30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Noty obciążeniowe, uznaniowe

Do tej pory pracowałam na programie w którym mogłam sobie wprowadzić w bufor noty i one były widoczne w rozrachunkach a jak szefowa płaciła to je księgowałam.
Niestety teraz pracuje na programie na którym się tak nie da. No i też mam tych not bardzo dużo i zastanawiam się jak sobie z tym poradzić żeby to było na bieżąco.
Proszę podpowiedzcie mi jak to robicie u siebie?
Może po prostu je zaksięgować ?
OK, ale do momentu zapłaty nie są KUP.
Np. robię PK
WN 763 NKUP
MA 210 Kontrahent
czy na przykład
WN 650
MA 210
a potem w momencie zapłaty jeszcze jeden PK, czy jakoś inaczej?
Jak powinno wtedy wyglądać to drugie PK?
Takich not w każdym miesiącu mam kilkadziesiąt, natomiast z płatnościami za nie bywa różnie.
Trzy opcje alternatywne:
1. wprowadzasz notę księgując na konto NKUP, a przy zapłacie dodatkowy dekret przeksięgowujący na konto KUP

2. księgujesz od razu na KUP i korygujesz o konto rozrachunkowe specjalnie wydzielone do not - w zakresie kwot niezapłaconych (ale uwaga na przełomie roku!)

3. konto do not zawsze jako NKUP, a w momencie zapłaty dodatkowo na jakiejś 9 statystycznie księgujesz dodatkowe KUP

Osobiście polecam stosowanie 1 lub 2 oraz dodatkowo 3 jako weryfikacja.

No i najważniejsze - to że coś jest NKUP nie oznacza, że można pomijać w księgowaniach na kontach!!!
Do 2 ->
co w bilansie wykażesz w bilansie? Wg mnie to jest rozwiązanie błędne.
Niestety główna księgowa przyjęła taką zasadę że ona nie księguje not, dopiero jak są zapłacone.
A na przełomie roku robi to przez 650, wykazuje jako krótkoterminowe rozliczenia międzyokresowe.
Acer czy mogłabym prosić o rozpisanie na konkretnych kontach 1 i 3?
Wieczorem, ok?
OK, Dziękuję bardzo :)
Wg mnie księgowanie tego na konto 650 jest błędne
to że jest to nkup nie oznacza że nie jest to koszt bilansowy
na kontach księgujesz wg UoR a nie wg uopdf
Ja się tego wszystkiego dopiero uczę.
Wcześniej pracowałam w małej spółce z o.o. a teraz jest to osoba fizyczna na pełnej księgowości. Przypadki są inne, jest dużo różnych problemów dlatego jak mam wątpliwości to szukam, pytam.
Akurat ta sprawa jest taka sama w sp.zo.o. i w dg os.fiz.
Owszem ale w poprzedniej pracy miałam może z 2 noty przez dwa lata które zostały od razu zapłacone i nie musiałam się zastanawiać co z nimi zrobić.
To koszty bilansowe więc albo w ciągu roku stosujesz konto nkup i kup po zapłacie (w obrębie tego samego konta kosztowego) i tu masz czytą sytuację dla liczenia pdof albo dajesz od razu w kup i statystycznie tylko korygujesz niezapłacone albo księgujesz nkup a zapłacone dodajesz statystycznie do kup
Otrzymanie noty:
7XXNKUP/ 2XX

Zapłata noty:
1) 2XX/130
2) 7 KUP / 7 NKUP
3) -7 NKUP / -7 NKUP -> ten dekret jest potrzebny dla zachowania czystości zapisów, część księgowych nie zwraca uwagi na to, jednak ja się już wielokrotnie przekonałam, że jest to bardzo ważne i potrzebne
4) jednostronnie: 9 koszty KUP w analityce zapłacone noty ? możesz sobie jeszcze zrobić podział na noty zaksięgowane w roku poprzednim oraz w roku bieżącym; wtedy zapłacone noty z bieżącego roku weryfikujesz z BO 2XX i 7NKUP z roku poprzedniego, zaś noty zaksięgowane w roku bieżącym to obroty za rok bez BO konta 2XX i jednocześnie 7KUP

