ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Dekretowanie faktur

Jak dekretujecie faktury ręcznie wpisujecie na każdej fakturze czy generujecie w programie i pod każdy dokument podpinacie wydruk? doradzi mi ktoś czy jest ok? Przychodzi do nas fv zakupu usługi transpor. np 8.12, wystawiona jest 30.11. z datą zakupu: 28.11.2017. Najpierw dokument trafia do działu fakturowania i płatności wbijąją pieczątkę wpłynęło dnia 8.12.2017 nadają termin płatności i sprawdzają pod względem merytorycznym, następnie dokument trafia do segregatora i czeka za zaksięgowanie. Wyznaczam sobie pare dni początkiem miesiąca kiedy wszystkie dokumenty dot zeszłego miesiąca wprowadzam do systemu FK i dekretuje. Na pieczątce mam pozycje dekretu, dodatkowo zapis sprawdzony pod względem formalno-rachunkowym date i podpis. Największy mam problem z datą jak wypełniam tą pieczątkę dekretacyjną... dokumenty księguję do ksiąg zawsze po dacie wystawienia tj 30.11 to wynika z polityki rachunkowości a fizycznie wprowadzam ją do ksiąg 8.12 czyli jaką dacie na dekrecie mam wpisać?
Dekretacje mam w komputerze fakturę oznaczam wg nr z komputera na koniec miesiąca drukuję księgi i dołączam do segregatora. Jap przybiją pieczątkę, że wpłynęło 8.12 to nie możesz wcześniej zadekretowac, bo faktury fizycznie nie miałaś.
Kiedy wprowadzasz nie ma znaczenia, ważne są dla Ciebie daty sprzedaży i wystawienia oraz daty wpływu do firmy dla odliczenia VAT.
Hm no tak ale wszystkie dokumenty księguję po dacie wystawienia a nie po dacie wpływu, czyli co nie mogę dekretować 8.12 a date księgowania przyjąć 30.11?
To co jest w takim razie datą dekrektu? dzień wprowadzenia fv do ksiąg?
czy moża mieć date dekrektu różną od daty ujęcia fv w księgach?
Do KH możesz ksiegowac po dacie wystawienia/ sprzedaży żeby zakwalifikować do odpowiedniego okresu księgowego a do VATu ważne masz daty wpływu czyli do KH daty wystawienia/sprzedaży a do Rejestru VAT wg daty wpływu a kiedy to wprowadzasz nie ma znaczenia byleby do 20. każdego następnego miesiąca żeby wyliczyć do podatku.
Wprowadzasz np dzisiaj ale określasz date do KH ze okres 11 m-c i date wpływu wtedy program przyjmuje automatem do Rej,wg tej daty.
Tak, data dekretu to data wprowadzenia do KH, jeżeli mam fakturę zakupu która ma date sprzedaży 11 a data wpływu 12 to na pieczątce dekretu wpisuje date 30.11 a z przodu na fv date wpływu 12 m-c i tak ksieguje ale niech ktoś jeszcze się wypowie.
No to dokładnie tak robię po dacie wpływu program ujmuje mi fv do VAT, a do ksiąg kwalifikuje mi po dacie wystawienia.
A Pani używa może pieczątek dekretacyjnych czy robi Pani wydruk z całego miesiąca wszystkich zapisów w danym dzienniku?
Używam pieczątki
ale dekretów nie piszę na fakturach, tylko mam wydruk z dziennika - w tym przypadku - zakupów
U mnie nadal stara zasada :) pieczątki ale jak jest program gdzie można na koniec miesiaca wydrukować dekretacje to po co się trudzić z tym dekretem ręcznym.
Wydruk dziennika to nie zastepuje wydruku dekretu wg mnie, powinno to być osobnym dokumentem same dekrety, chyba w obecnych programach jest taka opcja wydruku dekretów.
Ale czemu nie może być wydruk dziennika, przecież wszystkie potrzebne elementy są zachowane a i oszczędność papieru i miejsca :)
Wszędzie tam, gdzie masz opis: Sprawdzono pod względem merytorycznym + data i podpis i Sprawdzono pod względem formalno-rachunkowym + data i podpis - to przecież data przy tych sprawdzeniach nie może być wcześniejsza niż data otrzymania fv. Chyba, że masz jeszcze jakąś inną pozycję z data na pieczątce. Ja mam pieczątkę tylko z jedną datą.
To co mają Panie w pieczątce skoro drukujecie listę księgowań w dzienniku gdzie jest wszytsko kwoty, daty konta itd.
Sprawdzono pod względem merytorycznym.... data.. podpis
sprawdzono pod względem formalnym i rachunkowym..data.... podpis
i jeszcze dodatkowo akceptacja płatności przez szefa
U nas są dwie pieczątki, jedna należy do fakturzystek druga dla mnie. Może na tej mojej poprostu doprecyzuje słowo data np napisze data księgowania operacji
Czyli jaką date Panie wpisują sprawdzono pod względem formalnym i rachunkowym? Date wprowadzenia fv do systemu?
Nie wpisują Panie nigdzie daty zaksięgowania do ksiąg czyli w moim przypadku 30.11.
15> Nie wpisują Panie nigdzie daty zaksięgowania do ksiąg czyli w moim przypadku 30.11. - dokładnie tak, nigdzie nie wpisuję, moim zdaniem ta data nie ma znaczenia na FV. W systemie mam Data wprowadzenia i to jest data systemowa=bieżąca.
A jaki to program? :)
Comarch Optima, u mnie też data bieżące to data wprowadzania ale w konfiguracji mam ze księgowanie odbywa się po dacie wystawienia fv.
Tak jest ustawione bo fv mamy w segregatorach poukładane wg dat wystawienia wiec nie mogę zmienić daty księgowania na wpływu bo jak wtedy ciężko byłoby n7umerować dziennik a tak idą mi fv po kolei
18> w konfiguracji mam ze księgowanie odbywa się po dacie wystawienia fv. - ok, ale to dotyczy ujęcia przez program fv do odpowiedniego okresu sprawozdawczego, nie daty dekretacji na fv. Też mam ustawione w swoim progr. dekret wg daty operacji gospod. i co z tego - na f-rze nie mi to do niczego potrzebne, w segregatorach mam ułożone fv wg nr dokumentu w rejestrze księgowym nadanym prze system.
Aaa, a ty masz po dacie dokumentu, a nie operacji, ale to niczego nie zmienia
Ell, a jak księgujesz fakturę zakupu jeżeli masz koszty 11 m-c a Rej.VAT czyli wpływu 12 m-c żeby było wiadomo ze ujęłam w kosztach 11 m-ca to na dekrecie pisze date 30.11 a na przodzie faktury data wpływu ma 1.12 i pod ta data wprowadzam do KH z zaznaczeniem w Symfonii ze dotyczy okresu sprawozdawczego 11, wtedy do KH na konta księgowe wchodzi w 11 m-cu, tak to praktykuje i mysle ze jest poprawnie?
Np. fv wystawiona 30/11, koszty dotyczy 11 data sprz. 25/11, data wpływu na przodzie fv 1/12, na piecz. dekretacyjnej też 1/12 albo późniejsza (mam tyko jedna datę na piecz.) i tyle na fv.

