ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Liczba osób na DRA jako ubezpieczonych

Jak w temacie. Wg mnie nie liczy się osoby, która ma cały miesiąc zasiłek chorobowy, czy rehabilitacyjny, dobrze myślę? Bo wychodzi na to, że mój program albo wlicza tę osobę do liczby ubezpieczonych, albo dolicza do liczby ubezpieczonych osobę na zasiłku ojcowskim. Proszę o komentarze.
JESZCZE DODAM, ŻE jeżeli w Płatniku usunę liczbe osób i dam "wylicz" to Płatnik wylicza o 1-ą osobe mniej.
Według mnie ubezpieczonym, wykazywanym na DRA- jest także ten przebywający na zasiłku chorobowym
NO to dlaczego "PŁATNIK" - mam na myśli program do przekazywania dokumentów do ZUS go nie liczy?
A wykazujesz go na RSA ?
A nie masz kogoś z kodem 300000 ?
TAK OSOBA TA JEST WYKAZANa na RSA, zaraz zobaczę ten kod "30"
NIE MAM NIKOGO Z KODEM "30",
Jeszcze dodam, że na RCA nie wykazuję tej osoby, ponieważ wyplata jest w tym samym miesiącu kalendarzowym.
A czemu ma Ci nie liczyć osoby na ojcowskim ?
Do komentarza 9, oczywiście ma liczyć tylko jeden raz, a raporty są dwa, nieprecyzyjne się wyraziłam
Na deklaracji rozliczeniowej ZUS DRA w bloku III pole 01. Liczba ubezpieczonych, nie uwzględnia się osób przebywających cały miesiąc na urlopie bezpłatnym, przebywających cały miesiąc na urlopie wychowawczym oraz osób, którym wypłacono wynagrodzenie po ustaniu stosunku pracy z kodem tytułu ubezpieczenia "3000xx".
Masz kogoś na urlopach bezpłatnych/wychowawczych
Nie, tylko na świadczeniu rehabilitacyjnym
Jesteś pewna, że źle oblicza
ja co m-c sprawdzam u siebie i liczy ok
Jaki masz stan osób w RCA z kodem 0110XX
Z archiwum DarekD:
W liczbie ubezpieczonych uwzględnia się wszystkich za których zostały złożone jakiekolwiek z raportów RCA,RZA,RSA czyli:
- pobierających zasiłek chorobowy (czy z zakładu czy z ZUS-obojętnie)
- pobierające wynargodzenie chorobowe
- tych co są na zwolnieniu lekarskim ale oczekujących na prawo do zasiłku
- na macierzyńskich jeśli ten macierzyński wypłaca pracodawca, jeśli nie wypłaca nie ujmuje się
- na wychowawczych jeśli przez cały miesiąc były na tym wychowawczym

nie uwględnia się:
- na macierzyśkich jeśli wypłaca ZUS
- na urlopach bezpłatnych
- tych w wojsku lub w zastępczej służbie ( jeśli taki stan był przez cały miesiąc
Tzn. zaraz ja nie mówię, że źle oblicza, ja twierdzę, że po prostu o jedną osobę mniej liczy płatnik ZUS, niż mój program płacowy. Jakoś do tej pory się nad tym nie zastanawiałam, a teraz zaczęłam i mam wątpliwości jak powinno być. Już liczę: na umowę o pracę mam 31 osób, na umowę zlecenie 5 osób, ale w RCA mam 36 osób, a mój program płacowy policzył 36 w DRA, i nie wiem jak powinno być prawidłowo. Tak jak napisałam 1-a osoba ma tylko RSA za cały miesiąc.
Zasiłki wypłacane są przez zakład pracy.
A świadczenie rahabilitacyjne wypłacane przez zakład pracy?
św. reh to kontynuacja zasiłku
No w tych okolicznościach muszę zadzwonić do ZUS, bo nie rozumiem o co tutaj chodzi????????????????? Jak rozumiem wszyscy zgodnie twierdzicie, że osoba na śwuiadczeniu rehabilitacyjnym powinna być wliczona do osób ubezpieczonych, to moje pytanie brzmii to dlaczego u mnie Płatnik ZUS tej osoby nie uwzględnia???????????????????
BeaEl otóż nie wiem jak Ty weryfikujesz, ale gdy zrobisz tak jak ja, czyli usuniesz z DRA liczbę ubezpieczonych, i dasz wylicz w PŁATNIKU ZUS, to po prostu "O ZGROZO" będziesz mieć wyliczoną liczbę ubezpieczonych źle, to dla mnie jakaś masakra. Przyznaję, że nigdy się nad tym nie zastanawiałam, myślałm że to sensowny program, a to po prostu badziewie, które należy sprawdzać. Przed chwilą skontaktowałam się z ZUS, i tutaj taki "niusik".
Niusik jaki?
Ano taki, że PŁATNIK ZUS liczy źle
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.