ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Saldo 490

Proszę o wsparcie. Co może być przyczyną że po przeksięgowaniu sald na WF mamy 5,4 powstało saldo ma na koncie 490 Jak szybko odnaleźć przyczynę?
Koszty księgujesz przez 5 i 4?
Tak
4 księgujesz z 5 a potem powtarzasz pozabilansowo?
Przykładowe księgowanie za prąd MA 202 WN 221 419 i w tym samym księgowaniu WN 502 MA 490
Przykładowe księgowanie za prąd MA 202 WN 221 419 i w tym samym księgowaniu WN 502 MA 490
490 czyli rozliczenie kosztu, a robiąc rachunek zysków czy bilans saldo było zero?
Nie zaczęłam nawet nanosić bo myślę, że mi się nie zamknie
Salda na wynik ja przeksięgowuję po zrobieniu wszystkiego, ponieważ u mnie jest to operacja, której nie można powtórzyć. Ciężko poradzić ponieważ u mnie 5=4 tylko wtedy jest dobrze zaksięgowane, uzgadniam to kilka razy w miesiącu.
A przed przeksięgowaniem sald na WF konto 490 ci się zgadzało ?
Już masz zatwierdzone i złożone do urzędów SF ?
Zrobię więc bilans i RZ i zobaczę jak wyjdzie. A jeśli mi pozostanie ta kwota co mogę z tym zrobić. Mogę wyksięgować na konto pozabilansowe. Szukanie tego błędu to praca na miesiąc. Myślę. że może któraś księgowa pominęła w księgowaniu albo 5 albo 4.
U mnie to konto = 0, ale inaczej księguję też 5 i 4 ale inny schemat. Tak mam zatwierdzone i złożone, jeżeli rok podatkowy kończy Ci się 31.12 to w okresie sześciu miesięcy trzeba to zrobić. Do KRS elektronicznie do US papierowo.
RZ robisz wariant porównawczy czy kalkulacyjny?
Ja chciałam go zrobić w weekend majowy no i stoję.
Porównawczy
Kom. 10 - nie możesz tak po prostu wyksięgować tego salda, wg mnie trzeba szukać błędu w księgowaniach.
A w ogóle jaka jest kwota tego salda ? Czwórki z piątkami ci się zgadzają ?
A na RMK czegoś nie księgujesz w korespondencji z 490 ?
Myślę, że faktycznie pominięte jest na 5 lub 4 nie wiem jakie masz możliwości w programie komputerowym. A w ubiegłych latach było zero czy saldo?
"Zrobię więc bilans i RZ i zobaczę jak wyjdzie." - chyba inną kolejność powinnaś zastosować, najpierw zrobić RZiS, bilans i dopiero potem przeksięgować salda wynikowe na WF.
Tak zawsze wychodziło na zero. A do sprawdzania są setki księgowań. Myślę że porozmawiam z informatykiem.
Myślę, że informatyk wiele może poradzić, ja takiego błędu szukam kilka minut, ale uzgadniam często. Wyksięgowanie byle gdzie nie wchodzi chyba w grę, na koniec roku pk są często sprawdzane, co innego pk korekta konkretnego błędu. Życzę powodzenia, napisz czy się udało. Saldo tego konta ile wynosi?
14.966,86 Dzięki
Kom. 18 - czwórki z piątkami się zgadzają ?
nie odpowiedziałaś
Tak jak w kom. 15 i 21 - najpierw rozpisz jaki masz przyjęty schemat księgowania kosztów rozliczanych międzyokresowo (RMK, RM bierne) i jakie konta przeniosłaś na 490 (koszty z 4 czy z 5)?

Przy tradycyjnym księgowaniu na 4 i 5 (czyli gdy RMK idą na 4 i na 6, a potem z 6 na 5), po przeniesieniu sald 5, na koncie 490 powstaje zmiana stanu produktów i to jest sytuacja jak najbardziej prawidłowa.
Na koncie 490 powinno zostać saldo które oznacza zm.st.produktu - które przenosisz na 860, powinno być zgodne ze zm.st.produktu z porównawczego rzis,
m-c po m-cu sprawdź czy salda zespołu 4 zgadzają się z 490
Do kom. 23 - teoretycznie tak, ale to zależy od sposobu rozliczania kosztów. Czasem się zdarza, że koszty do rozliczenia w czasie księgowane są 6/2, a potem dopiero 4/6 i 5/490, to nie ma zmiany stanu produktów.

Dlatego pytająca powinna najpierw określić, jak przebiega ewidencja kosztów, dopiero wtedy będzie można ustalić, czy na 490 powinno być saldo czy nie.
Dlatego należny sprawdzić zespół 4 z 490, trzeba tez przeanalizować jak zamyka się konta i przenosi salda k. 550, 507, 711/712
Dokładnie, bez tych informacji możemy tylko sobie teoretyzować, a do żadnej konkretnej pomocy nie dojdziemy :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.