ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Kto zakłada PUE. Klient czy biuro rachunkowe...

Dałem swojej księgowej do wypełnienie PEL bo w ZUsie dostałem i powiedzieli żeby te sprawy zusowskie najlepiej kontrolowała księgowa. Powiedzieli też że trezba mieć PUE. jesli dobrze zapamietałem. Poszedłem do biura i dałem ten pel do wypełnienia. Pani powiedziała że ok ale PUE to sam muszę jakoś załozyć. Czy to prawda , czy nie jest to obowiązek biura. Gdzie ja go mam załozyć. Nie chciałem już jej pytać bo mnie wnerwiła.
To biuro słabo dba o klienta
BR powinno przygotować pełnomocnictwo zus pel , podpisujesz i niczym więcej nie powinnaś sobie głowy zawracać

albo zmień BR
Ten pel to już rozumiem. Ale czy mam te PUE załozyć? Jak to zrobić, bo nie chce się z babą pokłócić. Czy może biuro faktucznie zrobi to za mnie czy jak. Jak tam pójdę chce wiedzieć co powiedzieć?
Księgowa NIE MOŻE założyć Ci profilu
faktycznie sam to musisz zrobić, ustalić swoje hasło itd.

rejestracja tutaj:

https://www.zus.pl/portal/rejestracja.npi?rejestracjaTyp=dlaPrzedsiebiorcy

księgowa po złożeniu PEL będzie miała podgląd Twojego konta na PUE
ale ze SWOJEGO konta, a nie, że wchodzi na Twoje konto
ZUS tak jakby "podepnie" Twoje konto pod jej konto

a Ty swoją drogą cały czas będziesz miał swój dostęp do konta PUE i Twój dostęp może byc szerszy niż tej upoważnionej księgowej; zależy co wpiszesz jej w PEL

nie wiem czy ogarniasz....
No teraz jaśniej :) Tak czy siak PUE muszę sam założyć.
Biuro nie fatyguje klientów do założenia pue,
BR zakłada swój profil a klient podpisuje tylko zus pel, klientowi nie zawraca się tym głowy
Ale jeśli sam chce mieć dostęp to sam musi założyć swój profil
Po złożeniu przez BR do zus pełnomocnictwa, BR ma podgląd na każdego klienta
Ale nie musi
Tak PUE musisz założyć sam. Księgowa może przygotować PEL, który podpiszesz i który da jej wgląd do PUE. Ale jeżeli chcesz ustalić zakres jej czynności (bo PEL to pełnomocnictwo do załatwiania różnych Twoich spraw w ZUS - z wyjątkiem kontroli, bo tam jest osobne pełnomocnictwo) to musisz z nią porozmawiać i współpracować. Księgowa to nie Twój wróg a osoba, która służy Ci pomocą w prowadzonej działalności. Jak Cię wnerwia zmień na inną. Chyba że to w Ty jesteś tzw "trudnym klientem".
My nikomu nie zawracamy głowy , nikt nie zakłada sobie profilu na pue we własnym zakresie,podpisują tylko zus pel, nic więcej
Dobrze

ale to podgląd z profilu księgowej

a jak sam przedsiębiorca, osob fizyvznqa,. chce widzieć swój profil to sam musi go zarejestrować, nie moze tego za niego zrobić księgowa

ja bym nie upowazniła księgowej do wszystkiego na PUE
tylko do konta płatnika

a dane osobiste - świadczeniobiorca, ubezpieczony bym nie umożliwiłą dostępu
przecież przedsiębiorca moze mić też inne źrółą składek, pracowac gdzieś itp itd
pobierać świadczenia
tego księgowa nie musi widzieć
a jak sam chce to podglądać to sam musi założyć profil i nikt nie może tego za niego zrobić bo założenie profilu wymaga potwredzenia tożsamości - certyfikatem profilem zauf. albo osobiści
..ale to podgląd z profilu księgowej ..

i to wystarczy, bo i tak informujemy czy ktoś ma nadpłatę czy niedopłatę składek
BR nie powinno tego wymagać, ewentualnie jak ktoś ma taka potrzebę po niech sobie zakłada profil
Dobrze dziękuję wszystkim.
No tak, racja
...przecież przedsiębiorca moze mić też inne źrółą składek, pracowac gdzieś itp itd

a to już BR nie interesuje, rozlicza z działalności
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.