Okres zasiłkowy po rehab

Witam mam sytuację: pracownik najpierw 182 dni chorobow potem rehabilitacyjny. przez cały ten okres wystawiane zwolnienia lekarskie. zakończył sie okres zwolnienia i fact cały czas na L-4 czy pomimo ze choruje to po 30 dniach od zakonczenia chorobowego rozpoczynamy nwy okres zasiłkowy? i wypłacamy chorobowe
"to po 30 dniach od zakonczenia chorobowego rozpoczynamy nwy okres zasiłkowy?" - No, ale skąd pomysł, że po 30 dniach rozpoczyna się nowy okres zasiłkowy?
Przerwa między niezdolnościami do pracy musi wynieść minimum 61 dni.
"przez cały ten okres wystawiane zwolnienia lekarskie" - to bez znaczenia.
No i oczywiście okres na jaki przyznano św. rehabilitacyjne tez jest okresem niezdolności do pracy.
Tak, przepraszam pomyłka 61,
czyli nawet jeśli pierwszy okres zasiłkowy został wyczerpany, razem ze swiadczeniem rehablitacyjnym pracownik nie wraca bo cały czas przynosi zwolnienia to po 61 dniach pomimo że zwolnienie jest i nie ma go w pracy wypłacamy mu chorobowe
tak?
Nic nie płacisz NUN wstawiasz
Nie wypłacacie mu chorobowego, bo masz cały czas ten sam okres zasiłkowy. Nie ma przerwy więc nie ma nowego okresu zasiłkowego. Zwolnienia lek. uspraw. tylko nieobecność w pracy.
Sam sobie strzelił w kolano tymi ZLA
No właśnie tak myślałam a tu dzwoni do mnie pani z kontroli zus ze należy mu się
Czy ktoś pamięta za który przepis sie łapać
Art. 8. 1. Zasiłek chorobowy przysługuje przez okres trwania niezdolności do pracy z powodu choroby lub niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art. 6 ust. 2 - nie dłużej jednak niż przez 182 dni, a jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana gruźlicą lub występuje w trakcie ciąży - nie dłużej niż przez 270 dni.
(...)
Art. 9. 1. Do okresu, o którym mowa w art. 8, zwanego dalej "okresem zasiłkowym", wlicza się wszystkie okresy nieprzerwanej niezdolności do pracy, jak również okresy niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art. 6 ust. 2.
2. Do okresu zasiłkowego wlicza się okresy poprzednich niezdolności do pracy, jeżeli przerwa pomiędzy ustaniem poprzedniej a powstaniem ponownej niezdolności do pracy nie przekraczała 60 dni. Do okresu zasiłkowego nie wlicza się okresów niezdolności do pracy przypadających przed przerwą nie dłuższą niż 60 dni, jeżeli po przerwie niezdolność do pracy wystąpiła w trakcie ciąży.
Kom. 7
Jakąś kontrolę macie? Pani z ZUS wie, że ta osoba nie odzyskała zdolności do pracy?
Jak mogła osoba odzyskać zdolność jak ma ciągle ZLA
Powinien złożyć wniosek o rentę. Nie odzyskał zdolności po rehabilitacji.
Dziękuję, czyli wychodzi, że mogę być spokojna
Kom 7 mówiłam że cały czas przez okres pobierania rehabilitacyjnego i po jego zakończeniu zwolnienie było i dostałam inf że w takim ukladzie po rechabilitacyjnym powinno się odczekać te 61 dni i naliczyć nowy okres zasiłkowy (ale przeciez tez w tym okresie nie podlegał pod chorobowe)
Jeżeli przedkłada ta osoba cały czas zwolnienia lekarskie, to logicznym jest, że nie odzyskała zdolności do pracy nie było 61 dni przerwy, tak więc trwa cały czas ten sam okres zasiłkowy.
No, przecież w ZUS powinni widzieć te zwolnienia, tak więc dziwne, że nie zdają sobie z tego sprawy.
Zwolnienie widziała bo mówiła że były one przez lekarza wystawiane bez sensu
Ola to 61 dni nawet nie zaczęło biegnąć...rozumiesz? przez ZLA
Przepis masz zacytowany powyżej:
"Do okresu zasiłkowego wlicza się okresy poprzednich niezdolności do pracy, jeżeli przerwa pomiędzy ustaniem poprzedniej a powstaniem ponownej niezdolności do pracy nie przekraczała 60 dni."
A właściwie nie zaczęło "biec " :))
Kom. 16
No, ale tych po zakończeniu rehabilitacyjnego już nie widziała?
Kom 17 tak rozumiem i właśnie dlatego zdziwiona byłam że Pani powiedziała że po 61 dniach powinno być chorobowe i dlatego tez uderzyłam tutaj bo może cos mnie ominęło
Kom 20, nie wiem czy otwierała u siebie jakis program ze zwolnieniami ale informowałam że zwolnienia były wystawiane cały czas bez jednego dnia przerwy
Pan ma jedyną opcję-wniosek o rentę od dnia po zakończeniu św. rehb.
lub wyzdrowieć, wrócić do pracy na 61 dni i potem spokojnie sie leczyć
No, ale co to za kontrola? Jeżeli Ci wpisze taką bzdurę w protokół pokontrolny to wnieś do niego zastrzeżenia.
Dziekuję bardzo xyzz, Reginka za pomoc i przepisy, mogę być spokojniejsza :)
Kontrola ZUS-dziękuję a radę
24
kontrolują gościa zapewne , nie firmę
Sprawdzają firmę ale może faktycznie wytypowana jest po kliencie bo chorował-zwolnił się i może poszedł chorować gdzie indziej
Spójrz do tematu tam masz opisany podobny problem:
1505298
Skoro się zwolnił, to co Cię to w ogóle obchodzi ...kichaj to .
Jak stwierdzą ze należało się to może będą kazali wypłacić zaległe chorobowe
Kom 29 dziękuje
Ja mam w odpowiedzi na moje zapytanie pismo z ZUS, że po 61 dniach rozpoczyna się nowy okres zasiłkowy z zacytowaniem przepisu z ustawy i że ustawa nie nakłada innych warunków do rozpoczęcia nowego okresu zasiłkowego.
" że ustawa nie nakłada innych warunków do rozpoczęcia nowego okresu zasiłkowego. " nie bardzo rozumiem?
Czyli że nie ma warunku że musi być na ten czas zdrowy i mieć opłacone chorobowe?
Elia to się ma nijak do przykładu, Pan ma ciągłe ZLA czyli ciągle jest chory.
"po 61 dniach" czego? Przecież ta osoba jest cały czas niezdolna do pracy. Tak więc o jakie 61 dni w tym piśmie chodzi? Wg tego pisma można cały czas chorować i okres zasiłkowy będzie się co jakiś czas odnawiał? Nie trzeba odzyskać zdolności pracy?
Kom. 31
Najpierw masz prawo złożyć zastrzeżenia do protokołu kontroli, a potem odwołać się od decyzji nakładającej taki obowiązek. No i w tym wypadku to zróbcie jeżeli faktycznie ZUS będzie się przy tym upierał.
Od ustania poprzedniej niezdolności do pracy (art. 9 ust. 2 ustawy zasiłkowej)

