Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. rolnik-przedsiębiorca przekazuje do KRUS informację o kwocie podatku dochodowego od przychodów z działalności gospodarczej za 2024 r. Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. powiadomienie ZUS o przychodach z działalności zarobkowej osób na świadczeniu przedemerytalnym. Uwaga: Do 31 maja 2025 r. - przekazanie pierwszej raty odpisów na ZFŚS Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. przedsiębiorca może złożyć do ZUS przez PUE/eZUS wniosek o zwrot nadpłaty składki zdrowotnej za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Różnice kursowe na koncie walutowym - metoda podatkowa

Witajcie,
czy stosując metodę podatkową liczenia różnic kursowych do rozrachunków oraz do środków własnych [r-ek walutowy] muszę stosować fifo, lifo lub średnio ważoną ?
Wydaje mi się że tylko kurs faktycznie zastosowany lub średni NBP.
Przy metodzie bilansowej jest fifo, lifo .... Czy się mylę ?

Pozdrawiam

PS.
swoją drogą można by założyć wątki w kpir i kh z przykładami księgowań i stosowania kursów przy transakcjach walutowych.
Przykład 1.
zakup 100 EUR w banku : 131-PLN Ma / 131-EUR Wn kurs banku
Przykład 2.
zapłata 100 EUR dla kontrahenta: 202-kontrahent Wn / 131-EUR Ma kurs średni NBP [różnice kursowe od środkó własnych tj. kurs banku - kurs NBP] oraz [różnice kursowe dla rozrachunku]
Muszę stosować fifo, lifo lub średnio ważoną ?
Wydaje mi się że tylko kurs faktycznie zastosowany lub średni NBP.

przecież to są dwie różne sprawy. Kurs to kurs, a fifo, lifo itd., to są METODY rozliczania rozchodu waluty z rachunku
Od 2012 - rachunek walutowy przeliczamy:

1/ Wpływ należności, wypływ (zapłata zobowiązań, prowizje, opłaty) - po kursie średnim NBP z dnia poprzedzającego dzień wpływu/wypływu środków z rachunku walutowego.
2/ Przelew środków z jednego rachunku walutowego na inny walutowy - kurs historyczny.
3/ Przelew z rachunku walutowego na złotówkowy lub odwrotna operacja - kurs faktycznie zastosowany=kurs banku - dzielimy złotówki przez walutę i mamy kurs do przeliczenia.
4/ Wpłata waluty obcej zakupionej w kantorze na rachunek walutowy - kurs faktycznie zastosowany przez kantor.
5/ Przychody i koszty - wg art. 11a updof - kurs średni NBP z dnia poprzedz. wystawienie f-ry kosztowej/ powstanie przychodu.
6/ Otrzymanie kredytu - kurs średni NBP z dnia poprzedzającego dzień wpływu środków
7/ Spłata kredytu - kurs średni NBP z dnia poprzedzającego dzień spłaty
8/ Kompensaty w walucie obcej - kurs średni NBP z dnia poprzedzającego dzień kompensaty
Co do rk musisz sama wybrać jaka metodę rozchodu będziesz stosowała: fifo, lifo czy średnioważony i konsekwentnie ją stosować przy wyliczaniu różnic kursowych.
O to chodzi, rk można liczyć metodą bilansową lub podatkową, przy podatkowej nie stosuje się rozchodu historycznego, gdzieś to widziałem w komentarzach gofinu, poszukam...
ZMR nr 13 (349) z dnia 1-07-2013
Cytuję:
"Zwracamy również uwagę, iż dla celów podatkowych (jeżeli jednostka przyjęła do ustalania różnic kursowych tzw. metodę
podatkową) nie można wyceniać rozchodu środków z własnego rachunku walutowego według kursu historycznego, tak jak na to zezwala ustawa o rachunkowości."
Ale kto tu mówi o kursie historycznym?? Stosujesz kursy śr nbp zgodnie z kom. 1
Dla celów podatkowych do wyceny operacji na rachunku walutowym (gdy nie dochodzi do faktycznej wymiany waluty) należy stosować:

