ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Rozwiązane UP

Witam. Mam zamiar złożyć wypowiedzenie u swojego pracodawcy, ponieważ otrzymałam inną ofertę pracy i miałabym zacząć pracę od 18.03.2024r. U obecnego pracodawcy pracuję od 05.06.2023 r. na cały etat, umowa o pracę.czyli obowiązuje mnie miesięczny okres wypowiedzenia, mam także 9 dni zaległego urlopu. Mam także jakieś 55,5 godz nadgodzin, w styczniu na liście obecności podałam pracodawcy 8 godzin jako nadgodziny-pracodawca nie wypłacił mi tych nadgodzin ani nie poinformował mnie o tym fakcie oraz np że mogę wykorzystać je jako dzień wolny. W pierwszych 3 miesiącach pracy pracodawca nie wypłacał mi prawidłowo wynagrodzenia tzn. wypłacał mi ok.300 zł mniej niż miałam na umowie (pracodawca przyznał mi rację oraz obiecał wypłacić różnicę ale nie zrobił tego). Za styczeń i luty mam łącznie nie wykorzystanych 5 dni urlopu.
Wątpię aby pracodawca był chętny do wypłacenia ekwiwalentu za urlop oraz nadgodzin więc wypowiedzenie umowy za porozumieniem stron może być ciężkie. Jeśli złożę wypowiedzenie będzie liczyło mi się od dnia 01.03.2024 oraz uzyskam dodatkowe dni urlopu,mam jeszcze jeden dodatkowy dzień ponieważ pracowałam w jedną sobotę (odrabianie dnia za 02.05.2024) a za 06.06.2024 pracodawca chce oddać dzień wolny w wielki piątek. Jak najlepiej dla mnie rozwiązać umowę tak abym mogła odejść przed 18.03.2024. Czy jeśli podpiszę z pracodawcą wypowiedzenie za porozumieniem stron i pracodawca będzie chciał wypłacić mi nadgodziny lub ekwiwalent za urlop czy mogę prosić pracodawcę o sporządzenie pisma na którym pisemnie zobowiąże się do wypłacenia tego?
Pracodawca ma wypłacić wszystkie należności beż żadnych pism i zobowiązań jak nie wypłaci należy złożyć skargę do PIP
Jeżeli nie wypłacał ci wynagrodzenia lub jego części możesz również rozwiązać umowe z art 55 ( dyscyplinarka dla pracodawcy ) należeć sie będzie dodatkowo odszkodowanie za okres wypowiedzenia Umowa rozwiąże sie w dniu kiedy z pismem zapozna sie pracodawca - w dniu wręczenia
Możesz spróbować rozwiązać umowę za porozumieniem stron lub pozostaje ci art 55 jak chcesz prace podjąć od 18 marca
pracodawca nie musi sie zgodzić na urlop pod koniec wypowiedzenia
A ile wynosi takie odszkodowanie za okres wypowiedzenia? Jeśli pracodawca nie będzie chciał wypłacić mi pieniędzy za nadgodziny będę musiała udowodnić że je miałam?
Odszkodowanie to miesięczne wynagrodzenie
Tak, w świadkowie, zapiski, logowania do systemu itd
Czy jeśli złożyłabym wypowiedzenie na mocy art.55 nie będzie dla mnie żadnych konsekwencji wypowiedzenia takiej umowy?
Zastanawiam się nad wzięciem wolnego na początek za nadgodziny, a w przyszłym tygodniu także nad rozmową z pracodawcą i złożeniem wypowiedzenia. Pracodawca w sierpniu wypłacił mi za małe wynagrodzenie o ok.240 zł (a za czerwiec i lipiec także nie wypłacił mi całej kwoty wynagrodzenia), a w styczniu 8 godz nadgodzin znajdowała się na liście obecności których pracodawca nie wypłacił mi ani nie udzielił wolnego w zamian za te nadgodziny.
A co w przypadku gdybym zdecydowała się dać pracodawcy wypowiedzenie z art.55 a pracodawca nie chciałby go podpisać po zapoznaniu się z nim- czy mam sporządzić jakąś notatkę czy zostaje wysłanie go pocztą
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.