Zaległe wynagrodzenie o p t i m a

Pytanie bardziej techniczne do osób, które znają o-p-t-i-m-ę lepiej ode mnie - czy da się naliczyć zaległe wynagrodzenia (dodatek za niewykazane nadgodziny plus za naruszenia doby plus wyrównanie dodatku za soboty, bo płacili 50% zamiast 100%) za okres około roku wstecz w taki sposób, aby program przeliczył również wynagrodzenia urlopowe, ekwiwalenty i wynagrodzenia chorobowe, w podstawie których były uwzględniane wynagrodzenia za te okresy? Czy będę musiała to wszystko ręcznie przeliczać?
Bo wiem, że naliczam i wypłacam na bieżąco, do byłych pracowników stosuję podstawowe kup i brak kwoty wolnej oraz że w ZUS wykazuję to też w deklaracji za okres, w którym wypłacam (?).
Hmm zastanawiam się czy masz źle naliczone bo masz źle skonfigurowane, czy dotyczy to błędów, które sa w OPtimie (ja walcze z Comarchem bo błędów jest kilka i to kluczowych - w dodatkach właśnie w czasie pracy, w nadgodzianach w liczeniu chorobowego, pensji itd) czy masz źle naliczone, poniewaz masz błedy w planie lub nieobecnościach , czy moze pensja była naliczana w innym systemie a tylko chcesz to korygować w Optimie?

zerknij na YT czy o to Ci chodzi /watch?v=rsGPgptrH08 wpisz to na y o tube . com
Jest źle naliczone bo moja poprzedniczka liczyła sobie wszystko w Excel według własnych zasad i klepała do Optimy gołe kwoty (zmieniała zasadnicze i inne składniki na listach z palca), zrobiła sobie składnik "dodatek za godziny nadliczbowe" oraz "dodatek za godziny nocne" i źle to ustawiła, w ogóle nie wiedziała co to naruszenie doby pracowniczej, a soboty rozliczała jako 50%.
O jakich błędach mówisz?
Sposób z filmu znam, ale on wymusza robienie korekt w ZUS, bo na bieżąco się nie da tego wykazać po takim skorygowaniu.
Jeśli tak jest namieszane przy wyliczaniu to zastanawiam się czy wszystko jest OK w planach i czasie pracy? Sposób korekt w O! jest tak skomplikowany i co gorsza np. nie możesz zrobić korekty do korekty, a dalej są problemy z deklaracjami ZUS. Biorąc to wszystko pod uwagę zrobiłbym to "ręcznie" czyli za pomocą excela.
A co do "błędów" w O! to zwracam uwagę np: na sposób uzupełnienia/przeliczania składników zmiennych do podstawy urlopu - przelicza go dla każdego miesiąca osobno a powinien przeliczać dla 3 miesięcy razem.
Trudno żeby było ok, skoro czas pracy w ogóle nie był zewidencjonowany, są tylko wstawione nieobecności. Tak jak pisałam, nadgodziny i dodatek nocny poprzedniczka liczyła w excelu i klepała z palca na listę płac.
Tylko że jak zrobię ręcznie to dalej przez kolejny rok muszę ręcznie przeliczać wszystkie wynagrodzenia chorobowe czy urlopowe, a nie mówię tu o 50 osobach, tylko tak pod 200 osób...
Jeżeli Optima robi takie błędy to jaki jest w ogóle sens na niej pracować... Ręce opadają.
Tutaj najlepiej umówić się z konsultantem i sprawdzić z nim ustawienia
ostatnio przerabiałam to właśnie - istotne są atrybuty, dodatki, co jest gdzie brane -trochę taki matrix :-)
wpisanie kwoty na liście płac nie jest źródłem pobierania tych danych do dalszych wyliczeń typu urlopy, chorobowe itd.
Można się zastanowić nad innym rozwiązaniem - stworzyć nową bazę (z pomocą konsultanta) gdzie będą zawarte dane ze starej bazy. Usunąć wypłaty za okres który chcemy skorygować, wprowadzić dobry czas pracy i ponownie naliczyć. Ale konsekwencją będą korekty deklaracji.
Dokładnie, ja tez nie widzę sposobu, żeby to poprawić bez deklaracji i podatków... nie wiem, będe rozmawiac w czwartek z Comarchem nt błedów- zapytam Ci o to z grubsza, to napiszę w czwartek wieczorem
Ps. ja załauję , ze kupiłam O...jest masakra jesli masz ludzi inaczej zatrudnionych niż zasadnicza i podstawowy czas- byc moze dlatego liczyła w excelu , tylko nei znając czasu pracy, błednie obliczyła- nie dziwię się ze wstawiał to z reki- tez tak robie- zarzuć sobie np taki przykład do optimy:

czas podstawowy, zasadnicza 6000 praconik ma normę 168 na styczen (pon-pt), przepracował swoje 168 godz ale 1 stycznia ( w dzien wolny miał chorobowe) - zobacz co Optima zrobi.... pomniejszy mu wynagrodzenie o dzien chorobowego zamiast mu dodac chorobowe, bo on normę wykonał !!! Tam w liczeniu jest masakra, jak ja k*wa załuję ze mam Op-e
Kom. 8 - to brzmi chyba najsensowniej, żeby z tego wybrnąć...