1) przy wpływie walut - średni kurs NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień wpływu środków w walucie obcej na rachunek walutowy (np. w związku z otrzymaniem należności w walucie obcej),

2) przy rozchodzie walut - średni kurs NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień wypływu środków w walucie obcej z rachunku walutowego (np. na skutek zapłaty zobowiązań).
Czy dobrze myślę?
Wpływ na rachunek bankowy po kursie z dnia poprzedniego (należności)
Wypływ (zobowiązania) po kursie historycznym... ?
Czy to jest źle?

Jeżeli wprowadzamy na rachunek bankowy walutę po kursie nbp z dnia poprzeniego - wpływy, to technicznie nie da się tego inaczej rozliczyć niż tylko fifo lub lifo, można próbowac średnioważony ale karkołowmne.

01 01 2016 wpływ 100 eur x 4,1000 = 410
02 01 2016 wpływ 100 eur x 4,2000 = 420
03 01 2016 wpływ 100 eur x 4,0000 = 400
-----------------300 eur --------1230 pln
04 01 2016 wypływ 250 eur =
100 eur x 4,1 + 100 eur x 4,2 + 50 eur x 4 = 410+420+200 = 1030 pln

zostaje 50 eur po kursie 4 = 200 pln

czy to jest źle?
źle

> Wypływ (zobowiązania) po kursie historycznym... ? - a niby dlaczego po historycznym?? Przecież masz napisane wyżej -
2) przy rozchodzie walut - średni kurs NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień wypływu środków w walucie obcej z rachunku walutowego (np. na skutek zapłaty zobowiązań).
źle

04 01 2016 wypływ 250 eur =
100 eur x 4,1 + 100 eur x 4,2 + 50 eur x 4 = 410+420+200 = 1030 pln - wypływ rozliczasz po k. historycznym (wpłaty) no i gdzie masz w taki razie różnice kursowe o sr własnych??
Kom.6
Mariaem mówi o kursie historycznym, wycenianie fifo, lifo - to nie jest kurs historyczny ?
I cytuję jeszcze raz:
"Zwracamy również uwagę, iż dla celów podatkowych (jeżeli jednostka przyjęła do ustalania różnic kursowych tzw. metodę
podatkową) nie można wyceniać rozchodu środków z własnego rachunku walutowego według kursu historycznego, tak jak na to zezwala ustawa o rachunkowości."

jak to się ma do tego co piszecie ?
Historyczny stosujesz tylko w niektórych sytuacjach podanych w kom. 2 (punk 2/).

Poza tym k. histor. stosujesz do wyliczenia różnic kursowych. Porównujesz go z kursem zastosowanym do wyceny danej operacji: wpływu, wypływu środków --- najczęściej z kursem śr. NBP, ale też faktycznie zastosowanym np. przez bank, kantor itd.
Kom. 14 dotyczy podatkowej metody rozl. rk.
12> to teraz spójrz na swój przykład w kom. 8, gdzie zastosowałeś do wypłaty (zobowiązanie) kurs historyczny, czyli kurs wpłat i powiedz, jak w takim razie chcesz obliczyć różnice kursowe na rachunku bankowym??
Ell przykład w komentarzu 8 jest mój a nie Nicolasa.
I teraz powiem szczerze od niedawna mam rachunek walutowy i rozliczyłem go tak jak dałem w przykłądzie......
I .... rozliczyłem go drugi raz (tak na boku w excelu) i czad bo wychodzi to samo.....
Różnice kursowe na rachunku walutowym rozlicza się poprzez to że porównuje się kurs po którym ksieguje się wypływ z rachunku (czyli poprzedni dzień NBP) oraz kurs po którym ta waluta wpłynęła ....
Ja po prostu robiłem to od razu (nie wiem czy dobrze i prawidłowo) ale ja od razu wypływy rozliczałem po kursie ppo którym dana waluta została zaewidencjonowana na koncie "rachunek bankowy EUR".....
W obu przypadkach uzyskałem to samo, w moim sposobie na rachunku bankowym nie ma różnic od własnych środków, ale są różnice kursowe "na kontrahencie".
Tak jak pisałem, rezultat jest ten sam.
Ale zastawiam się teraz czy nie będzie mi nawet wygodniej rozchodowywać walute po kursie z ppoprzedniego dnia NBP, (bo mi program ładnie sam ściąga) a potem na koniec miesiąca wyliczyć jednak te różnice kursowe od własnych środków....
Co sądzicie?
Kom. 17

