30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Symfonia FK -wprowadzanie tylko do rej.vat bez księgowania całego dok.

Testuje symfonię FK :))
czy da się wprowadzić do rej.vat ale księgować mniejszą kwotę niż w dok.zakupu tj. na przykładzie
do rej.vat zakupu 10+23=12,30 a zaksięgowac na kontach chcę tylko vat czyli 2,30-- 221/223
jak wpisze przez FKZ to krzyczy że nie taka sama kwota jak w rejestrze. Księgowanie na koncie tech,nie pomaga bo nie mogę zmniejszyć na Ma kwoty 12,30 :))
chodzi mi o wprowadzenie fak.zakupu na przełomie roku czyli w 2015 była wprowadzona fak.na kontach a vat nie został odliczony tylko przeniesiony na inny okres.

czy tylko przez dok.prosty (221/223) i dodanie do ewidencji EDP ręcznie netto+vat aby pojawiło się to na dekl.vat-7 ??
...czy tylko przez dok.prosty (221/223) i dodanie do ewidencji EDP ręcznie netto+vat aby pojawiło się to na dekl.vat-7 ??

Tak właśnie :(
To kicha zupełna :))
mój 20 letni program (jeszcze na Dos) to potrafi :)
ale nie ma tylu bajerów co te nowsze :(
W sumie to powinien być ten VAT wprowadzony w 2015 r. tylko wybrany w innym okresie.

Ale w takiej sytuacji, to ja robię to w ten sposób, że w samym rejestrze wpisuję tak jak trzeba, czyli 10 netto 2,30 VAT, a na dole rejestru jest taka pozycja "Kwota nie wchodząca do rejestru VAT" i tam wpisuję z minusem wartość netto, czyli te 10,00 zł.
Wtedy na kontach można zaksięgować tylko VAT.
Nie mam 2015 :) bo wprowadziłam sobie dopiero co BO na 1.01.2016
rozumiem że jak by był 2015 to mozna wprowadzić jako FVZ i zaksięgować na kontach a dla vat wybrać rejestr z okresem np. na 1/2016 ?
chodziło mi o to, w sytuacji księgowania DP + EDP(ręcznie) to nie ma tego w rej.vat naliczonego , jest to tylko w tym EDP

spróbuję Twojego sposobu , dzięki :)
Jeszcze jedno
"Ale w takiej sytuacji, to ja robię to w ten sposób, że w samym rejestrze wpisuję tak jak trzeba, czyli 10 netto 2,30 VAT, a na dole rejestru jest taka pozycja "Kwota nie wchodząca do rejestru VAT" i tam wpisuję z minusem wartość netto, czyli te 10,00 zł."---

to jak pokazuje potem to rej.vat zakupu ? dalej jest 10+2,30 ?
Właśnie tak, w zasadzie za każdym razem można sobie wybrać jakiś tam dowolny okres VAT, a na przełomie roku styczeń tego kolejnego roku, wtedy VAT jest zaksięgowany na kontach w starym roku, ale do rejestru VAT wchodzi w wybranym okresie.

Do EDP wprowadzam w zasadzie tylko kwotę do zwrotu na rachunek bankowy z US, reszta wylicza się automatycznie - nie ma co za dużo z tym EDP kombinować.

Przy przenoszeniu z innego programu to w zasadzie powinno się wpisać do EDP tylko kwotę VAT z przeniesienia z poprzedniej deklaracji.
W rejestrze zakupu jest 10,00 plus 2,30 VAT i wszystkie dane.
To jeszcze może napisz jak to dekretujesz
bo np. mam wpisałam do rej. 10+2,30=12,30 i do tego nie wchodzi do rej.vat kwota -10,00
i mam poz.1
netto 10,0-- konto Wn xxx (może 099 pozabil.techniczne)
vat 2,30 -- konto Wnxxx (wn 221)
brutto 12,30 -- konto Ma xxx (Ma 223)
poz.2:
kwota -10,00 konto wn xxx (Wn 099)i konto Ma xxx (223)
ale jak to mi krzyczy że zapis na konto pozabilanowe i inne dla tej samej pozycji :)))
tak abym wyszło 221/223 kwota 2,30
Usuń wszystko i wpisz tylko 2,30 Wn 221 Ma 223
Aby na przełomie roku wprowadzić VAT na styczeń a fakturę do grudnia, to na zakładce rej. VAT trzeba wybrać okres VAT "styczeń" Aby można było to zrobić, to należy mieć już otwarty rok 2016. Na dekrecie musi się znaleźć ten VAT przeniesiony na styczeń i pozostanie on na saldzie konta jako należny od US. Ja na VAT przeniesiony na następny okres mam subkonto analityczne.
Nie możesz księgować tak, że fakturę (netto) księgujesz oddzielnie w grudniu a sam VAT z tej faktury potem w styczniu. Dotyczy to również księgowań na przełomie miesięcy.
Ale tutaj chodzi o przeniesienie danych z innego programu a nie problem z księgowaniem.
>10 ok jak ktoś ma 2015 :)
a co jak wprowadzam dopiero od 01.01.2016 ?
ogólnie mam konto 221* na vat do przeniesienia na nstp.okres więc tu nie mam problemu

