikatu i oświadczenia za rok 2018 i 2019 i 2020 r.
Mój e-mail pisany razem:
biuroannaskan @ wp . pl
Kom 541
wystarczy napisać do volkswagen leasing i poprosić o certyfikaty i oświadczenia za te lata. Przyślą bez problemu.
skany nic Ci dają , muszą być oryginały od nich.
Witam. Jeśli zawarta została nowa umowa leasingu we wrześniu z VW Financial Services Sp. z o.o. to rozumiem, że już nie trzeba certyfikatów i IFT?
WITAM CZY W ZIWAZKU Z PRZEKSZTAŁCENIE VOLKSWAGEN W VOLKSWAGEN FINANCIAL SERVICES TRZEBA WYPĘLNIAC IFT-2R ZA 2020 ROK ?
Ja też mam dylemat, ale do 06/2020 wystawiali jeszcze na starych zasadach. To chyba za 2020 trzeba złożyć.
Za 2020 myślę że na pewno trzeba złożyć za wpłaty do czerwca.

Ale na ten rok już nie trzeba się starać o certyfikaty, prawda?
Witam a wiadomo już jaki właściwy jest Urząd Skarbowy dla złożenia tej informacji IFT-2R za 2020 rok
@547
Tu się nic nie zmieniło - nadal jest to lokalny urząd skarbowy właściwy w sprawach opodatkowania osób zagranicznych (w każdym województwie jest jeden taki).
Od 2021 się zmieniło i właściwym urzędem dla podatku u źródła jest Lubelski urząd skarbowy w Lublinie
Dostaliście certyfikaty i oświadczenia za 2020? kilka razy już prośbę wysyłałem - raz dostałem skan certyfikatu na maila i niepodpisane oświadczenie, ale oryginałów pocztą dalej nie otrzymałem.
Otrzymałam certyfikat i oświadczenie w formie odpisu notarialnego
Mam kilka pytań i potrzebuję potwierdzenia.
1) w polach 4,5 jak podatnik PIT (od. fiz. prowadząca działalność) wpisujemy cały rok 2020 ?
2) w C - dane podatnika - wpisujemy adres polski czy niemiecki ?
3) kwoty brutto wypłacone w ciągu 2020 wpisujemy w kolumnie D.8 w poz. 60 ?
4) Wysyłacie na adres polski czy niemiecki papierową wersję ?
5) Właściwy urząd to Lubelski Urząd Skarbowy w Lublinie od tego roku dla wszystkich ?
Czy ktoś już działał z IFT-2R w tym roku? Wiadomo jak to trzeba zrobić?
Tak samo jak w roku ubiegłym
Ale mam na myśli to, że się przekształcili w maju, i czy w tej sytuacji wykazać tylko wpłaty do maja, czy za cały rok?
Urząd Lubelski, czy taki jak w zeszłym roku?
Ja zrobiłam tylko za okres do zapłat dokonanych do dnia przekształcenia.
Później to już powstał inny podmiot, czyli krajowa sp. z o.o. , więc nie podlega już pod podatek u źródła.
Do Lubelskiego Urzędu teraz .
Dziękuję za informację. Tez tak zrobię. Dobrze, że to już ostatni raz. :-)
Kom 557
też się cieszę, że to ostatni raz :)
Dostał ktoś certyfikat i oświadczenie?
Delfina, Jaki okres wpisałaś w poz. 4 i jaką liczbę miesięcy w poz.117
W poz.4,5 wpisałam 01-01-2020 do 31-12-2020

w poz.117 jest wpisywana data
liczba miesięcy jest w poz. 116 .
wpisałam 12 , bo mój rok podatkowy to 12 miesięcy.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Czy IFT-2R można wysłać podpisując danymi ?
Nie wiem, ja podpisuję kwalifikowanym podpisem.
Witam,
a jak w zeszłym roku nie składałam. To powinnam złożyć z opóźnieniem i czynny żal?
Dostał ktoś certyfikat i oświadczenie?
Ponownie poprosiłam o oświadczenie - ale dostałam jest stary NIP 107-00-28-292 a nowy 5252800978 ?
Kom 567
Nie rozumiem w czym masz problem. dostałaś oświadczenie z volswagen gmbh ( NIP 107-00-28-292 ) i co jeszcze oczekujesz ?
Przecież ta druga firma Volswagen financial NIP 5252800978 to jest Polska spółka i w stosunku do tej drugiej firmy nie robisz IFT-2R, to jakie chcesz od nich oświadczenie ?? i po co ??
