ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Kp i KW,GosiaM,Koleżanko proszę o pomoc

Już temat ten przerabiałam z Wasza pomocą ale nic nie udało mi się zmienić w tej sprawie.Teraz rozpoczynamy nowy rok i czas na zmiany.KH prowadze w Symfonii, a raport kasowy prowadzony jest w innym module w naszej spółce, nie ma możliwości wprowadzenie do tego raportu wg dokumentów źródłowych np fv zakupu lub sprzedaży bez tworzenia zbędnych KP i KW w przypadku zapłaty gotówkowej, w jaki sposób prowadzic w Symfonii FK ten raport kasowy, czy muszę trzymać się tych dokumentów kasowych które tworzy kasjerka czy może jak kiedyś radziłyscie żeby faktury zakupu nie ksiegowac przez rozrachunki tylko konto kasa 100.Ale co w przypadku wpłaty do kasy zaległych faktur gdzie kasjerka tworzy dokument KP wtedy nie mam kolejności numeracji tych dokumentów Kp czy Kw, pomóżcie.
Nie wiem czy jasno się wyraziłam w pytaniu.Problem w tym ze kasjerka nie drukuje tych KP i KW tylko je tworzy dla wprowadzenia do raportu kasowego, w takim układzie u mnie w KH musze wprowadzić taka zapłatę albo z okresowego raportu kasowego co w sumie nie jest zgodne z uor bo to nie jest dowód księgowy albo faktury zakupu i sprzedaży jeżeli sa opieczętowane zapłacono gotówka księgowałabym nie poprzez rozrachunki tylko od razu konto kasa 100, z tym ze kasjerka nadal prowadziłaby ten raport kasowy w swoim module a ja w Symfonii w utworzonym raporcie wprowadzałabym tylko kp i kw które zostały wystawione tylko dla faktur zapłaconych po terminie, a saldo kasy ustałabym na koniec m-ca z kontem kasa i raportem który wydrukuje kasjerka, czy byłoby to zgodne z zasadami rachunkowości?
Nie uczestniczyłam w poprzedniej dyskusji, ale ponieważ w poprzedniej firmie miałam podobną sytuację i również w Symfonii, to mam pytanie, czy Ty te dokumenty wprowadzasz na bieżąco?
Ja księgowałam raz w miesiącu raport kasowy, który dostawałam od prezesów, bo to oni go prowadzili sobie osobno w excelu.
Wg mnie zawsze możesz wprowadzić do KH tylko niektóre KP,KW czyli tylko te które dotyczą zapłaty
Kom.2 na bieżąco bo dla firmy te zapłaty są ważne.
Kom.3. czyli GosiuM sugerujesz żeby prowadzic jak w kom.1 gotówkowe faktury przez konto 100 a nie 20x a w symfonii raport kasowy ksiegowac tylko z dokumentów otrzymanych jako kp i kw z wpłatami późniejszymi, będzie w porządku a czy taki system zapisac w polityce czy nie trzeba nic zmieniac bo w sumie prowadzimy raport kasowy,wg mnie nie muszę dodatkowych zapisów stosować w PR?
czyli raport z "kasy" będę sprawdzała z saldem konta 100, będzie dobrze, dziekuje i nie zawracam już głowy.
Edim, ksiegowałam jak Ty z raportu kasowego ale Zosia57 w poprzedniej dyskusji słusznie zauważyła ze raport kasowy nie jest dowodem wg uor tylko jak już to dowód kp i kw a ponieważ u nas tego tworzy się dużo nie chcemy drukowac nie potrzebnie tych dokumentów dlatego musiałam cos zmienić od nowego roku, pozdrawiam dziewczyny i miłego dnia.
A wlasciwie nie z raportu kasowego księgowałam tylko z zestawienia dziennego tych dokumentów.
Ja miałam raport kasowy, ale pod niego podpinałam dokumenty, które były wskazywane jako dowody wpłat/wypłat na tym raporcie. Zbierałam je cały miesiąc do koszulki i później przy wprowadzaniu raportu układałam w porządku chronologicznym. Była to jednak firma produkcyjna i mały obrót gotówkowy. Teraz mam handlową i masę dokumentów, więc wszystko idzie automatem i na szczęście wszystko się prawie zawsze zgadza :)
Tylko dokumentów oczywiście nie drukuję, jedynie te których była potrzeba wydrukowania, bądź były wygenerowane z innych systemów wpinam do segregatora KASA i to wszystko.
