30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Zwrot towaru - Internet - zwrot kosztów transportu

Firma sprzedaje przez Internet kosmetyki, czasami klient odstępuje od umowy i zwraca towar. Jest taki przepis że sprzedawca ma obowiązek zwrócić koszty przesyłki,ktore poniósł nabywca zwracając towar.Czy chcąc uniknąć ponoszenia kosztów zwrotów mogę zawrzeć w regulaminie, że nabywca ponosi koszty wysyłki przy zwrocie i czy będzie to zgodnie z prawem?
USTAWA
z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta / (Dz. U. z dnia 24 czerwca 2014 r.)

Art. 32.
1. Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy.

...Czy chcąc uniknąć ponoszenia kosztów zwrotów mogę zawrzeć w regulaminie, że nabywca ponosi koszty wysyłki przy zwrocie i czy będzie to zgodnie z prawem?

jak widziesz - umieszczając taki zapis w umowie bedziesz działała bezprawnie
Dzięki za info a jeszcze mam pytanie czy dokument odesłany formularz zwrotu podpisany przez nabywcę wraz z paragonem będzie wystarczającym do obniżenia podatku należnego?
Bedzie wystarczający
Mogę się podpiąć pod temat, bo mam podobny dylemat. Także prowadzę sklep internetowy, z tym że handluje narzędziami.

Jak zaksięgować taki zwrot kosztów dla konsumenta ? Tzn fizycznie wychodzi ode mnie przelew tyt. zwrotu za przesyłkę na konto tego kupującego. Czy dla mnie jest to koszt ? mam to ując w KPiR ?
Kom.2 i Kom.3

A co jak nie jest to odstąpienie od umowy, tylko klient po prostu rozmyślił się + nie przyjął towaru, który Poczta / Kurier z powrotem dostarczyli do nas ?

1) Nie ma dokumentu odstąpienia od umowy
2) Koszty zwrotnej przesyłki (nieodebranej) ponosimy my jako Sprzedawca

Wówczas na jakiej podstawie możemy obniżyć podatek należny - skoro nie mamy żadnego ośweiadczenia kupującego ?
Bo pojawią się różnice na kontach i jak teraz to poprawnie zaksięgować.

1) Paragon wystawiony na 150 zł wiertarka + 15 zł transport = Razem 165 zł

2) Klient płaci 165 zł

3) Klient odsyła przesyłkę w ciągu 14 dni , za która on płaci 20 zł

4) My zgodnie z ustawą musimy zwrócić koszty 9,99 zł (najtańsza usługa transportu)

5) A wiec zwracamy 165 zł + 9,99 zł

i właśnie o to mi chodzi bo jest manko konto się nie zamyka :/
Zwrot nieprzyjętego towaru jest rezygnacja z zakupu
I na podstawie np. dokumentu zwrotki z poczty czy zwrotki od kuriera mogę skorygować podatek należny? Czyli tak naprawdę wypisać protokół anulowania sprzedaży do paragonu?
A wiesz może jak potraktować taki zwrot kosztów transportu do 2 komentarza ? Jak to podatkowo zaksięgować? paragon mam wystawić na te koszty kuriera które zwracam kupującemu który odstąpił od umowy?
Klient zapłacił za towar/przesyłkę?
W tym wypadku tak zapłacił za towar/przesyłkę przez payu, jednak się rozmyślił i oddał w ciągu 14 dni

Wiec zwracam mu koszt towaru + wysyłki za która zapłacił (która jest na paragonie) i dodatkowo zgodnie z art.32 koszt przesyłki jaki poniósł w związku z oddaniem towaru.

Paragon w całości anuluje, ale co zrobić z tą dodatkową przesyłką którą mam mu zwrócić?
Tak na chłopski rozum kombinuje że jest to moja "strata"? Tylko księgować to jakoś ?
Z jaka dodatkowa przesyłka - skoro nie odebrał towaru?

Nie jest tak ze klient zapłacił tylko za towar i dostawę? /koszty dostawy powinny byc tez ujęte na paragonie
Skoro nie odebrał towaru to cały paragon anulujesz (towar i przesyłka) / klientowi zwracasz cała kasę
"Nie jest tak ze klient zapłacił tylko za towar i dostawę? /koszty dostawy powinny byc tez ujęte na paragonie
Skoro nie odebrał towaru to cały paragon anulujesz (towar i przesyłka) / klientowi zwracasz cała kasę"

Tak jest towar i koszty przesyłki od nas do niego są widoczne na paragonie ... ale on zwrócił towar = poniósł koszt wysyłki towaru od siebie do nas , za które on zapłacił a ja zgodnie z ustawą z komentarza 2 musze zwrócić.

Wiesz o co chodzi?
Postepowanie wygląda jak w komentarzu 6
Wiem o co chodzi
Ala nie prowadzę KH - nie pomogę ci w księgowaniu
A w KP tego zwrotu przesyłki nie trzeba by było podatkowo jakoś księgować? Bo bardziej mi o aspekt podatkowy chodzi , na KH jakoś sobie to rozpisze na kontach
Jak dla mnie - masz koszt podatkowy /zwrot kasy za to ze klient oddał towar
Ok dzięki za komentarz, może ktoś z KH się jeszcze zjawi to coś dopowie.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.