ARCHIWALNY TEMAT FORUM

JPK a odliczenie paliwa 50% proszę o poradę

Zaksięgowałam paliwo 50% vat i w rejestrze vat mam dwie pozycje jedna z tym 50% vatu a druga pozycja to Nabycie bez odliczenia, nie mogę zrobić JPK, bo mi krzyczy, że nie prawidłowa nazwa kolumny czy to tu może być problem, może tego bez odliczenia nie powinno w rejestrze być?
Bez odliczenia nie powinno w rejestrze
W rejestrze vat - powinno być 50% NETTO i 50% vat
A jak to zrobić żeby w rej.vat było 50 %netto?
Przy księgowaniu fv za paliwo z 50%vatu to przy zaznaczeniu 50% program mi sam wszystko dzieli ale w rej jest 100%netto? samemu wpisywać kwoty przy księgowaniu?
Musisz się dowiedzieć jak to ustawić w programie, taka opcja pewnie istnieje, ja tez mam ustawione, że wpisuję całe netto , zaznaczam vat 50% a w rejestrze pokazuje 50% netto ale coś trzeba było podziałać w ustawieniach
Ale czemu w rej vat taka ważna też jest kwota netto? tu przecież tylko vat ważny
...W pliku JPK_VAT należy ujmować m.in. dokumenty nabycia towarów i usług z prawem do 50% odliczenia podatku VAT. Pojawia się pytanie, jak w JPK_VAT ujmować kwotę netto z dokumentów księgowych.
Dokumenty, z których wynika prawo do częściowego jedynie odliczenia podatku naliczonego trafiać winny do JPK_VAT, tak samo jak do ewidencji zakupu i sprzedaży VAT wyłącznie w kwotach dających możliwość odliczenia.
Wynika z tego, że:
* Pozycja k_43 - odpowiadać ma wartości wskazanej w poz. 43 deklaracji VAT-7- nabycie towarów i usług zaliczanych u podatnika do środków trwałych - wartość netto w złotych polskich,
* Pozycja k_44- odpowiadać ma wartości podatku naliczonego z poz. 44 deklaracji VAT-7 z tytułu nabycia towarów i usług zaliczanych u podatnika do środków trwałych - wartość podatku naliczonego w złotych polskich,
* Poz. k_45 - odpowiadać ma wartości wskazanej w poz. 45 deklaracji VAT-7 - nabycie towarów i usług pozostałych - wartość netto w złotych polskich,
- Poz.k_46

CDN
CD
- Poz.k_46 - odpowiadać ma wartości podatku naliczonego z poz. 46 deklaracji VAT-7 - nabycie towarów i usług pozostałych - wartość podatku naliczonego w złotych polskich,

We wszystkich tych pozycjach - od k_43 do k_46 właściwym jest wskazywanie kwoty netto, jak i podatku VAT jedynie w 50%.
Zarówno w deklaracji VAT, jak i w ewidencjach wykazuje się wyłącznie:
- wartość towarów i usług (kwotę netto) oraz
- kwotę podatku naliczonego (z uwzględnieniem korekt)
- w takiej wysokości, w jakiej podatnikowi przysługuje prawo do odliczenia podatku naliczonego od należnego lub zwrot podatku naliczonego, na zasadach określonych w przepisach art. 86-92 ustawy, z uwzględnieniem przepisów wykonawczych, w okresie rozliczeniowym, za który przygotowywane są dokumenty podatkowe.

JPK_VAT zawierające pełne (100%) pozycje netto podstawy ustalenia podatku od nabyć towarów i usług i 50% pozycje podatku VAT podlegającego z tego tytułu odliczeniu STANĄ SIĘ ..

CDN
Cd

STANĄ SIĘ PRZEDMIOTEM CZYNNOŚCI WYJAŚNIAJĄCYCH I BĘDĄ PROWADZIŁY DO KOREKTY ZŁOŻONYCH PLIKÓW JPK.
Ok niech będzie a powiesz mi jak to w programie zrobić?
W jakim programie ??
MKRZ
Wprowadzasz f-rę za paliwo:

obk "data ks. do vat" - > jest "odliczenie vat" - wpisujesz 50%

dalej, np.:
- NETTO - 100%= 100,-
- vat- 23%= 23,-
- razem = 123,-

w deklaracji vat jest:
- NETTO = 50,-
- vat = 11,50,-

czy rozliczasz paliwo poprzez EPP ??
Nie, bez EEP
Już wprowadzam i zobaczę jak wyjdzie
Coś nie tak, mi w dekl VAT WCHODZI 100%NETTO
Obok daty ks ... musisz zaznaczyc 50 %
Od początku tak księguje faktury i mi wchodzi zawsze 100%netto, czy coś robię źle?
No mam 50% zaznaczone
Aktualizację tez mam najnowszą
No to sprawdź jeszcze utworzone "konto" do odliczenia za paliwo
Trzeba zaznaczyć że należy do Struktury rejestru?
Kolumna 13
rej VAT 5
transakcja krajowa
odliczenie 100% (przy księgowaniu zmieniam na 50%)
nie zaliczaj do KUP okienko puste
Ale gdzie zmieniasz??
- jak juz wprowadzasz dokument to masz :
- po prawej stronie kpir, a po lewej Rej. vat i tam zmień :obk "data ks. do vat" - > jest "odliczenie vat" - wpisujesz 50%
Tak, jak wprowadzam fakturę po lewej stronie kpir a po lewej rej.vat i tam obok "data ks.do vat" odliczam 50%
Zobacze jeszcze , to dam znać, muszę wyjść
Doczytałam się w Pytaniach o programie że mi wchodzi 100%netto w "zależności od ustawienia sposobu odliczania netto"
gdzie tego szukać?
Dzwoniłam do producenta ale zajęte
Mam ,znalazłam :)
Znalazłam w ustawieniach - Ewidencja VAT - Obliczenia i tam musiałam zaznaczyć druga i trzecią pozycję, i teraz wchodzi mi do rej VAT i do dekl VAT 50%netto :):)
A tak z ciekawości które masz pozycje pozaznaczane w Obliczeniach?

dziękuje za pomoc i poświęcony czas przy moim problemie
Ja mam :
- dla niepełnego odliczenia vat pomniejszaj kwoty NETTO o % odliczenia vat
- " ......"......" ........." ........vat obliczaj w pierwszej kolejności odliczony vat
Nie ma za co
:)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.