ARCHIWALNY TEMAT FORUM

PIT-5L, PIT-36L w spółce jawnej

Witam!

Jest 3 wspólników, każdy osobno płaci zaliczkę na podatek i potem wynikający z zeznania rocznego podatek...
Płacę z rachunku spółki i księguję na rozrachunki ze wspólnikiem - każdemu osobno ewidencjonuję.
Na dzień bilansowy dokonuję przeksięgowania - zgodnie z % udziałów jakie każdy ze wspólników posiada.

Czy tak jest prawidłowo? Czy raczej każdy wspólnik powinien dokonywac przelewu zaliczki na PIT-5L i podatku z prywatnego rachunku bankowego?

Pani z US właśnie zwróciła mi uwagę i poinformowała, że powinnam na NIP-7 zgłosić prywatne rach.bankowe i nie będą wówczas zwracali przekazem pocztowym, tylko na rach.bankowy.

Czy muszę podawać prywatne rachunki?
WG MNIE ROBISZ OK.

JAK WSPÓLNICY CHCĄ ZWROT SWOJEGO PODATKU NA KONTO TO TRZEBA ZGŁOSIC W us ICH PRYWATNE ror / INNACZEJ ZWROT BĘDZIE PRZEZ POCZTE LUB MOGA ODEBRAC W KASIE us
Ja też płacę podatek za wspolników spółki jawnej z konta firmowego choć wiem, że nie do końca jest to poprawne. Zwrotu podatku z rozliczenia rocznego US dokonywał na prywatne konta.
Ale czy jest obowiązek zgłaszania pryw. rachunków bankowych wspólników do US?
Ja musiałam to zrobić przy składaniu PIT-36L ponieważ wspólnicy życzyli sobie zwrotu podatku na konto i wtedy pani z US powiedziała, że zwrotu mogą dokonać tylko na prywatny rachunek. Ale jeśli płacisz podatek z konta firmowego to moim zdaniem, nie ma obowiązku zgłaszania.
Ok, dziękuję.

Bo zrobili zwrot przekazem pocztowym, a teraz (w piątek) kobieta mi telefonuje, że jakieś odsetki jej wyszły od niedopłaty... ale Ona twierdzi, że jeszcze zwrotu nie było, a ja mam przekazy pocztowe, że zwrot wspólnicy otrzymali...

Nie wiem co teraz zrobić, czy zatelefonować do nich i poprosić o wezwanie do zapłaty tych odsetek...????
Czy sami to zrobią?
Gazeta Podatkowa nr 44 (1294)
Zmiany nastąpiły z początkiem bieżącego roku. Osobowe spółki handlowe już oficjalnie mogą opłacać ze swojego konta podatki wspólników. Zezwala na to art. 62b § 1 pkt 3 Ordynacji podatkowej. Taka wpłata jest jednak dopuszczalna, gdy kwota podatku wspólnika nie przekracza 1.000 zł. Uznaje się, że w takich przypadkach wpłata pochodzi ze środków wspólnika, jeżeli treść dowodu zapłaty nie budzi wątpliwości co do jej przeznaczenia.Uregulowanie z konta spółki osobowej podatku wspólnika jest niedopuszczalne, jeżeli kwota podatku przekracza 1.000 zł. Płynie z tego również wniosek, że nie wolno "rozbić" podatku na kilka przelewów. Na zapłatę daniny przez inny podmiot niż podatnik pozwolono tylko w przypadku, gdy kwota podatku - a nie wpłaty - nie przekracza 1.000 zł.

Konsekwencje nieuznania wpłaty dokonanej przez spółkę osobową za zapłatę podatku wspólnika są poważne.
Jeżeli zaliczka przekracza 1000 zł, to nie można z rachunku bankowego spółki wpłacać zaliczek?

No to ja nie mogę... :(

Poza tym od br roku wpłacam zal. uproszczone.

