ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Pkd a ryczałt

Witam.
Problem Mój polega na tym iż 4.01.2015 założyłem działalność gospodarczą przy pomocy urzędu pracy, pani która nas szkoliła doradzał mi w wyborze pkd i sposobu opodatkowania. Około 2 tyg temu czyli po niespełna 2 latach prowadzenia działalności dostałem telefon że mam pkd które kooliduje w opodatkowaniu ryczałtowy i mam zwrócić różnicę między podatkami, obecnym a poprawnym na który mam prześć od daty założenia działalności.
Nie wiem jak teraz wybrnąć z tej sytuacji, przecież ktoś mój wniosek przyjmował i weryfikował ,a po 2 latach im się przypomniało ze jest źle i muszę płacić,
Dodam jeszcze kody pkd,
96.09.Z
02.40.z

Może ją dobry ludzik coś doradzi. Pozdrawiam.
To, że jakieś PKD masz wpisane nie oznacza, że wykonujesz tę dział. Dopiero wykonywanie konkretnego rodzaju dział. a nie samo wpisanie PKD może powodować utratę prawa do ryczałtu.
Z ryczałtu wyklucza Cię (wg PKWiU):
96.09.1 Pozostałe usługi indywidualne, gdzie indziej niesklasyfikowane
ex 02.40.10 Usługi związane z leśnictwem
dotyczy wyłącznie:
- doradztwa w zakresie zarządzania lasem

Napisz dokładnie na czym polega Twoja działalność (czym się zajmujesz).

W urzędzie miasta nikt nie weryfikuje czy prawidłowo wybrałeś sposób opodatkowania oraz jaką faktycznie będziesz prowadził dział. gosp. Niestety to Twój obowiązek, aby sprawdzić, czy wybrałeś prawidłową formę opodatkowania.
Jakie usługi swiadczysz w ramach swojej DG?
Korekcę racic u bydła mlecznego. Czyli pielęgnacja i leczenie schorzeń racic.
Z tego co się dowiedziałem powinienem mieś jeszcze dopisany kod
01.62.z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gosp.
To są usługi weterynaryjne? / jesteś weterynarzem?
To nie są usługi weterynaryjne / nie jestem weterynarzem.
No ale co te usługi mają wspólnego z PKD jaki masz obecnie wpisany?
Jak rozumiem dostałeś dotację z PUP? Na jaką działalność była ona przeznaczona?
Kody które mam wpisane to
96.09.Z
02.40.z
Kody te doradziła mi Pani która nas szkoliła z PUP-u
Tak dotacja z PUP.
Przeznaczone na działalność Korekcji racic i usług leśnych.

Przy okazji dzięki za zainteresowanie i chęci.
Skoro wykonujesz usługi pod PKD 01.62 to te usługi nie są wykluczone z ryczałtu
masz to PKD podane w CEIDG?
Kom.8

Czyli w CEIDG nie masz wpisanego prawidłowego PKD
teraz musisz w US wyjaśnić jakie faktycznie usługi swiadczysz i dopisać to odpowiednie PKD w CEIDG
Jeżeli chodzi o usługi leśne to są wyłączone tylko jak widać powyżej: doradztwo w zakresie zarządzania lasem, no a takich jak rozumiem nie świadczysz.
Jeżeli nie świadczysz też usług PKWiU 96.09.1, ale w to miejsce są usługi 01.62.10.0 - Usługi wspomagające chów i hodowlę zwierząt gospodarskich, to dokonaj odpowiednich zmian w CEIDG i złóż wyjaśnienia w US.
W takim wypadku mogłeś i możesz nadal być opodatkowany ryczałtowo.
Rozumiem i wydaje mi się że Panowie macie rację.

Czyli po kolei muszę wyjaśnić to w US. Dopisać kod
01.62.10.0 - Usługi wspomagające chów i hodowlę zwierząt gospodarskich.

Jakie są kary za to że nie miałem wpisanego odpowiedniego kodu PKD?
Ja nie pan
Nie ma kar
Powiedz w US ze swiadczysz wyłącznie usługi z 01.62 a kody podane do tej pory w CEIDG podano blednie / ktoś cię zle poinformował podczas zakładania DG
Załatwiłem w US tak jak proponowaliście i udało się. Dzięki Panowie za pomoc.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki, dobrze że tacy ludzie jak wy jeszcze istnieją.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.