30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Dezycja ZUS odnośnie zwrotu kwoty

Witam,

dzisiaj otrzymałem decyzję ZUS odnośnie zwrotu, według nich, nienależnie pobranych składek. rzeczywiście pobrałem około 25 tys zł (tyle otrzymywałem na konto), a ZUS żąda 28 tys zł (oprócz odsetek). Moje pytanie jest jak to jest możliwe że żąda 13 tys więcej niż otrzymałem? Oczywiście od decyzji ZUS poprzednich się już odwołałem, ale co w przypadku gdybym przegrał sprawę? ZUS również naliczył sobie odsetki, ale jest podkreślone ze powinny być w momencie gdy decyzja się uprawomocni. To jak to jest z tymi odsetkami?
Przepraszam źle wpisałem drugą kwotę. ZUS żąda ode mnie 38 tys, zamiast 25 tys.
Co to za składki pobrane z ZUS, jeśli można wiedzieć ?
Tak, za zwolnienie lekarskie (ciążowe) plus macierzyński
Coś duże te odsetki.. ZUS przyznał zasiłek i teraz każe oddawać??
Kom. 3 - czy na pewno masz na myśli składki ?
No taką dostałem informację listowną od ZUS. każe zwrócić 38 tys bez odsetek (odsestki dodatkowe 5 tys), przy czym na moje konto przez cały okres ciąży wpłynęło 25 tys (zwolnienie lekarskie + macierzyński). Więc moje pytanie skąd się wzięło 13 tys więcej?
... otrzymałem decyzję ZUS odnośnie zwrotu, według nich, nienależnie pobranych składek...

przecież ZUS żada od ciebie zwrotu (wg ZUSu) niesłusznie otrzymanego zasiłku chorobowego/macierzyńskiego - a nie składek jako takich

jezeli sprawa odwoławcza jest w Sądzie to czekaj na werdykt Sądu

mozesz napisac do ZUSu żeby ci dokładnie podali co składa sie na kwote przez nich podaną którą chca do zwrotu
Ksoko - byłeś w ciąży?

pytam tak z ciekawości, bo to trochę dziwne...
Jak wyliczyłem wszystko to wychodzi że ZUS żąda kwoty brutto 38 tys a nie netto 25 tys (która wpływała na moje konto). to rozumiem że jak przegram sprawę w sądzie to mam zwrócić kwotę brutto? jak to jest możliwe skoro na konto przelali mi znacznie mniej... (piszę w imieniu żony, która urodziła drugie dziecko tydzień temu, stąd też przy czasownikach rodzaj męski).
Dlaczego ZUS zakwestionował wypłatę zasiłku i macierzyńskiego?
przy pierwszym dziecku tez były problemy?
Nie mam do czynienie z takimi sprawami

ale zdaje mi się, że do chcą brutto - bo taki zasiłek został przyznany i taka kwota zeszłą z konta ZUS - przy czym w dwóch przelewach - żona dostała kwotę pomniejszoną o podatek a podatek dostał US

czyli ZUS-woi zwracacie 38 tys. a nadpłaconą zaliczkę trzeba odzyskać od US...
Właśnie ZUS chce zwrot za pierwsze dziecko... za drugie nic nam nie wypłacili. Zona od trzech lat zatrudniona u tego samego pracodawcy...

@Beciazz, czyli rozumiem ze bede musial przelac ZUS'owi te 38 tys a reszte odebrać od US? pewnie za pomocą PIT'a? nie ma opcji żeby przelać im kwoty netto?
Zdaje mi się, że niestety nie da się zwrócić im netto:(
odsetki też od całej kwoty

ale to był zasiłek z etatu? 3 lata zatrudniona i każą zwracać zasiłek? Co tam "zakombinowaliście"?
"Oczywiście od decyzji ZUS poprzednich się już odwołałem," - a o czym tu piszesz ?
Jak dla mnie dość wybiórczo i niezbyt jasno przedstawiasz tu waszą sprawę.
Choćby pisząc o składkach, a w rzeczywistości chodzi o zasiłki.
"Oczywiście od decyzji ZUS poprzednich się już odwołałem" na każdy ich list zostało napisane odwołanie - ZUS najpierw wysyła decyzje odnośnie tego że stwierdza, że zatrudnienie było fikcyjne a miesiąc później informacje o zwrocie kosztów jakie wypłacił za zwolnienia/zasiłki. Wszystkie okresy na zwolnieniach osobno przychodzą listownie z odmową wypłaty środków. Sytuacja była taka, że żona zaszła w ciąże, poszła na L4, później po porodzie zasiłek macierzyński i nie było problemów żadnych. Wróciła do pracy na dwa miesiące i znowu zaszła w ciążę. Za pierwszą ciąże wszystkie świadczenia od ZUS otrzymaliśmy natomiast w przypadku drugiej już nie dostaliśmy nic, a mało tego podważyli również pierwszą ciąże. Ot cała sprawa.

Czy US zwróci całość podatku (różnicę kwoty brutto/netto), czyli w naszym przypadku te 13 tys zł?
Odwołaliscie sie juz do Sądu pracy?

póki co - nic nie zwracaj - jezeli nie ma ostatecznej dec. sądu

tak z ciekawości - od kiedy zona zaczęła pracować i kiedy poszła na L-4?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.