Uwaga: Do 20 maja 2025 r. część przedsiębiorców rozlicza składkę zdrowotną za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Rozrachunki w KH

Księgowość mojej firmy prowadzi BR, natomiast ja wprowadzam wyciągi bankowe, kasy, faktury do programu. Odnośnie należności i zobowiązań otrzymuję jedynie informację o saldzie natomiast na pytanie z jakich dokumentów ono wynika otrzymuję odpowiedź ze to już nie należy do księgowości. Czy BR ma racje?
Pełna księgowość?
Tak
W mojej ocenie powinna podać konkretnie jakie pozycje na to się składają, nawet jeśli w umowie ma że biuro nie wprowadza danych tylko sprawdza w programie czy się zgadzają f-ry itp. z tym co ma w segregatorach. to biuro jest odpowiedzialne za ustalenie tych kwot. inaczej jest w kpir ponieważ tam nie ma możliwości tego ustalić trzeba prowadzić inny program/rejestr.
A ty w programie nie masz dostępu do modułu rozrachunków ?
przecież wprowadzasz banki, faktury
Tak, mam dostęp do preliminarza płatności, rozliczeń z kontrahentem w module kasowym,lecz rozliczenia te obejmują zarówno faktury zakupu jak i sprzedaży, nie mam możliwości sporządzenia w programie zestawienia należności czy zobowiązań, a takie zestawienia wg. pozycji bilansowych wymagane są przez banki. Poza tym często moje zapisy nie zgadzają się z saldem na koncie księgowym, w sytuacji np. faktura korekta wystawiona w czerwcu a dotyczy zakupu z maja, do rozliczeń z kontrahentem wchodzi z datą wystawienia, natomiast jest księgowana do maja i w bilansie wykazywana w maju, za każdym razem sporządzając wydruk do banku z rozliczeń z kontrahentem musimy pisać wyjaśnienia dlaczego nie zgadzają się z saldem księgowym lub sporządzać zestawienie "ręcznie" a przy 2 tys. kontrahentów jest z tym sporo pracy.
Moduł rozrachunki jest w module księgowym i rozrachunki nie są tam prowadzone, BR sprawdza i dopasowuje zapisy na kontach do naszych rozliczeń z kontrahentem.
"dopasowuje zapisy na kontach do naszych rozliczeń z kontrahentem" - czyli jak to robią, w jakichś arkuszach czy inaczej ?
Dla mnie to dziwne, że w programie księgowym nie są prowadzone rozrachunki, przecież to bardzo ważna sprawa.
Poprawia księgowania dokumentów z jednego na innego kontrahenta, bo "komputer coś źle zaksięgował". Pracujemy na programie Optima, zapisy kasowo-bankowe rozliczamy z fakturami i w ten sposób mamy prowadzone rozliczenia z kontrahentami, natomiast rozrachunki są w module księgowym, BR stwierdziło że nie będą robić rozrachunków im wystarcza zapisy na koncie, a saldo sprawdzą sobie z naszym preliminarzem płatności. Dlatego tez mam wątpliwości co do słuszności tych działań, bo tak na zdrowy rozsądek skoro np. rozliczenia z kontrahentem na koncie 201-xxxx wynosi 3000,00, to chyba księgowość powinna dysponować wiedzą z jakich dokumentów ta kwota wynika, a nie że my musimy sobie sprawdzić rozliczenia z kontrahentem wykonać kilka działań typu od faktur sprzedaży odjąć korekty odjąć faktury zakupu itp. i powinna nam wyjść ta kwota. Proszę o poradę czy ja się mylę czy prowadzenie KH nie obejmuje rozrachunków czy BR stosuje "uproszczenia".
Nie mylisz się, biuro powinno Cię informować, co składa się na saldo.
Rozumiem, skąd wynikają ich problemy, kiedyś w Optimie nie było powiązania modułu kasa/bank z modułem księgowym i trzeba było podwójnie rozliczać faktury i zapłaty, więc dużo firm stosowało uproszczenie polegające na tym, że prowadzili rozrachunki tylko w module kasa/bank. Nie jest to nieprawidłowość, ale wtedy trzeba co miesiąc uzgadniać konta z rozrachunkami, żeby ustalić, co składa się na saldo i wyłapać ewentualne pomyłki.
Teraz już Optima ma możliwość powiązania rozrachunków w obu modułach, więc daj im dobrą radę, żeby zaktualizowali sobie program :)
Dziękuję za odpowiedzi, będę musiała przeforsować to, chyba łatwo nie będzie :(
Jeszcze jedno czy w Optimie księgowania zapisujecie na twardo czy zostawiacie w buforze, u nas już 4 lata wiszą w buforze co też mnie i administratora programu niepokoi?
Odpowiedź BR tak robią we wszystkich firmach, tak jest dobrze itp.
Proponuję zmienić biuro. Nie wyobrażam sobie aby nie przeksięgowywać do ksiąg i trzymać w buforze. Uor wyraźnie określa do kiedy należy zamykać księgi.
Jeśli zapisy są w buforze to tak, jakby w ogóle ich nie było, niestety:
STANOWISKO KOMITETU STANDARDÓW RACHUNKOWOŚCI Z DNIA 13 KWIETNIA 2010 R.W SPRAWIE NIEKTÓRYCH ZASAD PROWADZENIA KSIĄG RACHUNKOWYCH
pkt V.30. Utrzymywanie zapisów w stanie edycji (np. przed akceptacją w buforze) nie może być uznane za tożsame z ujęciem w księgach rachunkowych zakwalifikowanych do zaksięgowania w danym miesiącu dowodów księgowych.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.