Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. rolnik-przedsiębiorca przekazuje do KRUS informację o kwocie podatku dochodowego od przychodów z działalności gospodarczej za 2024 r. Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. powiadomienie ZUS o przychodach z działalności zarobkowej osób na świadczeniu przedemerytalnym. Uwaga: Do 31 maja 2025 r. - przekazanie pierwszej raty odpisów na ZFŚS Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. przedsiębiorca może złożyć do ZUS przez PUE/eZUS wniosek o zwrot nadpłaty składki zdrowotnej za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Obowiązek badań lekarskich dla zleceniobiorcy?

Witam
podobno miała ostatnio miejsce zmiana przepisów która nakłada obowiązek, aby zleceniobiorca przedstawił zaświadczenie lekarskie że jest zdolny do pracy. Podobno to jest uzależnione od tego czy są odprowadzone składki ZUS.

mam zleceniobiorcę (um z dnia 1 wześnia) - składek nie odprowadzam, ponieważ ma etat z wynagrodzeniem powyżej minimanej - czy powinienem zażądać od niego zaświadczenia lekarskiego?
Zleceniodawca nie ma obowiazku kierowania zleceniobiorcy na badania . Możesz go wysłać ale tylko zeby być "krytym" wszystko zależy jaki charakter pracy wykonuje

czy powinienem zażądać od niego zaświadczenia lekarskiego?
Nie , jezeli nie przewiduje tego umowa
"podobno miała ostatnio miejsce zmiana przepisów która nakłada obowiązek, aby zleceniobiorca przedstawił zaświadczenie lekarskie że jest zdolny do pracy." - nie miała miejsca żadna zmiana przepisów w tym zakresie.
Przeczytaj uważnie art. 304[1] kp. To zleceniobiorca ma obowiązek wykonania badań i szkoleń, ale Ty nie musisz tego weryfikować.
Kom 1 - a jakie podstawy prawne do tych dywagacji?
Wskaz w art 304 zapis mówiący o tym ze zleceniobiorca musi wykonać badania
Art ten wskazuje z pracodawca zatrudniający na umowie innej niż o prace - moze uznać iż takie badania sa konieczne i wtedy zleceniobiorca musi je wykonac
Zamiast pisać głupoty powinnas zapoznac sie ze stanowiskiem GIP (GNP/426/4560-364/07/PE

A niby jakie ma ten zleceniobiorca wykonać badania ? sam zadecyduje ?
Zakres badań powinien okreslić ZATRUDNIAJĄCY kimkolwiek jest
"Wskaz w art. 304 zapis mówiący o tym ze zleceniobiorca musi wykonać badania " - chodzi o art. 304[1] panno najmądrzejsza na świecie. Tam jest to wprost napisane.

"Zamiast pisać głupoty powinnas zapoznac sie ze stanowiskiem GIP (GNP/426/4560-364/07/PE" znam, znam, a ty doczytałaś o co tam chodzi???

"Zakres badań powinien okreslić ZATRUDNIAJĄCY kimkolwiek jest" - o ty też mówi art. 304[1] przy czym nie zwala odpowiedzialności na zatrudniającego. Panno najmądrzejsza.
(GNP/426/4560-364/07/PE)
"Jeżeli rodzaj wykonywanej pracy, stopień zagrożeń związanych z warunkami pracy lub przebiegiem procesów jest tak znaczny, że wskazane jest, aby nawet do doraźnego wykonywania tych prac lub przebywania w tych warunkach były dopuszczane wyłącznie osoby fizyczne mające odpowiedni stan zdrowia i przeszkolone w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, to pracodawca lub inny podmiot organizujący pracę M OŻ E wymagać od osoby, z którą zawiera umowę cywilnoprawną (...), poddania się badaniu lekarskiemu lub szkoleniu w zakresie bhp. Wówczas osoba ta ma na podstawie art. 211 K.p. obowiązek odbyć szkolenie i poddać się badaniom lekarskim. (...)"
PYTANIE BYŁO
"aby zleceniobiorca przedstawił zaświadczenie lekarskie że jest zdolny do pracy."

