ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Samofakturowanie za usługę transportową, co z VAT?

Dzień dobry :) jestem czynnym podatnikiem VAT i VAT-UE, wykonuję usługi transportowe dla firmy Niemieckiej (wewnątrzunijne, firma z DE posiada również unijny NIP), po wykonanej usłudze i zebraniu kompletu dokumentów wystawiam fakturę ze stawką np oraz opisem "odwrotne obciążenie-reverse charge" i wysyłam do Niemiec. Fakturę wykazuję w VAT-7 poz. 11 i 12 oraz w VAT-UE jako wewnątrzwspólnotowe świadczenie usług. Po miesiącu firma niemiecka przysyła mi swoją fakturę na identyczną kwotę co moja z opisem "samofakturowanie za wykonaną usługę transportową" oraz dopiskiem " reverse charge-ten fracht jest przedmiotem opodatkowania VAT w twoim kraju, art 196 Dyrektywy 2006/112/WE". i co teraz powinnam zrobić? Pomóżcie proszę....
A masz z nimi umowę na samofakturowanie?

Art. 106d. 1. Podmiot, o którym mowa w art. 106b ust. 1 pkt 1, nabywający towary lub usługi od podatnika może wystawiać w imieniu i na rzecz tego podatnika faktury:

1) dokumentujące dokonanie przez podatnika sprzedaży na rzecz tego podmiotu,

2) o których mowa w art. 106b ust. 1 pkt 4,

3) dokumentujące dostawę towarów lub świadczenie usług, o których mowa w art. 106a pkt 2 lit. b

- jeżeli ten podmiot i ten podatnik wcześniej zawarli umowę w sprawie wystawiania faktur w imieniu i na rzecz tego podatnika, w której została określona procedura zatwierdzania poszczególnych faktur przez podatnika dokonującego tych czynności.
Jeśli masz taka umowę, to nie powinieneś wystawiać fv, bo ma to robić nabywca.
Nie mam żadnej umowy, oni wystawiają fracht na giełdzie, ja dzwonię, dogaduję i kupuję, oni przysyłają zlecenie, jedziemy, fakturujemy i otrzymujemy zapłatę...
nie wiem skąd to samofakturowanie, a z tego co widzę co druga firma z Niemiec zaczyna mi odsyłać moje faktury i przysyła swoje...
Bariera językowa nie pozwala mi tego wyjaśniać z ich księgowością...jestem w kropce...
Z Niemcami to specyficzne zabiegi sa. My z Niemcami nie mamy umow, a robią to samo. Jedni przyjmuja faktury, inni samofakturuja. Dla porządku wystawiamy FV, pod to gutschrift i tyle, wszystko wykazujemy w deklaracji VAT tak samo. Nigdy mie było problemu. A w deklaracji bez względu kto wystawił fakturę i tak dostawca musi to wykazać w VAT
Mało tego na każdej ich fakturze jest adnotacja:
" Jeżeli zakredytowanie zawiera VAT wychodzimy z założenia, o ile Państwo niezwłocznie nie zgłaszają sprzeciwu, że są Państwo upoważnieni do odrębnego wykazu podatku VAT, oraz że wyrażają Państwo zgodę na rozliczenie przez zakredytowanie"
Co ważne w przelewach powołują sie na nr swoich gutschriftow a nie nr naszych faktur wiec jest podkładka tez pod to
Kom 6 Dokładnie tak, a wielokrotnie te ich nie docierają, a na przelewie widzę ich oznaczenia....
Kom 4. ja też tak robię i problemów nie było,
ale wczytując się w te ich faktury (Gutschrifty) wyraźnie widać adnotację, że to ja powinnam naliczyć VAT...
a ja tego nie robię tylko przerzucam to na nich...oni na mnie i obawiam się że nikt tego VATu nie wykazuje...
No i pytanie jak postępować prawidłowo?
Postępujesz prawidłowo, usługa transportowa podlega zasadom ogólnym i jest opodatkowana tam gdzie ma siedzibę odbiorca, czyli w Niemczech. Żadna umowa z kontrahentem nie moze tego podważyć bo takie sa przepisy.
Dziękuję Winng za pomoc :)
znalazłam artykuł z którego wynika, że rzeczywiście robimy dobrze, ponieważ jest to quasi-obowiązek podatkowy, gdyż świadczenie tych usług nie podlega opodatkowaniu VAT w Polsce, a więc w Polsce obowiązek podatkowy z tytułu ich świadczenia nie powstaje.
ale co się spociłam to moje ;)
Przerabiałem :) Nawet do teraz mam skoki ciśnienia gdy w ramach czynności sprawdzających US przedstawia co wykazał Niemiec i dlaczego my wykazaliśmy inaczej :) - o ile faktycznie wkradł sie błąd. Generalnie zawsze wszystko jest pozytywnie wyjaśnione. Ale chętnie poznałbym opinie osoby mającej styczności z usługami transportowymi jak wykazuje nabycie palet od kontrahentów, jaki wnt, jako kara czy moze naliczenie należnego w Polsce :)
Podnosiłam kiedyś ten temat na forum...
GosiaM mi to fajnie wytłumaczyła:
"Wszystko zależy od tego gdzie (w jakim kraju ) są te palety w dacie sprzedazy/obciążenia
jak są w PL to masz dostawę z art.17.1.5 ustawy vat czyli poz.32/33 i 45/46 i nie ujmuje się tego w inf.vat-ue
jak są one poza PL to są poza polskim vat
jak to odszkodowanie/kara to tez poza vat bo kary nie podlegaja pod vat"
U mnie w większości przypadków nie mamy tych palet fizycznie, to kierowca zapomniał dopilnować dokumentów itp i otrzymujemy fakturę obciążającą na te palety, wtedy daję jako karę i poza VAT :)
Chyba że rzeczywiście mamy te palety na aucie i zostawiamy sobie to robię wnt
U mnie to loteria, czasami ciezko ustalić co z danymi paletami sie dzieje. Sporo jest na zasadzie kara-odszkodowanie, pytanie czy wtedy kup czy nkup. Czasami wykazujemy wnt, zdarzały sie sytuacje ze US dzwonił i pytał co sie dzieje z jakims rachunkiem bo kontrahent wykazał nas w Vacie unijnym. Za Niemcami nie trafi sie :) Zawsze mnie zastanawia co dzieje sie tam po drugiej stronie u nabywcy wlasnie, ktory nas obciąża
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.