ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Twój JPK_VAT ma status: 408

Witam, Czy ktoś również miał taki problem: Status dokumentu Twój JPK_VAT ma status: 408 Dokument zawiera bledy uniemozliwiajace jego przetworzenie. Jaki to może być błąd, czym spowodowany jak to naprawić ?
Jak(czym) wysyłka jpk została podpisana?
Witam
Miałem podobny kod błędu 408 podczas wysyłania JPK w Małej Księgowości RP. Obsługa techniczna nie stwierdziła błędów w przesłanym pliku, wobec powyższego napisałem na jpk.helpdesk z prośbą o pomoc. Dostałem taką odpowiedź: "W odpowiedzi na zgłoszenie informujemy, że dokument zawiera błędy uniemożliwiające jego przetworzenie, ponieważ najprawdopodobniej użyto niepoprawnego certyfikatu do zaszyfrowania klucza szyfrującego. Prosimy dokonać następnej wysyłki."
Plik podpisywałem profilem zaufanym epuap, więc podejrzewałem, że problem leży wyłącznie tutaj, ale w międzyczasie przesłałem ponownie ten sam plik do środowiska testowego. Po 4 dniach został przetworzony prawidłowo. Obecnie podpisuję pliki danymi autoryzującymi i przechodzą bez problemu w kilka sekund z potwierdzeniem.

Pozdrawiam
Tom
Witam,

Plik próbuję wysłać przez bramkę: mikro-jpk.mf.gov.p gdzie podpisuje się plik kwota przychodu za 2016 rok, próbowałam tez innym sposobem przez program jpk od ministerstwa i jest to samo...

Sam JPK wygenerowałam w programie druki GOFIN.
Błąd 408 przy podpisie danymi autoryzującymi wskazuje na niedokładne podanie jednego z elementów podpisu np. imię pierwsze, nazwisko, data urodzenia, NIP, kwota przychodu z PIT za 2016, któa powinna być wpisana z dokładnością do 1 grosza.
Dane swoje znam :) problemu z przecinkiem, polskimi znakami w nazwisku tez nie ma bo takich nie posiadam... Zeznanie mam przed sobą i kwota również się zgadza... Może jakiś inny pomysł bo tutaj mam wszystko dobrze wpisane.
A nie mam już pomysłu jak to wysłać/obejść (błąd).
No to pozostaje już tylko: jpk.helpdesk@mf.gov.pl
Sprawdź czy dek VAT z druki gofin prześlesz podpisując danymi .Jeżeli przejdzie to upewnisz się że przychód jest ok i błąd jest inny. Powodzenia
Poszło więc z danymi nie ma problemu, jest to jakiś inny błąd ale walczę z tym od kilku dni i się poddaję. Możliwe, że robię gdzieś błąd przy tworzeniu samego pliku, ale od lat korzystam z druki GOFIN i pierwszy raz mam taka sytuację, że nie mogę sobie poradzić...
Z tego co wiem nie tylko ty masz taki problem. Niewykluczone, że winowajcą jest system jpk. Pisz na helpdesk i zaznacz, że poprawność danych autoryzujących została zweryfikowana.
Można jeszcze spróbować to. Trzeba otworzyć wygenerowany plik xml, skopiować dane i zapisać je w nowym pliku xml. Nowy plik wysłać.
Masz w programie gofin kontakt na mejla napisz do nich . Pisałam w innej sprawie odpisali szybko . Powodzenia.
Na pomoc jpk.helpdeskmf.govpl nie ma co liczyć, wysłałem plik do analizy 2 tygodnie temu i do dziś nie mam odpowiedzi. Jak ktoś słusznie zauważył, prawdopodobnie problem leży po stronie systemu jpk. W moim przypadku plik wygenerowany z MK RP nie wskazywał na jakiekolwiek błędy, struktura pliku xml prawidłowa, podobnie podpis.(plik analizowany przez programistów MK). Kiedyś kod 408 wyskakiwał, gdy brakowało kodu US, ale obecnie już nie jest wymagany.
W moim przypadku ponowne wysłanie pliku zakończyło się sukcesem, ale przetwarzanie trwało prawie 4 dni. Ten sam plik podpisany danymi autoryzującymi przechodzi w kilka sekund. Nie sądzę, że sam profil epuap jest problemem, gdyż z powodzeniem podpisuję deklaracje w zus pue, podobnie w ceidg oraz wysyłanie deklaracji podatkowych nie są problemem, tylko z jpk coś nie tak.
Spróbuj otworzyć gotowy plik xml w zwykłym notatniku wybierz opcję zapisz jako i zmień kodowanie u dołu z utf-8 na ANSI.
Jeśli zadziała napisz.
Dzięki bardzo za pomysły, jutro będę wszystkie wypróbowywać może któryś zadziała, ale MF odpisze na moje maile.