Nie ma takiego obowiązku , dopóki zleceniobiorca go na takie badania nie skieruje

W podanych linkach przeczytaj pytanie , a dowiesz się kto powinien skierować na badania

Nadal twierdze ze dopóki pracodawca (zleceniodawca) nie skieruje zleceniobiorcy na badania to ten ostatni nie musi robić zadnych badań , bo to jakie badania są potrzebne do wykonywania pracy decyduje kierujący na podstawie informacji o wystepowaniu czynników niebezpiecznych na stanowisku pracy
Jedni np.:będą musieli zrobić badania wysokościowe inni tylko badania podstawowe
Jednocześnie art. 211 w związku z art. 3041 K.p. wyjaśnia, że w sytuacji, gdy pracodawca uzna, iż zleceniobiorca powinien odbyć badania lekarskie albo szkolenie bhp, ten ostatni nie może odmówić.

http://www.gofin.pl/prawo-pracy/17,1,101,173700,badania-wstepne-oraz-szkolenie-bhp-dla-zleceniobiorcy.html
Ostatecznie jednak o tym czy szkolenie i (lub) badania profilaktyczne powinny być przeprowadzone decyduje zleceniodawca.

http://www.gofin.pl/prawo-pracy/17,1,101,169343,badania-wstepne-i-szkolenie-bhp-zleceniobiorcy.html

Pracodawca nie ma obowiązku skierowania zleceniobiorcy na badania wstępne.

http://www.vademecumkadrowego.pl/artykul_narzedziowa,482,0,5347,badania-wstepne-zleceniobiorcy.html
"Wskaz w art 304 zapis mówiący o tym ze zleceniobiorca musi wykonać badania"

Fakt to zdanie zle zostało sformułowane , chociaż mnie codziło o to ze SAM Z SIEBIE nie musi robić zadnych badan

Jednak zdanie niżej masz odpowiedz
Nigdzie też nie napisałam ze zleceniobiorca może odmówić badań , jezeli zostanie na takie skierowany
"przy czym nie zwala odpowiedzialności na zatrudniającego."
Zwala
Jak tak cytujemy przepisy
Art. 211. w zwiazku z art 304.1
5) poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym Z L E C O N Y M badaniom lekarskim i stosować się do wskazań lekarskich;
Czyli jak nie skieruje to ponosi odpowiedzialność w razie nieszcześcia
"Nigdzie też nie napisałam ze zleceniobiorca może odmówić badań , jezeli zostanie na takie skierowany" - a tymczasem może, bo zleceniodawca NIE MA PRAWA go kierować na jakiekolwiek badania.
PS. Swoją drogą, strasznie się emocjonujesz.
Wszystko to powinna zawierac umowa
W przypadku "nieszczescia" za brak badań i szkolen odpowiada pracodawca lub przedsiębiorca niebędący pracodawcą
Kontroli PIP w zakresie bhp oraz kontroli legalności zatrudnienia podlegają także przedsiębiorcy niebędący pracodawcami ? na rzecz których pracę świadczą osoby fizyczne, wiec ktoś musi okreslić jakie badania ma zrobić zleceniobiorca , bo jeden zatrudnia kierowce a drugi osobe do czyszcenia dachów ze sniegu w zimie
Mają zrobić takie same badania ?
Mam 20 lat wiec nieraz emocje górą :)
"W przypadku "nieszczęścia" za brak badań i szkoleń odpowiada pracodawca lub przedsiębiorca niebędący pracodawcą" - a otóż nie bo art. 304[1] mówi, co mówi.
"wiec ktoś musi określić jakie badania ma zrobić zleceniobiorca" - i owszem, ale nie ma powodu do rozszerzania zakresu odpowiedzialności

"Mam 20 lat wiec nieraz emocje górą :)" - to wszystko wyjaśnia. Cała moja niechęć poszła precz i nie wróci pod warunkiem, że 28-latka sama zauważy że są bardziej doświadczeni od niej :))))
Szkoda ze nikt inny nie chce sie wypowiedzieć

A pracownika tymczasowego zatrudnionego w oparciu o umowe zlecenie kto kieruje na badania ?
Przepisy bhp są przecież te same.
:) równie dobrze może to zrobic agencja pracy ( ZLECENIODAWCA) jak i pracodawca użytkownik wszystko zalezy od umowy zawartej miedzy nimi

