ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Mandat za niezłożenie raportu do KOBIZE

Nałożono na nas mandat za niezłożenie raportu do KOBIZE. Miałem wezwanie na Policję w tej sprawie. Postraszyli nas sprawą sadową, i nałożyli mandat. Czy możemy jakoś się obronić?
Kobize to obowiązek - w sumie słono płatny jak ogłaszano. Pytaj może prawnika --
Na postawie art. 200 ust. 1 ustawy o odpadach z 14 grudnia 2012 r. jeżeli podmiot, wbrew obowiązkowi, o którym mowa w art. 76, nie składa sprawozdania podlega administracyjnej karze pieniężnej w wysokości 500 zł. W decyzji o wymierzeniu kary pieniężnej, o której mowa powyżej, wojewódzki inspektor ochrony środowiska określa termin przekazania sprawozdania nie krótszy niż 14 dni.

W przypadku nieprzekazania sprawozdania w terminie określonym w ww. decyzji wydanej na podstawie art. 200 ust. 1 podmiot podlega karze pieniężnej w wysokości 2 000 zł (art. 200 ust. 4 ustawy). Powyższa kara pieniężna może wymierzana wielokrotnie, z tym że łączna wysokość takich kar pieniężnych, za dany rok kalendarzowy nie może przekroczyć 8 500 zł (art. 200 ust. 5 ustawy o odpadach).
Czy byliście zgłoszeni do KOBIZE, tzn zarejestrowani i tylko nie było złożone sprawozdanie?
Nie byliśmy zgłoszeni. I nie składaliśmy raportów.
Dziękuję; takich podmiotów nie zgłoszonych i nie składających raportów jest dużo; może nie będzie tak źle? Ale po co tutaj Policja?
Właśnie?
I to jest "ułatwianie" życia przedsiębiorcom...
Czy był czy nie ....to już raczej znaczenia nie ma, jest obowiązek rejestracji i raportowania.
Kom. 7 - przetestowałam to na swojej firmie, zarejestrowałam się i złożyłam w tamtym roku raport, nie jest to jakieś kłopotliwe, jednak nie wszystkich można przekonać do tego obowiązku; słyszę "do tej pory nie składałem/am , więc nie będą składał"; wniosek że jednak trzeba to robić.
Jak nie składają, to liczą się z mandatem i kłopotami
A w jakiej wysokości mandat ?

który rok sprawdzali ?
Wiesz, jak myślę, że jak już Cię namierzą sami -- będą sprawdzać każdy rok od obowiązku -- wszystko trzeba składać do tyłu...
Regina
nie strasz
od którego roku jest obowiązek i dla kogo ?

wystarczy, że składałam do Urzędu Marszałkowskiego za paliwo - 5 lat do tyłu :(((((((((((((((
Nie straszę, serio...było o tym głośno, i był czas , że pozwalali składać do tyłu bez konsekwencji w postaci kar...czekaj sprawdzę od którego roku
Ja robiłam od 2012 --

info z kobize - z 21,01,2011 jeszcze przez dwa lata ( 2011 i 2012) nie trzeba się rejestrowac , gdy na emisje substancji do powietrza nie jest wymagane pozwolenie.
A rejetrowałam się w 2014
Dzięki
czyli od którego roku należało robić sprawozdania ?
Wychodzi na to , że spokojnie od 2013 jeśli na emisję sub. u ciebie nie było wymagane pozwolenie
No nie jest wymagane pozwolenie

jakby nie liczył , to 5 lat do tyłu :((((((((((((((

kto to musi robić ?

muszę kończyć

dzięki za info
Https://krajowabaza.kobize.pl/najczesciej-zadawane-pytania

ja mam kocioł do opalania firmy, samochody w firmie
Dzieki
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.