Czyli każdy wspólnik za siebie z prywatnego rach.bank.?
Tak, zmiana od tego roku,pow.1000 z prywatnego konta, nie ważne, ze w formie zaliczek, to podatek
Gazeta Podatkowa nr 31.Spółka osobowa prawa handlowego może opłacać ze swojego rachunku bankowego podatki wspólników, ale tylko w wysokości nieprzekraczającej 1 tys. zł. Uiszczenie wyższej kwoty jest niedopuszczalne. Regulacje te zastępują dotychczasowe praktyki występowania przez spółki osobowe w charakterze wyręczyciela.Ciężar opłacania podatków spoczywa na podatniku. Prawo obowiązujące do końca ubiegłego roku nie przewidywało możliwości realizowania tego obowiązku przez kogoś innego. Wpłata dokonana przez osobę trzecią nie skutkowała wygaśnięciem zobowiązania podatkowego.
Wyjątek - pod wpływem orzecznictwa sądów administracyjnych - czyniono jedynie dla płatności dokonywanych przez tzw. posłańców (wyręczycieli). Mianem tym określano osobę lub podmiot, który przekazywał do urzędu skarbowego kwotę odpowiadającą wysokości podatku, ale czynił to w imieniu podatnika i z jego środków. Spółka osobowa, np. jawna, mogła więc opłacać podatki wspólników ze swojego rachunku bankowego, jeżeli działała w tym zakresie jako posłaniec.
Kwestia regulowania cudzych danin jest od początku bieżącego roku prawnie unormowana. Podatek może być zapłacony m.in. przez inny podmiot niż podatnik, w przypadku gdy kwota podatku nie przekracza 1 tys. zł. Podatnicy mają wątpliwości, o czym świadczą pytania kierowane do naszego Wydawnictwa, czy nowe regulacje wykluczają zapłatę wyższego podatku wspólnika z konta spółki osobowej, jeżeli działa ona - na zasadach stosowanych do tej pory - w charakterze posłańca. Zapytaliśmy o to Ministerstwo Finansów.
Resort finansów w odpowiedzi z dnia 6 kwietnia 2016 r. wyjaśnił, że w obecnym stanie prawnym zapłata podatku z rachunku bankowego innego podmiotu jest możliwa tylko w przypadkach wymienionych w art. 62b § 1 Ordynacji podatkowej. Dla dopuszczalności zapłaty podatku przez kogoś innego niż podatnik nie ma żadnego znaczenia kwestia występowania w charakterze posłańca. Podatek wspólnika może być opłacony z rachunku bankowego spółki osobowej, ale tylko, gdy kwota podatku nie przekracza 1 tys. zł. Uznaje się, że w takich przypadkach wpłata pochodzi ze środków podatnika, jeżeli treść dowodu zapłaty nie budzi wątpliwości co do jej przeznaczenia. Uregulowanie z konta spółki osobowej podatku wspólnika przekraczającego 1 tys. zł jest niedozwolone
Konsekwencje nieuznania wpłaty dokonanej przez spółkę osobową za zapłatę podatku wspólnika są poważne. Zobowiązanie - mimo że organ podatkowy ma na swoim koncie odpowiednią kwotę - uważa się w takiej sytuacji za wymagalne. Wspólnik ma więc obowiązek je uregulować. Jeżeli zapłaty dokonuje po terminie płatności, musi liczyć się z obciążeniami odsetkowymi oraz ryzykiem wymierzenia sankcji karnych skarbowych. Kwota wpłacona przez spółkę osobową powinna być jej natomiast zwrócona.
Ok, a co z wpłacaniem składek na ubezp.społ. wspólników sp. jawnej?

też powinni regulować z prywatnego rachunku czy ze spółki mogą?
Kom.14

moga z konta spółki
Ok, dzięki repetko, a Ty masz do czynienia ze sp.jawna i zal. na podatek?
Jak płacą?
Z rach. spółki?
Wiem, że nie pisałaś do mnie ale...ja mam do czynienia ze spółką jawną i do tej pory płaciłam zaliczki na podatek wspólników z konta spółki. Ten artykuł powyżej mnie trochę przeraził:-(
Mnie też przeraził; jedyny pozytyw - nie tylko mnie :)
Czyli - nie jestem sama...

Wpłacamy z rach. bank. spółki, a US nie zwraca nam tych wpłat, czyli akceptują to, jednak teraz mówią, że powinniśmy z pryw.rachunków, więc będę musiała to zmienić....

Złożę NIP-7, podam nr-y rach.bank. pryw. i będą sami wpłacali - każdy ze swojego rach.
Wpłaciłam już w tym roku z rachunku spółki całkiem spore pieniądze - zarówno tytułem zaliczki na podatek jak i tytułem rozliczenia rocznego. I otrzymałam na wspólników zaświadczenia o niezaleganiu, czyli US raczej nie robi z tego problemu
Niby nie, bo kasa im wpływa... pewnie co urząd to inaczej...
Jak nie zwracają wpłat, tzn. że je akceptują i przyjmują że to od wspólników - - podatników...

Jednak prawidłowo to nie jest.

Próbuję przekonać do tego wspólników, ale na razie się zastanawiają...
U nas też US przyjmuje wpłaty z konta firmowego bo nawet zwrotu dokonał na konta prywatne wspólników czyli podatek musiał być zapłacony...a teraz okazuje się, że jest to niezgodne z przepisami...
U mnie też wspólnicy regulowali swoje zobowiązania względem ZUS i US z konta firmowego i nie było żadnych problemów. Miałam uchwałe wspólników o pozostawienie częsci wypracowanego zysku na tego typu płatności. W tym roku tak nie można???? To ale wielkie udogodnienie zrobili pozwalając na wpłatę 1 tys.przez inne osoby niż podatnik!
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.