Uwaga: Do 20 maja 2025 r. część przedsiębiorców rozlicza składkę zdrowotną za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Praca w Austrii na emeryturze a rozliczenie pit

Mam emeryture i pracowałam w 2015 roku w Austrii byłam zgłoszona, na jakim pit mam sie rozliczyc? i czy zapłace w Polsce podatek?
Rozliczasz na PIT-36 (emerytura) + zał. PIT-ZG (doch. zagraniczne)
A bede musiała podatek zapłacic? jak Austrie sie rozlicza mniej wiecej tak samo jak Holandie?
Dochody z Austrii wykazujesz w kolumnie b w PIT/ZG (rozliczenie z progresją) i poz. 182 PIT-36. To czy zapłacisz podatek będzie zależało od stopy procentowej, która zostanie wyliczona od dochodów krajowych i z Austrii. Bez kwot nie jestem wstanie odpowiedzieć.
Jeśli to była umowa o pracę to odejmujesz diety (ilość dni x 52 x 30%), przeliczasz na zł i odejmujesz KUP a następnie wpisujesz zgodnie z wcześniejszym moim postem (poz. 8 PIT/ZG i poz. 182 PIT-36).
Byłam zgłoszona to chyba było na umowe o prace? dostałam lohnzettel za caly okres pracy
Kwoty sa takie mozesz mi to jakos pomoc przetłumaczyc i wyliczyc?
Bruttobezuge 7648,51
steuerfreie bezuge gemab 161,80
bezuge gemab 980,47
--------------------------------------------------------------
insgesamt fur lohnsteuerpflichtige 1163,81
abzuglicht einbehaltene 139,23 1024,58
----------------------------------------------------------------
steuerpflichtige bezuge 5481,66
anrechenbare lohnsteuer 634,87

sozialversicherungsrechtliche daten:
sozialversicherungstrager 15
von 06 bis 09
allgemeine beitragsgrundlage 6740,71
beitragsgrundlage sonderzahlung 980,47
vorsorgekasse:
bv-beitragsgrundlage inkl. sz 5935,94
eingezahlter beitrag an bv 90,82
bv-beitragszeiten von 07 bis 09
Do tego dochody z emerytury:
przychod 11067,68
zaliczka poz 39 - 577
zdrowotne 857,72
podstawa oblicz podatku 11068
podatek nalezny 579
poz 48 roznica pomiedzy podatekim naleznym a suma pobranych zaliczek do zaplataty 2 zł
kwota zaliczki na podatek poz 50 - 579 zł
Potrzebne Ci Bruttobezuge 7648,51.
Potrzebny jest okres pracy aby wyliczyć ile to było dni (od-do)
Możesz odliczyć diety: ilość dni x 52 euro x 30%.
Czyli 7648,51 - obliczone diety = dochód.
Dochód przeliczasz na zł.
Po przeliczeniu na zł możesz odjąć KUP: ilość miesięcy x 111,25 (lub 139,06 jeśli praca była w innej miejscowości.
Tak obliczony dochód w zł wpisujesz w PIT/ZG w poz. 8 i do PIT-36 do poz. 182. Dochody krajowe wpisujesz odpowiednio do PIT-36. Przy dochodach krajowych wpisujesz przychód, zdrowotne a jako kwotę zaliczki na podatek wpisujesz tą z poz. 50 = 579.
Beginn der beschaftigung 10.06.2015
ende der beschaftigung 19.09.2015
ende des entgeltanspruches 28.09.2015

po kazdym skonczonym miesiacu dostawałam pensje , ale w sumie wyszlo 7648,51 brutto, praca w tej samej miejscowosci w pensjonacie w ktorym nocowałam. czy dochod z Austrii i z POlski trzeba zsumowac i wpisac w pit w jedna pozyje? i w jaka?
czy dni wolne od pracy np jezeli na tydzień przypadał 1 dzień wolny np praca od wtorku do niedzieli, poniedziałek wolny i tak co tydzien to czy ten wolny dzień wliczam do diety?
I jak przeliczyc ten dochod na zlotówki? a co z podatkiem i skladkami zus z przychodow a Austrii nigdzie nie ujmuje?