też o tym wiemy, że rezultat ten sam, ale przepis przepisem, trzeba stosować śr. NBP zamiast historycznego i wyliczać rk

kom. 18

stosuj śr. NBP i wyliczaj rk
Czy ktoś odniesie się do tego artykułu z Gofina ?
Co z tym przeliczaniem po kursie historycznym (fifo,lifo) przy metodzie podatkowej ?
"nie można wyceniać rozchodu środków z własnego rachunku walutowego według kursu historycznego, tak jak na to zezwala ustawa o rachunkowości." - to przecież chodzi o lifo i fifo , prawda ?
Już Ci odpowiedziałam - kom. 14, ale mogę powtórzyć....

ZMR nr 13 (349) z dnia 1-07-2013
Cytuję:

Rozliczając rk metodą podatkową - rozchód waluty wyceniasz po kursach przedstawionych w kom. 2, czyli śr. NBP lub faktycznie zastosowany i tylko w 1 przypadku historyczny. Tak więc zgadzam się z art. z Gofinu, że po historycznym można wszystkie wypływy, ale wtedy, gdy rozliczasz rk metodą rachunkową, a nie podatkową.
Chciałbym jeszcze zapytać co w przypadku jeżeli saldo konta EUR jest O,
a na koniec miesiąca schodzi opłata np. 5 EUR i powstaje saldo debetowe ?
Czy różnice kursowe powstaną w dniu późniejszym, przy zasileniu konta z r-ku PLN ?
Kom. 22

nie wiem na 100% (nie miałam debetu nigdy), ale wydaje mi się, że masz rację - rk powstaną po zasileniu rachunku walutowego..
Zapytałabym telefonując do KIP 801055055.
Mam jeszcze jedną wątpliwość:
? bank przelał mi z konta złotowego na dewizowe 1000 euro po kursie 4,2 euro (konto było zerowe) ? przyjęłem kurs banku 4,20

koleżanka liczy od tej operacji rk, porównując do kursu NBP, wydaje mi się że nie jest to prawidłowe liczenie...
przewalutowanie to przecież nie jest zapłata, zmienia się tylko położenie środków, mam rację ?
Później przy zejściu zapłaty np. za prowizje bankowe, opłąty, zapłaty zobowiązań porównuję kurs 4,20 z NBP z dnia wypłaty.
W sumie saldo na koniec miesiąca w PLN podzielone przez wartość w EUR powinno dać kurs z ostatniego przyjęcia na rachunek (nie ma wpłat od kontrahentów) czyli kurs banku, a nie średni NBP, zgadza się ?
24

Ty masz rację, przyjmujesz walutę na rach. walutowym po faktycznym kursie po jakim wpłynęła z rach. złotowego. Czyli najprościej - dzielisz wartość złotówek na wartośc eur i masz zastosowany kurs. Tak zostawiasz, to Twój kurs historyczny, który potem będzie Ci potrzebny przy rozchodzie waluty do wyliczenia rk.
Czyli dokładnie tak jak piszesz...

25

Skoro to jedyna wpłata, to tak.
Wielkie dzięki, w szczególności dla Mariaem.
Zamykam wątek ;)
Pozdrawiam :-))
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.