Ponadto obroty WN za rok bez BO konta 2XX (oczywiście warunkiem jest księgowanie tam wyłącznie not oraz zachowanie czystości obrotów, a więc m.in. ew. korekty zmniejszające not wystawionych zaksięgowane z kwotami ujemnymi) to zapłacone w danym roku noty, a więc to co jest liczone w rachunku podatkowym.
Zgodnie z obietnicą masz wszystko w kom. 13

Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam - zdecydowanie wolę tłumaczyć niż pisać :)

Przemyśl to, w razie wątpliwości pytaj.
Fajnie to rozpisałaś, zaraz będę to analizowała i w razie wątpliwości napisze.
Dziękuję :)
Acer doszłam do 4 i tu zaczynają się dla mnie schody :/
mogę prosić o dodatkowe wyjaśnienie ?
Rozpisałam sobie to tak :
763 NKUP/202-Z
763 NKUP/202-X
Zapłata za jedną :
202-Z/130
761 KUP/763 NKUP
-763 NKUP/ -763 NKUP
Mała poprawka:

Zapłata za jedną :
202-Z/130
763 (Ty wpisałaś 761) KUP/763 NKUP
-763 NKUP/ -763 NKUP
(na 763NKUP pozostaje nota od X)

dodatkowo księgowanie
900-2016 WN zapłacona nota

i masz obroty WN konta 202 = obroty WN 900 = 763KUP (wsystko się równa ponieważ nie tu ma przełomu lat)
Wpisała 761 dlatego że tak mamy plan kont ułożony że 763 to NKUP a 761 to KUP
Jeszcze mam tylko wątpliwość odnośnie tej 202.
Noty nanoszę na kontrahenta którego nota dotyczy tak?
Tak
kontrahenta którego nota dotyczy = wystawca noty
Tylko nie będę w stanie wyłapać obrotów 202 bo tych kontrahentów jest dużo.
Ale będą na 202 księgowane tylko noty
Chodzi o to, żeby sumy się zgadzały, tak dla sprawdzenia.
Sprawdzenia są istotne bo przy takiej ilości można się łatwo zgubić.
Na 202 ja mam dostawców na których księguje faktury zakupu np. leasingu i do tej pory księgowałam na nich też noty dlatego na konkretnym kontrahencie nie jestem w stanie wyłapać samych not.
To nie masz modułu rozrachunków na 202 ?
jaki masz program księgowy ?
Pracuje na insercie
Do 22
no to musisz się w tym roku pomęczyć, a od nowego roku utworzyć konto np 203, na którym będą księgowane wyłącznie noty.
Czyli rewizor gt ?

to przecież masz rozrachunki , to jaki problem z wyświetleniem ich ?
może wpisuj je do oddzielnego rejestru księgowego np. NOTY i jeszcze z osobną kategorią "noty"
Mam około 2 tyś faktur miesięcznie i do tego poprzednie księgowe w ogóle tam nie zaglądały, nie rozliczały, wisi pełno groszaków na kontrahentach i dokupi tego nie uporządkuje nie jestem w stamtąd wyciągnąć poprawnych informacji.
To trochę tego masz
równie dobrze możesz przecież utworzyć w ciągu roku nowe konto i tam to wszystko przeksięgować przy okazji sprawdzając co i jak jest
Też o tym myślałam, ale trudno nam zdalnie ocenić które wyjście z sytuacji jest lepsze
Dziękuję bardzo za pomoc :)
Acer czy możemy przejść na kontakt mniej oficjalny, mam jeszcze jedno pytanie.
balbinka.nowak@gmail.com
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.