Komentarz 567
Podeślesz proszę skan na maila : biuro małpa brwa kropka pl?
Komentarz 551 : Czy mogę poprosić na e-mail certyfikat i oświadczenie za 2020 e-mail: anmal3 małpa interia kropka pl
Czy mogę też poprosić na e-mail certyfikat i oświadczenie za 2020 e-mail: biurorachunkowe-mail małpa wp kropka pl
Komentarz 551 : Czy mogę poprosić na e-mail certyfikat i oświadczenie za 2020 e-mail: biuromdj1 małpa wp kropka pl
Czy może ktoś mnie poratować i wysłać certyfikaty i oświadczenia za rok 2018 i 2019?
Mój adres mailowy: biuromdj1@wp.pl
Z góry bardzo bardzo dziękuję.
Czy mogę poprosić na e-mail certyfikat i oświadczenie za 2020 e-mail: mmatias629 małpa gmail kropka com
Z góry bardzo dziękuję!
Numer certyfikatu za 2020 to...koncowka 515?
kwoty za leasing to netto czy brutto...co jesli odliczam 50%vat do kpir daje netto plus owe 50% to co ujmuje w ift?
W IFT 2R podajemy wartość zapłaconych zobowiązań do kontrahenta w roku 2020. nie ma to żadnego związku z tym co odliczasz i jak odliczasz.
Wartość zaplaconych czyli brutto?
Datacr oxpoczecia działalności ma moze ktos?
Czy również mogę prosić na maila oświadczenia i certyfikaty za lata 2019 i 2020? a kropka wylot małpa optilog kropka pl
Z góry bardzo dziękuję .....
Witam
również mogę prosić na maila oświadczenia i certyfikaty za lata 2019 i 2020? zkrp małpa wp kropka pl
Witam
również mogę prosić na maila oświadczenia i certyfikaty za lata 2019 i 2020? na mkmconsulting małpa wp kropka pl
Z góry bardzo dziękuje
Wracam do tematu ORDU za Volkswagena. Czytałam uważnie cały watek w ubiegłym roku i teraz. Tak, jak chyba większość z nas, nie złożyłam ORD-u, bo wg prawa dewizowego oddział jest rezydentem. Jednak poprosiłam o poradę dwóch niezależnych doradców podatkowych. Uzyskałam odpowiedź, ze ich zdaniem ORD-u należy złożyć, bo umowy zawarte są z firmą zagraniczną poprzez jej oddział. Wynika to chyba z tego (nie podano tego w poradach), że oddział przedsiębiorcy zagranicznego nie stanowi odrębnego podmiotu, nie posiada odrębnej osobowości prawnej, co by znaczyło, że nie może być podmiotem praw i obowiązków, a więc stroną umowy. I znów zamiast sobie rozjaśnić, to zagmatwałam sytuację. A może się mylę co do tej podmiotowości?
Czy może mi ktoś podać numer certyfikatu podatkowy....ja mam z końcówką 515.....A czytam tu że jest inny...
Biurorachunkowe4u mapła op kropka pl
Może ktoś przesłać certyfikat za 2020, dziękuje
A mi certyfikaty za 2017,2018,2019,2020.... hania577 małpa wp kropka pl
Dziękuję
Co wpisujecie w poz. 23.24.25
A grozi coś za niezłożenie tego diabelstwa-IFT-2R
Czy mogę też poprosić na e-mail certyfikat i oświadczenie za 2020
Help, potrzebuję certyfikaty za 2017,2018,2019,2020.... biuro małpa biurobm kropka pl
Witam serdecznie, ja także byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie certyfikatu niemieckiego Volkswagena za 2020r. mój adres mail : mateusz11223344@o2.pl
z góry dziękuję i pozdrawiam
Dzień dobry, czy doszukał się ktoś informacji co grozi za niezłożenie IFT-2R?
Dzień dobry. Czy mogę również prosić o wysłanie certyfikatu i oświadczenia za 2017,2018,2019 i 2020 rok.
email: biuropawelk@gmail.com
Z góry dziękuje
Witam
Czy również mogę prosić o przesłanie certyfikatu i oświadczeń za 2017,2018,2019 i 2020 rok
Będę bardzo wdzięczna
gosiaauda małpa wp kropka pl
Witam czy mogę również prosić o przesłanie certyfikatu oraz oświadczeń :
Z góry dziękuję . Adres: ksiegowosc@bjpolska.pl
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.