ARCHIWALNY TEMAT FORUM

31 dni choroby w miesiącu mającym 31 dni POMOCY

Witam,
mam pytanie odnośnie chorobowego za miesiąc maj, który wynosi 31 dni.
Mam pracownika, który pierwszy raz w tym roku poszedł na chorobowe. Okres niezdolności do pracy wynosi 1-05-2016 do 31-05-2016r. Moje pytanie brzmi jak mam mu policzyć wynagrodzenie. Dane przykładowe są wymyślone aby łatwiej było zrozumieć obniżenie wyngarodzenia które wychodzi w tym przykładzie -50.

Płaca brutto 1500zł.

1500- (1500*13,71%)= 1294,35
1294,35/30*31*80%= 1070,00 ( do rubryki wypłacanej ze środków pracodawcy)

1500/30=50,00 zł
50*31 dni= 1550zł
1500-1550= -50 zł ( do rubryki jako płaca podstawowa)

Moim zdaniem jest coś nie tak, bo nie może być ujemna płaca.Czy mam obniżyć całość 1500 choć program sugeruje 0 50 zł więcej?
Płaty nie otrzymuje, tylko chorobowa za 31 dni
Liczysz tylko choroboowe za 31 dni
Tzn. nic nie pomniejszasz
Mam różne opinie na temat rozliczania dłuższego chorobowego, jeżeli trwa ono od 01.05-31.05 to rozumiem że obniżam całą wypłatę i wypłacam zasiłek za 31 dni, druga opcja mająca większe grono zwolenników to przyjęcie 30 okresowego okresu rozliczeniowego czyli w maju rozliczam 01-30.05 a przy wypłacie czerwcowej 31.05 i dalsze zwolnienie jeśli jest (maksymalnie 30 dni)
Czy oba warianty są poprawne?
Co innego jak ma chorobowe od 1-30 maja a dzień 31,05 była w pracy, wtedy wypłącasz za pracę stawka godz. ( wyliczona) * ilośc godzin pracy.
Nie była w pracy, zwolnienie ma, np. 01.05 - 02.06
"druga opcja mająca większe grono zwolenników to przyjęcie 30 okresowego okresu rozliczeniowego "
a gdzie są zwolennicy tej opcji?
rozliczasz miesiąc.
jeśli cały miesiąc chorował płacisz chorobowe i tyle.
Do kom.4

wypłacasz za tyle dni chorobowego na ile masz ZLA

przy czym moze sie zdażyć, ze masz ZLA na 30 dni...
Cd kom.8
a na ten 1 dzień nie masz ZLA bo dostaniesz je już po wypłącie

wtedy wiadomo płącisz za 30 dni

ale jak masz ZLA przed wypłatą na 31 dni to płacisz za 31 dni
Kom5 był do przykładu o który pytałaś w kom.4
*AGATA83 a nie odwróciłaś przypadkowo sytuacji?

Może te opinie dotyczyły sytuacji gdzie zwolnienie było na 30 dni -czyli na wszystkie dni robocze w miesiącu który ma 31 dni?
Złe podejście od początku.
Pracownik nie przepracował ani jednego dnia w maju, w więc nie można stosować obliczenia wynagrodzenia za część miesiąca bo takowej pracy w ogóle nie było, a przepisy wyraźnie mówią "wynagrodzenie za część miesiąca"
Liczysz tylko i wyłącznie wynagrodzenie/zasiłek chorobowy
Tu mamy sytuację kiedy potrącenie przewyższa podstawę. Mój program (Symfonia) kwotę taką traktuje to jako "wyrównanie potrącenia przewyższającego podstawę" co oznacza, że dodaje tą kwotę o potrącenia i na potrącenie wychodzi na zero.

Zasada 30 dni jest przyjęta dla wszystkich miesięcy w roku, w których czasami jest 30 czasami 31 a czasami tylko 28 dni. Coś trzeba było pewnie przyjąć dla jasnych obliczeń.
Czyli rozumiem że zwolnienie trwające, np. 01.05-16.05 i od 17.05-02.06 w maju rozliczam za 01-31.05 i w czerwcu 01-02.06 ?
czy też mogę rozliczyć to:w maju: 01.05-30.05 (30 dni) w czerwcu: 31.05-02.06. Myślę że ten II sposób wynika że na LP nie muszę korygować właśnie tego ujemnego obniżenia wynagrodzenia za 1 dzień
Za czerwiec w czerwcu - tak, z czerwcową wypłatą.
Mija, a mój program (Vulcan dla nauczycieli) obniża i na liście płac mam ujemne składki czego nie może być
Na LP nie ma być nic ujemnego. Wykasuj to
To wiem :-)
No to zdecydowanie zmień program

nie może być takiego "składnika" wynagrodzenia

jak masz "01.05-16.05 i od 17.05-02.06 " to z wypłatą za maj płacisz za 01-31.05 a z wypłatą za czerwiec płacisz za 01.06

nie ma żadnego ujemnego obniżenia

kto pisze te programy płacowe ja się pytam :(((
To po prostu "z palca" wpisz w miejsce minusa zero.
Jeśli ZLA masz na pełen miesiąc + dni w kolejnym miesiącu to wypłacasz: pełen pierwszy miesiąc a osobno tylko te dni, które są w następnym miesiącu.

Wypłacasz zgodnie z dokumentem, który otrzymujesz i zgodnie z informacją jakie posiadasz na dzień wypłaty. Gdybyś w dniu wypłaty dostała zwolnienie na część miesiąca a po jej dokonaniu na kolejną część miesiąca to rozliczyłabyś to w kolejnym miesiącu ale niby jakim prawem pozbawiasz człowieka wynagrodzenia za pełen okres jego niezdolności do pracy?
Rozporządzenie mówi:
"§ 11. 1. W celu obliczenia wynagrodzenia, ustalonego w stawce miesięcznej w stałej wysokości, za przepracowaną część miesiąca, jeżeli pracownik za pozostałą część tego miesiąca otrzymał wynagrodzenie określone w art. 92 Kodeksu pracy,.....itd"
Rozporządzenie mówi "za przepracowaną część miesiąca" - w tym przypadku nie ma tej przepracowanej część więc nie należy w ogóle stosować tego. Liczy się tylko chorobowe. A to że programy dziwnie liczą ro nalezy zwrócic uwagę producentom. Mój program ENOVA nalicza właściwie.
Ad. 19 - samo obniżenie policzył prawidłowo :) brakuje mu tylko tego podwyższenia, żeby wynagrodzenie nie wychodziło na minus.
Czerwiec wypłacasz w czerwcu, jak wykażesz w maju w RSA to będzie info : Podany okres nie może dotyczyć przyszłości w stosunku do okresu rozliczeniowego wskazanego w Identyfikatorze raportu. Data Do w okresie świadczenia / przerwy może być co najwyżej ostatnim dniem okresu rozliczeniowego z Identyfikatora raportu.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.