co to oznacza jak myślisz?

poza tym infolinia i ich odpowiedzi, sorry ---niewiarygodne i nie możesz się na nich oprzeć - poza tym sytauacja zapewne była inna. W praktyce musisz mieć i badają to ( z praktyki ) czy jest badanie kontrolne. Zawsze badali.
Czyli nie ma zapisu w ustawie, że niezbędnym warunkiem otworzenia nowego okresu są np badania kontrolne lub inne zaświadczenie o zakończonym leczeniu.
W moim przypadku pracownik po wyczerpaniu okresu zasiłkowego był na urlopie a nie na zwolnieniu.
Jest zapis

jw art 9 ust 2
To jak był na urlopie to po 61 dniach takiej nieobecności otwiera sie nowy okres
zasiłk
Kom. 40
No, ale pracownika wysłaliście na urlop bez badań? Jak rozumiem okres niezdolności do pracy z powodu choroby przekroczył 30 dni?
Kom 42 powoli powoli, żeby iść na urlop to trzeba być zdrowym. Po długotrwalym chorobowym robi sie najpierw badania kontrolne potem wysyła na urlop.
Poza tym, to, że pracodawca popełnił błąd i pozwolił na urlop bez kontrolnych to nie znaczy , że zasiłek będzie należny - bo nie będzie.
Kom 45 nie będzie należny bo nie odzyskał zdolnosci w sensie potwierdzonej LMP tak?
U Ciebie nie będzie należny = caly czas jest chory.
U koleżanki wg mnie nie wypłacą także.
Kom 47
ja= dziękuję :)
-:)
Badania potem urlop....to ładnie wygląda tylko w fachowych serwisach no i na tym forum ale praktyka czasem odbiega od tego.
W moim przypadku okres zasiłkowy rencisty IIgr (roczny wymiar urlopu 36 dni) kończył się we wrześniu, miał sporo zaległego urlopu. Jego udzielenie warunkowałam badaniami kontrolnymi.
Naskarżył do PIP, a ten powołał się na kodeksowy termin udzielenia zaległego urlopu + do tego orzeczenie SN , że urlop to nie praca i urlop musiałam udzielić.
Potem pismo do ZUS i odpowiedź tak j.w .Zasiłek wypłaciłam.
Tylko imienna decyzja ZUS mogła stwierdzić , że zasiłek nie przysługiwał, decyzji nie było, zasiłek wypłaciłam. Kontrola ZUS nie stwierdziła nieprawidłowości.
Tak to wyglądało
To się udało, może jakiś czas temu to było...
teraz to gorzej wygląda.
No właśnie pytanie jak dawno to było, bo np. w sprawie kwestii badań przed urlopem to stanowisko w czasie się zmieniało.
No, a co do ZUS no to jeżeli masz podkładkę, to OK. Przy czym tutaj sytuacja jest zupełnie inna. Ta osoba cały czas dostarczała zwolnienia lekarskie, czyli nie było tutaj 61 dni przerwy.
Dokładnie- kom. 52 tutaj sytuacja całkiem jasna.
A czasem są sytuacje kom 50 , że może dobro wyższe i przymykają oko na inne rzeczy.
Zasiłki płacimy sami. Kontrole ZuS mamy regularnie co 5 lat. Ostatnia to była grudzień 23 styczeń 24. Nie sprawdzano w ogóle badań kontrolnych.
Nie wypowiem się co do zwolnień po okresie zasiłkowym , ale radziłabym napisać oficjalne pismo do ZUS. ZUS podejmie decyzję i ta będzie święta
Kom.52. sytuacja nie zmieniła się. Jeśli przepisy nie zmieniły się, to wszystkie wykładnie SN dot. tego przepisu są równie ważne. Nadal można iść na urlop bez badań , nie ma podstaw kwestionowania tego.
Wyrok SN mówi , iż urlopu udziela się - po długotrwałym chorobowym- pracownikowi zdrowemu. Badania kontrolne wymagane.
Zresztą zgodnie z KP -
I owszem pip nie zakwestionował udzielonego urlopu - zapewne też ze względu na jego zaległość itp.