Kom.8 czyli księgujesz raport kasowy z dowodów kp i kw ale nie masz wydrukowanych tych dokumentów, czy dobrze zrozumiałam? tez tak miałam ale jak pisałam wcześniej uważałam ze nie jest to zgodne z uor i dlatego wprowadziłam od 1.1.18 te księgowania fv zakupu i sprzedaży gotówkowej bez rozrachunków a konto kasy.
Jak księgujecie zapłatę faktury karta płatniczą? ja przez Pk (pod tym mam dzienne wydruki z kart płatniczych) zapłaty a sama fakturę na rozrachunki.
Kom. 9 tak, nie mam ich wydrukowanych ponieważ jest ich tak dużo, że nie miałoby to sensu.
U mnie zapłaty kartami też przechodzą przez kasę, na koniec dnia jest robione KW jako wypłata do banku tych wpływów z kart, na konto bankowe wpływa kwota z Centrum Rozliczeniowego, rozliczam to z tym KW.
Acha, ja ksieguje przez srodki pieniezne w drodze konto 149 a potem rozliczam z faktura zakupu za karty-opłaty i wpływ na konto bankowe pieniędzy z tych transakcji.
Ja przez konto rozrachunkowe 249 rozrachunki z tytułu kart płatniczych, pojawia się tam oczywiście różnica - prowizja, którą później dokumentem PK księguję.
Księgowałabym w rap.kas.
fak/zakupu przez konto 100 (bez księgowania osobno KW)
czyli np.
ma 100 --- 123zł
wn 4* --- 100 zł
wn 221 vat -- 23 zł
a tylko te KW do faktur które zostały zapł.później czyli w rap.kas. wn 210/ma 100 --- 123 zł
a fakturę "luzem" czyli
ma 210 --- 123 zł
wn netto
wn vat
Kom.13 GosiaM to teraz już nic nie wiem, ja myslałam ksiegowac fv zakupu które wprowadzam w Symfonii przez rej VAT tylko zamiast konta 2xx Rozrachunki na konto kasa 100, np WN 4x,22x/100 a w raporcie kasowym tylko te dokumenty KW i KP z późniejszymi zapłatami, a Ty jednak sugerujesz żeby to wszystko przepuszczać przez rap.kasowy? czyli mój raport kasowy = się raportowi z Kasy-kasjerki? z tym ze zamiast tych KW i KP wprowadzać faktury, czy dobrze zrozumiałam? nie wiem w takim razie jakby się zachowywał rej.VAT chodzi o numeracje czy to ze wprowadzam z kasy czy prosto do rejestru miałoby znaczenie, musze spróbować.
Dodam ze faktury zakupu z PZ przychodzą u mnie transmisją danych z magazynu, od razu narzucając numer kolejny rejestru VAT bez względu czy jest płacony gotówka czy przelewem, wtedy zmieniam tylko z konta 2xx na 100, czy taki sposób będzie dobry wg Was?
Czyli faktury zakupu i sprzedaży zapłacone gotówka wprowadzam do Raportu kasowego bez tych kp i kw i przez rk wprowadzam do rejestru VAT, to zbyt skomplikowane w Symfonii, raczej prostszy sposób jest wprowadzenia tych faktur bezposrednio do Rej.VAT. Czy ktoś z Was wprowadza w Symfonii faktury gotówkowe przez raport kasowy do rejestru VAT?
Z tego co pamiętam to w symfonii bez problemu otwierałam rap.kasowy i tam wpisywałam fak.zakupu (z rej.vat podpiętym) oraz inne dok.bez vat
więc nie widze problemu aby wprowadzić taki sam rap.kas. jak ma kasjerka tylko zamiast kw wpisać same fak.zakupu przez konto 100 zamiast 210
Kom.17, dzięki GosiuM, sprobuje jak to wyjdzie w praktyce.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.