Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. rolnik-przedsiębiorca przekazuje do KRUS informację o kwocie podatku dochodowego od przychodów z działalności gospodarczej za 2024 r. Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. powiadomienie ZUS o przychodach z działalności zarobkowej osób na świadczeniu przedemerytalnym. Uwaga: Do 31 maja 2025 r. - przekazanie pierwszej raty odpisów na ZFŚS Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. przedsiębiorca może złożyć do ZUS przez PUE/eZUS wniosek o zwrot nadpłaty składki zdrowotnej za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Badania lekarskie - umiarkowany stopień niepełnopsrawności

Zatrudniamy pracownika z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Pracownik ten ma ważne badania lekarskie okresowe - robił je w zeszłym roku i są ważne do 2017. Zatrudniamy na identyczne stanowisko jakie jest w orzeczeniu lekarskim. Według mnie ta osoba musi u nas pójść na badania lekarskie wstępne. Pracownik twierdzi jednak, że nie musi. Dodatkowo : czy wypisując skierowanie dla takiej osoby musze zaznaczyć, że posiada stopień niepełnosprawności? Proszę o pomoc. Wiola.
"czy wypisując skierowanie dla takiej osoby musze zaznaczyć, że posiada stopień niepełnosprawności?"

Tak.
A ma skierowanie na tamte badania ? Gdzie są wyszczególnione wszystkie warunki szkodliwe i niebezpieczne ?
Ma samo orzeczenie
Orzeczenie lekarskie że zdolny do pracy
Wstępnym badaniom lekarskim nie podlegają osoby:

2) przyjmowane do pracy u innego pracodawcy na dane stanowisko w ciągu 30 dni po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniego stosunku pracy, jeżeli przedstawią pracodawcy aktualne orzeczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do pracy w warunkach pracy opisanych w skierowaniu na badania lekarskie, a pracodawca ten stwierdzi, że warunki te odpowiadają warunkom występującym na danym stanowisku pracy, z wyłączeniem osób przyjmowanych do wykonywania prac szczególnie niebezpiecznych.
Jeśli ma orzeczenie plus skierowanie od poprzedniego, badania robione po 1,4,2015 i tę pracę zakończył nie wiecej niż 30 dni przed zatrudnieniem u Was ,są ważne.
* Reginko

wiem to kochana, pracownik robił te badania w zeszłym roku, czyli dłużej niż 30 dni minęło od tego badania

Pracownik upiera sie jak osioł, że nie musi robić i w końcu zgłupiałam, bo nie zatrudnialiśmy do tej pory osób niepełnosprawnych.
"Komentarz 1: *Asys | 2016-07-06 13:37:22 | 78.***.***.116
Zgłoś naruszenie regulaminu
"czy wypisując skierowanie dla takiej osoby musze zaznaczyć, że posiada stopień niepełnosprawności?"

Tak."

Asys, jesteś tego pewna, bo masz podstawę prawną czy tylko Ci się wydaje, że jest taki obowiązek?
Czyli nie ma skierowania, ja bym go wysłała na nowe badania wstępne.
30 dni od zakończenia pracy taM-
Wiolu, kiedy zakończył tam pracę - bo źle to rozumiesz i może praconik ma rację
Nie mogło minąć więcej niż 30 dni od zakończenia pracy u nich a przyjęciem do was.

Poza tym skierowanie może załatwi - od byłego - bo bez tego i tak są nieważne, bo nie porównasz warunków
Fakt, nie znam podstawy prawne, ale ja tak zawsze robię... A pracowałam też w ZPCHr.
Pracę zakończył 30 czerwca
Już chyba wiem:
1. Jeśli ma skierownaie + orzeczenie i prace zakończył tam 30 czerwca 2016 - nie musi robic u nas
2. Jeśli ma tylko samo orzeczenie, bez skierowania i pracę zakończył tam 30 czerwca 2016 - musi robić

Czy tak?
Tak jest.