czy moge sie tez potem starac o zwrot podatku?
Beginn der beschaftigung 10.06.2015 -rozpoczęcie pracy
ende der beschaftigung 19.09.2015 - koniec pracy
102 dni pracy.
102 x 52 x 30% = euro
7648,51 - 1591,20 = 6057,31
6057,31 x 4,2059 (kurs z 18.09.2015) = 25476,44 zł
25476,44 - 445 (4 x 111,25) = 25031,44 zł.
Ten dochód 25031,44 wpisujesz w PIT/ZG w poz. 8 i w PIT-36 poz. 182.
W PIT/ZG poz. 6 wybierasz "AUSTRIA"
Emeryturę wpisujesz w PIT-36 w odpowiednie rubryki:
11067,68 w poz. 43
579 w poz. 47 i poz. 209
857,72 w poz. 190.

Powinno Ci wyjść 385,00 zł do zapłaty.
Możesz się potem starać o zwrot podatku z Austrii.
A mozna zastosowac ulge abolicyjna? zeby nie placic tego podatku?
czy kurs liczyc z 18.09? bo wypłaty miałam miesiecznie za czerwiec w lipcu, za lipiec w sierpniu itd ale do reki dostawałam nie na konto
i jak starac sie o zwrot podatku z Austrii? wiem ze z Holandii juz chyba nie ma zwrotow podatku
Z Austrii nie ma ulgi abolicyjnej.
To musiałabyś każdą wypłatę liczyć osobno i mieć miesięczne rozbicia przychodów.
Nie zajmuję się zwrotami podatku ale możesz się starać o zwrot. Z Holandii również można odzyskać podatek tu się nic nie zmieniło.
To podwojnie zapłace podatek, tam zapłaciłam i tu w Polsce teraz tez zapłace :( dziwne
myslalam ze tutaj nie bede musiała płacic
mam miesieczne rozbicie przychodów ale nie mam konkretnej daty na nich kiedy dostałam wiec nie wiem na jaki dzien przyjac kurs,
moze po prostu przyjme że wszystko dostałam 19.09 bo i tak dostawałam do reki a nie na konto, moze tak byc?
Nic nie poradzisz taka jest ustawa podatkowa.
Tak-może tak być. Kurs przyjmij tak jak Ci podałem bo przyjmuje się z dnia przed wypłaty. Ale jak przyjmiesz z 19.09 to też będzie dobrze. Tylko, że miałabyś już przeliczne a tak musisz liczyć od nowa.
Dziekuje za odpowiedz, szkoda ze musze zapłącic podwojnie podatek, ze tak prawo działa :(
~Jar mogę ewentualnie nie rozliczyć się z tych przychodów z Austrii żeby nie płacic tutaj tego podatku? byłam tylko 1 raz tam na 3 miesiace czy Polski Urzad wie ze tam była lub czy może sie dowiedzieć o tych przychodach?
ja dalej za bardzo nie rozumiem dlaczegfo ten podatek musze zapłącic tutaj w Polsce skoro powierali mi go juz w Austrii? zyje u nas w Polsce tam byłam tylko 1 raz na 3 miesiece i juz sie nie wybieram
a jak zaczne sie straac o zwrot tego podatku to ile go moge odsyskac? wynika z tego austriackiego rozliczenia?
Z pracy w Austrii nie musiałabyś się rozliczać gdybyś nie miała polskich dochodów. Ponieważ masz (emerytura) to niestety masz obowiązek się rozliczyć. Czy nasz US będzie o tym wiedział,że pracowałaś w Austrii nie wiem ale w dobie internetu być może przesyłają sobie informacje.
Co do zwrotu podatku to nic nie poradzę ponieważ się tym nie zajmuję ale myślę, że pokrył by Ci tą stratę. Są biura rozliczeniowe które się tym zajmują.
A jaka jest jego wysokosc wynika to z tego lohnzettel? ale dalej nie rozumiem dlaczego tutaj musze jeszcze ten podatek zapłacic? dlaczego podwojnie tam i tutaj? boje sie ze nie zwroca mi podatku i zapłace do US i biurze za rozliczenie i bede na minusie :(
I czy w tym rozliczeniu nie pomniejsza sie o zapłacone skladki zdrowotne i spoleczne tak jak w POlsce? zeby ten podatek do zapłaty wyszedł mniejszy?
Jeśli są odprowadzone do naszego ZUS-u.
Nie ja tak wymyśliłem. Poczytaj:
http://www.podatki.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/pit-2014-jak-rozliczyc-dochody-z-pracy-za-granica
Wiem wiem ze nie ty tak wymysliłes, po prostu takie prawo niestety
Jar a wynika z tego zestawienia z Austrii ile mniej wiecej tego podatku moze byc? ktora mniej wiecej to jest kwota z zestawienia?
Jar zerknij prosze jeszcze na to:
to przychody wnuka mojej kolezanki,
pracował w POlsce potem jak skonczyła mu sie umowa pojechał w wakacje do Holandii tam pracowął ok 6 tygodni

