ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Podatek VAT. Proszę o wyrozumiałość

Pytanie głównie do pani Gosim. Ale reszty też posłucham. Witam :) założyłem jednoosobowa działalność gospodarczą na ryczałt 5,5 ‰. Dla kontrahenta niemieckiego wyrobiłem vat ue w deklaracji vat_r (13) zaznaczyłem pozycje 30 i 60. Czyli jestem tzw nievatowcem. Usługi w niemczech będą na nieruchomościach (budowlana i remont). Co z podatkiem VAT? , jaką fakturę mam wystawić i jak ma ona wygladac jeśli kontrahent jest czynnym podatnikiem vat ue? Czy muszę składać jakieś deklaracje do US czy opłacam tylko ryczałt.?
> Usługi w niemczech będą na nieruchomościach (budowlana i remont). - nie było potrzeby w ogóle rejestrować się do vat-ue w PL, bo to nie jest usługa z art. 28b, tylko z art. 28e i miejsce opodatkowania jest w miejscu położenia nieruchomości, czyli w DE. Chyba, że będą jakieś zakupy albo inna sprzedaż z UE, to wtedy nip-ue może się przydać.

ściaga
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-rejestracja-i-skladanie-informacji-vat-ue/2
... ponieważ świadczenie usługi budowlanej podlega opodatkowaniu w Niemczech, o sposobie rozliczania podatku i jego wysokości oraz o podmiocie zobowiązanym do jego rozliczenia decydują przepisy niemieckie, tj. kraju, w którym znajduje się miejsce świadczenia usługi.

http://www.vademecumpodatnika.pl/artykul_narzedziowa,890,0,14332,dokumentowanie-uslugi-budowlanej-wykonanej-na-nieruchomosci.html
Też to mówiłem ale kontrahent się upiera czy będę miał jakieś problemy lub zobowiązania?
A jeśli jestem tym nievatowcem może jakimś sposobem Niemiec rozliczać vat?
Czyli wystawiam fakturę npo z dopiskiem oo. Czy nie mogę jako nievatowiec?
4> Miejscem opodatk. są DE. Skoro ty nie będziesz zarej do vat w DE, to podatek vat musi rozliczyć nabywca niemiecki.

5> Ponieważ jesteś nievatowcem to nie możesz wystawić fv ze stawka vat, choćby i NP. Wystawiasz fv nievatowca.

http://www.druki.gofin.pl/faktura-dokumentujaca-dostawe-towarow-lub-swiadczenie-uslug,wzor,779,34.html
Fakturę z odwrotnym obciążeniem może wystawić tylko VATowiec. Jeśli wprawdzie masz własną firmę, ale nie jesteś VATowcem, to nie wystawiasz faktur z odwrotnym obciążeniem. Nie ma co odwrotnie obciążać, bo i tak do takiej transakcji nie doliczałbyś normalnie VAT-u.

https://prakreacja.pl/odwrotne-obciazenie-wspolpraca-z-zagranicznym-klientem/
Czyli wystawiam fakturę ta z linku w kwocie netto i tyle? Reszta zależy od Niemca. W tym druku faktury to co pisze uwaga to podstawa prawna do zwolnienia z VAT?
A czy będę musiał składać jakieś deklaracje do US typu vat ue lub inne?
Tak, bo rozumiem, że jesteś zwolniony ze względu na limit 200 tys.., chociaż przy tym zwolnieniu nie ma obowiązku pisania na fv podstawy zwolnienia zgodnie z rozporządzeniem fakturowym

par. 3
http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4,32,32,2509,,,rozporzadzenie-ministra-finansow-z-dnia-3122013-r-w-sprawie.html
9> nie
Http://jadzynlt.pl/2017/08/03/obowiazek-rejestracji-vat-w-niemczech/
Tak jak pisze Ell :))
oddziel ryczałt (pdof) od vat
do vat art.28e polskiej ustawy vat więc w PL nie podlega to pod vat , podlega to pod vat w DE
vat-ue w PL nie składasz (nie jest też wymagana rejestracja do vat-ue ale pewnie kontrahent chce Twój nr vat-ue :)), trochę bez sensu)
a czy trzeba się tam (w DE) zarej.do vat czy nie to już mówi o tym ustawa vat niemiecka

