ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Symfonia-aktualizacja

Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega licencja programu jaką mamy dotychczas na Symfonie FK a subskrypcja? obecnie otrzymaliśmy info ze Symfonię FK zastąpi Sage 50Cloud i przejscie z licencji na subskrypcje, czy tak może robic producent programu takie zmiany, nowe ceny itp. czy macie podobny problem?
Symfonia z licencją to program który wykupujesz / "raz na całe życie" / i możesz używać cały czas jeśli chcesz wykupujesz do niej odnowienia i masz aktualizacje programu zgodną z przepisami, a subskrypcja polega na tym że masz wykupioną ją przykładowo na rok pracujesz na niej przez ten rok a potem baza jest blokowana i nie masz do niej dostępu możesz oczywiście ją odnowić na kolejny okres wtedy następuje odblokowanie.

Musisz sama przeanalizować co dla was jest bardziej korzystne cenowo i " technicznie"
Agapa, dziekuje za wyjaśnienia ale producent nie zostawił nam jakby wyboru bo tą zakupioną licencje już nie będzie aktualizował czyli jesteśmy zmuszeni przejść na subskrypcje i jestem pełna obaw co w takim układzie?
czy może ktoś tez otrzymał takie info z Sage? napiszcie proszę co postanowiliście.
Miałam podobną sytuację z programem do faktur handel wersja bez magazynu W którymś momencie przeszli tylko na subskrypcje tego programu, byłam zmuszona na to przejść nie byłam zadowolona.

Teraz zrobili taki myk z Sage Kadry i Płace 2,0 na licencji dostałam takie samo info co ty /zaprzestają produkcji/ Przeszłam na One Peyroll tylko z tą różnicą że oba są na licencji . program wygląda niemal identycznie jak poprzedni więc odpadała nauka obsługi itp. odpadło też wprowadzanie wszystkich danych na nowo do nowego programu / zrobiłam migrację/
Jeśli chodzi o symfonie to program jako tako prosty ale jeśli chodzi o aktualizacje to niech ich .... robia takie utrudnienia w instalacji ze szok trzeb a koniecznie dzwonic do nich zeby przejśc te aktualizacje bez nerwówki .no i licza słono za godzine .porazka
Do kom 4

tak to prawda :(

akurat za aktualizacjami sobie radzę sama teraz przy One peyroll miałam trochę kłopotów ale jakoś poszlo z małą pomocą
Agapa, to co powinnam zrobić czy zostać przy starej wersji? bez aktualizacji chyba nie dam rade długo popracować w tym systemie bo sa stale zmiany w ustawach, uff nie wiem co odpowiedzieć bo jutro musze podjąć decyzję.
Kom.4, tak słuszna uwaga, ogólnie stale jest pod górke.
Anetka45, a Ty zostałas przy starej wersji czy przeszłaś na ta subskrypcję?
My mamy Symfonie ERP i pakiet subskrypcji Premium Pack na FK i ST na 12 m-cy i w ramach tego pakietu mamy aktualizacje w cenie.
Czyli nie ma się co obawiać tej subskrypcji, no chyba nie mam innego wyjścia jak przejść na te ich propozycje,
dzięki i pozdrawiam.
Jak na razie pozostaję na starej. Ta nowa wersja z numerem 50 to jest prowadzenie księgowości w tzw. "chmurze" i nie będzie już pervasiva. Przy przejściu na "chmurę" będzie tylko dopłata jeśli była wykupiona wersja 2019.
Ale ta wersja Sage 50Cloud to jest praca w chmurze. Ja nie wiem czy ja bym chciał tak pracować.
Do kom 8

Subskrybcji nie ma się co obawiać bo licencje i tak musisz odnawiać i dostosowywać się do przepisów

natomiast nie wypowiem się na temat programu który ci proponują i na temat tzw chmury o której pisze Ell

Ell praca w chmurze oznacza, że baza jest ulokowana poza komputerem w necie "gdzieś u nich" na serwerach ?
Sorry, że pytam w ten sposób ale nie jestem geniuszem komputerowym :(
Kom.9, jeszcze dodatkowo w tej nowej wersji jest darmowa e-deklaracje czego nie miałam dotychczas, ale może tez jak Ty zostane w starej wersji z aktualizacja? musze porozmawiać z producentem co z tym będzie nadal gdybym została przy obecnej, jeszcze raz dziękuje za Wasze opinie.
11> ze strony sage

Chmura Azzure, w której przechowywane są dane, jest bezpieczniejsza niż przechowywanie danych na lokalnym serwerze.

https://sklep.sage.com.pl/sage-50cloud
https://www.sage.com.pl/sage50cloud

http://www.pcsoft.pl/sage-symfonia-w-chmurze-microsoft-azure/
Na pewno dane są poza firmą, ale gdzie jest ta chmura Azure Microsoftu fizycznie umiejscowiona to nie wiem :)
... czyli dobrze zrozumiałam ;)

no nie wiem ;/ ja tam wole mieć dane u "siebie" niż gdzieś tam

myślę, że powinniśmy mieć wybór jak chcemy przechowywać nasze dane .....
nie wiem do czego dąży polityka Sage, ale ostatnio robią ciągłe zmiany "zakrywąc" się RODO

Czuję, że za niedługo zlikwidują całkiem Fk i Fk2.0
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.