ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Rozliczanie produkcji

Hej, czy ma ktoś z Was może jakiś fajny i praktyczny przykład jak się rozlicza działalność produkcyjną ?
Wprawdzie poruszają te tematy w gofinie i gp, ale wygląda mi to na czystą teorię.
Witam
Ja w swojej firmie mam takie rozwiązanie: każdemu przyjętemu zamówieniu nadaje się numer i później wydania z magazynu czy też koszty usług a także faktura sprzedaży opisywane są do tego nr. w momencie poniesienia kosztu a przy braku sprzedaży koszty te pozostają na produkcji w toku, jak pojawi się sprzedaż wówczas przeksięgowane są w koszty. Koszty pośrednie również są dzielone procentowo do poszczególnych nr zleceń. Aby to wykonać musieliśmy przygotować odpowiednia przeksięgowania które są robione co miesiąc z automatu.
Mając produkcję wskazane jest prowadzić konta zespołu "4" i "5" i lepiej sprawdza się rachunek kalkulacyjny niż porównawczy.
Zgadzam się z M52 KONTA zespołu 4 i 5 są bardzo pomocne.
chyba że autor prowadzi KPIR..??.
Szczerze to interesuje mnie rozwiązania firmy produkcyjnej przy takiej uproszczonej ewidencji
> 3. A co konkretnie Cię interesuje? Jesteś na KH czy KPiR?
Przyglądam się jednej firmie..KPIR
zakupuje towar..( w momencie zakupu daje w koszty ), z tego towaru produkuje np. ciastka, lody itp..
nie mam pojęcia jak oni robią remament, z tego co się zorientowałam to spisują tylko towar, który im został na 31.12..
a ja pytam co z tym co w gotowym produkcie lub co z tym co w maszynie ??
Nie wiem może przy KPIR jest to dopuszczalne ale dla mnie która tylko KH obrabia to coś nie "pasi" :-)
Na KPiR wszystkie koszty księguje się na bieżąco i tylko remanentem koryguje się koszty. Natomiast na KH obowiązują zasady określone w ustawie o rachunkowości i koszty są adekwatne do przychodów, stąd występuje produkcja w toku - a więc koszty nie sprzedane. Również gromadzi się materiały, towary i wyroby gotowe na kontach, które są bilansowe a nie wynikowe i niesprzedane nie wchodzą do wyniku (dochodu) i liczone to jest na koniec każdego okresu sprawozdawczego a nie tylko na koniec roku.
M52, tak ja wiem jak jest na KH...dlatego w KPIR się gubię..bo z tego co napisałaś - remanent koryguje koszty - ale czy robi się remament też tego co zostało wyprodukowane i nie sprzedane ??
Tak, nawet wyceniasz produkcję w toku a nie tylko gotowe wyroby. Zasady prowadzenia Kpir określa rozp. MF z dn. 26 sierpnia 2003 w sprawie prowadzenie KPiR. § 27 tego rozp. określa co powinno być objęte spisem z natury a § 29 tego rozp. określa zasady wyceny poszczególnych poz. objętych spisem z natury.
;-)dzięki M52
a co należy ROZUMIEĆ pod zdaniem ...spisać rownież braki i odpady...tz, braki i odpady..korygują koszty na koniec roku również..
Tak korygują. Ale tylko takie braki i odpady, które mają jeszcze funkcje użyteczności tzn. zostaną wykorzystane w dalszym procesie technologicznym. Np. wziąłeś arkusz blachy w cenie 20,00 a zużyłeś do produkcji 0,75 arkusz, to ten odpad, jeśli go wykorzystasz w dalszej produkcji to wyceniasz go w remanencie 5,00 zł. Natomiast gdyby to był odpad bezużyteczny (złom) to go nie ujmujesz w remanencie i nie wyceniasz.
Wow, nawet nie liczyłem na taki oddzew. Chodziło mi rzeczywiście o pełne księgi. Niemniej jednak w waszych wypowiedziach jest sporo ogólników. Jeżeli ktoś spotyka się z rozliczaniem produkcji na co dzień, nie dostrzega w tym nic nadzwyczajnego.Z moich „oczytań” wynika że jednak zespół „5” będzie bardzo pomocny.
Ale cały czas zastanawiam się nad:
1. wydając materiał do produkcji różnych wyrobów, zapewne muszę prowadzić osobną analitykę do tych produktów ? a może do całych asortymentów ?
2. „Koszty pośrednie również są dzielone procentowo do poszczególnych nr zleceń” albo za pewne do produktów, asortymentów, a skąd mam wiedzieć jakim procentem potraktować ?
3. „występuje produkcja w toku - a więc koszty nie sprzedane” jak wycenić produkcję nie sprzedaną
4. aż wreszcie po jakich cenach przyjąć wyprodukowane produkty na magazyn ?
Temat produkcji jest rozległy i trudny. W zależności co się produkuje, są różne sposoby jej rozliczania. Również są różne sposoby wyceny wyrobów i produkcji w toku, właśnie w zależności od tego co się produkuje i jak. Również podział kosztów pośrednich też tez podlega rozliczeniu wg różnych kryteriów. Inaczej wycenia się produkcję jednostkową, seryjną, rodzajową. Również ustalenie cen wyrobów gotowych przyjmowanych na magazyn wyrobów może być różne np. ceny ewidencyjne, rzeczywiste. Sposoby rozliczania, ceny, podział kosztów winny być określone w polityce rachunkowości.
No i właśnie dlatego że temat jest trudny i szeroki, pytam czy może ktos gdzieś widział jakis praktyczny przyład (jeden z wielu) rozliczania produkcji ....
Owszem. Ale temat jest bardzo obszerny. Poszperaj na gofinie, są w zesztach rachunkowości różne przykłady rozliczania produkcji i jej rodzajów.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.