Twoje twierdzenie
" bo zleceniodawca NIE MA PRAWA go kierować na jakiekolwiek badania."
jest wiec nieprawdziwe gdyż jak widać może
Tak samo może zrobić każdy inny zleceniodawca wystarczy ze podpisze umowe z lekarzem medycyny pracy ? czego prawo nie zabrania , bo taką umowe może podpisać każdy podmiot prowadzący działalność nawet jednoosobowy
Wtedy taki zleceniodawca może nawet skorzystać nawet z takich samych druków skierowania jak pracodawca ( są w necie wystarczy sciągnąć )wystarczy ze w umowie zlecenia umieści odpowiedni zapis ? umowy cywilnoprawne można kształtować w sposób dowolny

"Przepisy bhp są przecież te same."
To się zgadza
Wymóg przestrzegania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy obejmuje zarówno pracodawcę zatrudniającego na podstawie stosunku pracy, jak i na umowie cywilnoprawnej.
"Wymóg przestrzegania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy obejmuje zarówno pracodawcę zatrudniającego na podstawie stosunku pracy, jak i na umowie cywilnoprawnej."

I znowu mylisz przepisy - art. 304 z 304[1]
Może sobie kierować, a ja jako zleceniobiorca mogę (powinnam) skierować się sama, na pewno nie mam obowiązku korzystać ze skierowania zleceniodawcy, bo też i nie on to finansuje.
Może, żeby zakończyć tę jałową dyskusję, powiem, że ja na tym temacie zęby zjadłam, od 15 lat pracuję w firmie, która zatrudnia ponad 10 tys. zleceniobiorców naraz (ponad 50 tys. w ciągu roku). Więc po prostu mi zaufaj.
"ja jako zleceniobiorca mogę (powinnam) skierować się sama, "

Sama a na jakiej podstawie? pojdziesz do LMP i co powiesz o stanowisku pracy , o zagrożeniach , czynnikach niebezpiecznych i innych niebezpieczeństwach czyhających na wykonującego prace ???

"na pewno nie mam obowiązku korzystać ze skierowania zleceniodawcy'

Kolejna bzdura - zlecający moze taki zapis wprowadzić do umowy i nie masz wyjścia albo robisz badania , albo do widzenia

"bo też i nie on to finansuje."

Znowu błąd - zleceniodawca moze pokryć koszty , mogą kosztami podzieliś sie po połowie , albo koszty zwalić na zleceniobiorce - wszystko zależy od zapisów umowy

Napisałam , umowy cywilnoprawne mogą być kształtowane dowolnie

Fakt dyskusja jałowa :(
Nie dodawaj mi lat :)
"Sama a na jakiej podstawie?"

A na takiej:
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 21.06.2010 r. w sprawie sprawowania przez służbę medycyny pracy profilaktycznej opieki zdrowotnej nad osobami objętymi opieką na ich wniosek (Dz.U. z 2010 poz. nr 113, poz. 758)

Reszty to mi się nawet nie chce komentować. Piszesz głupoty z przekonaniem o własnej wyższości.
§ 3. Badanie lekarskie mające na celu wydanie orzeczenia o możliwości wykonywania określonej pracy, uwzględniające zalecenia, o których mowa w § 2 ust. 4, przeprowadza się na podstawie oceny narażeń zawodowych przy odpowiednim zastosowaniu wskazówek metodycznych w sprawie przeprowadzania badań profilaktycznych pracowników, określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 229 § 8 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 1998 r. nr 21, poz. 94, z późn. zm.).
?
§ 2.
4) informacje o czynnikach szkodliwych występujących w miejscu pracy albo w miejscu wykonywania działalności gospodarczej.

Powiedz mi skad lekarz bedzie znał czynniki szkodliwe i uciązliwe dla np: spawacza???
czy to spawanie łukowe , gazowe ,a moze migiem? czy w pomieszczeniu czy otwarta przestrzeń , czy bedą pyły , dym , a może jeszcze przekroczony hałas ?

