Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. rolnik-przedsiębiorca przekazuje do KRUS informację o kwocie podatku dochodowego od przychodów z działalności gospodarczej za 2024 r. Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. powiadomienie ZUS o przychodach z działalności zarobkowej osób na świadczeniu przedemerytalnym. Uwaga: Do 31 maja 2025 r. - przekazanie pierwszej raty odpisów na ZFŚS Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. przedsiębiorca może złożyć do ZUS przez PUE/eZUS wniosek o zwrot nadpłaty składki zdrowotnej za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Niemcy - umowa zlecenia

Pan w 2015 roku pracował na zlecenie w Polsce, otrzymał PIT-11, z tej samej firmy zatrudniony był na zlecenie w Niemczech, otrzymał pit niemiecki. Podatki za prace w Niemczech odprowadzane były do niemieckiego urzędu, natomiast zus w Polsce. Przyniósł mi za każdy miesiąc rachunki do zlecenia, już przeliczone na polskie złote. W jaki sposób powinnam to wykazać w rozliczeniu rocznym?
----> Przyniósł mi za każdy miesiąc rachunki do zlecenia - ale tam będą kwoty do wypłaty /??/,
a Ty potrzebujesz brutto.
Weź przychód brutto z niemieckiego PIt-a, odejmij składki społeczne, oblicz KUP 20% -
- masz dochód do ZG poz 8.
Niemiecki pit, to - Lohnsteuerkarte czy Lohnsteuerbescheinigung czy Ausdruck der Elektronischen Lohnsteuerbescheinigung ???
Na rachunkach mam kwoty brutto juz przeliczone na zlote, widze rowniez jakie kwoty spolecznego i zdrowotnego byly zaplacone do zus.

Ten niemiecki pit to chyba ta druga nazwa, w tej chwili juz nie jestem w pracy i nie mam tego druku przed soba, ale wydaje mi sie ze nazwa byla taka dluga ????

Oczywiscie dzwonilam w tej sprawie do kip i powiedziano mi, ze taki dochod ze zlecenia nie,ieckiego powinien byc opodatkowany w Polsce, bo nie jest to ani praca najemna ani wolne zawody i ponoc tak mowi umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania. Pani powiedziala ze nie trzeba tego wykazywac w zg
Niemcy rozliczamy metodą wyłączenia z progresją.
Moim zdaniem zsumuj dochody i wpisz w PIT/ZG w poz. 15 (pisałaś, że to były zlecenia)i PIT-36 poz. 182.
Składki do PIT-36. PIT-11 z kraju również do PIT-36.
Tak, wiem, ze progresja i chcialam to tak zeobic, tylko zastanowilo mnie to zlecenie i dlatego zaczelam temat zglebiac dzwoniac do kip. Tam mi babka mowi ze powinno byc opodatkowane w Polsce, a co kurde z podatkiem zaplaconym w Niemczech? Przeciez to bez sensu zeby tu placic znowu zwlaszcza ze dochody nie byly male. Wiadomo, ze gosciu zaplacic nie bedzie chcial. Tak sobie mysle, czy na tych pitach niemieckich widac ze wynagrodzenie dotyczylo zlecenia?
Zasady opodatkowania są podobne, jak w przypadku umowy o pracę. Przychodu nie obniża się o wartość diet zagranicznych, te zwolnione są wyłącznie w przypadku umów o pracę. Zlecenia wykonywane z terytorium Rzeczpospolitej na rzecz zleceniobiorców w Niemczech podlegają natomiast rozliczeniu w Polsce. Pensje, płace i podobne wynagrodzenia osoby mającej miejsce zamieszkania w Polsce są opodatkowane tylko w Polsce, chyba że praca jest wykonywana w Niemczech. Stąd gdy po ewentualnym zawarciu umowy zlecenie z niemiecką firmą zlecone prace będą wykonywane tylko na terenie Polski, dochody uzyskane z tego tytułu będą opodatkowane tylko w Polsce. Na niemieckim zleceniodawcy nie będą ciążyły obowiązki płatnika. Uzyskując dochody z umowy zlecenia bez pośrednictwa płatnika polski zleceniobiorca sam rozlicza zaliczki na podatek - 18% dochodu.