poradziłam sobie w ten sposób (nie wiem czy ok) że dodałam konto techniczne 901 jako bilansowe zwykłe bo na koncie pozabilansowym i bilansowym nie chce jednocześnie wpisać :))
i wpisałam
10,00 Wn901 ;;;12,30 Ma221
2,30 Wn221
-10,00 Wn901 ;;; -10,00 Ma221

>9 Twój sposób chyba lepszy , właśnie wypróbowałam i jest ok
tylko zapis 221/223 i jest w rej.vat i nie krzyczy że cos nie teges :))))
Do GosiaM. Jeśli testujesz symfonię, to zmień sobie niektóre konta ze zwykłych na szczególne i ze zwykłych na rozrachunkowe i z rozrachunkowych na szczególne. Zmiana ta ułatwia potem robienie bilansu, bo kwoty będą wchodzić po właściwych stronach bilansu (np. rachunek bieżący banku ze zwykłego na szczególne, bo jak będzie saldo po Ma to można go od razu przypisać do pasywów, również konto walutowe proponuję zrobić jako rozrachunkowe, bo wtedy automatem program będzie liczył różnice kursowe). Ja konta VAT zmieniłam z rozrachunkowych na szczególne, bo przecież nie będę rozliczać poszczególnych faktur - strata czasu, mam tylko odpowiednio ustawione analityki, tak że sprawdzam tylko salda.
Jeśli FK masz powiązaną z HM to wprowadź sobie integrację (nie transmisję), bo wtedy po zdefiniowaniu dokumentów i kont automatem wszystko wskoczy Ci na konta w FK.
>13 ok, popróbuję
". Ja konta VAT zmieniłam z rozrachunkowych na szczególne, bo przecież nie będę rozliczać poszczególnych faktur - strata czasu, mam tylko odpowiednio ustawione analityki, tak że sprawdzam tylko salda."
własnie mam ustawione konto vat na rozrachunkowe :(
a jak masz szczególne to rozumiem, że księgujesz tylko na jednym koncie vat ? bo z tego co widziałam to konto szczególne mam ustawione np 755 różn.kursowe i 860 rozl.WF i wtedy wchodzi wn lub ma po jednej stronie bilansu czyli per saldem . Czy o to Ci chodzi ?
jak masz ustawione te analityki w vat ?

>12 w kom.12 oczywiście się pomyliłam i tam gdzie Ma 221 to wb Ma 223 .ale to szczegół
Konto szczególne to takie konto które umożliwi Ci np. w bilansie podpięcie zapisów jednostronnych (wn lub ma w aktywach/pasywach). Nie ma to ze związku z księgowaniem vat - budowaniem analityki do konta
Do vatu nie musisz mieć analityki - możesz księgować na kontach syntetycznych naliczony i należny
Rozumiem, że konto jak jest szczególne np. 221 to mogę je podpiąć do bilansu i w aktywach i w pasywach
a jak jest zwykłe to tylko albo w aktywach albo w pasywach ??

tylko co mi to da przy koncie vat jak mam np.
syntetyczne 221
analitycznie:
naliczony 221-1
nalezny 221-2
naliczony do przeniesienia na inny okres 221-3
należny do przeniesienia na inny okres 221-4
rozliczenie z us 221-5
i podpięte do bilansu wg analityki ?
>16 ok , jak jest tylko syntetyka czyli samo 221
rozumiem i wtedy dobrze jest jak jest bilansowe szczególne bo wtedy wchodzi albo w pasywa albo w aktywa ?
...jak jest szczególne np. 221 to mogę je podpiąć do bilansu i w aktywach i w pasywach
a jak jest zwykłe to tylko albo w aktywach albo w pasywach ??