o ile zaczyna u Ciebie 1,7,2016
Sory 30,07,2016
Tak
Jeśli masz wątpliwości, czy zaznaczać coś o orzeczeniu na skierowaniu to podpinaj pod skierowanie ksero orzeczenia. Bo lekarz musi je widzieć. A pracownik może nie mieć wtedy przy sobie.
LMP musi zdecydować, czy z danym stopniem niepełnosprawności możną wykonywać daną pracę.
Lekarz powinien być poinformowany, obojętnie jak - wg mnie.
U mnie ma zacząć jutro :)
Ok, jak załatwi skierowanie -kopię, przyjmujesz jako ważne.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
A dlaczego masz wątpliwości z wpisaniem orzeczenia do skierowania ?
Http://www.bhp.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/czy-pracodawca-ma-obowiazek-zaznaczyc-w-skierowaniu-na-badania-lekarskie-pracownika-informacje-o-jego-niepelnosprawnosci
Bo to jest dyskryminacja.
Zadaniem lekarza medycyny pracy jest ustalenie zdolności do pracy. To lekarz musi przeprowadzić wywiad z pracownikiem , na temat jego stanu zdrowia.
Nie wiem jak u Was ale u nas LKM podsuwa badanemu szczegółową ankietę dot stanu zdrowia I to ta ankieta plus badania są podstawą do określenia zdolności do pracy w warunkach określonych w skierowaniu.
W skierowaniu pracodawca wpisuje warunki pracy pracownika a nie jego warunki zdrowotne.
Dokładnie, wywiad robi - zdrowotny.
Wg mnie - wypisując skierowanie- ( dlatego napisałam wyżej , że ja informuję obojętnie w jaki sposób) informuje się , iż to pracownik niepl.w stopniu umiwarkowanym wpisując ile pracuje na dobę - proste, a ten może 7/35. Lekarz zazwyczaj nie gęś, a resztę dowie się w wywiadzie zdrowotnym
Kom. 27 - a powiedz mi, w orzeczeniu LMP nie masz nic o normie czasu 7 czy 8 godzin, a widzisz ważne orzeczenie o stopniu umiarkowanym, jak postępujesz ?
"Lekarz zazwyczaj nie gęś, a resztę dowie się w wywiadzie zdrowotnym"

No to u nas poro takich jest... Sam przechodziłem takie badania wstępne, gdzie o nic się lekarz nie pytał.
Poro=sporo
Kom. 7 - a 7 godzin dziennie to ie dyskryminacja ? A brak możliwości pracy w godzinach nadliczbowych i w nocy nie ? Akurat tutaj to nie dyskryminacja wg mnie.
W nowym skierowaniu powinno się wpisywać normę przecież- w określeniu stanowiska.
Wiem, że jest sporo gęsi....ale Ty wpisujesz a jego problem, to on ewent. się tłumaczyć będzie.
"W nowym skierowaniu powinno się wpisywać normę przecież- w określeniu stanowiska."

Pierwsze słyszę, abym ja w skierowaniu sam ustalał normę czasu pracy. Ustalam wymiar.
A normy nie znam, dopiero z orzeczenia się dowiem, czy pracownik zawnioskował o 8 godzin czy ma 7.
Tak czy inaczej, pracownik podpisuje kartę wywiadu zdrowotnego i tam jest pouczony, że ma wpisać/udzielić odpowiedzi zgodnie prawdą.

a tam sa pytania: m.in - czy pracownik ma orzeczony st.niepełnosprawności, więc nawet nie ma o czym gadać. \mam przy sobie taką kartę bo lek. mi zostawiła|
" w orzeczeniu LMP nie masz nic o normie czasu 7 czy 8 godzin, a widzisz ważne orzeczenie o stopniu umiarkowanym, jak postępujesz ?

Norma czasu pracy osoby niepełnosprawnej jest narzucona pracodawcy ustawą rehabilitacyjną - pracownik musi pracować w normie skróconej.
Normy czasu pracy nie narzuca LMP
Pozwolenie na dłuższa pracę odbywa się wyłącznie na wniosek pracownika.

