Do 30 czerwca 2025 r. przedsiębiorca MŚP uprawniony do rozliczeń za energię elektryczną po cenie maksymalnej w okresie od 1 lipca 2024 r. do 31 grudnia 2024 r., składa do sprzedawcy energii informację o pomocy.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Sprzedaż środka trwałego do Ukrainy

Szef chce sprzedać środek trwały odbiorcy z Ukrainy. Nie wiem jeszcze czy będzie to os.fiz czy firma. Jak prawidłowo wystawić fv sprzedaży?
Mogę wystawić z vat 23% czy musi to być export?
Moze byc 23
To wystawiam tylko fv sprzedaży bez względu na to czy odbiorcą jest os.fiz czy firma i na tym koniec?
Tak samo jak dla polskiego odbiorcy?
Jak nie będzie dok.celnego na eksport tow.to stawka vat krajowa
bez znaczenia kto jest odbiorcą
Kom 3 - jeżeli sprzedamy tak jak sprzedaż krajową z 23% vat to trzeba jeszcze nabić na kasę fiskalną czy wystarczy faktura gdyby odbiorcą była osoba fizyczna ?
Jak osoba pryw.to kasa fiskalna
Obowiązkowo? gdzieś słyszałam, że w przypadku środka trwałego wystarczy tylko faktura.
Skoro to sprzedaż środka trwałego = poza kasa fisk. / obojętnie kto kupi
Wystarczy fv sprzedaży
Tak, środek trwały na 100% i zamortyzowany w 100%

a napisze mi ktoś jak wygląda aktualnie drugi wariant czyli export i stawka 0% w obu przypadkach czyli dla firmy i dla os.fiz.?
Ad.8 chodzi mi o dokumentację i kolejność działań.

Bardzo proszę o pomoc.
Kom.8

jak będziesz miała dokumenty wywozu poza granice RP = stawka 0%
obojetne czy kupi osoba fizyczna - czy firma
Repetek, a możesz bardziej szczegółowo? Proszę.
Mamy vat ue ale do tej pory nie mieliśmy exportu.
Jakie dokładnie dokumenty są potrzebne do exportu? Jeżeli nabywca zorganizuje transport we własnym zakresie.
Wolę wystawić sprzedaż na 23% i sprawa zamknięta ale jeśli odbiorca uprze się na export i 0% to od czego zacząć?
Fakturę wystawić od razu na 0% ? I co dalej?
Zeby była stawka 0% to musi dojśc do odprawy celnej / możecie wy ja zlecic np. agencji celnej lub dokonac sami
lub może dokonac jej sam kupujacy - ale wy musicie dopilnowac zeby dał was dokumenty celne

czyli musisz mieć SAD lub potwierdzeniu wywozu IE-599 / komunikat elektroniczny

poczytaj

http://pomoc.apaczka.pl/support/solutions/articles/207679-dokumenty-do-odprawy-celnej

http://www.porady.egospodarka.pl/Import-Eksport/11498-Sprzedaz-na-Ukraine-dla-osoby-fizycznej.html

http://www.stawkivat.pl/artykul,5059,komunikat-ie-599-otrzymany-droga-elektroniczna-a-prawo-do-0.html
Zaraz przeczytam.
a jak wystawie na krajową 23% to nic więcej nie muszę robić? oprócz rozliczenia w deklaracji vat-7.
Kom.14

dokładnie tak = nic z tym nie robisz / odprowadzisz 23% VATu do US
Ad.15 - rozumiem. Przeczytałam info z linku nr 2 i kwestia tego paragonu fiskalnego dla os.fiz. Trzeba czy nie trzeba? Link jest z 2013 a tu chodzi o środek trwały więc chyba nie trzeba?
Na zwykłej fakturze z 23% dla Ukraińca podaję zwykły nr npi czy musi być dodane PL?
PL uzywasz tylko w obrocie na ternie UE

poza UE - NIP bez "PL"
Repetek, a jak wystawiam fakturę, która ma być exportem to od razu na 0%?
Oryginał odbiorcy, kopia dla sprzedającego a dla UC (do odprawy celnej) też trzeba?
Ten dokument SAD to w ilu egzemplarzach?
Czytałam ten link nr 1 ale to jest pod kątem firm przewozowych a jeżeli odbiorca we własnym zakresie przewozi? wtedy tylko faktura i SAD? Czy coś jeszcze?
Możesz od razu na 0% jak będziesz pena że będzie dok.celny na eksport
aby byc pewnym to powinniście sami dokonać tego eksportu bo liczyc na nabywcę to bym nie radziła
oczywiście jak nabywca dokona odprawy celnej i da Wam dok.eksportowy to wtedy też 0%
gorzej jak dostanie na vat 0% i zniknie z pola widzenia :))
Ad.20 - nie będę ryzykowała.
jak wystawie fakture na 23% a nabywca sam od siebie wyśle mi dokumenty celne to wtedy musze zrobić korektę faktury na 0% ?

"aby byc pewnym to powinniście sami dokonać tego eksportu" - GosiaM, a możesz tak krok po kroku?

przeczytałam już te linki od Repetek i inne informacje ale wszystko mi się już pomieszało i wiem, że nic nie wiem :(
Wartość sprzedaży w kraju ma być 40000,00 +23% vat 9200,00 = 49200,00.
To na fakturze exportowej którą kwotę się wpisuje?
Jak nie będzie dok.celnego i nabywca się "ukryje" to Wy płacicie 23% vat do us

to w końcu to będzie dokonywał odprawy celnej ? Wy czy nabywca ?
Nie wiem kto.
wiem tylko, że potencjalny nabywca jest z Ukrainy i próbuję ogarnąć temat bo jak już wcześniej pisałam to byłaby nasza pierwsza sprzedaż na Ukrainę.
Dlatego pytam o różne warianty takiej sprzedaży.
...i dlatego proszę o wyjaśnienie całej procedury sprzedaży (dokumentacja, stawki vat itp) tak krok po kroku
To chyba za dużo wymagasz aby tu opisac procedury krok po kroku :)

jak Wy będziecie eksportować to zacznij od zarejestrowania się i uzyskania nr eori i założenie konta PUE SC
https://www.biznes.gov.pl/opisy-procedur/-/proc/1608-numer-eori/5351/teryt/16
a najlepiej wynajmijcie do tego ag.celną
Nie wymagam - proszę :)

"to zacznij od zarejestrowania się i uzyskania nr eori i założenie konta PUE SC" - to może jednak pozostaniemy przy tym 23% vat skoro to jednorazowa transakcja :)

dziękuję za link, przeczytam.
Zawsze możesz zapytać jakąś ag.celną która by działała w Waszym imieniu jakie dok.potrzebuje aby zrobić eksport
na pewno nr eori

http://www.finanse.mf.gov.pl/clo-informacje-dla-przedsiebiorcow/eori/informacje-podstawowe;jsessionid=D22E792F889FF9E829A4CE5AF9ABDF91

jak nie chcecie sie za to zabierać zawsze pozostaje stawka vat krajowa
Nr eori nie mamy i tak "od ręki" też nie wyrobimy.

a macie może jakiś link do artykułu, gdzie byłyby przystępnie i jak najbardziej szczegółowo opisane procedury exportu?

Wystawimy pewnie jako sprzedaż krajową ale chętnie przeczytam.
Nie mam linku takiego w pigułce, sorry
Ad.30 - szkoda :)

dzieki za wszystkie wyjaśnienia.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.