ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Faktura powyżej 15 000,00 zł.a częściowa zapłata gotówką

Otrzymałam fakturę na zakup środka trwałego na kwotę brutto 35 000,00. Część zapłacona gotówką 6000,00
Czy amortyzację będę mogła zaliczać do KUP?
Proporcjonalnie, tylko od kwoty zapłaconej przelewem. Amortyzacja od części zapłaconej gotówką będzie NKUP.
Kom 1 dlaczego?
Przecież w sumie gotówką nie zapłaciła ponad 15000 a mniej...
Czy przepis dotyczy tylko zakupu śr.trwałych?
Co z tymi płatnościami gotówką ?
Mamy takich kontrahentów, gdzie np. kupuję gaz techniczny do produkcji i płacę zawsze gotówką ( małe kwoty), ale są to systematyczne zakupy, kilka razy w m-cu.
Kurcze myślałam, że to się nie liczy...choć nie miałam takich przykładów jeszcze i nie przyglądałam sie temu
Kom 3 -- kupujesz gaz techniczny kilka razy w mcu, - każdą transakcję rozpatrujesz oddzielnie.
Kom. 2 żeby całość mogła zaliczyć do kosztów podatkowych, to musi całość zapłacić przelewem, skoro część płaci gotówką to tej części nie może zaliczyć do KUP. Tutaj jest jedna transakcja, która opiewa na kwotę 35 000 zł.
Kom. 3 a dla mnie to jest jedna transakcja. Ten sam gaz, ten sam kontrahent. Raczej nie masz osobnej umowy do każdej transakcji. Nie rzuciła mi się jeszcze w oczy od stycznia (kiedy to byłam na szkoleniu m.in. w tym temacie), żeby była wydana jakaś korzystniejsza interpretacja w tym kierunku. Jak ktoś takową ma to jestem otwarta na przekonanie mnie, że jest inaczej :)
Spotkałam się z opinią że nawet niewielka wpłata gotówkowa do faktury powyżej 15000,00 zł powoduje że nie mogę w całości zaliczać do kosztów.
To chyba niemożliwe?
Ale od kogo była ta faktura?bo tylko te limity dotyczą przedsiębiorców, jeżeli zakup od os.fizycznej to można gotówka całośc tak to zrozumiałam ten przepis o swobodzie działalności gospod.
Kom. 8 niestety to prawda, tą część zapłaconą gotówką nie możesz wliczyć do KUP
Kom. 9 to też prawda
Limit obowiązuje w transakcjach pomiędzy przedsiębiorstwami.
Dziękuję
Doczytałam, jak nawet część gotówką a część przelewem ale transakcja dana na pona 15000 całość NKUP>

a więc amortyzować można czy nie ? skoro nKUP
Kom. 13 a gdzie Ty doczytałaś, że całość w takim przypadku NKUP?

http://www.rp.pl/Podatek-dochodowy/310259984-Trzeba-pilnowac-limitow-przy-zaplacie-gotowka.html#ap-2
Http://grantthornton.pl/publikacja/zaplaciles-czesciowo-gotowka-i-przelewem-za-transakcje-powyzej-15000-zl/
Tu na przykład...i właśię sie zastanwaiam
Art. 22p. 1. Podatnicy prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą nie zaliczają do kosztów uzyskania przychodów kosztu w tej części, w jakiej płatność dotycząca transakcji określonej w art. 22 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2016 r. poz. 1829 i 1948) została dokonana bez pośrednictwa rachunku płatniczego.

http://www.przepisy.gofin.pl/przepisyno,700,127291,0,0,20170101,2,0.html
Amortyzacja od tej cześci, która została zapłacona gotówka jest nkup, kup tylko to, co zapłacono przelewem
Oki czyli kup to co przelewem i koniec. Skąd takie interpretacje....w necie
Tu żadnych interpretacji nie trzeba, przepis z kom 17 jest jasny :}
Kom.7

... a dla mnie to jest jedna transakcja. Ten sam gaz, ten sam kontrahent. Raczej nie masz osobnej umowy do każdej transakcji.

jaka jedna transakcja? / co z tego że zakupi ten sam gaz i od tego samego kontrahenta

gaz w butli sie kończy - zamawiam kolejna butlę i place gotowką = odrebna transakcja
umowa na dowóz/dostawę nie jest potrzebna
> jak w kom. 7. Nie potrzebujesz zawierać wcześniej żadnej umowy, żeby coś kupić. Idę rano do sklepu kupić pączka, a drugiego kupuję po południu - to mam jedną transakcję czy dwie? Przecież każdy ten zakup to osobna transakcja :)
Poproszę interpretacje. Wasze ostatnie komentarze nie mają poparcia w przepisach. Gdyby to było takie oczywiste i proste dzielenie na jednolite transakcje, to jaki sens miałyby te restrykcje. Po coś ten przepis wprowadzono.
Doradca na szkoleniu dywagował, czy zakup paliwa ciągle na tej samej stacji lub od tego samego dostawcy jest jednolitą transakcją, więc tym bardziej te butle gazu. Dla mnie ma to sens i nie będę kogoś tutaj wprowadzać w błąd, radzę podejść do tego tematu ostrożnie.
ARCHIWALNY TEMAT FORUM
Limit 15 tys., defin. transakcji - wyjaśnienia MF [1075209]
Https://www.biznes.gov.pl/przedsiebiorcy/biznes-w-polsce/zakladam-firme/rachunek-bankowy-przedsiebiorcy-wpisanego-do-ceidg/limit-transakcji-gotowkowych-w-praktyce
23> jest jednolitą transakcją,- ale przepis nie mówi wcale o "jednolitej" transakcji, tylko o "jednorazowej wartości" trans., a to nie są tożsame pojęcia.

Art. 22. 1. Dokonywanie lub przyjmowanie płatności związanych z wykonywaną działalnością gospodarczą następuje za pośrednictwem rachunku płatniczego przedsiębiorcy, w każdym przypadku gdy:

1) stroną transakcji, z której wynika płatność, jest inny przedsiębiorca oraz

2) jednorazowa wartość transakcji, bez względu na liczbę wynikających z niej płatności, przekracza równowartość 15.000 zł, przy czym transakcje w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień dokonania transakcji.
Dziękuję Ell za linki.
kom. 24 już kiedyś mi podawałaś - przejrzałam wszystkie
kom. 25 zdanie z tej strony:
"Musisz pamiętać, że nie ma jednoznacznej definicji tego czym jest transakcja, czy i z jakiego okresu płatności powinny być sumowane. Sądy wykluczają możliwość sztucznego dzielenia transakcji aby ominąć przepisy dotyczące limitu obrotu gotówkowego, natomiast każdy przypadek jest oceniany indywidualnie."

I tego, że każdy przypadek jest oceniany indywidualnie się trzymajmy :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.