Odpowiedzialnym za wydane orzeczenia o zdolności lub niezdolności do pracy jest wyłącznie LKM. Nie może on winy zwalić na pracodawce, że ten nie doniósł mu informacji o stanie zdrowia kandydata/ pracownika.
W nowym skierowaniu powinna być zawarta informacja ile będzie pracować w tygodniu ile w dniu. Pracownik starający się o pracę, chyba raczej wie czy jest os.niepełnosprawną ( tez jakąś wstępną rozmowę ktoś w firmie robi|) i że może zamiast 8 pracować 7.
Ja powiedziałam , że LMP pracy narzuca normę ?? już zdurniałam...
bynajmniej nie ja tam mówiłam, skierowania nie wypisuje lmp tylko pracodaca przyszły
Tak jak napisałem: "dopiero z orzeczenia się dowiem, czy pracownik zawnioskował o 8 godzin czy ma 7" - bo co innego mógł mówić na rozmowie kwalifikacyjnej a co innego lekarzowi. I co wtedy zrobisz Regino, jak rozmowa była na 8 godzin a w orzeczeniu LMP widzisz 7 ?
Nie wiem do czego dążysz - na wniosek złożony u pracodawcy może lmp wydać zgodę na pracę 8godz.

ja o orzeczeniu nic nie pisałam, że tam jest norma ...?

w skierowaniu należy wypisać jaka jest normę dobowa/tygodniowa
Ja napisałem, że LMP zgadza się na wniosek pracownika albo nie. Jeśli taki wniosek zostanie przez pracownika złożony. A składa go nie do mnie a do LMP.
Rozumiem, że teraz mówisz o tym, że nie skierowaniu nie musi być podanej normy czasu pracy...rób jak uważasz, ja piszę.
A lekarz nie wykona mi badań , jak tego nie napiszę - tyle dodam.

A co do niepełnosprawności - lekarz tak czy siak pyta, w wywiadzie , i wie czy ma stopień czy nie, nie ma więc czego ukrywać --
Na skierowaniu nie ma NORMY tylko jest WYMIAR, chyba tego nie odróżniasz.
Norma to 7/35 lub 8/40 a wymiar to 1/1 lub mniej.
"1. Określenie stanowiska/stanowisk pracy
Tu należy wymienić rodzaje wykonywanych prac lub podstawowe czynności, sposób i czas ich wykonywania (podając orientacyjną ilość godzin dziennie, miesięcznie lub rocznie)." z wytycznych.
Asys pisz jak chcesz, jak piszę i wymiar i ilość godzin dzienną/ tygodniową.
Mój lekarz nie przyjmuje innych.
Kom. 49 - gdzie tu masz coś o NORMIE ?
Zresztą rozmowa rozmyła się i ciągnie w innym kierunku.

Pytanie było czy informoawać lekarza o niepełnosprawności do badania wstępnego...
Kom. 51 jaki ty masz problem.

Wpisuję ile godzin dziennie będzie pracować, i ile tygodniowo....tak jest też napisane w wytycznych. Ale można się czepiać słów...
W końcu w 50 kom. napisałaś o "wymiarze"...
Mój "osobisty" inspektor pracy (osobisty, bo przychodzi do firmy od lat ten sam) wymaga aby wniosek o niestosowanie skróconych norm wpięty był do akt. Na podstawie tego wniosku pracodawca wystawia skierowanie do LMP z opisaniem sprawy. A potem Zaświadczenie też wpina się do akt.
Inspektor chce być pewien, że to na pewno to pracownik wnioskował,
No jak ktoś chce się czepiać słów to się czepia...

