ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Jaaropgaaf prośba o pomoc...

Dzień dobry

Mam do rozliczenia dochody z Holandii, a im więcej wątków czytam w necie, tym bardziej się gubię... Dlatego BARDZO proszę Was o pomoc!

Jeśli dobrze wszystko rozumiem, to muszę w PIT'ach (36 i ZG) ująć przychód pomniejszony o diety i polskie KUP, a także podatek. Ubezpieczenia społecznego z Holadndii nie odliczam, bo staramy się o zwrot. Potem abolicja.

Jednakowoż mam problem z odczytaniem karty podatkowej, nie wiem które pozycje są czym.

Ingehouden loonheffing to jest pobrana zaliczka i składki na ubezp. społeczne. Jak z tego wyodrębnić sam podatek?

Loon to kwota dochodu brutto. Czyli teoretycznie to powinnam pomniejszyć o diety i KUP i ująć w PIT'ach. Jednak mam problem, bo jak mówiłam wypłata była 3 razy. Mam 3 salarisy. I nijak kwoty z salarisów nie dają mi kwoty Loon! Było by prosto jakby to były 3 pełne m-ce, ale nie.
Tłumaczenie z salarisa:
Uren gewerkt - godziny przepracowane
Overwerk 100% - nadgodziny 100%
Puntentoeslag - dodatek punktowy
Vakantietoeslag - dodatek wakacyjny
Vakantiedagen BW - dni wakacji (na mocy Burgelijk Wetboek)
Kort verzuim - krótka nieobecność
Feestdagen - dni świąteczne
Totalen - Suma
Werkloosh. wet wn - składka utraty pracy (część płacona przez pracownika)
WAO wn - składka niezdolności do pracy (Wet Arbeids Ongeschiktheid) (część płacona przez pracownika)
Zvw bijdrage wg - składka ubezpieczenia zdrowotnego (rekompensowana przez pracodawcę)
Zvw inhouding wn - składka ubezpieczenia zdrowotnego (część płacona przez pracownika)
Loonheffing Tabel - zniżka (na mocy kwoty wolnej od podatku) (liczona od wynagrodzenia podstawowego)
Loonheffing BT - zniżka (jw.) (liczona od dodatkwych pozycji) (Bijzondere tarieven)
Afkoop eigen risico zorg - zakup udziału własnego w ubezpieczeniu zdrowotnym
Cd.
Inhouding huisvesting - opłata za zakwaterowanie
Inhouding ZF-Nominaal - opłata za ubezpieczenie zdrowotne indywidualne
Inhouding servicekosten - opłata za koszty serwisowe
Inhouding energie - opłata za energię
Per kas - z kasy
Totalen netto - suma netto

Ja tu nie widzę brutto i nie będzie się zgadzać
- dlatego weź kwotę z jaaropgaafu, ilość dni, średni kurs i załatwione.
salaris to tak jak u nas kwitek z wypłaty /potwierdzenie wynagrodzenia/, a jaaropgave to dopiero rozliczenie.
No może ta kwota / ostatnia pozycja/
Code - kod
Omschrijving - opis
Aantal - ilość
Eenhede - jednostka miary (JM)
Waarde - wartość jednostkowa
Uitbetaling - wypłata
Inhouding - pobór
Tabel - wartość podstawowa
BT (Bijzondere tarieven) - pozycje dodatkowe
SVW (Sociale VerzekeringsWetten) - podstawa do opodatkowania na mocy ustawy o ubezpieczeniach społecznych

Cumulatief - suma (od momentu podjęcia stosunku do pracy)
Łoł...

To chyba jednak to nie jest salaris, bo żadnej takiej pozycji nie mam :o

Mam taką tabelę:
Salaris
Reiskosten
Corr reiskosten
Betaligen
Pensioenpr
Loonhef TB
Pers voorz
inhousigen
LN in natura
bijtelligen
gewerkte dagen
dagen
loontijdavakdagen sv
bedragen:
loon zvw (taka pozycja jest też na jaaropgaf ale mi się suma nie zgadza :o)
heffingsloon
loonheffing
arbeidskorting
RES gratifik.
bas gratifik.

i na samym dole
betalingen
inhoudingen
netto
"Ja tu nie widzę brutto i nie będzie się zgadzać
- dlatego weź kwotę z jaaropgaafu, ilość dni, średni kurs i załatwione."

W sensie, że bez rozbijania na 3 daty wypłat?
Ja przeliczyłam po kursie NBP z dnia przed datą wpływu na konto.

U mnie na Jaaropgaaf jest brutto 2758eur i jeśli podatek od społecznego (389eur) mam wydzielić wg wzoru NL*8,35/36,50 to podatku wychodzi 89eur to bardzo mało jak na wysokie podatki w NL i wydaje mi się że chyba loonheffing to będzie sam podatek, a społeczne kryją się pod totaal premies werknemersverzekeringen w kwocie 322. Czy jednak źle myślę?
> 5
W sensie, że bez rozbijania na 3 daty wypłat?
Tak - bo salarisy nie są jednakowe, zależy od pracodawcy, weź loon z jaaropgafu.
podatek wyodrębnisz wg wzoru podatek NL*8,35/36,50 - będzie to podatek bez społecznych.
Ok, to tak najwyżej zrobię... Po kursie właściwym dla ostatniej wypłaty?