Ja mam tak w forte (symfonia)

data wprowadzenia -> wstawia się automatycznie dzisiejsza 08/12
data dokumentu -> data wystawienia f-ry 30/11
data operacji gosp. -> data sprzedaży 25/11 => w ustawieniach przy FVZ mam po tej dacie to księguje mi do okres spraw. 11
data wpływu -> data wpływu do firmy 1/12
22> a Pani pisze na fv dekret czy drukuje Pani listę księgować?
i na tej pieczątce ma Pani tylko ze sprawdzono pod względem.....czy jest wpłynęło dnia i miejsce na wpisanie dkretu
Mam taka piecz.

Sprawdzono dnia ...... pod względem
merytorycznym, podpis .....
formalno-rachunkowym, podpis .....
Zatwierdzono do wypłaty kwotę zł .............
Podpis osoby upoważnionej ...............

dekrety piszę uproszczone - tylko konto kosztów czy rmk, np. WN 401-9-2-1 98,56 czy WN 641-2-1 52,36
A data wpływu jest albo wpisywana recznie jeśli jest to fv elektronicza - np. f. elektron. 1/12/2017 albo w sekretariacie pieczątka datowa, jeśli poczta przychodzi albo jeśli do fv gotówkowe od pracowników, to przyjmuje, że data wystawienia=data odbioru przez prac.=data wpływu do firmy
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.