Tak

Przy VAt da Ci tylko to, że nie będziesz musiała rozliczać poszczególnych transakcji (konto rozrachunkowe tego wymaga).

W przypadku VAt lepszym rozwiązaniem jest podział nie analityczny tylko syntetyczny bo lepiej to widać (ale to już szczegół co kto woli)
Nie rozliczam poszczególnych transakcji na koncie vat, w planie kont włączyłam aby ignorował rozrachunki na koncie 221
piszę z głowy ale w ustawieniach planu kont przy koncie rozrachunkowym jest
- wymagaj wypełnienia rozrach.
- ostrzegaj o braku rozrach.
- ignoruj brak rozrach.
i jak zrobiłam "ignoruj" to nie krzyczy mi że mam rozrachunki i mam je rozliczać
Konto zwykłe to saldo ma po jednej stronie a jak wyszło by po drugiej to wtedy będzie z minusem. Przykład konta 130 - bank. Jak będzie zwykłe, to jak saldo będzie po Ma to wtedy w bilansie pojawi się w aktywach z minusem. A jak będzie szczególne to saldo Ma wejdzie do pasywów.
Jeszcze jedna zasadnicza uwaga, nawet jak na dzień dzisiejszy nie są Ci potrzebne analityki to mimo wszystko utwórz sobie jedną analitykę, abyś potem mogła ew.rozwijać dana syntetykę o kolejne analityki a nie tworzyć nowej syntetyki. Jak zrobisz księgowanie bezpośrednio na syntetyce to już potem nie dodasz żadnej analityki.
Ja VAT mam zrobiony tak:
221 - rozrach. VAT z US
221-1 - rozrachunki (na nich księguję VAT naliczony i należny zaokrąglony do 1,00 do US) - saldo zgodne z deklaracją
221-9 - zaokrąglenia VAT do pełnych złotych w danym m-cu i przeksięgowanie na pko lub ppo
222 - VAT należny
222-1 VAT należny dot. bieżącego m-ca
222-2 VAT odroczony na następny okres
222-3 VAT bez okresu
222-4 VAT od imp. usług
222-5 VAT WNT
222-9 VAT pozostały

223 - VAT naliczony
223-1 VAT naliczony dot. bieżącego m-ca
223-2 VAT środki trwałe
223-3 VAT odroczony na nast. m-c
223-9 VAT pozostały
Kwoty VAT z kont 222-x i 223-x po uzgodnieniu z zestawieniem VAT (raporty>zestawienia>zestawienie rejestrów) przeksięgowuje na koniec miesiąca na konto 221-1 i mam kwotę zgodną z deklaracją
To samo mam z ZUS
224- ZUS
224-1 FUS
224-2 ub. zdr.
223-3 FP + FGŚP
Takie ustawienie kont pozwala mi łatwo kontrolować płatności i zgodność z deklaracjami.
A konta te mam ustawione jako szczególne bo w zależności od salda wchodzą mi w bilansie albo do aktywów albo do pasywów.
Dodam jeszcze, że do bilansu czy RZiS salda nie musza wchodzić tylko z poz. syntetyki, ale mogą tez wchodzić z poz. analityk. Tylko wtedy w ustawieniach należy (po rozwinięciu konta syntetycznego) poszczególne pozycje analityk przypisać odpowiednio do odpowiednich pozycji bilansu czy RZiS.
Ok, dzięki
na razie testuję więc każda uwaga się przyda do nauki :)
jak napisałam w kom.17 jak na razie utworzyłam jedno konto syntetyczne 221 na vat i analityki , które to podpięłam do bilansu jako konta bil.rozrach. w różnych miejscach (sprawdzę jutro gdzie bo nie pamiętam z głowy :))
zobaczymy czy się sprawdzi, tak miałam w starym programie ( 5 osobnych kont i wystarczało)
nie rozbijałam naliczonego i należnego na bardziej szczegółowo ale może to dobry pomysł (sprawdzałam kwotę na vat-7 z rejestrami vat) a na koncie tylko suma

właśnie zrobiłam konto 100 i 130 bez analityki i myślę, że to właśnie zły pomysł . Lepiej jak piszesz, przynajmniej jedna analityka (tak mam w starym programie). Jak się zdecyduję to tak właśnie zrobię , z co najmniej jedną analityką
100 i 130 koniecznie z analityką :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.