"
Komentarz 40: *Regina | 2016-07-06 14:46:34 | 95.***.***.185
Zgłoś naruszenie regulaminu
W nowym skierowaniu powinna być zawarta informacja ile będzie pracować w tygodniu ile w dniu." co napisałam ?
Ja też nie wiem czemu pracownicy czepiają się, że mieli dostać 2000 netto a dostają 2000 brutto... czepiają się słów, a są one bardzo podobne, co nie ?
Kom 55 oczywiście, ma rację, bo jak przyjdzie kontrola, to do lekarza polecisz a ten będzie szperał w stosie papierów by znaleźć.NO nie.
Kom 57 ewidentnie się czepiasz, czegoś co w ogóle nie ma nic do treści pytania a poza tym wg Ciebie ilość godzin pracy w dniu/tygodniu to co innego niż norma dobowa/tygodniowa tak?
Niepotrzebne zamieszanie, wg mnie, które kompletnie nic nie wnosi.
Pracownik na 1/8 etatu jaką ma normę dzienną i tygodniową ?
A to norma dzienna się zmienia ?
:)) pozdr
Widzisz, nie umiesz odpowiedzieć na proste pytanie.
Odp. masz w kom.61
A może podsumuj swoje zdanie co do pytania...i będzie po sprawie.
Wg Ciebie poinformować lek. o orzeczeniu, a w skierowaniu wpisać tylko wymiar tutaj 1/1

Wg mnie poinformować lek. o orzeczeniu, a w skierowaniu wpisać wymiar 1/1 , 7 g. dziennie /35 tygodniowo
Poinformować lek. o orzeczeniu, a w skierowaniu wpisać tylko wymiar tutaj 1/1

Bo norma wcale nie musi być 7/35. Pracownik napisze u lekarza niosek o niestosowanie odp. art. "Ustawy o rehabilitacji.." i lekarz wyrazi zgodę na normę 8/40.
To Twoje zdanie , moje jest inne i tyle. Zresztą w wytycznych co do nowych skierowań pisze wyraźnie" czas ich wykonywania (podając orientacyjną ilość godzin dziennie, miesięcznie lub rocznie)."

I po co to dalej było ? :))
Kom 66 dodam jeszcze, nie napisze u lekarza- pracodawca takie wniosek musi mieć i ma go jak już zazwyczaj przed wydaniem skierowania. W czasie kontroli pierwsze co, będą chcieli wniosek pracownika o zwiększenie normy.
A tak na spokojnie: w idealnej sytuacji kiedy wszyscy są na maksa kompetentni faktycznie nie trzeba takiej informacjo, bo pracownik sam powie a lekarz sam zapyta. Ale w idealnej sytuacji nie trzeba porozumienia stron dawać na piśmie, a jednak wszyscy wolą to mieć w aktach na piśmie. Tak na wszelki wypadek...
I po co to dalej było ? :))

Np. czas pracy dzienne przed monitorem ekranowym ! Jak więcej niż 4 godziny - okulary.
Jak piernik do wiatraka. MOżna tak bez końca...Myślę jednak , że wszystko jasne. pozdr
Ale też dobry przykład z kom.70 do tego dlaczego są wytyczne do skierowań takie a nie inne. I może Cię to przekona.

Praca 1/4 etatu przy monitorze. Bez grupy dajmy na to.

Ty piszesz w skierowaniu praca 1/4 etatu i koniec.

A ja pisze w skierowaniu praca 1/4 etatu, praca 5 godz. dziennie / 10 godz. tygodniowo. ( może tyle pracować 2 razy po 5 godz. i np okulary należne) a jak wpiszesz tylko 1/4 to co z tego wie?? nic bo może pracować 2 godz. dziennie i nie ma prawa do okularów.

Jest różnica dla lekarza- właśnie do okularów ??

Chyba ktoś dobrze te wytyczne skonstruował nie ?
Ps. więc zgodnie z moim pierwszym komentarzem nr 40.( potem to się już sama zamieszałam używając pot.skrótów myślowych) nie normę, a wpisać ile godz. dziennie i tyg.będzie pracować - czyli tak jak w wytycznych "(podając orientacyjną ilość godzin dziennie.."
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.