30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Produkcja w toku

Towary były wydane w czerwcu a ich montaż w lipcu, faktura sprzedazy tez w lipbu zgodnie z odbiorem montażu. Jak zaksiegować WZ w czewcu przy ewidencji tylko na zespole "4". Czy mogę zejść z towarów po MA a po WN, np. konto zespołu "6" Koszty rozliczane w czasie. Dodam, ze sa to towary, którymi handlujemy i montujemy (a nie materiały). Natomiast w lipcu z konta zespołu "6" na konto kosztów Wartość sprzedazy towarów WN.
Jeżeli wydałaś towar (materiał) do montażu to zaksieguj WN-331 Towary w przerobie i ma 330 Towary.W dacie sprzedaży przeksięgujesz na konto 330 i sprzedaż, czyli masz przychód i koszt WZ w jednym miesiącu.
Ale jak w dacie sprzedazy spowrotem na konto 330 towary mam przeksiegować, skoro juz w czerwcu zeszłam z konta towarów po MA i poszło w przerób po WN? W lipcu nalezy chyba zejśc z konta przerobu 331 po Ma a WN w koszty wartośc sprzedazy towarów. A czy to jest zgodnie z ustawą o rachunkowości ?
Podobnie jak przerób materiałów rozliczany jest przerób obcy towarów. Mianowicie towar przekazany do przerobu handlowego zarówno własnego (wykonywanego we własnym zakresie), jak i obcego (zlecanego innym jednostkom) - ujmuje się w księgach rachunkowych na odrębnym koncie utworzonym w ramach konta 33 "Towary", np. na koncie 33-7 "Towary w przerobie".
Zakładając, że towary objęte są ewidencją bilansową podczas składowania, przekazanie towaru z własnego magazynu do przerobu obcego księguje się zapisem:
- Wn konto 33-7 "Towary w przerobie",
- Ma konto 33 "Towary".
W takiej sytuacji konto 33-7 obciąża się wartością towarów wydanych do przerobu w takich samych cenach, po jakich przyjęto je do magazynu, to znaczy w cenach przyjętych w jednostce do ewidencji zapasów. Mogą to być zatem rzeczywiste ceny zakupu, nabycia lub stałe ceny ewidencyjne.
Gdy przekazanie towarów do przerobu następuje bezpośrednio po zakupie, wówczas z kontem 33-7 koresponduje konto 30 "Rozliczenie zakupu", a wartość towarów przekazanych do przerobu wycenia się w cenach zakupu, wynikających z faktury wystawionej przez dostawcę.
Koszty przerobu obcego towarów nie zwiększają wartości towarów poddanych przerobowi. Zalicza się je do kosztów działalności operacyjnej jednostki, księgując według zasad ogólnych przyjętych przez jednostkę.
Z kolei przyjęcie towarów z przerobu obcego do magazynu - według nowych cen ewidencyjnych (przyjętych do ewidencji zapasów po przerobie), np. w cenach sprzedaży netto, obejmujących wartość towarów przekazanych do przerobu, powiększoną o koszty związane z tym przerobem plus przewidywany zysk brutto (marżę handlową) - ujmuje się w księgach rachunkowych, zapisem:
- Wn konto 33 "Towary",
- Ma konto 33-7 "Towary w przerobie".
Różnicę między wartością towarów przekazanych do przerobu a wartością towarów przyjętych z przerobu handlowego traktuje się jako odchylenia od cen ewidencyjnych i ujmuje zapisem:
- Wn/Ma konto 34-2 "Odchylenia od cen ewidencyjnych towarów",
- Ma/Wn konto 33-7 "Towary w przerobie".
Sprzedaż towarów poddanych przerobowi księguje się według zasad ogólnych. Oznacza to, że ewidencja operacji gospodarczych związanych ze sprzedażą takich towarów odbywa się na koncie 73-0 "Sprzedaż towarów", na którym ujmuje się przychody ze sprzedaży towarów oraz na koncie 73-1 "Wartość sprzedanych towarów w cenach zakupu (nabycia)", na którym prowadzi się ewidencję sprzedanych towarów.
Należy jednocześnie pamiętać, że konto 73-1 "Wartość sprzedanych towarów w cenach zakupu (nabycia)" należy skorygować o odchylenia od cen ewidencyjnych towarów przypadające na towary sprzedane - jeżeli jednostka prowadzi ewidencję towarów w stałych cenach ewidencyjnych. Odbędzie się to zapisem:
- Wn/Ma konto 73-1 "Wartość sprzedanych towarów w cenach zakupu (nabycia)",
- Ma/Wn konto 34-2 "Odchylenia od cen ewidencyjnych towarów".
