ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Raport Kasowy - ZEROWY

Hej,

W stowarzyszeniu będziemy prowadzic KASĘ.
Raporty kasowe chcemy robić dzienne. Czy jak w danym dniu nie będzie obrotów to ma być robiony zerowy raport kasowy ?

Zapewne będziemy mieli kilka dni w miesiącu kiedy będą robione wpłaty do KASY, ale chcemy żeby po każdym dniu w którym były wpłaty, był robiony raport kasowy.
A w ciągu miesiąca ma być tak dużo operacji, że dzienne raporty wg was będą lepsze ?
Będzie mało raczej... ale chciałem żeby były dzienne do ksiegowania na kontach, bo muszę w danym dniu zaksięgować GOTÓWKĘ ( UoR )

A mam pytanie odnośnie księgowania też... czy dobrze myślę.

Będziemy głównie przyjmować do kasy gotówkę... - opłaty za kursy. -
I będziemy mieć faktury zakupu gotówką...

W Raporcie Kasowym, wiem że będziemy ujmować: KP - wpłatę, ale też FV zapłaconą gotówką.
Pod raportem będę miał podpięta kopię KP, ale czy fakturki musza być podpiętę pod Raport Kasowy ?
Czy mogę księgować FV na kontach 4**/100 a RK będzei tylko wpisana bez podpinania ( FV zakupy w innym segregatorze )

Jak księgować wpłaty KP, będzie to 40-50 KP jednego dnia ( 2 razy w miesiącu ). Czy ksiegować każdy KP osobno ( osobno potwierdzać każdy druczek pieącztką że sprawodzono pod względem formalym i rachukowycm ) czy może księgować RK ( same KP - bez FV juz ujętych )
KP chcesz sprawdzać pod względem formalnym i rachunkowym ?

Faktury zakupu gotówkowe można księgować w raporcie kasowym albo osobno założyć rejestr zakupu gotówką, albo księgować w ogólnych zakupach. Ja osobno mam księgowane faktury gotówkowe. A w RK jest tylko dekret 249-xx/kasa.
Konto 249-xx to są rozrachunki gotówkowe.
Kom. 3 - każdy kwit KP musi być osobno księgowany, przecież będą dane osób wpłacających za kursy.
A czy będzie OK:

FV księguję osobno w dzienniku ogólnym ZAKUPY.
KP księguję osobno każdy KP w dzienniku KASA

Raport Kasowy nie jest ksiegowany.

Gdzie powiiny znajdowac się faktury gotówkowe ? Logicznie w dzeinniku ZAKUPY, ale czy robic ksero i podpinać pod RK ?

Czy dowody KP mam mieć w kilku egzemplarzach ? jednen podpięty pod RK, drugi dane do księgowania ? Czy może te z RK traktować jako księgowane i zostawic RK z KP w segregatorze KASA, mimo że RK nie księgowane ?
"Raport Kasowy nie jest ksiegowany."
a dlaczego ? nie ma takiej opcji aby nie księgować raportu skoro jest kasa gotówkowa
A skoro księguję FV gotówkowe osobno i KP osobno to jak zaksięgować jeszcze sam Raport Kasowy ?
Wtedy będzie podwójnie wszystko ???

Chyba że coś pokręciłem ? Jak Księgować KP ? Powoływac się na nr każdego KP czy na nr RK ?
A jak masz zamiar osobno księgować KP, w jakim dzienniku ?
W dzienniku KASA...

to już nie wiem....

FV księguję osobno........ konta 4** / 100 - kasa.

Zostaja mi KP do zaksiegowania. Mam RK miesięczny, ale operacje gotówkowe muszę zaksięgować dziennie, żeby były na bieżąco. Wiec księguję wszytskie KP z raporrtu kasowego. Ale nie zapisem łacznym na koniec miesiąca, tylko każdy osobno, tak ?
No więc po zaksiegowaniu FV i KP mam wszytskie operacje z RK zaksięgowane...

Czy księgując KP , robiąc zapis księgowy w KH, mam dawać jako numer dokumentu nr RK czy tego indywidualnego KP które jest podpięte pod RK ?
Ok, to w dzienniku KASA /czyli jak napisałam w raporcie kasowym, może to cię zmyliło/ można osobno księgować każde KP zapisem 100/konta klientów. I wtedy numerujesz je np. RK 1/2020, RK 2/2020 itd.
Ale skoro faktury gotówkowe mają być w dzienniku Zakupy, to wg mnie w kasie powinno być KW, księgowane tak jak wyżej napisałam, np. przez konto 249-xx/kasa. A faktury koszty/249-xx.
Tak kiedyś księgowałam w spółce z o.o.
A można Faktury gotówkowe zakisegować tak ?:

W dzienniku ZAKUPY mam FV ksiegwoane na np 4** / 2**- rozrachunki z dostawcami
A w raporcie kasowym je tez wykazuję i np pozycja rportu wygląda tak

Dokument: Fv 1/08/2020
Kwota : 1000 zł
Konto przeciwstawne: 2**-rozrachunki.

Czyli FV jest księgowana raz na koszty i rozrachunki w dzienniku ZAKUPY.
A potem z Raportu Kasowego 2** / 100

Czyli zamiast KW w raporcie wpisuję nr FV, b0o nie mam dowodu KW, tylko na fakturce jest napisane że zapłacono gotówką ??
Bo nie mogę sobie sam stworzyć KW bo nikt mi ni podpisze że kase dostał, bo na FV jest juz adnotacja...
Kom. 12 - moim zdaniem można tak księgować. Ale w sumie dlaczego te faktury gotówkowe tak bardzo chcesz księgować osobno w Zakupach ? Czy nie prościej księgować je przez kasę ?
Bo chciałem mieć wszystkie zakupy w jednym dzienniku... ale przemyślę co będzie lepsze..

Jeszcze pytanie odnosnie księgowania, a dokładnie zapisów księgowych na podstawie raportu.

Mam RAPORT: nr RK/1/09/2020

Poz. 1 Faktura nr 38/09/2020 Kwota: 300 zł Opis zakup materiałów do biura.
Poz. 2 KP 1/17/IX Kwota: 500 zł Darowizna na cele statutowe

Jakich numerów używacie w zapisach księgowych, skoro księguję się RK. Czy wszędzie będzie to RK/1/09/2020 czy może powoływac się na pozycję w RK czyli np RK1/09/2020/1 ... 2 ... 99

Jak w praktyce to robicie, bo chciałbym ustalić coś raz a dobrze :)
I jeszcze jedno...

Spotkałem się ze wzorami Raportów Kasowych, gdzie nie ma kolumny "Kont Przeciwstawnych"

Czy musi być ta kolumna ? Rozumiem że bardziej wynika z obowiązku dekretacji niże innych przepisów ?

a W Praktyce, to osoba robiąca Raport Kasowy, raczej nie uzupełnia dekretacji tylko później Księgowość, no nie... bo skąd kasjer ma wiedziec na jakie konta jest to księgowane...
A na Raporcie Kasowym napisać że w jakich pozycjach go zaksięgowano ? Bo będzie zaksięgowany w różnych zapisach i datach. Czy może każdy podpięty dokument: KW, FV, KP, na nich mam w pisać pozycję w dzienniku ?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.