30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

ZWUA korekta

Pracownik został zbyt wcześnie wyrejestrowany z ubezpieczeń. Czy ZWUA w trybie korekty z prawidłową data wyrejestrowania powinnam zrobić, czy inaczej?
Zglaszasz go z dniem wyrejestrowania (ZUA) i ponownie ZWUA z prawidłowa data wyrejestrowania
A kiedy ZWUA robi się w trybie korekty ?
Właśnie m. in. w takim wypadku.
Cytuję:
Gdy korekta dotyczy daty bądź przyczyny wyrejestrowania płatnik składek przekazuje do ZUS formularz wyrejestrowujący (ZWUA) w trybie korekty, podając w pozostałych blokach tego dokumentu wszystkie prawidłowe dane.
Kom.3

no - nie wiem
mnie ZUS kazał złozyc ZUA i później poprawnie wyrejestrowac
Z poradnika ZUS

"W przypadku korekty danych zawartych w bloku IV dokumentu wyrejestrowania z ubezpieczeń
ZUS ZWUA:
jeśli korekta dotyczy daty wyrejestrowania z ubezpieczeń czy kodu przyczyny wyrejestrowania
? złóż dokument ZUS ZWUA w trybie korekty, tzn. wpisz "X" w polu 02 bloku I "Dane
organizacyjne", a następnie podaj wszystkie prawidłowe dane w pozostałych blokach."
Niby tak, ale robię korekty od lat i za każdym razem tak jak Repetek. I jest dobrze. I zgadzam się, że ZUS tak każe. A pracuję w firmie, która zatrudnia prawie 30 tysięcy ludzi i jest tych korekt u nas. Popieram Repetka. Ty, bardziej, że teraz są konta ubezpieczonych w Płatniku i widać objęcia ubezpieczeniami poprzez zarejestrowania i wyrejestrowania. A w trybie korekty jak napisałaś, należy zrobić np. gdy kod przyczyny wyrejestrowania jest błędny.
Też doczytałam to co w kom.5 - ale zrobiłam "jak ZUS kazał"

trafiła sie jedna błedna więc nie problem
Podałam co pisza w poradniku

ja nie mam dużej liczby ubezpieczonych "pod sobą"

nie przypominam sobie nawet czy poprawiałam kiedyś ZWUA

a znając specyfikę Płatnika, szczególnie obecnie, to popieram wersję z zarejestrowaniem i wyrejestrowaniem ponownie (jak w kom.1)

tu byłą data wyrejestrowania wcześniejsza niz powinna

zastanawiam się jednak co zrobić gdyby w ZWUA była data późniejsza niż prawidłowa?
A u nas jest dużo błędnych bo z różnych działów i robię tak jak Repetek. Nigdy nie robiłam jak w kom. powyżej. I potwierdzam, ZUS tak każe, bo im się tam nie nadpisuje tak jak jest w poradniku. :)
"zastanawiam się jednak co zrobić gdyby w ZWUA była data późniejsza niż prawidłowa?"
To wtedy ZWUA z prawidłową datą wyrejestrowania + ZUA z tym samym dniem co ZWUA które zostało złożone z datą późniejszą/błędną. :)
No widzisz... a poradnik nie taki stary, sprzed roku

a z ciekawości, jak już jest obecny tutaj praktyk - co zrobić jeśli złożyłabym ZWUA np od 01.12 a powinno być od 25.11?
A ktoś z Was próbował składać ZWUA w trybie korekty, że zakładacie, że jest to błędny sposób? No bo jak dla mnie obie wersje są prawidłowe.
Oj, pisałyśmy jednoczesnie
Patrz kom.9
Kina208 pisze, ze "ZUS tak każe, bo im się tam nie nadpisuje tak jak jest w poradniku. :)"

do kom.10 - no tak, logiczne :)
... że zakładacie, że jest to błędny sposób?

ja wcale nie zakładam ze to błedny sposób - podałam tylko sposób w jaki ja zrobiłam korekte po konsultacji z ZUSem / czyli "jak ZUS kazał"
Nie wszystko co Pani w ZUS "każe" jest prawidłowe, nie mówiąc, że zawsze jest to jedyne możliwe rozwiązanie.
Już nie raz się np. spotkałem w ZUS, ze "system" nie pozwala na zwrot nadpłaconych pieniędzy na rachunek bankowy chociaż gdy płatnik się uprał to jakoś zwrot był możliwy.
No ale tak jak piszę oba sposoby są prawidłowe. Chociaż oczywiście możliwe, że system któregoś nie przyjmie. Z reszta tak jak nie raz nie przyjmuje nawet prawidlowego zgloszenia (tak też takie przypadki się przynajmniej zdarzały) :-).
Przydałby się DarekD :)))
W każdym razie moja odpowiedź dot. kom. 2. Po za tym gdyby założyć, że te korekty nie działają to po co opcja korekty ZWUA?
Ponieważ opcja korekty ZWUA na pewno dotyczy błędnie wykazanej przyczyny wyrejestrowania.
Dotyczy obu opcji, a nie tylko jednej.
Z resztą jeżeli tutaj korekta ZWUA by miala nie działać, to czy przy zmianie przyczyny działa? W końcu raczej tego nikt nie sprawdza, bo w końcu przyczyna wyrej. to raczej mało znacząca rzecz.
"Po za tym gdyby założyć, że te korekty nie działają to po co opcja korekty ZWUA?" To odpisałam dlaczego opcja w ogóle korekty ZWUA musi być na pewno. Gdyby nie takie błędy, mogłaby ta opcja korekty nie istnieć, bo korektę wtedy wystarczyłoby robić przez ZUA i ZWUA. Rób jak chcesz swoje korekty. Nikt nikomu niczego nie zabrania.
Po co ta złość?
Grzecznie tylko odpowiedziałem do czego służy korekta ZWUA, no i wyraźnie napisalem, że sposób podany przez Was jest jak najbardziej prawidlowy. Tak więc w czym problem?
Kasandra1 też zrobi jak zechce. Każdy odpowiada za własne dokumenty. Myślałam tylko, że forum jest od tego żeby podpowiadać sprawdzone rozwiązania a nie eksperymentować. :)
Już zdarzało mi się składać ZWUA w trybie korekty. Tak więc z mojej strony jest to sprawdzone rozwiązanie. No, ale Wasz sposób tez jest jak najbardziej prawidłowy.
Przy czym niestety system ZUS ma to do siebie, że nawet sprawdzone rozwiązania się nie raz nie sprawdzają :-).
No a tak jak juz napisałem powyżej odpowiedziałem tylko na pytanie z kom. 2. Moim zdaniem prawidłowo.
Dziękuję serdecznie z tę gorącą dyskusję. Dziękuję z pomoc wszystkim Wam nieocenionym... Pozdrawiam :-)
Jeśli wyrejestrowałaś ze zbyt wczesną datą to robisz ponowne zgłoszenie ZUA a ZWUA, gdy przyjdzie pora. To jest logiczne, bo przecież nie możesz zrobić korekty ZWUA, kiedy stosunek pracy jeszcze trwa i poza tym nie ma jeszcze daty prawdziwego zakończenia pracy. Jeśli zrobiłaś pomyłkę i wyrejestrowałaś z datą zbyt późną w stosunku do prawidłowej, to robisz korektę daty, bo przecież ten pracownik już nie podejmie pracy.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.