Fajnie, że zus nie podważył wypłaconego zasiłku -- przy wypadku ( bez kontrolnych) już by raczej nie było tak łatwo.
Teraz do każdego przypadku - otwarcia nowego ok. zasiłkowego chcą badania kontrolne. tylko tyle mówię z praktyki.
a każdy przypadek inny i każdy zus inny
"Na tle powyższych wątpliwości wykształciły się dwie główne linie orzecznicze. Jedna z nich dopuszczała możliwość udzielenia urlopu bez przeprowadzania badań kontrolnych, wskazując, że urlop wypoczynkowy oznacza czasowy odpoczynek od wykonywania obowiązków zawodowych na dotychczasowym stanowisku. Z tego powodu nie było konieczności przeprowadzania badań kontrolnych, które są zazwyczaj wymagane przed rozpoczęciem pracy, szczególnie dla zachowania bezpieczeństwa pracownika. Tę linię orzeczniczą potwierdził w swych wyrokach Sąd Najwyższy podkreślając, że badania kontrolne nie są warunkiem koniecznym przed udzieleniem urlopu (wyroki z 20 marca 2008 r., II PK 214/07 i 9 marca 2011 r., II PK 240/10).
Z drugiej strony wykształciła się linia orzecznicza, która podkreślała znaczenie badań kontrolnych i zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego zdolność do pracy na danym stanowisku. W wydawanych wyrokach sądy wskazywały, że badania kontrolne stanowią zabezpieczenie przed udzieleniem urlopu osobie niezdolnej do pracy. To stanowisko potwierdził również Sąd Najwyższy w wyrokach z 29 października 2007 r. (II PK 54/07) i z 28 października 2009 r. (II PK 123/09).

Rozstrzygnięcie SN
Ostatecznie spór dotyczący konieczności badań kontrolnych przed udzieleniem urlopu po długiej nieobecności pracownika został rozstrzygnięty. Sąd Najwyższy w wyroku z 26 października 2016 r. (III PK 9/16) wyraźnie zaznaczył, że udzielenie urlopu po długiej nieobecności pracownika, bez uzyskania zaświadczenia lekarskiego po kontrolnych badaniach lekarskich, jest nieprawidłowe. SN przyjął, że udzielenie urlopu wypoczynkowego po chorobie trwającej dłużej niż 30 dni wymaga uzyskania zaświadczenia lekarskiego po kontrolnych badaniach. Jest to istotne dla zapewnienia prawidłowego przebiegu procesu i ochrony interesów zarówno pracodawcy, jak i pracownika."
Kom. 55
No i przepisy w tej materii na przestrzeni lat się nie zmieniały, a jak widać orzeczenia SN się zmieniały.
W sumie temat nie dotyczy udzielenie urlopu.
ale zauważ, nawet w tym wyroku : "które są zazwyczaj wymagane przed rozpoczęciem pracy, szczególnie dla zachowania bezpieczeństwa pracownika."...tutaj odnoszą się już nie tylko do odpoczynku....
--:bezpieczeństwo - i słowo:wymagane...
Dlatego PIP się nie doczepi,
ale już bhp- bezpieczeństwo - wypadek - zasiłek-====tu jest pole od manewru i taki pracodawca co dopuści do pracy bez kontrolnych nieżle może załatwić pracownika nieświadomego.,

pozdrawiam
Pogodnego weekendu :)
To dziwne, że matek po chorobie i urlopie macierzyńskim nie trzeba wysyłać na badania kontrolne zanim nie pójdą na urlop wypoczynkowy...
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.