30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Świadczenie rehabilitacyjne a świadczenie usług w ramach wolontariatu

Witam
Od kilku m-cy przebywam na świadczeniu rehabilitacyjnym po ustaniu zatrudnienia. Świadczenie przyznał mi ZUS z powodu fobii społecznej. W międzyczasie pełniłam usługi pomiarowe asfaltu i stanu dróg w obrębie swojego miejsca zamieszkania. Usługi te polegały na tym, że dostawałam telefon i musiałam wyjść z domu,przejść jakieś 3 km i wykonać pomiary oraz zdać raport ze stanu nawierzchni drogi alfaltowej. Usługi te pełniłam bez wynagrodzenia, za darmo. Nie wymagały wysiłku z mojej strony ani nie powodowały pogorszenia stanu mojego zdrowia.Życzliwy sąsiad powiadomił ZUS, jakobym "pracowała" i zarabiała.
Firma, dla której pełnię te pomiary, otrzymała pismo z ZUS z zapytaniem, czy dla nich pracuję. Firma odpowiedziała, że pełnie pewnego rodzaju usługi.
Pytanie: czy ZUS może mi przerwać świadczenie reh. oraz czy istnieje ryzyko, że będę musiała oddać wszystko, co pobrałam? Czy jest szansa na wybrnięcie...
Piszesz : "Firma odpowiedziała, że pełnie pewnego rodzaju usługi." - ale jakie usługi firma wymieniła ??

- czy była umowa ??

piszesz : " W międzyczasie pełniłam usługi pomiarowe asfaltu i stanu dróg w obrębie swojego miejsca zamieszkania. Usługi te polegały na tym, że dostawałam telefon i musiałam wyjść z domu,przejść jakieś 3 km ..."

- może w wyjaśnieniu napiszesz: że wykonywanie tych czynności jest dla ciebie w pewnym stopniu rehabilitacją,
- możesz iść do lekarza po zaświadczenie, że w/w czynności mogą służyć poprawie stanu zdrowia

- a czy ZUS może przerwać świadczenie ?? - może,
- pewnie dostaniesz pismo z ZUS, możesz się odwołać
Nie było żadnej umowy.
Firma nie wymieniła jakie usługi, tylko, że pełnię usługi dla tej firmy, bez wchodzenia w szczegóły.
Było to nieodpłatne.
Firma trzęsie portkami, chce nagle umowe zlecenie robic, zrobić jakis przelew, boją się US. A ja nie zamierzam podpisywać niczego wstecz i podpisywac na siebie wyroku ( tzn. zwrotu nienależnie pobranego zasiłku z ZUS za ileś miesięcy).
Masz racje nie podpisuj, to po grzyba pisali że wykonujesz "jakieś" usługi jak nie mieli umowy

- choć tak prawdę mówiąc to powinna być spisana umowa nawet jak usługi są nieodpłatnie wykonywane, ale kto by chciał tak pracować,

- chyba że, mają jakieś Twoje potwierdzenia wykonania tych usług - no to klops
Nie mają na papierze potwierdzenia wykonywania tych usług............
Odpisali tak, bo się boją US ;p
No to ciekawe, czy zgłoszą Ciebie do ubezpieczeń do Zus
Właściwie, to zastanawiam się, czy US w ogóle by to interesowało. Przecież ZUS nie będzie powiadamiał US.
Zgłoszą do ubezp. jeśli podpisze umowe zlecenie wstecz za ileś miesięcy. A tego nie mam zamiaru.
Gdybam - jeżeli dostaną z Zus "jakiś" wniosek "pokontrolny" z decyzją zgłoszenia do ubezpieczeń i zgłoszą bez umowy, to możesz też dostać pismo z ZUS o zawieszeniu wypłaty zasiłku rehabilitacyjnego, musisz się przygotować na ewentualne pisanie pisma wyjaśniającego,

-
"Nie mają na papierze potwierdzenia wykonywania tych usług" - a w jaki sposób zdawałaś raport ze stanu nawierzchni ? Bo chyba nie ustnie, coś pewnie pisałaś. A jeśli tak, to już jest potwierdzenie wykonywania usług.
Firma ogólnie odpisała do ZUS, że pełnisz usługi - sądzę, że ZUS będzie drążył temat co to za usługi.
Dowod to maile. Nic na papierze nie ma. Czekam na pismo z ZUS, bo kontrolowali w miejscu zamieszkania i pytalu, czy pracuje zarobkowo. Napisalam, ze nie i wynik kontroli prawidłowy. Zaś co dalej, czekam. Gdy przyjdzie mi wyjasniac co to za praca, napisze prawde. Nie bede podpisywala umow wstecz. Przerwania swiadczenia sie nie boje tak, jak jego zwrotu.. .
Zapoznaj się z art.: " Sąd wziął się za SMS-y i e-maile. Uważaj, co piszesz"

