ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Jpk - czy to mój problem czy biura rachunkowego

Witam, Mam firmę na KPiR i VAT. Dziś otrzymałam zapytanie od księgowej z biura rachunkowego czy posiadam możliwość generowania sprzedaży jpk i jeżeli jej nie ma to muszę wykupic aktualizacje aby generował jpk. Czy to nie ona powinna generować ten plik ? Ponoć biuro nie księguje osobno FV sprzedażowych tylko zestawienie (rejestr) który generuje mój program do wystawiania FV. Dodała jeszcze, że ja mam jej podesłać jpk sprzedaż a ona sobie dołączy zakupy/koszty. Czy powinienem wykupić taką aktualizacje czy to już problem mojej księgowej (biura)?
Chodzi zapewne o JPK_FA i JPK_MAG generowany na żądanie od 1 lipca 2018 z programów sprzedażowych, np. Subiekt. Nie da się tego zrobić z poziomu programu do kpir, więc trzeba uaktualnić program do wystawiania faktur bo to nowe moduły. Jeżeli fiskus zażąda takie jpk to biuro tego nie wyczaruje.

http://www.finanse.mf.gov.pl/pl/pp/jpk

Od 1 stycznia przesyła się obowiązkowo JPK_VAT i to zrobi biuro na podstawie zaewidencjonowanych dokumentów.
Problem jak najbardziej twój, bo to ty jesteś podatnikiem. Księgowa może to zrobić, ale za dodatkową opłata jak rozumiem, chyba, że możesz jej te pliki wygenerować, wtedy raczej po problemie.
Tutaj chodzi o JPK VAt sprzedaz , a nie o JPK magazyn czy JPK FA
Chodzi jej o jpk VAT - bo na chwile obecna ona księguje tylko łączna sprzedaż - czyli nie ma wyszczególnionej sprzedaży na poszczególne faktury. A czy moze ona księgować tylko podsume sprzedaży ?
Ten magazyn to rozumiem a ten fa to co to?
Tak, już proponowałam jej ze mamy możliwość eksportu sprzedaży do jej programu księgowego - wg biura to nie jest im potrzebne ....
Jaki masz program do sprzedaży?
Na pewno JPK_VAT a nie JPK_FA??
Pracuję na programach INSERT, program sprzedaży (SUBIEKT) nie potrafi wygenerować JPK-VAT tylko JPK_FA i JPK_MAG.
Z kolei program do kpir potrafi wygenerować JPK_VAT a nie potrafi JPK-FA i JPK_MAG.
Ponadto program do KPIR potrafi na podstawie pliku JPK_VAT zaimportować faktury do programu, wiec może o to chodzi - może księgowa chce mieć mniej pracy przy wklepywaniu faktur skoro Ty możesz jej je przesłać w pliku :)
Mam subiekta- ona chce ode mnie jpk sprzedaż (tak napisała w mailu).
Wiem, ze może przegrywać moja sprzedaż do swojego programu (to było już testowane) ale ona tego nie chce...
To dobrze rozumiem, ze jak będę generować jpk fa to ona sobie przekształci do łącznego pliku jpk VAT (sprzedaż i zakupy)?
Czy to Biuro Rachunkowe z Łodzi?
Mam ten sam problem...
Nie - wielkopolska . Wkurza mnie to, ze kasują jak za zborze a za wszystkim muszę latac. Mam sprzedaży ze 180-200 dok (czego i tak nie księgują tylko łączne zestawienie - podsume) i ok 70 kosztowych (nie mam nic skompilowanego ) i za sama obsługa rachunkowa płace ok 590 zł netto.... Nie wiem jakie są u Was stawki ?
Skoro nie księgują sprzedaży tylko jednym zapisem + te koszty. To faktycznie wg mnie dużo.
Z jkp_fa nie da się zaimportować do rachmistrza. Więc może coś źle zrozumiałaś. Gdyby biuro nie chciało klepać faktur to chciałoby od Ciebie plik epp i automatem przeniosłoby faktury do kpir. Więc nie bardzo wiem co od Ciebie chcą, musisz jeszcze raz zapytać, jaki plik ma generować Twój program dla nich. Może coś źle zrozumiałaś.
