ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Pracownicze ubezpieczenie grupowe-nietypowe

Pracownicy mają co miesiąc z list płac potrącane składki na ub.grupowe. Kadrowa która pracowała poprzednio po odejściu w dalszym ciągu obsługuje polisę i ma podpisaną umowę zlecenie z PZU a ode mnie wymaga żebym ja będąc teraz kadrową w tym zakładzie potrącała pracownikom na listach płac składki i przekazywała bezpośrednio na konto PZU. Powiedzcie czy ja czegoś nie rozumiem bo wydaje mi się że poprzednia kadrowa po odejściu nie powinna obsługiwać polisy naszych pracowników
Powinniście zmienić to, koniec uz dla tamtej osoby która nie obsługuje - już pzu- eru też nie jak rozumiem?- oraz nowa uz z osobą obsługującą
NIE jest waszym pracownikiem NIE może mieć umowy z PZU - poinformować ich
A jak to zmienić; PZU nie chce ze mną rozmawiać bo nie jestem osobą obsługujących polisę a Pani obsługująca nie chce mi dać namiarów do opiekuna z ramienia PZU
Napisz pismo,że taka a taka NIE pracuje już w waszej firmie- szef niech podpisze i wyślij
Pytanie kto obsługuje e-ru ?

ona moze mieć umowę o ile wiem....nawet jak nie pracuje
Regina - no jak? ktoś za nią robi robotę a kobieta czesze kasę za obsługę - niech spada
Nie mówię o tym akurat == mówię co może być...

i dlatego pytam kto obsługuje eru :>?
|Oczwiście, jedyną chyba tutaj opcją jest pismo z prośba o rozwiązanie Uz z osobą...., w powodu rozw. umowy z ww, oraz wyznaczenie innej, nowej osoby do obsługi gr. ub. - imię nazwisko itd..i czekać...( podać telefon nowej osoby która ma się tym zająć - by pzu się z nią skontaktowało)
Co to jest obsługa eru ?
No właśnie, czyli ona nadal obsługuje to ubezpieczenie - to służy do obsługi gr. ub. to eru.
Portal PZU przez który składa się wszystkie dokumenty
Bo...potrącenia - zgoda praconików i pracodawcy - dokonuje pracodawca i to jest OK, i pracodawca jest obowiązany do wpłaty tego co potrącił na konto PZU.
A osoba obsługująca - zleceniobiorca- była kadrowa zajmuje się obsługą -- czyli prowadzi eru, deklaracji, szkody, zgłoszenia...
to jest wg mnie OK
To NIE jest OK, ONA nie jest już zatrudniona w tej firmie
Ale niestety wg umowy zlecenie itd jest OK.

potrącenia i wpłaty dokonuje firma a nie zleceniobiorca.
Trzeba więc się jakoś dogadać. Bo jak na razie zleceniobiorca wywiązuje się z obowiązków .
Ja wiem, że po ludzku, powinna to oddać...
PZU zawiera umowę- zlecenia z pracownikiem a NIE z osobą która NIE pracuje w danej firmie
No nie wiem....zawiera umowę z osobą : wcale chyba nie ma wymogu by była to pracownica...
ja w uz tego nie widziałam...
choć , może się mylę, może zerknę powinna być w eru ...
NO jak ktoś spoza może obsługiwać? NIE może
Trzeba działać szybko z rozwiązaniem umowy zlecenia i zawarciem kolejnej, za miesiąc bieżący i tak zgarnie kasę osoba która już nie pracuje
Jaki jest problem zadzwonić do PZU podać numer polisy i uzyskać tele do opiekuna?
No ...nie pisze, że z pracownikiem j.kowalska
tylko J.kowalska
Regina np kończysz współpracę z obecną firmą i nadal prowadzisz PZU? wiesz kto, co , komu za co? niby skąd?
Kom 19 tyle, że pracodawca tej umowy nie rozwiąże. Rozwiązać może zleceniodawca lub zleceniobiorca

ale znalazłam coś
Pracodawca NIE rozwiąże, bo jej NIE zawierał - wszystko PZU
Kom 22 nic się nie zmienia za bardzo, jest to możliwe...ale....znalazłam takie coś

co może pracodawca - czyli dla pzu "ubezpieczający " - zrobić , by....pzu podjęło kroki do rozw. umowy
Kom. 23. pracodawca informuje PZU i wskazuję nową osobę, po wskazaniu opiekun przygotowuję nową umowę,
"Zleceniobiorca niezwłocznie poinformuje PZU CO o wygaśnięciu upoważnienia udzielonego mu przez
Ubezpieczającego do przetwarzania danych osobowych osób objętych lub obejmowanych ochroną
ubezpieczeniową lub o rozwiązaniu lub wygaśnięciu umowy zawartej między Zleceniobiorcą
a Ubezpieczającym powierzenia przetwarzania danych osobowych osób objętych lub obejmowanych ochroną
ubezpieczeniową z tytułu Umów Ubezpieczenia."

pisze pracodawca, czyli ubezpieczający pismo do pani byłej kadrowej i do pzu, iż w dniu...rozw. umowy wygasa upoważnienie udzielone mu przez Was do przetwarzania danych osob....itd wg tego co wyżej
Jakiś czas temu obsługiwałam eru, ale potem opiekunka z PZU poleciła mi osobę, która będzie się tym zajmować.
Dla mnie lepiej, bo nie muszę wypełniać kolejnych dokumentów. Przesyłam tylko dane (szkód, urodzeń itp.) mailem do tej osoby i głowy sobie nie zaprzątam. W każdej chwili mogę wejść na eru i sprawdzić wszystko.
Tak więc osoba spoza firmy może osbługiwać eru.
W zw. z tym pzu powinien, rozwiązać uz...

oczywiście do pzu prócz tego pismo iż wyznacza taką i taką osobę i nr telefonu do tej osoby, pzu się skontaktuje celem zawarcia uz
Kom 28 oczywiście, że może...
I dalej : piszesz do pzu ==w związku z tym : PZU CO uprawniona jest do rozwiązania Umowy ze skutkiem natychmiastowym w przypadku, gdy: -- ( masz już pewność, że rozwiążą uz) 3) nastąpi wygaśnięcie upoważnienia udzielonego Zleceniobiorcy przez Ubezpieczającego do przetwarzania
danych osobowych osób objętych lub obejmowanych ochroną ubezpieczeniową, albo nastąpi rozwiązanie
zawartej między Ubezpieczającym i Zleceniobiorcą umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych
osób objętych lub obejmowanych ochroną ubezpieczeniową.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.