Do 30 czerwca 2025 r. przedsiębiorca MŚP uprawniony do rozliczeń za energię elektryczną po cenie maksymalnej w okresie od 1 lipca 2024 r. do 31 grudnia 2024 r., składa do sprzedawcy energii informację o pomocy.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Identyfikator dokumentu na UPO inny niz na dokumencie wysyłanym

Identyfikator dokumentu na UPO (numer ) mam inny niz na dokumencie wysyłanym może tak być ?
Tak porównuje i np
wysyłka VAT7 za 01/2017 przez program mf :
numer dokumentu na górze w wydrukowanej deklarcji VAt 7 jest taki sam jak identyfikator w części B UPO

ale już za 02/207 jest inny
moga te numery się różnić ?
Widocznie na UPO był kod-302/Dokument wstępnie przetworzony ( ma swój numer)

czyli:
... dokument przeszedł weryfikację formalną i oczekuje na ponowną weryfikację z listą CRL (unieważnionych certyfikatów). Podobnie jak w przypadku komunikatu 301 należy przeczekać aż proces zostanie zakończony...

- po ponownym wysłaniu a proces nie został zakończony na deklaracji pojawi się inny nr UPO
Jeżeli już jest możliwość pobrania UPO zaraz po wysyłce , to może oznaczać ,że nie dotarł prawidłowy dokument ?

nie rozumiem - jeżeli proces weryfikacji nie został zakończony , to można pobrać UPO ?

jak teraz sprawdzić te numery i je przyporządkować ? tzn. z UPO i z nr deklaracji ?
Nie widze na UPO ani kodu 302 ani innego ....
Na UPO nie ma kodów, niejasno napisałam nr w UPO dotyczy pierwszej wysyłki czyli z oryginału dokumentu,

podam na przykładzie wysłanej deklaracji 2x z programu księgowego

- miałam kod wysyłki 302 - czyli "czekać" ( kom.2 ) i nr na deklaracji vat-7 był = ... 5ba....

- wysłałam jeszcze raz (niepotrzebnie) i na deklaracji po wysyłce mam już inny nr = ....a0d...

oraz taką informację,
** jest kod 200 i ""przesłałeś DUPLIKAT, pobrane UPO dotyczy ORYGINAŁU" dokumentu. Przetwarzanie dokumentu zakończone poprawnie, pobierz UPO."""

- no i pobrałam - a pobrane UPO ma nr ... 5ba.... a dekl. ....a0d...

- więc na deklaracji vat-7 masz z pewnością nr ref. po PONOWNEJ wysyłce
A czy ten nr na deklaracja za styczeń nie jest przypadkiem taki sam jak za luty?

bo jesli bierzesz deklrację z poprzedniego miesiąca i wypełniasz bieżącą nadpisując dane na tej z poprzedniego i zapiszesz i wydrukujesz przed wysyłką to nadal na deklaracji jest poprzedni numer

dopiero po wysyłce i zakończeniu całego procesu przyciskiem "zakończ" w ostatnim kroku pole nr 2 wypełnia się aktualnym nuemrem
Do kom.6

- pytający pisze , że wysyła ze strony MF, więc raczej nie ma takiej możliwości jak w programach księgowych
Kom.5
tak dokładnie było

dowiedziałam się od osoby która wysyłała , że "chyba wysłała 2 razy "

i nie powiedziała mi ta osoba ,że takie info było , tylko ja szukam kolejny raz żeby przyporządkować deklaracje z UPO , bo co wzięłam się za to to nie mogłam dojść dlaczego tak jest i odkładałam

zastanawia mnie tylko fakt ,że po pierwszej wysyłce nie mam wydrukowanej deklaracji "oryginału" z tym pierwszym numerem - pewnie nie zapisała ta osoba i nie możliwości wydrukowania tej pierwszej deklaracji ?

