ARCHIWALNY TEMAT FORUM

GUS - czy muszę to wypełniać

Ciągle wydzwaniają i coś chcą. Obsługuję klika podmiotów.
Mam wrażenie, że się na mnie uwzięli. Nie wyrabiam się czasowo z us i zus, a tu jeszcze oni.

Pani z GUS chciała dane z bilansu i rzis za 2016 - mówię, że zrobię do końca marca, bo taki mam termin, zgodnie z ustawą o rachunkowości. Nie, ma być teraz, bo ONI mają inne terminy!! Oszaleję!

Co mi grozi za niewysłanie sprawozdań?
Jak ich spławić?
No niestety mam to samo!

Na dodatek szefowa w KRS dopisała tyle PKD (na wypadek gdyby skorzystała), że teraz mi już chyba wszystkie sprawozdania jak leci wysyłają!

Kary jeszcze nie nałożyli i nie słyszałam żeby komuś nałożyli....
Nie spławisz, non stop będą przysyłać przypominajki i przedłuzać termin, i straszyc karami, a byc może z czasem groźby staną sie karą finansową. :(
Spławiać nie wolno! Ale za to możesz za każdym razem mówić "oczywiście, jutro to przygotuję i wyślę" a potem czekac na kolejny telefon, podczas którego powiesz "bardzo przepraszam ale z przyczyn niezależnych ode mnie nie udało mi się sporządzić tego w terminie, postaram się wysłać to pani jutro"

I tak w kółko ;) bylebyś ich nie spławiła
Co do sławetnego Z-12 ---- w tym roku znów mnie wylosowali.

Jak pierwszy raz był z tym bum....większość tutaj dostępnych w tym ja - zbuntowałyśmy się, nie wiem kto jak dotrzymał słowa, ale ja im wtedy tego nie wysłałam. Nie dzwonili. Zapomnieli.

W tym roku to samo i nie zamierzam wysyłać....kto ma na takie coś czas, skoro programy jeszcze nie są z tym zsynchronizowane by ściągnąć dane.
Nie ma żadnych kar finansowych za nie wysłanie danych do GUS. Podpieraja sie ustawami, ale nie wynikają z tego kar dla przedsiębiorstw.
Czy znacie kogoś kto zapłacił?
Ja nie, na nas też niczego nie nałożyli.
Z-12 to jakaś porażka, spędziłam nad tym bite 3 dni... :(
Ja nie zamierzam
Mam ten sam problem - kilkanaście podmiotów x kilka sprawozdań dla każdego; mam wrażenie że jak zacznie się robić sprawozdania - to w nagrodę tylko można dostać kolejne; wystosowałam pismo do GUS z prośba o zwolnienie z sprawozdań w jednej z firm - gdzie były chyba wszystkie możliwe do robienia sprawozdania - niestety odpowiedz bardzo długa i nudna - na końcu : nie , nie można nie robić sprawozdań; nic to, że doba ma tylko 24 godziny a ja jestem sama - mam robić i koniec kropka ...
No a ja dodam, że na mnie to się już totalnie uwzięli chyba wszystkie sprawozdania, które mają to trafiają do mnie do zrobienia zapewne w ramach wyróżnienia. Bzdety i tyle, po co Ci ludzie siedzą w tych Urzędach statystycznych skoro wszystkie sprawozdania należy zrobić elektronicznie, a najbardziej "uwielbiam" tę wielką bzdurę z liczeniem czasu na przygotowanie danych, oraz czasu wprowadzania danych- a czemu to ten wspaniały program czy jak go zwał sam sobie nie liczy?
Ja nie wpisuję czasu, ignoruję ten komunikat od momentu, gdy po wpisaniu mojego czasu otrzymałam informację, że nie nie mieszczę się w przedziale czasowym dla tego sprawozdania; mnie nie mieści się w głowie to, że otrzymuję pytanie o czas, a potem dostaję po "łapkach" że za wolno; dlatego na znak protestu nie wpisuję, skoro ktoś już określił przedział czasowy, więc wie lepiej :)
A może by tak wpisywać w ten "czas" np 10 000 godzin....i tak wszyscy ? :))))
Kom. 12 - tak, w akcie złości też próbowałam - wpisywałam liczbę największa jaką mogłam wpisać, ale obecnie pozostawiam miejsce puste, ignoruję komunikaty - nie będę robić "sprawozdania" z czasu robienia "sprawozdania"
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.