To wyczytalam na pit pl
---> zatrudniony był na zlecenie w Niemczech,natomiast zus w Polsce.
Rozliczenie jest proste....
Masz przychód,jeśli to było zlecenie to KUP 20%, masz dochód-wpisujesz go do PIT/ZG poz.8
Składki społeczne zapłacone do polskiego ZUS odejmujesz od polskich dochodów, a zdrowotne /sprawdź czy 7,75%/odliczasz od podatku.
Wyliczasz stopę procentową w stosunku do dochodów polskich i mnożysz je prze ten procent- to wszystko.
Oczywiście wyliczasz podatek należny,zapłacony - kwota nadpłaty albo do zwrotu.

---> Przyniósł mi za każdy miesiąc rachunki do zlecenia - to wypłaty miał od Niemca czy polski pośrednik coś tam nabazgrał na tych rozliczeniach wypłat.

Piszesz, że masz niemiecki PIT ?????, więc skąd te wyliczenia po Polsku - Niemcy nie dają czegoś takiego.

Cz masz od firmy pośredniczącej /delegującej??/ jakieś dodatkowe wyjaśnienie ???
Wla.gle ja to nazywam pit niemiecki, dzisiaj bylam w pracy i zerkalam na ten dokument, to jest to ausdruck der.....

Facet jest zatrudniony w polskiej firmie na zlecenie, za kazdy miesiac ma rachunek do tego zlecenia, na rachunku jest wyodrebniona kwota brutto za dany miesiac, skladki spoleczne i zdrowotne. Wyplaty sa od polskiej firmy, praca na statkach, chyba w stoczni. Ale jak wspomnialam podatek dochodowy z tytulu tej pracy na terenie Niemiec byl odprowadzany tam a zus w Polsce. Te rachunki do zlecen wystawione sa w pln. No i oprocz tego jeszcze ma ten dokument niemiecki ausdruck der....

Dzwonilam do tej firmy w ktorej byl zatrudniony, potiwerdzili mi ze to bylo zlecenie.

Acha, facet przebywal tam ponad 183 dni
Tak jak napisał wcześniej wla.gle z tym, że myślę nie można odejmować KUP ponieważ nie można by wtedy odliczyć składek zapłaconych do naszego ZUS. Składki nie mogą być potrącone od dochodu zwolnionego a KUP takim jest. Jeśli podane są kwoty przychodu brutto to i składki są pewnie od niego odliczone.
Do *Piola to nie jest tak, że On ponownie zapłaci podatek od tych zarobków w Niemczech. Jest to tylko wyliczenie stopy procentowej i porównanie jakby dochodów krajowych i zagranicznych. To tak w skrócie. Jeśli już to najwyżej trochę dopłaci.
Jar, ja wiem, ze to jest do stopy, ewentualnie moze byc jakas mala doplata. Mowiac o zaplacie podatku mialam na mysli to,mze babka z kip twierdzi, ze jego dochody w Niemczech nie kwalifikuja sie ani jako praca najemna ani jako wolny zawod, twierdz tez, ze w takim razie powinny byc wykazane tylko w pit 36 bez zalacznika zg i normalnie opodatkowane w Polsce. Czyli powinnam je wykazac jako dzialalnosc wykonywana osobiscie, tak jak nasze polskie umowy zlecenia, z tym ze nie wykaze podatku zaplaconego w Niemczech a co za tym idzie gosciu mialby do zaplaty spory podatek przy zarobkach rzedu 80 tysi.
Nie słuchaj bzdurnych bab z KIP. Wpisujesz dochód w PIT/ZG w poz. 15 (umowy zlecenia).
Gdyby podatek był odprowadzany do naszego US wtedy można by tak rozliczyć jak Ci podały. Normalne zastosowanie pracy za granicą - Niemcy -rozliczenie z progresją. Pocztaj tutaj (skopiuj i wklej w pasek przeglądarki);
http://www.pit.pl/praca-w-niemczech-a-rozliczenie-zarobkow-w-polsce-14308/
Masz tam pod koniec o umowie o dzieło i zleceniu.
Dziekuje ????

Wyzej wkleilam czesc z tego artykulu na temat zlecenia wlasnie.

Kurcze chyba za bardzo sie zaglebiam w to wszystko.

Bardzo dziekuje za dyskusje
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.