Aby możliwa była wycena produktu po koszcie wytworzenia w jednostce stosującej do ewidencji i rozliczania kosztów wyłącznie konta zespołu 4, konieczne jest takie uszczegółowienie ewidencji kosztów na kontach rodzajowych, aby na podstawie dokonanych zapisów można było ustalić kwotę kosztów, które są uwzględniane w koszcie wytworzenia produktu i które nie są elementem składowym kosztu wytworzenia. Jest to istotne ze względu na różny sposób przenoszenia kosztów na koniec roku obrotowego, co zostanie przestawione na schemacie księgowań
Kom.8 jest o produkcji w toku;
1. Zarachowanie poniesionych kosztów prostych:
- Wn konto 40 "Koszty według rodzajów",
- Ma różne konta, np. zespołu 1, 2, 3, 8.
2. Przyjęcie wyrobów z produkcji do magazynu (Pw) - wartość według kosztu wytworzenia
ustalonego w oparciu o ewidencję szczegółową kosztów na kontach zespołu 4:
- Wn konto 60 "Produkty gotowe i półprodukty",
- Ma konto 49 "Rozliczenie kosztów".
3. Sprzedaż produktów - Faktura VAT:
- Wn konto 20 "Rozrachunki z odbiorcami",
- Ma konto 22 "VAT należny",
- Ma konto 70-0 "Sprzedaż produktów".
4. Rozchód wyrobów z magazynu (Wz) w związku z ich sprzedażą - wartość według kosztu
wytworzenia:
- Wn konto 70-1 "Koszt sprzedanych produktów",
- Ma konto 60 "Produkty gotowe i półprodukty".
5. Przeksięgowanie kont wynikowych na koniec roku obrotowego:
a) koszty rodzajowe zaliczone do kosztu wytworzenia produktów (przeniesione w trakcie
roku na konto 60):
- Wn konto 49 "Rozliczenie kosztów",
- Ma konto 40 "Koszty według rodzajów";
b) pozostałe koszty rodzajowe (nieuwzględnione w koszcie wytworzenia, np. stanowiące
koszty ogólnego zarządu, koszty sprzedaży itd.):
- Wn konto 86 "Wynik finansowy",
- Ma konto 40 "Koszty według rodzajów";
c) koszt sprzedanych wyrobów:
- Wn konto 86 "Wynik finansowy",
- Ma konto 70-1 "Koszt sprzedanych produktów";
d) ewentualne saldo konta 49:
- Wn/Ma konto 49 "Rozliczenie kosztów",
- Ma/Wn konto 86 "Wynik finansowy";
e) przeniesienie salda konta 70-0 na wynik finansowy:
- Wn konto 70-0 "Sprzedaż produktów",
- Ma konto 86 "Wynik finansowy".
Jednostki stosujące ewidencję księgową kosztów działalności operacyjnej wyłącznie według układu rodzajowego sporządzają rachunek zysków i strat w wariancie porównawczym. Ewidencja ta wyklucza bowiem możliwość sporządzania rachunku zysków i strat w wariancie kalkulacyjnym. Konieczna jest w tym rozwiązaniu także korekta wyniku finansowego o zmianę stanu na koniec roku w stosunku do stanu na początek roku produktów, produkcji niezakończonej (w toku) i rozliczeń międzyokresowych kosztów
Czyli moge zrobić tak, że:
1 Czerwiec WZ towary wydane z magazynu głownego celem montazu: Towary przerobie WN / MA Towary, Natomiast w lipcu, kiedy te towary zostana już sprzedane w raz z montażem PK Wartośc sprzedanych towarów (w cenie zakupu) WN / Ma Towary przerobie.
A jeśli na 31.12 będę mała taką sytuację to gdzie wbilansie wykazać towary w przerobie?
Do Barbra - Dorota86 nie za bardzo precyzuje swoje pytanie. Bo z tego co zrozumiałam - a już temat podnosiła w kom. 1024050 - to nie chodzi o towar wydany do przerobu, tylko chodzi o roboty montażowe, bo przecież mówi o protokołach odbioru i montażu. A więc jeśli prowadzi roboty montażowe to nie jest sprzedaż towaru, tylko wydanie na własne potrzeby (RW) do robót montażowych i nie ma tu sprzedaży towaru bo jest sprzedaż zlecenia/kontraktu w cenę którego wchodzi ten towar. Rodzi się tu też pytanie czy prawidłowo kwalifikuje to do towaru zamiast materiału.
