30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

VAT- art. 28b

Czy mógłby mi ktoś w kilku zdaniach napisać o jakie usługi chodzi w art. 28b ustawy VAT- jak mam to rozumieć ; chodzi o import usług - nie wiem jak prawidłowo księgować faktury import usług
1) kontrahent UE - zarejestrowany (naprawa samochodu)
2) kontrahent UE - nie zarejestrowany (naprawa samochodu)
w których pozycjach deklaracji VAT 7 te transakcje miały by być ?

Wiem że jak podatnik zarejestrowany i jest to usługa z art. 28b to poz. 29/30 deklaracji; ale co oznacza art. 28b? Czytam ten art. i nic z tego nie wiem, nie rozumiem
Art. 28b. 1. Miejscem świadczenia usług w przypadku świadczenia usług na rzecz podatnika jest miejsce, w którym podatnik będący usługobiorcą posiada siedzibę działalności gospodarczej, z zastrzeżeniem ust. 2-4 oraz art. 28e, art. 28f ust. 1 i 1a, art. 28g ust. 1, art. 28i, art. 28j ust. 1 i 2 oraz art. 28n.

Chodzi o to, że gdy nabywcą jest podatnik to miejscem opodatkowania tych usług jest kraj w którym posiada on siedzibę. Tak wiec jeżeli nabywcą jest np. firma mająca siedzibę w Niemczech to ta usługa będzie opodatkowana w Niemczech.
Oczywiście bierzesz pod uwagę wyłączenia podane na końcu tego przepisu.
Wg art.28b ( i innych) określasz miejsce opodatkowanie dla danej usługi więc jak piszesz że to import usług to zakładam, że kupiłaś jakąś usługę od podatnika nie mającego siedziby ani stałego miejsca dg w PL ?
Naprawa samochodu w Hiszpanii; ustaliłam, że jest to dla mnie import usług; mam dwie faktury z Hiszpanii za te naprawę; w pierwszym przypadku kontrahent jest zarejestrowany w UE - więc była by pozycja 29/30 deklaracji ?; w drugim przypadku nie mam podanego numeru EU i nie mogę sprawdzić czy jest zarejestrowany; zakładając że nie, to wtedy w deklaracji VAT było by to w poz. 27 i 28 deklaracji?" Import usług to dla mnie "czarna magia" i pomimo tego że na tym forum już pytałam kiedyś i wydawało mi się że "już wiem" - kolejna faktura i problem;
Import usług masz def.w art.17.1.4 i stosujesz go wtedy kiedy miejscem opodatkowania jest PL np.wg art.28b

natomiast na vat-7 masz opis
27/28 -- Import usług z wyłączeniem usług nabywanych od podatników podatku od wartości dodanej, do których stosuje się art. 28b ustawy
29/30 -- . Import usług nabywanych od podatników podatku od wartości dodanej, do których stosuje się art. 28b ustawy

czyli interesuje Cię czy to usł.z art.28b oraz czy sprzedawca jest pod.podatku od wart.dodanej tj. pod.vat czynny w innym kraju UE (nie koniecznie na vat-ue)
Czyli interesuje Cię czy to usł.z art.28b oraz czy sprzedawca jest pod.podatku od wart.dodanej tj. pod.vat czynny w innym kraju UE (nie koniecznie na vat-ue)

tak, chciałabym zrozumieć jaka usługa jest usługą z art. 28B - na co mam zwrócić uwagę
druga część zdania - nie rozumiem; czy ktoś jest zarejestrowany w UE mogę sprawdzić jeśli mam numer; na jednej z tych faktur nie mam numeru VAT UE - dopiero w poniedziałek spróbuję uzyskać informację, czy firma, która dokonywała naprawy w Hiszpanii - jest zarejestrowana w UE;
rozważałam, jak wykazać w deklaracji naprawę samochodu dokonanego w UE, przez firmę która nie jest zarejestrowana w UE; a może to ze jest zarejestrowana w UE i to że jest podatnikiem od wartości dodanej to dwie różne sprawy? Na otrzymanych fakturach nie mam naliczonego podatku przez te firmy
W Pl można być podatnikiem vat zwolnionym i pod.vat czynnym
dodatkowo do opcji 1/ lub 2/ można zarejestrować się do vat-ue