Kom. 9 - nie, liczyła tak bo tak liczył ktoś przed nią i bezrefleksyjnie to kopiowała. Tego że nie rozliczała naruszeń doby czy liczenia 50% zamiast 100% żadne błędy programu nie usprawiedliwią.

Co do przykładu - symfonia też takie cyrki potrafiła robić, ten przykład to akurat częsty błąd programów kadrowych.
Do MmmMmm
jesli pracujesz na symfoni napisz czy jestes zadowolona, bo coraz czesciej mysle o porzuceniu Optimy bo irytują mnie elementarne błedy tam i co rusz to nowe są, opiekunowie nie mogą naprawić, bo trzeba czekac az Kraków Comarch zreaguje i to sie tak wszystko wlecze ze licze pensje na piechote (wczoraj az do Pip pojechałam to pokazac, czy ja juz zgłupiałam i mi źle liczy, to dziewczyna z politowaniem popatrzyła na ta optimę)
Ja nadal chciałabym usłyszeć w szczegółach, co ta * * * * * źle liczy, gdy o wynagrodzenia chorobowe czy urlopowe chodzi, bo dostałam jeden przykład, a żadnych więcej konkretów.

Pracowałam w poprzedniej firmie. Symfonia też jest daleka od ideału, mnie osobiście zaczęła irytować w pewnym momencie. Chorobowe musiałam przeliczać w excelu, na połowę rzeczy są poradniki o treści "nie mamy na to dedykowanego rozwiązania, ale zrób to tak", o ile w ogóle mają rozwiązanie, na jeden miesiąc sugerują tworzyć po 3-4 okresy i oddzielnie liczyć listę z wynagrodzeniem, oddzielnie z macierzyńskim, oddzielnie z nagrodą jubileuszową, chyba że sam sobie człowiek to ustawi, trzeba pilnować FP u osób na minimalnej, bo jak ktoś przez chorobowe ma mniej niż minimalne to lubi go nie policzyć, o ile się nie zaznaczy u danego pracownika, żeby liczyć minimalne bez względu na wysokość wynagrodzenia. Każdy program ma swoje kwiatki, nie słyszałam jeszcze o takim, który liczyłby wszystko prawidłowo.
Zapytałam o twoją sprawę i tak: jesli to mają być wypłacone dodatkowe składniki wynagrodzenia, bo np po kontroli stwierdzono, ze nie wypłaciliscie np nadgodzin- to odrębna listą płac;
jesli natomiast do poprawy są kalendarze i wchodzi w grę naliczanie od nowa to anulowanie, korygowanie itd -Pani informatyk mówiła, że to trwa około miesiaca taka naprawa. Mówiła, ze najlepiej z opiekunem od Optimy to przegadac, ze oni na pewno będa wiedziec jak to naprawić.
PS. a ja od siebie dodam ,ze gdyby to mnie dotyczyło to skontaktowałabym się z PIP i ZUS jak to zrobić, zeby się nie omordować :-)
sama wczoraj dzwoniłam do PIP i komornika i czasem naprawdę dużo podpowiedzą...
Co do konsultowania i tego, że PIP czasem podpowie - czasem tak, a czasem ma klapki na oczach i dla nich coś jest "banalnie proste", a jest wręcz przeciwnie. PIP chce dopłaty brakującego wynagrodzenia, tj. 100% zamiast 50% za soboty, rozliczenie nadgodzin wynikających z pracy dwukrotnie w tej samej dobie, rozliczenia nadgodzin za miesiące, kiedy nie było premii albo były pomniejszone (bo światłym pomysłem mojej poprzedniczki było wypłacanie nadgodzin w premii) plus dopłata wynagrodzenia urlopowego, wynagrodzenia chorobowego i ekwiwalentu zaniżonych w związku z niewypłaceniem tych składników (i stosowaniem złej metody naliczania ekwiwalentu), i nie kazał wszystkiego przeliczać, tylko "dopłacić", ALE to się łatwo mówi, a gorzej robi. Szczerze to z mojego punktu widzenia mniej pracy jest z przeliczeniem całości niż z próbowaniem dojść, za co nadgodziny zostały wypłacone, a za co nie, i stanęło po rozmowie z dyrekcją na tym, że przeliczamy cały rok.
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.