Ja też tego nie rozumiem. Byłam bardzo zdziwiona i zmienilam biuro na dziewczynę która jest samodzielną księgową w jakiejś firmie. Robi to ZDALNIE. Spotykamy się raz w miesiącu na przekazanie dokumentów albo wysylam jej pocztą. Dziewczyna bardzo sympatyczna, zawsze pomaga, podpowiada i uwaga! wszystko robi. Podrzucam jej tylko dokumenty i sama robi resztę. JPK, VAT, podatki itp.
Nie rozumiem dlaczego skoro Biuro bierze kasę ja mam sobie JPK robić, albo im dopłacać?
Za to biorą pieniądze że prowadzą księgowość a że przepisy są jakie są to co ja mam na to poradzić? Biuro a pół rzeczy trzeba samemu zrobić.
Jak bym miała taką klientkę z takim podejściem dorota8966, to bym była prze szczęśliwa, że już jej nie rozliczam. Pomimo kasy.
Przecież to jest dodatkowa praca. Biuro sobie nie wymyśliło tego.
I jeszcze jedno. " Biuro nie bierze kasy" tylko płacisz im za wykonaną pracę, a nie za nic nie robienie. Na etacie rozumiem, że jak masz pracownika i dodajesz mu obowiązków, to nie analizujesz jego wynagrodzenia.
Z tym niedopłacaniem za jpk byłbym ostrożny,zawsze to dodatkowy obowiązek i odpowiedzialność oraz poświęcony czas. Jeżeli wyjdzie przepis, że każdy dokument należy oprawić w złotą ramkę, też powiesz że nie rozumiesz dlaczego masz i za to dopłacać księgowej?? :) Szanujmy siebie bo to nie nasze wymysły, tylko naszych wybrańców na Wiejskiej :) Serdecznie pozdrawiam :)
To wymysł naszego MF i tego nie przeskoczymy.Musimy kupić program do faktur z tym JPK..Do POLKKA------te 200 sztuk to teraz z tego co wiem i czytałem ( a ja interesuje się zmianami a nie licze tylko na księgowego) dzięki temu wiem co do mnie piszą i mówią:) to nie ma ZBIORCZO!!Każda z pod paragonu oddzielnie nanoszona ma być ( bo inaczej to po co ten JPK??Pewnie dla tego tyle płacisz-a nie piszesz o pracownikach itp.Ja za płace zusy Dra itp płace oddzielnie i nie marudzę bo kiedyś sam zus robiłem i ciągle coś źle było, a to ten ich płatnik nie chodził albo ja sie nie znałem..nerwy tylko..Przez to PIP jeszcze u mnie bywał..a teraz spokój..Ale kwotę masz fakt sporą..albo armię ludzi masz jeszcze i dla tego.
Mam klienta, który ma 200 f-ra zakup+wydatki, dotąd sprzedaż księgowałam rejestrem. Ale jeżeli nie uda mu się tak przygotować rejestru sprzedaży, żebym mogła zaimportować sprzedaż do mojego programu to musiałby płacić podwójnie. Bo wyjdzie mu ogółem 500 faktur. Z tego co rozmawiałam, nie można wysłać wysłać osobno jpk sprzedaż a osobno jpk zakup. Plik ma być jeden. Obowiązek jpk nałożono na podatnika i to on dostarcza dokumenty do księgowania i sporządzenia jpk. Mamy programy z różnych rodzin i albo załatwimy jakiś program do konwertowania sprzedaży albo będzie płacił od ilości faktur.
Witam wystawiam faktury na stronie faktura pl. I mam tam możliwość generowania pliku jpk VAT bądź pdf po wysłaniu do księgowej odpisuje mi że musi być to jpk fa program tego nie umożliwia, jak mogę te wystawione faktury wygenerować w formie jpk fa bez ponownego ich wypisywania w innym programie....
Witam wystawiam faktury na stronie faktura pl. I mam tam możliwość generowania pliku jpk VAT bądź pdf po wysłaniu do księgowej odpisuje mi że musi być to jpk fa program tego nie umożliwia, jak mogę te wystawione faktury wygenerować w formie jpk fa bez ponownego ich wypisywania w innym programie....
JPK FA to zbiór faktur każda z ze swoimi pozycjami. Do JPK VAT wystarczyło wpisać stawkami. Jak sobie ktoś wyobraża przepisywanie jego 200 faktur ze wszystkimi pozycjami za darmo to ... pozdrawiam na drogę do innych filantropów.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.