Tak sa to towary handlowe, kupujemy i sprzedajemy je w niezmienionej posatci i dodatkowo w większości zamówień towary te sa montowane. Także handel.
Nie prowadzę ewidencji na zespole kont 5 tylko zespół 4 , nie mam tez konta 490.
Co to są za towary i czego dotyczą te zamówienia, w których te towary są montowane. Bo jeśli, na zlecenie, cos montujecie, w którym zużywane są te towary, to już nie będzie sprzedaż towaru tylko wyrobu w którym są montowane. Napisz konkretnie co jest końcowym wyrobem i kto wykonuje ten montaż.
To jest sprzęt sportowy, który kupujemy i odsprzedajemy w niezmienionej postaci i montujemy do fundamentu.
W wyniku montażu nic się nie zmienia - tylko, że sprzęt aby mógł działać to musi być zamontowany do fundamentu.
Dorota a jak wygląda faktura sprzedaży? czy masz w 1 poz.sprzedaz towaru a w 2. usługa czy jak?u nas w firmie wcześniej zanim nie zmieniliśmy programu komputerowego tez towar handlowy wykorzystywaliśmy do usług, faktury były osobno na sprzedaż towaru (WZ)i osobno usług tak mielismy to skonfigurowane w systemie,na towar dawaliśmy gwarancje i tak to działalo.
Była biegła i nie kwestionowała.
Róznie to wygląda, czasami klienci chcą, zeby montaz/transport był wliczony w cenę towarów, ale rzadko. Głównie jest tak, że towaty w jednej pozycji a usługa montażu i transportu w innej pozycji i albo jedna faktura albo oddzielnie (zalezy jak klient sobie życzy). Problem jest kiedy towary wyjada w jednym miesiącu do klienta i montaz/odbiór trwa kilka dni i jest przesuniety na miesiac następny, kiedy dopiero moge wystawić fv (dodam, ze nie moge wystawić dwóch fv na towary i montaz w różnych miesiacach bo mi tego nie przyjmą a są to urzędy.
Kom.21 na pewno towary i usługa musza być w tym samym okresie sprawozdawczym bo jest to koszt bezpośredni.Bardzo chciałabym żeby M52 wróciła do naszej dyskusji bo ja tez mam trochę wątpliwości odnośnie księgowania u mnie w KH.
Co do Twojego pytania to towar (materiał) do tych usług możesz zawiesić na koncie 6xx do czasu sprzedaży.
Nie mam zespołu 5 ani konta 490, wcześniej były tylko usługi a teraz doszedł handel towarami. I chciałam zastosowac uproszczenie. Nie wiem, czy tak mogę mogę - a mianowicie czy w chwili WZ mogę zejść z towarów "3" po MA i wrzucić je na WN "6" Produkcja w Toku w cenie zakupu (cena ewidencyjną są u nas ceny zakupu), a jak będzie juz odbiór to PK na Wartośc sprzedanych towarów "7" i Po MA Produkcją w Toku. Faktura sprzedazy cena sprzedazy za towar w Sprzedaz Towarów, montaz i transport w Sprzedaż Pomozstałych usługi. Natomiast faktury zakupu za koszty montażu czy transportu na konto 402 Usługi Obce.
Wg mnie nie masz tu produkcji więc konta 6* bym nie używała tylko WZ zawiesiła na innej 3 niz magazyn
i masz 2 warianty
1/ albo sprzedaż towaru + sprzedaż usługi
2/ albo sprzedaż usługi gdzie wliczony jest towar
przy 1/ masz WZ i w dacie sprzedazy będzie wn 731/ma 3*
przy 2/ masz RW a nie WZ i w dacie sprzedaży wn 4*/ma 3*
GosiuM, już kiedyś rozmawiałam z Toba na temat sprzedaży usług serwisowych plus towar handlowy jaki został zużyty do tej usługi, czy dużym błędem będzie nadal księgowanie tych towarów zużytych do usługi na konto 7xx wartość wz w cenie zakupu, czy koniecznie w przypadku usług musi być na zespole "4"?
Mamy nowy program komputerowy ale 1 magazyn towarów handlowych i w momencie sprzedaży usługi i wykorzystania do niej towarów handlowych został taki szablon ksiegowan 741/330. proszę o poradę.
Tak, w tej firmie cały czas to było stosowane, czy teraz zmieniac a jak już to od nowego roku czy w trakcie zrobić przeksięgowania?