loon loonbelasting/volksverzekering 1406 euro
ingehouden loonbelasting / premie volksverzekering (loonheffing) 182 euro
verrekende arbeidskorting 80 euro
loon zorgverzekeringswet 1406 euro
tottal premies werknemers - verzekeringen 136 euro
werkgeversheffing zorgverzekeringswet 98 euro

przychody z polski
22910,19
kup 890
zaliczka 1499
spoleczne 3101,79
zdrowotne 1535,16

jak rozliczyc i na jakim pit takie przychody? czy tutaj mozna zastosowac ulge abolicyjna żeby nie płacic podatku w razie czego jak wyjdzie cos do zapłaty
prosze pomoz, dziekuje
Musiałbym mieć okres jego pracy od - do. Czy to była umowa o pracę czy umowa zlecenie?
Dowiem sie I napisze, zerkaj tu co jakis czas
OK.
Z tego co wiem to pracowal od 27.07.2015 do 28.08.2015, dostawal tygodbiowki ale nie ma paskow ile dokladnie brutto, wiec moze policz za caly okres jak w moim przypadku. Policz dla umowy o prace i zlecenie bo nie wie dokladnie co to byla za umowa. W moim przypadku tez nie wiem czy bylo to zlecenie czy o prace. Czy jeszcze cos potrzebne?
A I mam pytanie odnosnie mnie czy moglabym sie rozliczyc z mezem wspolnie moze wtedy wyjdzie troche mniejszy podatek do zaplaty?
Mogłabyś się rozliczyć z mężem. A czy wyjdzie korzystnie to trzeba przeliczyć.Musisz podać kwoty męża.
Dla wnuka koleżanki mam policzyć jako umowa o pracę czy umowa zlecenie bo nie zrozumiałem.
Dla wnuka kolezanki policz dla umowy o prace I zlecenie, bo on nie wie jaka to byla umowa, jest teraz na studiach I bedzie jej szukac jak wroci pod koniec kwietnia
A z tym moim mezem to sprawa wyglada tak
Maz sie juz rozliczyl sam na poczatku lutego z emerytury I odsetek z naleznych dszkodowan bo zapomnielismy o tych moich dochodach z Austrii I o tym ze mozemy sie rozliczyc wspolnie. Pod koniec lutego zmarl no I czy teraz moge sie z nim wspolnie rozliczyc skladajac korekte?
Jego dochody
pit 8c przychod 48,84
Z emerytury
Poz 38 przychod 48420,24
Poz 39 zal na podatek 4408
Poz 43 skl zdrowotne 3752,58
Poz 47 podatek nalezny 4407
Poz 50 kwota zaliczki 4407
Wyszłoby niewiele lepiej ale skoro się już rozliczył to już nie możesz złożyć korekty ponieważ Go już nie ma.
Wnuk koleżanki:
loon loonbelasting/volksverzekering 1406 euro
ingehouden loonbelasting / premie volksverzekering (loonheffing) 182 euro
1406 x 4,2325 (kurs z 28,08) = 5950,90 zł
5950,90 x 20% (KUP)= 1190,18
Dochód= 5950,90-1190,18 = 4760,72 wpisujemy w PIT/ZG w poz.15 i PIT-36 poz. 64

