ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Zatrudnienie ukraińca jak liczyć 183 dni na przełomie roku

Zatrudniamy Ukraińca na umowę zlecenie, jak liczyć 183 dni , jeśli zatrudniliśmy go w kwietniu 2016, to czy teraz od 1/2017 od nowa liczyć 183 dni ?
Nie, liczysz jeśli jest ciągłość ZLA - całość i 182 dni.
Za osobę mającą miejsce zamieszkania w Polsce uważa się osobę fizyczną, która posiada tu centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) albo przebywa w naszym kraju dłużej niż 183 dni w roku podatkowym!!!
Ale liczysz może do ustalenia rezydencji? :)
Tak, rok podatkowy bierze się pod uwagę
A przepraszam, ja zrozumiałam że o zasiłek chorobowy chodzi
Wysyła się takiego Ukraińca do urzędu skarbowego, gdzie składa NIP7 i kadry nie mają problemu ;)
Liczy się kalendarzowo a nie podatkowo
Tzn rok podatkowy przy osobie fizycznej=rok kalendarzowy:)
31.12. danego roku przecina wszystko i od 01.01. następnego na nowo
2016 - 183 dni
2017 - 183 dni
Czyli od 1/2017 mam na nowo zastosować podatek 20% zryczałtowany? mimo że w grudniu miała ona liczony podatek 18% bo przekroczyła 183 dni pobytu w 2016 roku
Nie ok, 183 dla roku podatkowego... ktoś mnie w błąd wprowadził ale już sobie to wyjaśniłam ;)
A jednak jest powód dlaczego tak mi powiedziano... poszukałam więcej i oto co znalazłam:

http://www.epodatnik.pl/poradniki-podatkowe/txt.php?kat=112-dochody-zagraniczne&txt=712-rezydencja-podatkowa
Według mnie jak oświadczy np. 01.01. nowego roku, że nadal centrum życiowych interesów jest w Polsce to można 18% stosować, nie wracać do 20%
Centrum interesów a miejsce zamieszkania to dwa różne warunki do spełnienia rezydencji podatkowej. Jak uznaje, że interesy życiowe ma tu od pierwszego dnia pobytu to nie ważne, że będzie przebywał tu krócej niż te 183 dni
I ten nip7 to własnie takie oświadczenie, idzie do urzędu składa druczek, urząd nadaje mu nip i staje się rezydentem
No tak, ale tak przy okazji powiem, przy etacie NIP-7 się składa mimo tego, że się oświadcza, że centrum życiowe jest na Ukrainie:) i NIP też wtedy nadają ale statut nierezydenta:)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.