kom.6 - Beciu- nie też nie wiedziałam ,że może tak być
Zapoznaj się z art. : "Zgubiłem UPO. Jak sprawdzić czy druk PIT wysłany elektronicznie dotarł do US "

http://www.pit.pl/zgubilem-upo-jak-sprawdzic-czy-druk-pit-wyslany-elektronicznie-dotarl-do-us-14583/

jak nie masz deklaracji to masz nr w UPO - w pierwszej pozycji "identyfikator dokumentu"
Przydatny artykuł

czyli można sprawdzić
Bardzo dziękuje WAM za pomoc
A dopytam jeszcze o program MKRZ
Spróbuj, ja nie miałam potrzeby sprawdzania
Pytaj
Wysyłam deklaracje VAT 7 z programu MKRZ

nie wysyłam JPK

znalazłam pomyłkę groszowa w rejestrach zakupu za mc 04/2017

czy mogę poprawić w rejestrach ?

rozumiem ,ze jeżeli suma z rejestru VAT już wysłanego będzie się różniła z przesłaną deklaracją VAT 7 , to muszę zrobić tylko korektę ?

nie można już zaktualizować tej wysłanej deklaracji ,żeby widzieć czy jest różnica w stosunku do już wysłanej deklaracji ?

a może trzeba zaznaczyć jako korekta deklaracji i dopiero aktualizować ?
albo w odwrotnej kolejności ?

czyli jak zrobić korektę do już wysłanej deklaracji ? jaka kolejność ?
Jeżeli jest różnica groszowa ( jak to różnica ?? ) to sprawdź z jakiego powodu, ponieważ deklaracja vat tworzy się na podstawie rejestrów
Do kom.7
ja nie wiem jakie są kroki w programach księgowych
z żadnego nie korzystam

ten ostatni krok o którym piszę to w AdobeRedaerze
czy podczas wypełniania i wisyłki w przegldarce czy bezpośrednio z AdobeRedera jest tak samo

Rozszzerzone >> Edeklaracje >> Podpisz i wyślij

po wybraniu tejgo polecenia jest do przejścia 6 kroków

dopiero w ostatnim po wciśnięciu "zakończ" następuje wpisanie numeru referencyjnego do poz.2 w deklracji
Winno być = jaka to różnica ??? - piszesz że groszowa

w deklaracji vat i tak masz zaokrąglenia do zł,

Podstawowe pytanie, piszesz : " Wysyłam deklaracje VAT 7 z programu MKRZ ?

- czy korzystasz z programu Małej księgowości Rzecz..... ???

to podam Ci jak wysyłać deklaracje
Tak,różnica groszowa , ale z zaokrąglenia wg moich wyliczeń wynika ,że w deklaracji różnica w podatku 1 zł

tak. deklaracja wysłana z programu MKRZ
w poprzednich miesiącach byłą papierowa

samą wysyłkę umiem juz zrobić z programu , chodzi mi o korektę tzn

jak poprawię w rejestrach i dam aktualizuj już wysłaną deklarację VAT & , to czy wtedy jeżeli będzie różnica program zaznaczy mi ją jako korektę ?

boję się spróbować sama robić na własna rękę
Za moment,
Jak zrobisz aktualizację deklaracji vat-7 to będziesz musiała wysłać ją jeszcze raz - jako korektę, ZAZNACZAJĄC na deklaracji KOREKTA
Chciałam najpierw zrobić aktualizacje i sprawdzić czy faktycznie wyjdzie mi różnica
i jeżeli będzie różnica to program pokazuje nowe dane w deklaracji w trybie korekty , a pierwotną zachowuje bez zmian razem z numer referencyjnym ?

ale pierwotna wersja deklaracji będzie po aktualizacji deklaracji nie zmieniona ?
Nie robiłam korekty, ale zawsze po aktualizacji masz nowe zapisy

* pierwotna będzie widoczna w wysłanych "zestawienie e-deklaracje - > obejrzyj formularz
Do kom. 23
* z numerem referencyjnym
Kom.23
no tak
z zestawień z edeklaracji korekta jej nie usunie
Jak sama nie usuniesz to są w zestawieniu wszystkie wysłane deklaracje
I zawsze po wysyłce nalezy sprawdzać w Zestawieniach KOD wysyłki
No teraz trochę pojęłam

za cierpliwość i wszystkie wskazówki serdecznie WAM dziekuje
Nie ma za co
:)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.