...Od 8 września (2016) trzeba naprawdę uważać, co się pisze w e-mailach lub SMS-ach. Zaawansowana informatyka wkroczyła do sądów cywilnych i biznesu. Od jutra wszystkie e-maile lub taśmy będą traktowane jak pełnoprawne dowody w sprawie. Wszystko dlatego, że w końcu w życie wchodzi nowela kodeksu cywilnego i postępowania cywilnego.

Zgodnie zapisem w noweli "każdy nośnik informacji umożliwiający zapoznanie się z jej treścią" będzie dopuszczony jako dowód w sądzie. Z tego wynika, że może to być e-mail, SMS, nagranie audio lub wideo, które przechowywane jest na dysku...

http://www.fakt.pl/pieniadze/prawo/sad-potraktuje-e-maile-i-sms-y-jak-papierowe-listy-moga-byc-dowodem-w-sadzie/mvz1zmy
Zawsze się jakieś znajdą dowody, tylko, że firma nie musi ich wywlekać, no chyba, że ZUS ma takie prawo i US, aby w tym kopać. Skoro firma przytaknęła, że pełnię usługi( nie pisząc jakie dokładnie), ma jeszcze szansę wyjasnienia, że był to wolontariat. Czy wtedy też muszą mnie zgłaszać do ubezpieczenia?
Tylko, że firma się boi i już zapowiedziała, że sporządzi dla mnie umowy zlecenia za kilka m-cy wstecz, które "będę musiała podpisać". Oczywiście po to, by się firma oczyściła. Ja natomiast tym samym podpiszę na siebie wyrok zwrotu zasiłku za kilka m-cy. Jeśli powiem, że niczego nie podpiszę, że skoro to był wolontariat, to niech piszą zgodnie z prawdą, a nie teraz wymyślają opcje dla mnie niekorzystne i uwalające mnie po szyję- to czy mogą mnie zmusić do tego, bym podpisała te umowy wstecz? Już nie będę wspominać o badaniach lekarskich medycyny pracy lekarza,dopuszczającego do pracy, podczas gdy jestem niezdolna od wielu m-cy.
Oficjalnie nic nie wiem. Nie otrzymałam jeszcze żadnego pisma z ZUS. Nie wiem na jakim etapie jest postępowanie, ani że w ogóle toczy się jakieś postępowanie. Nie wiem nawet, ile wiedzą. Na PUE nic nie widnieje. Jednakże już się przygotowuję, że kolejnej wypłaty świadczenia przygotowanej na ten miesiąc już nie ujrzę.
Może nie będzie tak źle
No i d..a...
Firma, dla której pełniłam usługi - trzęsąc portkami - odpisałaZUSowi, że pracuje u nich na umowe zlecenie i to zarobkowo !!!!!!!!! Szybciutko dokonali byle jakich przelewów na różne kwoty + zapłacili zaległe składki za kilka m-c wstecz, tylko, że ja- żadnej umowy nie podpisywałam !!!!!
Teraz ZUS chce ode mnie wyjaśnień. Mają czarno na białym, że pracowałam na chorobowym, tylko,że ja żadnej umowy nie podpisywałam i co tu teraz zrobić? Jak powiem, że nie pracowałam i że firma kłamie, to przecież przelewy będą dowodami! No pięknie.... wkopałam się na całego....
Powiedzcie mi teraz-czy bede musiała oddawać całe chorobowe, ktore pobierałąm przez pół roku + kilka miesięcy świadczenia reh? Bo musze im odpowiedziec, a nie wiem co. Mam im mowić prawde? Że nie było żadnej umowy zlecenia, a przelewów nikt im wykonywać nie kazał. No ludzie
Ludzie ratujcie, jak z tego wybrnąć.... Moje słowo, przeciwko słowu firmy, która zatrudnia na czarno, a potem to pracownik ponosi konsekwencje, oni ręcę obmywają......
Czy US może grzebać w przelewach???
Dziękuję
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.