Marzena
Wyślij e-mail do gofina masz w zakładce. Pomogają.
To pomogło:
"Dobra, miałem to samo, czyli 408 i jakos przeszedłem temat.
Zmieniłem 2 rzeczy na raz więc nie wiem co zadziałało.
Zmieniłem:
1. Kodowanie xml-a z UTF-8 na UTF-8 bez BOM - użyłem do tego notepad++ jakby ktoś nie wiedzial jak.
2. Podpisywałem kwotą z pit i tym razem imię i nazwisko wpisałem z małej litery.
Nie wiem co przeszło, w każdym razie mam 200 i UPO więc powinno być ok."
Mogę prosić o małą odpowiedź odnoście ptk 1:

1. Kodowanie xml-a z UTF-8 na UTF-8 bez BOM - użyłem do tego notepad++ jakby ktoś nie wiedział jak.

Jakaś podpowiedź jak to ogarnąć, czy wystarczy otworzyć plik i przy zapisywaniu zmienić kodowanie, czy jest to jakaś bardziej zaawansowana operacja.

Marzena
W notepad++ tego nie wybiera się przy zapisywaniu, u góry jest opcja encoding (kodowanie) albo format i tam jestt lista kodowań powinno być utf-8 bez bom. Zaznaczyć to trzeba przed zapisywaniem.
Czy ktoś jeszcze próbował zmienić to kodowanie na utf-8 bez bom lub kontaktował się w tej sprawie z helpdesk jpk?
Witajcie,
Otworzyłam plik w notatniku zmieniłam kodowanie z utf-8 na ANSI i zapisałam jako xml i poszło ! :)
Bardzo dziękuje za wasza pomoc !

Bez was bym tego nie ogarnęła :)

Dziekuje
Witam,
też miałam problem ze statusem 408.
Zmieniłam kodowanie a utf-8 na ANSI i zapisałam jako xml i też nie chciało iść. W końcu zamiast przecinka w kwocie przychodu za rok 2016 wstawiłam kropkę i poszło.
Miałem to samo, zapisałem w ANSI jako xml i poszło. dodatkowo w bramce do wpisania imienia i nazwiska używałem małych liter. dzięki wszystkim za pomoc
Dzięki, zmiana kodowania znaków z UTF-8-BOM na UTF-8 w notepad++ pomogło !
U mnie pomogło zainstalowanie notepad++ i tam zmiana z UTF-8 na UTF-8(bez BOM).
W większości przypadków błąd statusu 408 oznacza błąd wskazujący na wadliwe zakodowanie polskich znaków diakrytycznych w przesyłanym pliku.
Kodowanie polskich znaków diakrytycznych przesyłanych plików, winno być w standardzie UTF-8 bez BOM.

Jednym ze sposobów wyeliminowania tego problemu, to skorzystanie np. z aplikacji Notepad++ (zwykły Notatnik dostępny w systemie Windows, koduje w niewłaściwym formacie - UTF-8 ale z BOM. Zawiera niewidoczne (niedozwolone) znaki na początku pliku.).
W aplikacji NotePad++ należy otworzyć przedmiotowy plik CSV, a następnie wybrać opcję "Format"-> "Konwertuj na format UTF-8 bez BOM, a następnie "Plik" - "Zapisz”.
Następnie należy ponownie przesłać przedmiotowy plik.
Dziękuję bardzo za Wasze wcześniejsze wskazówki.
Niestety plik trzeba otworzyć w Notepad++ i zapisać w formacie UTF-8 bez BOM. W tym celu trzeba wybrać z menu głównego Notepad++, polecenie "Format" i dalej "koduj w UTF-8(bez BOM)" .
Pozdrawiam
Rzeczywiście UTF-8 BOM - to tego wina - musi być samo UTF-8.
Miałem to samo - 408 przy wykorzystanie e-bramki
plik generowany z eDeka
poczytałem to co napisane tu zostało i zrobiłem korekcję na UTF8 bez BOM
no i za pierwszą próbą dostałem numerek 403 - błąd danych identyfikacyjnych
druga próba i to samo 403 - kurdę co jest???
za trzecim razem imię i nazwisko wpisałem DRUKOWANYMI !!!
efekt poszło i jest 200, i jest UPO.
dzięki dl apoprzedników.
Analiza JPK w MF jest bardzo wrażliwa na składnię pliku. Plik może przechodzić weryfikację w aplikacji do wysyłania a MF go odrzuca. Trzeba pamiętać, że różnego rodzaju edytory tekstu potrafią dodawać tzw białe znaki na początku albo na końcu pliku, na końcu linii itp. I to będzie powodem błędu 408.
Przykładowo notatnik Windows dodaje na początku pliku 3 bajty spoza zakresu znaków "klawiaturowych", które są niewidoczne ani w edytorze ani na podglądzie pliku jeśli edytor wyświetla zawartość pliku w formacie UTF. Oczywiście to jest dodawane dopiero wtedy, kiedy się kliknie "zapisz plik".
Normalnie to nie powinno przeszkadzać interpreterowi XML, bo białe znaki poza znacznikami powinny być wszystkie ignorowane, ale w MF jak widać pracują "programiści pierwszego sortu" i taki problem ich przerasta.
Oczywiście grandą jest to, że plik XML przechodzi weryfikację w aplikacji użytkownika a filtr w MF ten sam plik odrzuca. Ale cóż...
Faktycznie trzeba zmienić format na UTF8 bez BOM. wtedy działa od razu. A męczyłem się wcześniej pół dnia.
Witam a co to status 401 schemat niezgodny zad

pomocy !!
Plik niezgodny ze schematem. Brak danych lub opisany wyżej problem z kodowaniem.

Te debile z MF nie ogarniją, że prawie każdy edytor zapisuje nieco inaczej.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.