zobacz też post
Do xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx [1160593]
No ok poczytałem i z tego co widzę żeby przerzucić na niemieckiego kontrahenta obowiązek vat musiał bym wystawić fakturę oo a nie mogę więc ? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Ale tu obowiązują niemieckie przepisy więc może one pozwalają na reverse charge
z tego co tu ludzie piszą to jak usługa dla niemieckiego podatnika to możesz stosować reverse charge
Gosia czyli jeśli kontrahent jest czynnym podatnikiem vat to być może niemieckie przepisy pozwalają bym wystawił fakturę oo zgadza się?
Zapewne tak
ale popytaj o te niemieckie przepisy
Czyli z tego wszystkiego wynika że dałem ciała i lepiej było zostać vatowcem
Nie, to niczego by nie zmieniło a tylko dodało obowiązków (składanie vat-7 i jpk-vat)
Czyli kwestie vatu regulują przepisy niemieckie.
A mnie obowiązuje wystawienie faktury nievatowca a co do vatu muszę się dogadać i zorientować.
Ponieważ w Pl nie podlega to pod vat to rej.do vat czynnego raczej nie ma sensu, no chyba że masz tez inne czynności w PL albo zakupy w Pl
co do faktury- ponieważ obowiązują w tej materii przepisy vat niemieckie, to jak będziesz musiał się zarej.do vat w DE to wystawisz fak.z vat niemieckim a jak nie (bo to np.dla podatnika) to wystarczy faktura/rachunek (nawet wg polskiej ustawy vat) bez vat
jak dopiszesz tam reverse charge (bo jednak to nabywca rozliczy za Ciebie vat na zasadzie importu usług) to nic się nie stanie :)
A może wiecie co z zasadą 183 dni. Jak to wygląda?
Masz na mysli bycie rezydentem lub nierezydentem ?
no chyba dalej będziesz mieszkać w PL czy przenosisz się do DE ?

zobacz do art.3 uopdf
Miejsce zamieszkania polska a w niemczech praca jako podwykonawca. Ale na potrzeby ZUS muszę mieć 25 % obrotów tu w Polsce. I tak czytam o tej klauzuli i nic nie rozumiem. Toż to wcale mi nie wsmak pracować w niemczech tylko pół roku.
To raczej chodzi o zamieszkanie "na stałe" a nie że pojedziesz tam na m-c i potem wracasz do PL na kilka dni
poza tym centrum zyciowe (dom, rodzina) jak jest w PL to dalej jestes rezydentem w PL
A musze mieć certyfikat rezydencji?
I do czego miałby by Ci być potrzebny ?
raczej popatrz na umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania z DE , czy aby nie powstanie dochód w DE czyli czy nie powstanie tam "zakład" - art.5 tej ustawy
http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4,15,96,150,,,umowa-miedzy-rzeczapospolita-polska-a-republika-federalna.html
Co do zus to z tego co kojarzę aby dostać A1 to trzeba miec w PL tez jakieś przychody (chyba 25%) czyli wykonywać usługi (itd) w dwóch róznych państwach a nie tylko w DE
A metodę o unikaniu podwójnego opodatkowania stosuje się w zeznaniu rocznym tak?
Zakład nie powstanie ponieważ muszę mieć dochody też w Polsce wiec musze mieć przerwę w niemczech abym mógł tu wystawić faktury :)
To nie będzie Cię to dotyczyć
Gosia co nie będzie mnie dotyczyć ?
Nie będzie Cię dotyczyć pewnie powstanie tego zakładu w DE ale poczytaj tę umowę bo może jednak będziesz tam miał biuro, filię , plac budowy > 12 m-cy itd (art.5)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.