Ale oczywiście idzie Milanowa do lekarza i wszystko wie
Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30.05.1996 r. w sprawie przeprowadzania badań lekarskich pracowników jednoznacznie wskazuje , ze lekarz dokonuje oceny zagrożeń na podstawie przekazywanej przez pracodawce informacji o występowaniu czynników szkodliwych dla zdrowia w oparciu o aktualne wyniki badań i pomiary czynników szkodliwych dla zdrowia
Jak to wszystko wie to ustala zakres badań na podstawie tych danych oraz o WSKAZÓWKI METODYCZNE o których mówi podane przez Ciebie ROZPORZADZENIE w § 3

Nie pogrążaj sie
Przeczytałam uważnie art. 304[1] i uważam, że Robol ma rację.
"Obowiązki, o których mowa w art. 211, w zakresie określonym przez pracodawcę lub inny podmiot organizujący pracę, ciążą również na..." m.in. zleceniobiorcach.
Czyli zleceniobiorca ma obowiązek poddawać się badaniom, na które kieruje zleceniodawca (jeśli uważa to za konieczne).
No właśnie nie kieruje zleceniodawca, bo obowiązki ciążą na zleceniobiorcy, ale poddawania się badaniom, a nie badaniom zleconym przez pracodawcę - przeczytaj uważnie art. 211.
Jedynym obowiązkiem zleceniodawcy jest wskazać zakres, w jakim zleceniodawca powinien NA WŁASNY KOSZT I RYZYKO te badania zrobić.
http://www.news.wip.pl/archive/serwis_zus/Szkolenie-bhp-dla-zleceniobiorcy-29462.html

Ja naprawdę na ten temat wiem wszystko. A nawet to, że jeśli zleceniobiorca zrobiłby badania, to zleceniodawca nie ma prawa ich przechowywać, bo żaden przepis ustawy mu na to nie zezwala, ani nie nakazuje.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30.05.1996 r. w sprawie przeprowadzania badań lekarskich pracowników - nie dotyczy zleceniobiorców, bo te są objęte opieką na swój wniosek - podałam prawidłową podstawę prawną w kom. 27.
Tak szczerze mówiąc to po cholerę zleceniobiorca miałby robić sobie badania lekarskie biorąc zlecenie?

A jeśli coś przydarzyłoby się zleceniobiorcy w trakcie realizacji zadania to jak jest to kwalifikowane? Wypadek przy pracy? Zwykły wypadek? Zleceniodawca ma wtedy jakieś obowiązki?
Wypadek w pracy. Zleceniodawca ma zwykłe obowiązki, czyli protokół powypadkowy (o ile to zlecenie podlegało oskładkowaniu społecznymi). No i schody się mogą zacząć, gdyby zleceniobiorca nie zrobił sobie badań, a ZUS uznałby, że w ogóle nie powinien wykonywać tej pracy (np. na wysokości, skoro miał lęk). Ale nie spotkałam się nigdy z czymś takim, aby ZUS drążył temat badań zleceniobiorców.

Żeby uniknąć odpowiedzialności, zleceniodawca powinien zadbać o właściwe poinformowanie zleceniobiorcy o zagrożeniach - najlepiej na piśmie. Wtedy zleceniobiorca nie będzie mógł skutecznie dochodzić ew. odszkodowania od niego.
A nie badaniom zleconym przez pracodawcę

Pracodawca nigdy nie zleca badan, KIERUJE tylko do LMP - BADANIA ZLECA LMP :)

"leceniodawca powinien zadbać o właściwe poinformowanie zleceniobiorcy o zagrożeniach "

SAMO poinformowanie nic nie daje , musi WYMAGAĆ (wymóg ten powinien okreslić w umowie)aby ten udał sie do lekarza i zrobil badania które zleci LMP zgodnie z informacją od pracodawcy O ZAGROŻENIACH

wymagać to tak samo jak skierować
" musi WYMAGAĆ" - otóż nie musi, Co najwyżej "może" wymagać, a zaświadczenie może tylko pooglądać, trzymać mu nie wolno.
EOT.
No to napisz co mu grozi jak bedzie se trzymał ? :) i kto to sprawdzi czy trzyma ?
GIODO. A ty sobie sprawdź w ustawie, co grozi za przechowywanie danych o stanie zdrowia (drażliwych)
Art. 43 ust. 1 pkt 4 ustawy z obowiązku zgłoszenia zbioru danych do rejestracji zwolnieni zostali m. in. administratorzy danych przetwarzanych w związku z zatrudnieniem u nich. :)

A po 2 zeby sie ktoś "czepił " administrator danych musiał by ich użyć w niewłaściwym celu np:udostepnić dane osobie innej - a poszkodowany złożył odpowiednie doniesienie do "właściwej" instytucji
W innym przypadku nic nikomu nie grozi

"(drażliwych)"
Nie ma takich danych sa WRAŻLIWE
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.