i tak samo zapewne jest w całej UE
to że ktoś jest na vat-ue w zasadzie nic nie znaczy bo może być pod.vat zwolnionym albo czynnym
pod.podatku od wartości dodanej to pod.vat czynny czyli musisz wiedzieć czy ten Twój sprzedawca jest na vat czynnym u siebie czy nie (nie musi być dodatk0wo na vat-ue)

usł.z art.28b to tak które nie występuje w dalszych art.czyli nie jest wyjątkiem z art.28c do art.28o
DZIĘKUJĘ! Wiem, że nic nie wiem - ale może na spokojnie jakoś opanuję ten import; dziękuję za pomoc
Na fakturze masz na pewno odpowiedni opis jeżeli jesteś zobowiązana do naliczenia vat.
Masz wtedy albo odwołanie do odpowiedniego przepisu ichniejszej ustawy, albo (częściej) po prostu napisane, że do rozliczenia vatu jest zobowiązany nabywca (pewnie po angielsku, niemiecku, itp.).
Jeżeli takiego zapisu nie ma to pewnie fakturę wystawił podatnik zwolniony z vat.
Ok, to jest jakaś wskazówka; na fakturze gdzie kontrahent ma NIP UE - jest odniesienie do przepisu: IVA: Segun resolucion DGT 23/12/09; na drugiej nie ma nic; jestem tylko księgową, nie znam szczegółów jaka firma naprawiała samochód - awaria podczas wykonywania usługi transportowej; kłopot jest tez taki, że firmy za granicą nie chcą naprawiać samochodu - jeśli nie ma gwarancji zapłaty za usługę; dlatego inna firma (np. SCANIA) ubezpiecza, pośredniczy w załatwieniu tej naprawy; to Scania otrzymała fakturę wystawioną na naszą firmę którą księguję, SCANIA nam wystawia NOTY bo musimy zapłacić do Scani a nie do firmy która naprawiała; Scania otrzymała faktury z kwietnia za naprawy wystawione dla nas - w maju przekazała nam - mam w związku z tym problem bo korekta deklaracji VAT i dalej nie wiem jak zaksięgować te importy
No to tę fakturę gdzie jest NIP UE i odpowiedni odnośnik do przepisu potraktowałbym jako import usług, a drugiej do vatu bym nie księgował.
Ok, z tą pierwszą tak też myślę - analizując to wszystko; z drugą w poniedziałek może uda mi się uzyskać jakieś informacje - bo na fakturze nie ma informacji na temat podatku ani numeru UE; więc jeśli druga faktura była by od firmy, która nie jest podatnikiem podatku od wartości dodanej - to nie wykazuję w rejestrach VAT i w deklaracji VAT? A co w przypadku jeśli firma jest podatnikiem podatku ale nie jest zarejestrowana jako podatnik UE? I bardzo dziękuję za pomoc GosiM i Student
No to traktujesz ją tak samo jak pierwszą.
"więc jeśli druga faktura była by od firmy, która nie jest podatnikiem podatku od wartości dodanej - to nie wykazuję w rejestrach VAT i w deklaracji VAT" -- to nie tak
masz import usług wg art.17.1.4 + art.28b i nie ma tu znaczenia czy kupujesz od podatnika vat czynnego czy podatnika vat zwolnionego
różnica pomiędzy nimi (czynny czy zwolniony) jest tylko ujęcie tego na dekl.vat-7 a nie do rozpoznania importu usług
Dziękuję; ta dyskusja pomogła mi; mam nadzieję że to opanuję; jeszcze raz dziękuję za pomoc i cierpliwość
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.