Dac7 - ewentualna korekta za 2023

Dzień dobry,

Mam do Państwa pewne pytanie, pytania.
W związku z dyrektywą dac7, zagłębiłem się w temat i okazało się, że niestety wcześniejsza konsultacja w 2023 roku jaką miałem była przeprowadzona błędnie i mam duże obawy, że jestem w czarnej d.. za przeproszeniem.
Mianowicie, w 2023 do końca września pracowałem na etacie i z tego tytułu w picie mam przychód ok 45 tyś zł. Zostałem poinformowany przez pewną "księgową", że mimo to w dalszym ciągu mogę dorabiać w działalności nierejestrowanej i być zwolnionym z podatku do 30 tyś zł.
W myśl tego i zaufaniu do osoby "fachowej" działałem przez cały rok dodatkowo uzyskując dodatkowy przychód w granicach 15 tyś zł.
Nie wykazałem tego w pit bo myślałem że nigdzie nie muszę tego wpisywać.

Chciałbym dokonać korekty pit 37 na pit 36, dopisać oczywiście dokładnie kwoty przychodu dział. nierejestr. i zapłacić jak trzeba należyty podatek.

Pytanie czy mimo pracy na etacie, jestem zwolniony do 30 tyś w kwestii podatku?
Podatek liczysz: podstawa opodatkowania x 12% - 3600 zł. Przy założeniu, że nie został przekroczony próg podatkowy.
Oczywiście na PIT-36 wykazujesz dochody z tytułu umowy o pracę i dział. nierej.
Przepraszam za pewnie głupie, amatorskie pytanie, ale w ramach pewności, konkretnie na liczbach.
W tym wypadku, jeśli dochód z pracy na etacie mam: 40 700 (ok 45 tyś przychodu - koszty itp)
dochód z dział. nierejestr.: 15 000
Podstawa opodatkowania wynosi 55 700 czy biorę pod uwagę tylko dochód związany z dział. nierejestr.?

Być może jestem w błędzie, ale pracodawca przy uop nie odprowadza czasem za mnie podatku dochodowego?
Kom.2 pracodawca postępuje zgodnie ze złożonymi przez ciebie oświadczeniami. Jeśli złożyłeś oświadczenie żeby stosował kwotę zmniejszająca podatek, to co miesiąc pomniejsza zaliczkę o 300 zł.
Pracodawca pomniejsza zaliczkę i odprowadza pobrany od ciebie podatek. Gdyby tego nie robił w PIT już tylko z samego etatu miałbyś do zapłacenia jakąś kwotę podatku. W zeznaniu PIT-36 musisz wykazać to co było w PIT-37 plus przychody z działalności nierejestrowanej.
Przychody i koszty, bo w końcu zapewne jakieś koszty poniosłeś. Jeżeli dobrze rozumiem prowadzisz handel internetowy, czyli ponosisz koszty zakupu lub wytworzenia tego co sprzedajesz. Platformy przez jakie sprzedajesz też zapewne pobierają prowizje. Ponosisz też zapewne inne koszty związane z uzyskiwanym przychodem.
"Być może jestem w błędzie, ale pracodawca przy uop nie odprowadza czasem za mnie podatku dochodowego? " - pobiera zaliczkę na podatek, a jej kwotę masz podaną na PIT-11.
Jesteś laikiem tak więc doradzam udać się z tym wszystkim do biura rachunkowego. Zbierz wszystkie dokumenty potwierdzające uzyskiwane przychody i ponoszone koszty. No i na tej podstawie niech przygotują Ci korektę zeznania rocznego.
W kwestii ewidencji przychodów, kosztów, a ostatecznie dochodu, mam wszystko dokładnie rozpisane w excelu. Sprzedaż moich rzeczy odbywała się za pośrednictwem allegro, stąd dokładnie pobrałem wszystkie raporty związane z rokiem 2023, prowizje, koszty dostaw, zakupy związane z materiałami itp. itd. Myślę, że w systemie e pit jestem w stanie sam to rozpisać, natomiast w dalszym ciągu nie wiem jak działa system związany z podatkiem, a nie chciałbym czasem coś błędnie tam zaznaczyć, wypisać. W momencie jak uzupełnię poprawnie PIT 36, czy system sam policzy podatek, który muszę zapłacić związany z umową o pracę + działalności nierejestrowanej?
Sposób wyliczenia podatku Ci podałem (patrz kom. 1). Jak widać nie jest to skomplikowane :-).
Natomiast kwota do wpłaty, na zeznaniu to wyliczony podatek minus (pobrane lub wpłacone) zaliczki.
Lepiej znać zasady i samemu sprawdzić, czy wszystko jest prawidłowo, a nie liczyć tylko na, to że system sam policzy.
Pamiętaj też o miesięcznych ograniczeniach przychodu (nie dochodu lecz przychodu) z tytułu dział. nierej. Nie możesz ich przekroczyć i nie jest to liczone jako średnia z całego roku, ale każdy miesiąc osobno.
Tak, tak, sposób wyliczenia zrozumiałem, sam schemat przynajmniej. Z tym, że nie do końca logicznie pasuje mi wyliczenie całości. Jeśli pracodawca korzysta z ulgi podatkowej itp itd. to dlaczego miałbym wyliczać podatek od całości przychodu - umowa o pracę + działalność nierejestrowana? Trochę mi się to gryzie w rozumowaniu liczenia.
Czy system w jakiś sposób weźmie pod uwagę to ile pracodawca płaci za mnie podatku i jakoś mi to odciągnie z ogólnego obliczenia?
"Natomiast kwota do wpłaty, na zeznaniu to wyliczony podatek minus (pobrane lub wpłacone) zaliczki."
Na zeznaniu jest miejsce na wpisanie tych zaliczek.
Kom. 8- to nie pracodawca korzysta z ulgi podatkowej, tylko ty korzystasz gdy wylicza twoją wypłatę.
Dlaczego miałbyś wyliczać podatek od całego dochodu ? - a dlatego, że rozliczasz się w PIT-36 z obu źródeł przychodów i podatek wylicza się łączny od dochodu, a nie od poszczególnych źródeł.
O pobranych zaliczkach na pdof przez pracodawcę już wyżej było napisane, w PIT-11 zapewne masz wpisaną kwotę zaliczek.
Ok, myślę, że już wszystko rozumiem. Bardzo dziękuje za pomoc i przepraszam za pewnie dla Was prymitywne pytania. Serdecznie dziękuje
To fajnie, że już sprawa ci się rozjaśniła. A pytania były normalne, być może ktoś skorzysta z udzielanych ci odpowiedzi.
pozdrawiam :)
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.