Samochód zastępczy w ramach umowy leasingu

Mój przypadek:

Samichód osobowy wv lasingu uległ wypadkowi. Przyznano samochód zastępczy na czas naprawy.

Naprawa powypadkowa pojazdu będącego przedmiotem leasingu jest neutralna podatkowo dla leasingobiorcy. Nie jest księgowana w Podatkowej Księdze Przychodów i Rozchodów przez przedsiębiorcę który jest leasingobiorcą.

A ja mam fa za wynajem samochodu zastępczego na czas naprawy. Mam do zapłaty tylko 50% Vat zctej fa.
1. Czy takiej fa wogole nie księguje w PKPIR I nie rozpoznaje przychodu? 2. Odliczam tylko 50% Vat?
Ale to jest sam zast. w ramach ubezpieczenia? Naprawa jest pokrywana z odszkodowania? Bo kto pokrywa resztę fv za sam.zast.?
To samochód zastępczy z ubezpieczenia. Resztę pokrywa ubezpieczyciel. Ja tylko 50% vat.
No a dlaczego uważasz, że naprawa jest neutralna podatkowa i jej się nie księguje? Samochód zapewne ma AC i też zapewne została wystawiona faktora na leasingobiorcę. Jeżeli tak to te operacje ksiegujesz i ksiegujesz też odszkodowanie jakie wpłynęło na konto warsztatu samochodowego.
Podobnie oczywiście jest z fakturą za wynajem samochodu. Przy czym ona będzie inaczej księgowana bo tutaj będzie miała znaczenie wartość wynajętego samochodu.
Naprawa powypadkowa:
(netto + 50% nieodliczonego VAT) x 75% - w koszty
odszkodowanie (całe) w przychody
50% VAT - odliczasz

Wynajem samochodu:
jeżeli wartość wynajętego samochodu dla potrzeb ubezpieczenie do 150 tys.:
netto + 50% nieodliczonego vat - w koszty
50% VAT - odliczasz
odszkodowanie w przychody
Jeżeli wartość powyżej 150 tys. to w koszty zaliczasz w odpowiedniej proporcji.
Kom. 3. Infolinia KIS i MF stoją na stanowisku:

Zgodnie z objaśnieniami Ministerstwa dotyczącymi rozliczania pojazdów. Naprawa powypadkowa pojazdu będącego przedmiotem leasingu czy najmu, jest neutralna podatkowo dla leasingobiorcy. Nie jest księgowana w Podatkowej Księdze Przychodów i Rozchodów przez przedsiębiorcę który jest leasingobiorcą.

Wrzuc temat w Google i podyskutujemy :)

ps. Fa z naprawy głównej nie mam :)
Dodam - szkoda powstała z winy innego kierowcy.
Beneficjentem szkody jest leasingobiorcą, dlatego fa sa na leasingodawcę.
Samochód zastepczy mam z OC sprawcy i fa jest na mnie.
:)
Do kom. 4
przychodem z 9dszkodowania bedzie netto + 50% vat czy netto + 100% vat.
Kom. 5
Faktycznie muszę poczytać :-). Na swoje usprawiedliwienie mogę tyko tyle powiedzieć, że wielu autorów artykułów na ten temat nie zauważyło, że pojawiła się w 2020 taka interpretacja.
Masz może gdzieś namiary na wyjaśnienia MF w tej sprawie?
Poczytaj:

https://pomoc.ifirma.pl/pomoc-artykul/jak-zaksiegowac-naprawe-powypadkowa-samochodu-osobowego/#2a

punkt 2A odnosi się do broszury MF
https://www.podatki.gov.pl/media/5973/obja%C5%9Bnienia-podatkowe-samochody-9-kwietnia-2020-r.pdf

ale ja też nie mogę tego znaleźć w broszurze :(

Może Tobie się uda :) czekam na odzew :)
Fv za najem to nie jest fv za naprawę pojazdu to raz, dwa - fv jest płacona z OC sprawcy, dlatego płacisz tylko 50% vat, o ile oczywiście jesteś vatowcem i odliczasz 50% od sam. Księgujesz w koszty, a przyznane odszkodowanie jako przychód.
W Objaśnieniach podatkowych MF z 9/04/2020 dotyczących zmian od 2019 nic nie ma na ten temat.