Obliczamy podatek:
182x8,35/36,50=41,64euro
41,64 x 4,2325 = 176,24 wpisujemy w PIT/ZG w poz. 16 i PIT-36 poz. 187
Dochody krajowe i składki wpisujemy w PIT-36 poz. 43, 44, 47, 153 i 190.
W PIT/0 w poz. 43 wpisujemy ulgę abolicyjną=569,29.
Wynik końcowy = 73 nadpłaty.
A ile by wyszlo u mnie lepiej?
Wyszłoby 340 do zapłaty.
Dziekuje za pomoc
A temu wnukowi mojej kolezanki to liczyles umowe o prace czy umowa zlecenie?
Liczyłem umowę zlecenie bo tak zrozumiałem Twój wpis "Dla wnuka koleżanki policz dla umowy o prace I zlecenie".
Chodzilo mi o dwie wersje pierwsza dla umowy zlecenie a druga wersja dla umowy o prace, prosze przelicz jeszcze dla umowy o prace dziekuje
Dobrze-jutro.
Zlecenie:
Obliczamy dietę: 33 dni x 50e x 30% = 495e
Odejmujemy dietę: 1406 - 495 = 911e
Przeliczamy na zł: 911 x 4,2325 = 3855,81 zł
Odejmujemy KUP: 3855,81 - 333,75(3 x 111,25)= 3522,06 wpisujemy w PIT/ZG poz. 15 i PIT-36 poz. 43
Podatek jak wyżej = 176,24 wpisujemy w PIT/ZG poz. 10 i PIT-36 poz. 187
Przychód z kraju = 22910,19 sumujemy z 3522,06 i wpisujemy w poz. 43 - 26,432,25
Koszty = 890 wpisujemy w poz. 44 a podatek = 1499 w poz. 47. Składki poz. 153 i 190.
Ulga w PIT/0 poz. 43 i w PIT-36 poz. 194 = 370,87
Poz. 209 = 1 499
Wynik w poz. 225 = 98,00 (nadpłata)
98 zl to przy umowie zlecenie czy u.oprace? Bo juz sie pobubilam bo tu I tu napisales zlecenie?
Przeprasza-drugie to było umowa o pracę.
Ale umowa o prace z Holandii czy z Polski bo nie wiem czy sie dobrze zrozumielismy?
Chodzilo mi o to zeby piliczyc dla dwoch przykladow
1. Umowa o prace z polski , umowa zlecenie Holandia
2. Umowa o prace z Polski, umowa o prace z Holandii
Z Polski ma umowę o pracę więc liczyłem umowę o pracę z Polski.
I przykład-umowa o pracę z Polski i umowa zlecenie z Holandii.
II przykład-umowa o pracę z Polski i umowa o pracę z Holandii.
73 nadpłaty przy umowie zleceniu z Holandii.
98 nadpłaty przy umowie o pracę z Holandii.
Dziekuje Ci bardzo,
Ciesze sie ze mi pomogles, :)
Miło mi było.
Jar możesz mi pomóc
wdł kom 40 jak wszystko wpisał to wychodzi mu 78 zł do zapłaty
sprawdz prosze moze zle cos wpisuje, ponoc on to wysłał i musi teraz zrobic korekte
A i co ze składkami za granica zapłaconymi nie trzeba ich tez ujac w rozliczeniu?
Składek nie wpisujemy.
PIT/ZG
poz. 15 i 27 = 3522,06
poz. 16 i 28 = 176,24
PIT/0
poz. 43 i 48 = 370,87
PIT-36
poz. 43 = 22910,1
poz. 44 = 890
poz. 45 = 22 020,10
poz. 47 = 1499
poz. 64 = 3 522,06
poz. 66 = 3 522,06
poz. 90 = 26 432,16
poz. 91 = 890
poz. 92 = 25 542,16
poz. 93 = 1 499
poz. 153 = 3101,79
poz. 157 = 22 440,37
poz. 181 = 22 440,37
poz. 184 = 22 440
Poz. 185 = 3 483,18
poz. 187 = 176,24
poz. 189 = 3 306,94
poz. 190 = 1535,16
poz. 194 = 370,87
poz. 199 = 1 400,91
poz. 200 = 1 401
poz. 201 = 1 499,00
poz. 203 = 98,00
poz. 209 = 1 499
poz. 224 i 225 = 98,00

Powyżej powstało chyba zamieszanie przez to liczenie raz umowy o pracę a raz umowy zlecenia i chyba źle podałem, żeby sumować w poz. 43 a zlecenie z PIT/ZG jest przenoszone do poz. 64.
ślicznie dziękuję :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.