A jaki problem zmienić wzorzec/szablon do księgowania
jak zuzywasz towar/materiał do usługi czyli nie sprzedajesz towaru to przecież nie masz przy sprzedaży konta Ma 730 sprzedaż towaru tylko konto Ma 7* sprzedaz usług
to jak pogodzisz potem to z kontem wn 731 ?
na rzis nie będzie sprzedaży towaru (Ma 730) a tylko koszty-wartość sprzedanego towaru(Wn 731)
wg mnie nie jest to prawidłowe , powinno w tym wypadku być wn 4/ma 330
wynku finansowego to co prawda nie zmieni :))
GosiaM, ale co zrobić teraz w trakcie roku, wyksiegowac wszystkie towary dotyczące usług na 4, czy od tego momentu zmienić szablon księgowania? musze zapytać programisty czy jest taka możliwość zmiany ksiegowan, bo od nowego roku fakturujemy na jednej fakturze sprzedaż towaru i usługi może być sytuacja ze nie wszystkie towary dotyczyły tej usługi na fakturze.
W ubiegłym roku mielismy osobna numeracje faktur na sprzedaż towaru i inna na usługi dlatego caly towar był na koncie 7xx a tylko zakup materiału pośredniego do usługi na 4.
Czy to zapisac gdzies w Polityce rachunkowości takie zmiany?
" w trakcie roku, wyksiegowac wszystkie towary dotyczące usług na 4," -- wg mnie tak jak nie masz sprzedaży towaru czyli na fakturze sprzedaży nie masz Ma 730 to towary/materiały zużyte do wykonania usługi wb być na RW a nie na WZ i zaskięgowane na wn 4*

to masz tylko jeden szablon księgowania ? i nie możesz go modyfikować/dodawać ?
jakiego programu używasz ?
Jeśli ma się produkcję to powinno się prowadzić jeszcze konto 490 celem prawidłowego ustalenia wyniku. Z samych "4" bez 490 jest to prawie niemożliwe (lub bardzo utrudnione). Mając 490 przez to konto mogłabyś to co nie sprzedane przeksięgowywać na rozliczenia w czasie zapisem 64x/490 a w następnym okresie 490/64x, saldo 490 na koniec roku 860/490 lub 490/860. W trakcie roku saldo 490 stanowi zmianę stanu produktów.
Tak jak pisałam towar do wykonania usługi powinien być wydawany na RW (40x/330) a towar sprzedawany jako towar na WZ (73x/330). Faktura na usługę (201-x,222/70x) powinna obejmować jedną pozycję "wykonanie montażu.....). Wykonanie montażu to nie tylko cena towaru, ale również koszt montażu i ew. transportu).
Dodam tylko, że ja osobiście jestem za ujęciem tych kosztów na koncie 63x - produkcja w toku zamiast na 64x - RMK. Konto 64x sugerowane jest w materiałach Gofin ZMR nr 4(412) z dn. 20.02.2016. To nie zmienia wyniku ale ujęcie tego kosztu na koncie 63x wchodzi prawidłowo do bilansu.
Kom.28 w naszej specyfice DG jest potrzeba osobnego ewidencjonowania sprzedazy uslug bez towarow poniewaz program Handlowy wylicza procent od sprzedanej jednostki dla pracownikow-mechanikow dlatego szefostwo od poczatku DG upieraja sie ze chca miec odrebnie towary uzywane do uslug jako sprzedaz towarow a uslugi odrebnie wykazywac, ale zastanawiam sie czy to znieksztalca obraz firmy? podpowiedzcie GosiaM i M52, bardzo prosze.Dokladnie chodzi o to zeby towar sprzedany do uslugi nie podnosil obrotow sprzedazy uslug.
Wg mnie to powinniście rozwiązać inaczej a nie liczyć % od sprzedaży dla mechaników wg księgowania na kontach
nie sprzedajecie osobno/luzem materiałow-towarów zużytych do naprawy tylko wykonujecie usługę naprawy
Towar, który wszedł w usługę stracił charakter towaru a stał się materiałem i nie może być dalej wykazywany jako towar. Wykazując towar zużyty w usłudze masz nieprawidłowo/wadliwie prowadzone księgi. Nie odzwierciedlają one prawidłowo zdarzeń.
Kom32, ten % nie jest wyliczany w KH tylko w programie handlowym, do każdego zlecenia i sprzedanych usług jest przypięty mechanik, w ten sposób jest wyliczana prowizja od sprzedaży.
M52, chyba przesada z tym wadliwie prowadzeniem księgi, zaznaczam ze biegła ksiegowa tego nie zakwestionowała a podatkowo wychodzi bez różnicy.
Dziekuje Wam za pomoc, miłego dnia.