A ten podatek na pewno wyliczam z poz.Ingehouden loonheffing? Bo widzę, że ktoś tu na górze to poddał w wątpliwe :P
Z tłumaczenia jaaropgafu.
Ingehouden Loonbelasting/Premie Volksverzekeringen
(LOONBELASTING/PREMIE VOLKSVERZEKERINGEN lub LOONHEFFING lub INGEHOUDEN LOONHEFFING) - pobrana przez pracodawcę zaliczka na podatek dochodowy i ubezpieczenie społeczne. Stanowi maksymalną kwotę zwrotu podatku z Holandii o jaką można się ubiegać.

Jeśli nie planujesz zwrotu podatku z Holandii, to nie musisz wyodrębniać podatku z tej kwoty.
Z tego co wiem, to nawet już jest wniosek o zwrot złożony ;) To wyodrębnię z tego wzoru. Jakby mi się pojawiły jeszcze jakieś pytania to będę ciągnąć temat, a póki co to dziękuję bardzo za pomoc :)
Wznawiam wątek, bo chyba jednak nie jestem pewna co mi wyszło z tego :(

Umowa o pracę w PL:
Przychód 7.313,60
KUP 667,50
Dochód 6.646,10
Podatek 249
ZUS społ 1.002,69
ZUS zdrow 489,08

Umowa o pracę w NL:
Loon 3.823
Ingehouden loonheffing 779
Ilość dni 59
KUP 417,18 (3 m-ce poza miastem pracy)
Kurs 4,2007 zł

PIT-ZG
Poz. 9 - 11.924,48
Poz. 10 - 748,61

PIT-36
Poz. 43 - 19.655,26
Poz. 44 - 1.084,68
Poz. 45 - 18.570,58
Poz. 46 - 249
Poz. 153 - 1.002,69
Poz. 159 - 58,50 (ulga krew)
Podstawa obliczenia podatku poz. 184 - 17509
Poz. 187 - 748,61 (całość podatku zapł. za granicą, bo limit mi wyszedł 1.666,84?)
Poz. 190 - 489,08
Poz. 194 - 281,32 (ulga abolicyjna mi taka wyszła?)
Poz. 209 - 249
Poz. 222, 223 - 828 DO ZAPŁATY!
Czy to aby dobrze? Proszę o weryfikację :(
Wszystko jest OK oprócz ulgi abolicyjnej. Wyniesie ona 1 019,29 i ostateczny wynik będzie się niedopłatą w wysokości 90 zł.
Moje:
PIT-ZG
poz. 6 - Niderlandy/Holandia
Poz. 9 - 11924,48
Poz. 10 - 748,61

PIT-36
Poz. 43 - 19.655,26
Poz. 44 - 1.084,68 KUP krajowe i zagraniczne
Poz. 45 - 18.171,40
Poz. 46 - 249
Poz. 153 - 1.002,69
poz. 157 - 17567,89
Poz. 159 - 58,50 (ulga krew)
poz. 181 - 17.509,39
poz. 184 - 17.509
poz. 185 - 2595,60
Poz. 187 - 748,61
poz. 189 - 1846,99
Poz. 190 - 489,08
Poz. 194 - 1019,29 /z PIT/O poz 43 ulga abolicyjna/
poz. 199 - 338,62
poz. 200 - 339
poz. 201 - 249
poz. 202 - 90
Poz. 209 - 249
Poz. 222, 223 - 90 DO ZAPŁATY!
Prawda, że lepiej. .......)

Mam nadzieję, że nie zrobiłem literówki ..

Sprawdź jeśli masz ochotę .....
A jednak:
poz. 45 - 18570,58 tak jak u Ciebie
Ja się zgadzam.
Jej! Dziękuję!!! :*

A możecie mi wyjaśnić na tym przykładzie jak wyliczyłyście tą ulgę abolicyjną krok po kroku? Bo jak zauważyłyście to zaszwankowało... 90 zł dopłaty a 900 to jest jednak zasadnicza różnica :P

I dodatkowe pytanie formalne, bo jak rozumiem zwrot z Holandii muszę opodatkować do wysokości zmniejszającej podatek... Czyli do kwoty 748,61 zł tak? :)

No i jeszcze jedna rzecz... Jednak jeszcze wniosek o zwrot nie został złożony, czy może polecacie jakąś firmę, która się tym zajmuje? A może Wy się tym zajmujecie? :3
Co do ulgi abolicyjnej to albo dobry program (nie wiem czy mogę reklamować) albo robisz drugie takie samo zeznanie tylko w PIT/ZG wpisujesz dochód w poz. 8 a podatku nie wpisujesz nigdzie. Następnie porównujesz pozycje 189 w PIT-36. Od zestawu głównego odejmujesz ten pomocniczy i wychodzi ulga abolicyjna.
Co do zwrotu to tu masz wyjaśnione poczytaj:
http://www.gofin.pl/pit/17,8,372,797,rozliczanie-zwrotu-zagranicznego-podatku.html
Nie zajmuję się zwrotem.
Witam

ja również ośmielę się poprosić o pomoc

moje dochody pochodzą tylko z pracy za granicą
w poz. 9 PIT ZG wpisałem 55813,88 zł
w poz. 10 3177,71zł
KUP wynoszą 1668,72 zł
obliczony podatek wynosi 9190 zł minus podatek zapłacony za granicą 3178zł
Do zapłacenia zostaje 6012 zł :((

czy przysługuje mi ulga abolicyjna ??

może źle to liczę ale wychodzi mi wartość ujemna

help!
Tak, przysługuje, ale ja dalej za bardzo nie wiem jak ją wyliczyć :(
Ulga abolicyjna = 6 012,37.
Wynik = 0.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.