Leasing

Naprawa powypadkowa pojazdu będącego przedmiotem leasingu jest neutralna podatkowo dla leasingobiorcy. To ubezpieczony, czyli leasingodawca jest uprawniony do otrzymania kwoty ubezpieczenia do wyłącznej dyspozycji. Dlatego wypłacona wartość odszkodowania jest przychodem podatkowym ubezpieczonego (leasingodawcy). A jeżeli pojazd był objęty ubezpieczeniem dobrowolnym (AC), koszt jego naprawy może stanowić wartość zaliczaną do kosztów uzyskania przychodów właściciela środka trwałego (leasingodawcy).

https://jpk.info.pl/podatek-vat/podatki-w-praktyce/odszkodowania-komunikacyjne/
A iFirma odnosi się do tego:

https://pomoc.ifirma.pl/pomoc-artykul/jak-zaksiegowac-naprawe-powypadkowa-samochodu-osobowego/#2a

już głupieje :(
I kolejne:

https://jpk.info.pl/podatek-vat/podatki-w-praktyce/odszkodowania-komunikacyjne/

Leasing

Naprawa powypadkowa pojazdu będącego przedmiotem leasingu jest neutralna podatkowo dla leasingobiorcy. To ubezpieczony, czyli leasingodawca jest uprawniony do otrzymania kwoty ubezpieczenia do wyłącznej dyspozycji. Dlatego wypłacona wartość odszkodowania jest przychodem podatkowym ubezpieczonego (leasingodawcy). A jeżeli pojazd był objęty ubezpieczeniem dobrowolnym (AC), koszt jego naprawy może stanowić wartość zaliczaną do kosztów uzyskania przychodów właściciela środka trwałego (leasingodawcy).
12> ale odnosi się do tego w kontekscie tej fv za najem sam. zast.? Przecież najem to nie naprawa, do tego z OC sprawcy
Wszystko zależy od tego jak odbywa sie naprawa i kto ponosi jej koszty. Przy naprawie bezgotówkowej nawet fv nie widzisz :) Kiedy naprawa była z naszego AC wiele razy zwracaliśmy się do leasingodawcy o scedowanie na nas spraw związanych z rozliczeniem szkody, na nas były fv za naprawę (co zresztą wynika z samej umowy leasingu - dbanie o sam.) i info o przyznaniu odszkodowania.
A ty pytasz nie o naprawę, tylko o najem!
Generalnie mam 2 pytania:

1) naprawa
2) wynajem samochodu zastępczegp
Jeszcze znalazłam:

Ocena stanowiska

Pismo z dnia 16 sierpnia 2022 r. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej 0115-KDIT3.4011.410.2022.3.AWO Ustalenie skutków podatkowych zaistniałych w związku z bezgotówkową naprawą samochodu używanego na podstawie umowy leasingu
Ell w przypadku wynajmu samochodu zastępczego (osobówka poniżej 150 000 zł) z OC sprawy mam:

Fa netto 1000 vat 230 brutto 1230
Płacę tylko 50% vat czyli 115 zł

Księguję w 8 PKPiR 1000 + 115 = 1115?
Księguję w 13 PKPiR 1115
Odliczam 115 VAT-u

Dobrze? Potwierdź proszę?
Ell, a fa za naprawę (nic nie musiałam płacić, nawet 50% vat), to nic nie księguje (ani 8 ani 13 w PKPiR)?

Potwierdź proszę :)
Nie chodziło mi o artykuły prasowe, ale o wyjaśnienia MF :-). Z tego co widzę to w linku do tych wyjaśnień z kom. 12 nic nie ma na ten temat. No chyba, że coś pominąłem, bo na szybko to tylko przejrzałam.
No, ale spróbuje napisać do KIS.
~xyzzz zobacz jeszcze sobie tą interpretację :)

https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-urzedowe/pisma-urzedowe/0115-kdit3-4011-410-2022-3-awo-ustalenie-skutkow-185201785
Interpretację to już sobie znalazłem są chyba dwie jedna z 2020 i jedna z 2022 roku (więcej nie znalazłem). Chodzi mi o wyjaśnienia MF, na jakie się powołujesz :-). No, bo jeżeli takie są to sprawa będzie jasna.
19> ok, 115 vat odliczasz, reszta vat+netto w koszty. Z kolei w przychód dajesz kwotę stanowiącą odszkodowanie, której nie płacisz, czyli też netto+50% vat, na podstawie pisma od ubezpieczyciela o wysokości przyznanego odszkodowania. Jak nie masz takiego info to można zwrócić się do warsztatu wynajmującego sam. o taka informację - kiedy i ile dostali odszkodowania.

20> jesli to była naprawa bezgotówkowa i nie masz fv, to i nie ma żadnych rozliczeń podatkowych.
18> ta interpretacja odnosi się własnie do naprawy bezgotówkowej.
Nie masz kosztu, bo nie masz fv, i nie masz przychodu.
24> Dzięki Ell :>
23> no właśnie różne portale powołują się na wyjaśnienia MF, a tam nic nie mogę znaleźć :(
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.