>34 to jak ten % nie jest liczony z salda konta księgowego to jaki problem masz z zaksięgowaniem tego na innych kontach ?
GosiaM, pomóz mi jak w takim razie powinny wyglądać te księgowania i faktury sprzedaży.
Towar wykorzystany do usługi szefostwo chce koniecznie żeby był na fakturze wyszczególniony plus usługa.Czyli ustawiam szablon ksiegowan sprzedaz usługi plus towary-całość jako sprzedaż usług a towar w cenie netto na zespól "4" zamiast "7"?
Czy koniecznie musi być dokument RW czy jakiś zamienny jak u nas w programie magazynowym jest WW, chyba bez znaczenia?
"Towar wykorzystany do usługi szefostwo chce koniecznie żeby był na fakturze wyszczególniony plus usługa."-- to żaden problem, może tak zostać
jak juz masz WZ to zostaw , wb co prawda RW

schemat księgowania masz w kom.24
czyli jak to usługa naprawy to
sprzedaz na Ma 7* sprzedaż usług
a wartośc zużytego towaru/materiału (w cenach zakupu/nabycia) nie na wn 731 tylko na wn 4*
Piszesz ze dokument WZ moze zostac, to jak ustawic szablon które WZ idzie na 7xx a które na 4xx?dodam ze dostaję codziennie import dokumentów do Symfonii z programu handlowego.
Czy powinnam dostawac na koniec miesiaca wydruk towaru (materiału) wydanego do usług i ksiegowac jak w BI Gofinowskim na konto 61 "Usługi w toku realizacji" i ma konto 3xx?
Dlatego wygodniej dla Ciebie by było aby jak do usługi naprawy było to RW a nie WZ wtedy byś wiedziała że to do naprawy a nie że sprzedaż towaru
a możesz przyporządkować dane WZ do danej faktury ? ale wtedy to dłubanie ręczne
chyba że na WZ będą Ci pisać które to do naprawy a które to do sprzedazy towaru

a co to za BI i do czego ma słuzyć konto u Ciebie 61 ?
Biuletyn Informacyjny 35 ale z 2010 r stary ale "mój" temat :)
Wlasnie zadzwoniłam do sprzedawcy programu handlowego i maja popracować nad tym jakim dokumentem ten towar-materiał sciagac z magazynu, bo na razie to wszystko było na podst.dowodu "protokół sprzedaży" bo takimi dokumentami tylko dysponują w tym programie handlowo-magazynowym.
Bardzo dziekuje GosiuM za poswiecenie mi tyle uwagi i cennych porad, dziękuje tez M52, zmobilizowalyscie mnie do wstrząsnięcia szefostwem aby pomyslec nad poprawnościa tej ewidencji, bo zawsze było ze się nie da,tysiące wymówek itp.
Kom39, bo materiał który wyjdzie z magazynu np. na RW to gdzie zaksiegowac? w kosztach bedzie dopiero w momencie sprzedazy.W tym roku wprowadziłam równoległe ksiegowanie na "5" czyli tam mogłabym zawiesić, czy na "6"?
Jeśli w prowadziłaś "5" to taki towar wydany do usług księgujesz: 40x/330 i 50x/490. Sprzedaż usługi wraz z tym towarem: koszt własny sprzedaży 71x/5x, a fakturę (pomijam VAT) 201-x/70x. Koszty usługi pozostałe na 50x stanowią tzw. produkcję w toku i albo pozostawiasz na tym koncie , albo przeksięgowujesz na 63x - produkcja w toku (w celu prawidłowego wykazania w bilansie). Produkcja w toku nie jest KUP.
Zajrzałam do tego BI :)
i masz tam napisane że jak do naprawy/usługi to RW i na wn 4* :))
jedyny problem to jak masz taka naprawę na przełomie m-cy/lat czyli wydanie z magazynu np.w jednym m-cu a sprzedaż usługi w nstp. to problem z księgowaniem aby bilansowo=podatkowo do kosztów :))
jak Ci pomoże to konto 61 usługi w toku realizacji to możesz przeciez tak zrobić (opisać w pol.rach.)
czyli masz zawieszone koszty materiałów na 6* do czasu sprzedaży usługi
no i jakoś musisz rozróznic te WZ które są do napraw a które są do sprzedaży towaru (luzem )
M52, dziekuje za podpowiedz księgowania i GosiaM, teraz musze to technicznie rozpracować i będzie dobrze.
Od programisty już wiem ze muszę wprowadzic nowa numeracje faktur na sprzedaż tych usług, mam nadzieje ze wszystko wewnetrznie uda się przeprowadzić pomyślnie,
miłego dnia :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.